
Αρχικό μήνυμα απο
S8N
Φίλε Ιωσήφ,
Ως πολιτικός μηχανικός ιδωτικών έργων κάνω αγώνα να δώσω εργασία στους συμπατριώτες μου. Πίστεψέ με, όταν χτυπά κάποιος την πόρτα του γραφείου και με παρακαλά για δουλειά, θέλω ν' ανοίξει η γη να με καταπιεί. Τι να πεις στον χτίστη ή τον σοβατζή που έχει 8 μήνες άνεργος και δε συμπληρώνει ένσημα ούτε καν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών του? Τι να πεις στον μάστορα που κοντεύει να βγει στη σύνταξη κι εκλιπαρεί να έρθει να καθαρίζει μπάζα στο γιαπί?
Όταν βγήκα στο κουρμπέτι όμως πριν 11 χρόνια η νοοτροπία μας δεν ήταν τέτοια. Τότε έψαχνες Έλληνα κι Έλληνα δεν έβρισκες. Τότε όλοι δούλευαν στα Ολυμπιακά έργα, λες και δε γνώριζαν ότι μετά το 2004 το πάρτυ θα τελείωνε. Τότε ζητούσαν χρυσάφι γιατι όλα τους φαίνονταν 'μερεμέτια'. Τότε έκλεινες συμφωνίες με Έλληνες μαστόρους κι εκείνοι, ως γνήσιοι νεοέλληνες, έδιναν υπεργολαβία τη δουλειά σε Αλβανούς, Ρουμάνους, Πακιστανούς, Ρώσους.
Κάποιοι άφηναν απλήρωτο το προσωπικό τους κι εξαφανίζονταν, αφήνοντάς με εκτεθιμένο σε πελάτες και ζημιώνοντάς με να πληρώνω τα σπασμένα. Άλλοι κοίταζαν να σε πιάσουν κορόιδο με επιπλέον χρεώσεις, κλέβοντας στις επιμετρήσεις, κόβωντας ΦΠΑ στο όνομά τους κι όχι σ' εκείνο του πελάτη, κλπ.
Δεν είμαι από εκείνους που ασπάζονται πλήρως την ιδέα της συλλογικής ευθύνης, εντούτοις δε μπορώ παρά να δεχτώ πως μεγάλη ευθύνη για την κατάντια μας έχει η αδιαφορία και η κουτοπονηριά μας.
Συμφωνώ με το να δίνουμε δουλειά στους Έλληνες, σ' εκείνους όμως τους Έλληνες που αξίζουν, που δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, που δεν απεδείχθησαν ευεργετηθέντες αχάριστοι.
Με τις ξένες επιχειρήσεις όμως δεν έχω τίποτα απολύτως. Αν μπω στη λογική του Καραντζαφέρη ότι ο μπακάλης της γειτονιάς μου θα κάνει τα ευρώ μου ελληνικά έπιπλα και πανωσήκωμα για την κορούλα του ενώ το Carrefour θα τα στείλει στη Γαλλία, πάει χάθηκα.
Γιατί το Carrefour απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά χωρίς σπουδές ενώ ο μπακάλης έχει μια οικογενειακή επιχείρηση που δεν προσφέρει σε κανέναν εργασία. Γιατί το carrefour κάνει προσφορές και εκπτώσεις και δεν αισχροκερδεί. Γιατί ο μπακάλης δε θα πάρει έπιπλα και σπίτι για την κορούλα του αλλά θα τα καταθέσει σε λογαριασμό στην Κύπρο ή την Ελβετία όπου θα στείλει και τα παιδιά του να ζήσουν και να σπουδάσουν.
Το θέμα είναι σύνθετο λοιπόν. Όσο για το ΔΝΤ, δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον Άρη πως ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΜΕΤΡΑ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ απλώς πήραμε παράταση 3 ετών. Πού είναι το ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο των προμηθειών στα νοσοκομεία? Πού είναι τα πορίσματα της Siemens, της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και τόσων άλλων έξυπνων που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα? Γιατί ισχύει ακόμη ο νόμος περί ευθύνης υπουργών?
Δυστυχώς το μόνο που βλέπω είναι φορομπηχτικά μέτρα και στόχους για τις εφορίες και την ΥΕΕ. Ωιμέ.