
Αρχικό μήνυμα απο
yannisv
Αρη συμφωνω με τη λογική σου ότι το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είναι λανθασμένο και έτυχε να γράψω και να ειμαι ερυνητης στο Πανεπιστημιο πάνω σε αυτό το θέμα. Συνοψίζοντας, αφήνοντας τις αγορές απόλυτα ελεύθερες και χωρίς ίχνος υγιούς κρατικής παρέμβασης και ελέγχου (η μέσω εθνικών και διεθνών κανόνων που ενίσχυαν τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό) η παγκόσμια αγορά και οι κοινωνίες ανθρώπων που είναι πλέον υποτελείς σε αυτές τις αγορές έφτασαν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων εδώ που είναι σήμερα.
Στην Ελλάδα όμως έγιναν λάθη και σε άλλους τομείς και από ότι φαίνεται η ζημία που έχουμε σε αριθμούς είναι τουλάχιστον εξίσου ορατή σε αυτούς και αυτοί φαίνονται ως τουλάχιστον συνυπαίτιοι της ζημιάς αυτής. Ο υπεράριθμος δημόσιος τομέας δεν είναι απλά ένδειξη αλλά ένας από τους σημαντικούς λόγους που είμαστε εδώ που είμαστε (όπως και η φοροδιαφυγή βέβαια και με μεγάλο βαθμό συμμετοχής στην κατάντια μας).
Αν τα αναπτυξιακά προγράμματα για την περιφέρεια και τις παραμεθορίους υλοποιούνταν και αν αποκέντρωναν την Ελλάδα με θέσεις στην επαρχία σε επιχειρήσεις παραγωγικές αντί για το δημόσιο σήμερα δύσκολα μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι θα είχαμε την κατάντια που έχουμε και στο μέγεθος που την έχουμε. Αντ' αυτού συντελεσθηκε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στα αστικά κέντρα, τα πακέτα πήγαν στις τσέπες των ληστών και των λαμόγιων...αν θέλετε πάτε μια βόλτα στη Θράκη να δείτε πόσες ημιτελείς κατασκευές υπάρχουν από τα εκατομύρια τα οποία δόθηκαν για αναπτυξιακά προγράμματα (εκεί να δείτε λαμογιά και κακοδιαχείριση στον κύβο και στην τετάρτη). Και ναι η παγκοσμιοποίηση και ο Κινέζος (και όχι μόνο) κάναν ζημιά στις εθνικές αγορές αλλά το φαινόμενο είναι γενικό πανευρωπαϊκό και πανεθνικό.
Στην Ελλάδα λοιπόν δεν είναι μόνο τα λομπυ των τραπεζών, των πολυεθνικών, η παγκοσμιοποίηση και ό,τι άλλο θες...ειναι και η κακοδιαχείριση των πόρων που είχε η χώρα και έπρεπε να διαθέσει για ανάπτυξη και αντ' αυτού, αφού φαγώθηκαν οι πόροι διόγκωσε τον ήδη αργοκίνητο και αντιπαραγωγικό κρατικό μηχανισμό για να αγοράσει ψήφους. Αυτά τα αίσχη λοιπόν δεν εχουν προηγούμενο και δεν απαντώνται ούτε στους Μάο Μάο. Εδώ πλέον δε μιλάμε για corrupt δημοκρατίες που έχουν μεγαλα συμφέροντα τα οποία χρηματοδοτούν προεκλογικά προγράμματα εδώ έγινε το παγκοσμίως πρωτότυπο εκτός από αυτά να αγοράζουμε και τον ίδιο τον ψηφοφορο. Ήταν τόση η λύσσα των κυβερνώντων να κυβερνήσουν που ξεφτίλισαν ό,τι μπορούσαν στο όνομα της καρέκλας (και ό,τι αυτή συνεπάγεται)...όπως και πολλοί εκ των ψηφοφορων τους.
Και κάτι τελευταίο γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλω λέγοντας τη γνώμη μου είναι να παρεξηγηθώ...και βέβαια υπάρχουν καλοί και ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί και τυγχάνει να γνωρίζω κάποιους από αυτούς. Ας γίνει λοιπόν αξιολογηση ένας προς έναν...γιατι εκτος απο τους καλους έχω κατά νου και καποιους κακούς, αξεστους και αντιπαραγωγικούς.
Γιάννη, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο σε όλα.
Από εκεί και πέρα όμως, με τα νέα μέτρα, που είναι και το καίριο ζήτημα, βλέπεις λύση σε κανένα από τα προβλήματα (πολλά από τα οποία ανέφερες κι εσύ) της διαφθοράς, της κωλυσιεργίας και της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής, της αστικοποίησης κοκ, σε βαθμό που να αποτελέσουν αφετηρία για μια νέα Ελλάδα που θα προχωρήσει μπροστά, με νέα νοοτροπία και σωστότερη διαχείριση? Ωραία, με τη μείωση μισθών και συντάξεων μειώνουμε κατά 0,7% ετησίως το έλλειμμα, που σημαίνει ότι σε 150 χρόνια θα καταφέρουμε έτσι να το εκμηδενίσουμε, δηλαδή μια τρύπα στο νερό, αφού σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι αντίστοιχο του γολγοθά που καλεί η κυβέρνηση τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να ανέβουν.
Ποια είναι τα μέτρα λοιπόν που θα μας απαλλάξουν από τα αμαρτήματα του παρελθόντος (για να καταλάβω κι εγώ επειδή μπορεί να έχω χάσει επεισόδια) και θα μας κάνουν μια σοβαρή, εύνομη και εύρυθμη χώρα?? Η μείωση των μισθών, ή η ελαστική απασχόληση? Ρωτάω γενικά προφανώς, όσους πιστεύουν ότι με τα μέτρα αυτά η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Εγώ το μόνο που βλέπω και ας με διαψεύσουν όσοι έχουν αντίθετη άποψη (με επιχειρήματα σχετικά με τα νέα μέτρα πάντα), είναι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέρος των οφειλών της προς το εξωτερικό, με τίμημα την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα και τη διαιώνιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αφου, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, δεν πάρθηκε κανένα σοβαρό οργανωτικό μέτρο και θα φαγωθούν και τα 130 δις ευρώ που θα λάβουμε και θα βρεθούμε πάλι στα ίδια και χειρότερα με σήμερα. Οι ξένοι (και οι Έλληνες) κεφαλαιούχοι για άλλη μια φορά θα διασωθούν και ο πολίτης θα πληρώνει για μια ζωή, ώστε οι λαδιάρηδες να μπορούν να ξανακλέψουν, οι επιχειρηματίες να πλουτίσουν κι άλλο, οι βουλευτές να κάνουν ρουσφέτια και γενικά να συνεχιστεί εις τον αιώνα τον άπαντα η κατάσταση που θέλει το φτωχό να πληρώνει τα σπασμένα των δυνατών. Κι όλα αυτά, επειδή στη χώρα αυτή έχουν μάθει μόνο να ζητούν και εμείς να δίνουμε, χωρίς να ξέρουμε που πάνε τα χρήματά μας και αν μοιάζουν με νερό που πέφτει σε τρύπιο μπουκαλί.
Μακάρι να διαψευστώ και επιτέλους οι θυσίες του λαού μας να αποδώσουν, τίποτα όμως δε δείχνει κάτι τέτοιο.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong