Γουαου... αν είναι και σε καλή τιμή είναι καλή φάση.
Αλλά για κομπρεσορα τι θα είναι καλύτερο? Ποιό αποδοστικό?
Με συμφέρει να κρατάω το αέρα στο κύκλωμα, ώστε μόλις ανοίξει η πεταλούδα να πάει αμέσως πίεση?
Printable View
Γουαου... αν είναι και σε καλή τιμή είναι καλή φάση.
Αλλά για κομπρεσορα τι θα είναι καλύτερο? Ποιό αποδοστικό?
Με συμφέρει να κρατάω το αέρα στο κύκλωμα, ώστε μόλις ανοίξει η πεταλούδα να πάει αμέσως πίεση?
Όμορφα, με κατατοπίσατε! :thnx:
Αν όμως βάλω διπλού εμβόλου καλή ώρα, θα χάνω κάπου σε σχέση με το bypass? Ή θα είναι το ίδιο?
Updating:
Λοιπόν αύριο θα πάω να δω αντιδράσεις από τους υπεύθυνους στο εργαστήριο σχετικά με τα πρόχειρα σχέδια που τους έδειξα….. Αγωνία λοιπόν….:sweatdrop:
Αν πάρω το πράσινο φως και από τον καθηγητή θα έχω δύο βδομάδες για να παρουσιάσω μια πιο λεπτομερή δουλειά! Μετά αρχίζουν τα κοψίματα!! Όλα παίζουν σε λεπτές γραμμές καθώς ο καθηγητής του αντίστοιχου μαθήματος είναι λίγο περίεργος και δεν θα μου πει οκ τόσο εύκολα, και πάλι όμως κάπως θα την βρω την άκρη….
Το σχέδιο έχει αλλάξει πολλές μορφές, αλλά μάλλον στην αρχική θα καταλήξει!
Αυτό που αλλάζει είναι το θέμα της παροχής καυσίμου καθώς καταλήγω, απ ότι φαίνεται, στην λύση των 4 μεγαλύτερων μπεκ και σε προγραμματισμό στην Αθήνα. Μάλλον είναι το πιο σωστό….:original:
Δυστυχώς μου έχουν πέσει πολλά θέματα ταυτόχρονα και δυσκολεύομαι να προχωρήσω…. Δεν ξέρω ποιο απ όλα να πρωτοπιάσω και οι μέρες περνούν! Έχω 2 μήνες να τελειώσω το project και μέσα σε αυτούς έχω και τα υπόλοιπα…… ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑ:sm-scared5:
Ερώτηση: Έχουμε κάποιο διάγραμμα πίεσης-θερμοκρασίας? Σε 0.5 πχ τι θερμοκρασία έχει ο αέρας? Ξέρω ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, αλλά περίπου?
Λοιπόν σιγά σιγά θα πάρει μπρος το πρόντζεκτ!!
Λόγο εξετάσεων και καθυστέρησης από τους καθηγητές μου, καθυστέρησε το πράγμα!
Ωστόσο μάλλον θα γίνουν άμεσα τα τελικά σχέδια και θα αρχίσουν οι μόντες. Έρχεται όμως εξεταστική και υπάρχει περίπτωση ν ατο τελειώσω μετά το καλοκαίρι!! Δεν πειράζει οι δρόμοι γλιστάνε με τις ζεστες, δεν έχουμε ανάγκη τους σουπερτσαρντζερς...... χαχααχ
Πάνω που είχα τελειώσει και είπα εδώ είμαστε ανακάλυψα τα air to water intercoolers! Στην παρακάτω φώτο θα δείτε τι είναι όσοι δεν ξέρετε! Είναι ένας τρόπος ψύξης του θερμού αέρα μέσο νερού!
Τα +:
-γλυτώνω σωληνώσεις καθώς από την μια μπαίνει η έξοδος του κομπρέσσορα και από την άλλη η πολλαπλή εισαγωγής
-καλύτερη ψύξη του αέρα
-Δεν έχει απώλειες πίεσης όπως το κλασσικό ιντερκούλερ, είναι τις τάξης των 0,2psi στα 15psi
Τα -:
Δεν έχω βρει κάτι
Το κόστος το υπολογίζω να μην ξεπερνάει τα 300Ε, μαζί με το ψυγείο του και μια ηλεκτρική τρομπίτσα που ανακυκλώνει το νερό. Όσο θα πήγαινε ένα κλασσικό ιντερκούλερ με τις σωληνώσεις του:
Θα ήθελα την άποψη σας
https://cgi.ebay.com/ebaymotors/LIQU...item483ac0a87e
κωνσταντινε...εμενα το κοστος του ιντερκουλερ...εφτασε τα 300 ευρω (ιντερκουλερ 50, μεταλλικες σωληνωσεις 150. σιλικονες κανα 100αρι)...οποτε αυτο που σκεφτεσαι...μου φαινεται οικονομικο!!! παντως...λαθος εποχη διαλεξα να φτιαξω τον κομπρεσσορα...με την βενζινη στα 2 ευρω σε λιγο..(ποσο μαλλον στην κρητη)...το παπι επρεπε να κομπρεσσαριζα!!! πραγματικα...παρολλο, που εχω να βαλω μονο το προγραμμα..(ισως και ενα συστημα εξαγωγης)...δεν ξερω αν αξιζει να το τελειωσω...!!!!!!!!!!!
Οταν μπορέσεις να το πατήσεις άφοβα θα καταλάβεις ποσο αξίζει!!
Τι να κάνουμε ρε Λευτέρη, μπορεί να μας πηδάνε, αλλά θα κάνουμε και εμεις το δικό μας!! Μπορεί να πάω μια γρήγορη βόλτα τη βδομαδα ή τις 2 βδομάδες, εκεί που παλιά δεν υπήρχε μέρα χωρίς πάντες, αλλά αυτή τη γ@μ__ενη φορά δεν θα το λυπηθώ και θα του πιώ το αίμα!!
ένα πράγμα που μου αρέσει στο Μ42 είναι πως όταν δεν το πατάς δεν κάιει. Καίω σχεδόν τα ίδια χρήματα να πάω απο Χανιά Ρέθυμνο απλά τώρα το κάνω 10' πιο πολύ!
Αυτοέλεγχο θέλει και υπομονή. Κάπου δε πρέπει και εμείς να περνάμε καλά? Αν μας πάρει απο κάτω, τότε θα έχουμε το πρόβλημα! όσο μπορεί ο καθένας μας! Παλιά πήγαινα στη πιστα μια φορά τον μήνα ενώ τώρα δεν πάω! Την άλλη φορά όμως που θα πάω και θα μπορώ θα γυρίσω με τις ζάντες
νομιζω κωσταντινε οτι αυτα πηγαιναν για αμαξια ντραγκ.
Δε θυμαμαι με ποιον το χα συζητησει οταν τα ειχα δει και γω.
Δεν κατεβαζετε και καμια ιδεα για εξακυλινδρο διλιτρο(ο καθενας τον πονο του....)
Ναι είναι πολύ δημοφιλές σε ντραγκστερ, αλλα για καταστάσεις σαν την δική μου τι ακούγεται???
Μάλλον θα καταλήξω σε αυτο:
https://cgi.ebay.com/ebaymotors/LIQU...item53e1905d0c
Και απο μπεκ μου προσέφερε ο Valadis544 κάτι δικά του με κωδικό 280150422, που είναι 371cc στα 3bar.
Διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος σε αυτά τα 2?
Λοιπόν καλοί μου φίλοι είχαμε κάποιες εξελίξεις με το πρόντζεκτ….
Με την βοήθεια του φίλου Valadis544 ξηλώθηκε η μαμά πολλαπλή να δούμε τι χώρος υπάρχει στην πραγματικότητα! Όποιος σας πει ότι η πολλαπλή βγαίνει εύκολα απλά μην τον πιστέψετε!!! Είναι μεγάλο πακέτο!! 3 ώρες άχαστες και μεγάλη αγωνία αν θα ξαναμπούν όλα στην θέση τους μετά…. πολλλλλλλλλλλλλλλλλλύ ξήλωμα. Θα ανεβάσω φωτος με το κούφιο μηχανοστάσιο να πάρετε μια ιδέα!
Βάζοντας πολλές ιδέες σε μία, κατά 80% κατέληξα σε μια τελική. Είμαι αρκετά αισιόδοξος και μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο!! Για να δούμε….
Πρώτα όμως θέλω να λύσω το θέμα των μπεκ. Πήγα σήμερα και τα μέτρησα και για καλή μου τύχη τα 371κκ έχουν την ίδια αντίσταση αντίσταση με τα μαμά. Το θέμα είναι πως από το ένα μπεκ λείπει κάτι. Πήγα στην Bosch να το πάρω (έπεσα και σε έναν χαζό εκεί), και έμαθα ότι αυτό που λείπει δεν βγαίνει σε ανταλλακτικό. Σας δείχνω σε Φώτο με την αντίστοιχη σειρά, το μαμά, ένα 371 που λείπει το κομματάκι που λέμε και ένα 371 έτοιμο.
Ρωτάω λοιπόν:
1. Αυτό που λείπει μπορώ να το βρω? Μπορώ να μην το βάλω καθόλου?
2. Στο μαμά μπεκ οι τρύπες είναι κανα πόντο πιο μέσα σε σχέση με τα 371. Τι κάνω για αυτό? Θα πρέπει να κάνω κάτι?
Σας ευχαριστώ και πάλι!!:thnx:
κωστα ...στο θεμα με τα μπεκ...εισαι αρκετα απλα σε σχεση με μενα,εγω ηθελα ανταπτορες και τρελλο τρεξιμο!! οσο αφορα το θεμα του 1 ποντου....δεν σου δημιουργει προβλημα ..μειωνει απλα ,ελαφρα την ροη αερα..!!! οσο για το εξαρτημα που λειπει...απλα συγκρατει..το τσιμουχακι οταν πας να βγαλεις το μπεκ...! δηλαδη αν βαλεις το μπεκ οπως ειναι με το τσιμουχακι του.,.δεν θα εχεις προβλημα...αλλα πιθανον ξαναβγαζοντας το μπεκ...το τσιμουχακι να μεινει ή και να πεσει μεσα στην πολλαπλη! στην περιπτωση που σου πεσει μεσα...δεν εγινε και τιποτα...ακομα και να του ρουφηξει η κεφαλη...λαστιχενιο ειναι..θα καει...χωρις να σου δημιουργησει προβλημα!! οποτε προχωρησε κανονικα με τα μπεκ!!
την ίδια γνώμη με εσένα εχω, απλά φοβάμαι μην γίνει καμία σταβή και πέση μεσα. δεν νομίζω να καεί σε κλάσματα, γιατι είναι ο-ρινκ αντοχής που αντέχει σε θερμοκρασίες και εγω το φαντάζομαι να δημιουργεί έστω και για λίγο ένα λεπτό φιλμ στα χυτώνια. Οτι θα καεί θα καεί δεν είναι θέμα, στον θάλαμο καύσης αναπτύσονται θερμοκρασίες πάνω απο 2.000 βαθμούς Κελσίου....
Αν δεν βρώ κάπως το ανταλακτικό θα τα βάλω έτσι. Θα βάλω κατι όμως ανάμεσα απο το ο-ρινγκ και το πάνω μέρος του μπεκ.
Εσύ γιατι ήθελες αντάπτορες?
το δικο μου το μπεκ...εχει τελειως διαφορετικο σωμα και παχυτερο κατω ο ρινγκ,..οποτε επρεπε να φτιαχτουν..ειδικα ο ρινγκ..για να κουμπωσουν τα μπεκ! παντως για την δικη σου περιπτωση...δεν θα εχεις προβλημα και ετσι να μπουν...απο την στιγμη που κουμπωσεις το μπεκ...το ο ρινγκ..θα ειναι στην θεση του...!
αν όλα πάνε καλα, μαλλον θα ξεκινησω λύσιμο στις 25 του μήνα που θα τελειώσω με τα μαθήματα. πάντως είμαι αρκετά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, αν δουλέψουν αυτά που έχω σκεφτεί θα είναι μοναδικό προντζεκτάκι. Μένει να δω αν αυτός που σκέφτομαι μπορεί να φτιάξει το watercooler όπως το θέλω. Μακάρι να είμαι έτοιμος τέλος Ιούλη, να κάνω και καμια βόλτα γιατι μέσα Αυγούστου πάλι εξεταστική. Αχχχχ δεν έχουμε εποχές εμεις οι φοιτητες
Λοιπόν guys, μια και βρήκα λίγο χρόνο μπορώ να ποστάρω κάποιες φώτο απο το τελευταίο λύσιμο που έγινε το καλοκαίρι και σιγα σιγά να λύσουμε κάποια θεματάκια που με απασχολούν.
Θέλω να πω ότι το προντζεκτ γίνεται κυρίως για λόγους ευχαρίστησης και ο σκοπός είναι να βγει κάτι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα και όσο γίνετε βελτιστοποιημένο και αξιόπιστο!
Λόγος βιασύνης δεν υπάρχει καθώς ουτε τα χρήματα που χρειάζονται έχω μαζέψει,ούτε υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος. Θέλω εύκολα κανα δίμηνο για να ξεκινήσω να ξυλώνω, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υπολογιστεί και μελετηθεί όλα.
Το πρόντζεκτ βγήκε λίγο στην άκρη γιατι έφτιαχνα απο τον Αύγουστο ένα CarPC με τρελές μόντες, άπειρη δουλειά και πάρα πολύ βοήθεια. Δεν το έχω τελειώσει ακόμα οριστικά αλλά είναι σχεδόν έτοιμο. Ένας από τους λόγους που το έφτιαξα ήταν και η καλή παρέα που θα έκανε με έναν άγραφο εγκέφαλο που σκέφτομαι να βάλω. Ο συνδυασμός αυτός πιστεύω θα λύσει πολλά χέρια και θα βοηθήσει πολύ σε θέματα αξιοπιστίας, επίδοσης και κατανάλωσης.
Επίσης σκέφτομαι να τριτώσει το κακό με κανένα water injection, αλλά αυτό δεν το έχω ψάξει ακόμα αρκετά. Θα θελα σε αυτό λίγη βοηθειούλα...
Βασικά θέλω να καταλήξω σε πρώτη φάση στον τρόπο ψύξης του αέρα και στην διαδικασία εκτονωσής του. Αφού έμαθα για τα watercooler το έψαξα λίγο και το προτίμησα απο το air to air για λόγους διαφορετικότητας και επίδοσης- απόκρισης...
Έκατσα λοιπόν με τον γνωστό συνεργό valadis544 και λύσαμε τον χώρο της μηχανής. Πήρα μετρήσεις με παχύμετρα, μέτρα κλπ και έκατσα και ζωγράφισα λίγο προσπαθώντας να σχεδιάσω τα πράγματα με τον πιο εύκολο κατασκευαστικά τρόπο. Όταν τελείωσα πήγα και έδειξα τα σχέδια σε μερικούς να δούμε πόσο υλοποιήσιμο είναι το κονσεπτ. Αφού λοιπόν είπανε τελικά ότι είναι καλή ιδέα αποφάσισα οτι είναι κακή. Δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως αργά ή γρήγορα, όσο καλά στερεωμένο και να ναι, θα γίνει η στραβή και το μοτεράκι μου θα τα πιεί τα νεράκια. Μετά, χάρη στο απίστευτο θρεντ του m-power_01 (https://www.bmwfans.gr/forum/showthr...ater+injection) έμαθα για τα water injection και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ(και πάλι μπράβο στον συνάδελφο!) Ίσως και για ένα μοτέρ όπως το Μ42 που έχει υψηλή συμπίεση να είναι ότι πρέπει.
Δείτε λίγο μερικές φωτο απο τον χώρο της μηχανής και απο τα σχέδια που έκανα. Στην ουσία έβαλα το watercooler μέσα στην πολλαπλή ώστε να γλυτώσω τις σωληνώσεις. Στην απόληξή της κουμπώνει ο κομπρέσσορας. Η απόληξη είναι ψιλοτυχαία και η φορά του νερού κάθετη απο αυτή που έχω σχεδιάσει(δλδ είναι απο κάτω προς τα πάνω) .
Τι πιστεύετε οτι είναι καλύτερο?
-Air to air
-water to air
-water injection
-συνδυασμός τους
Εγώ πιστεύω water injection
Σορρυ για το μεγάλο πόστ αλλά είχα να ενημερώσω ΠΟΛΥ καιρο:original:
Για αρχη βαλε ενα air-to-air διοτι ηδη ξεκινας ενα σχετικα δυσκολο προτζεκτ.
μετα κανε το να λειτουργει σωστα χωρις τον παραλληλο.
οταν βρεις λεφτα βαζεις τον παραλληλο και κανεις παρτυ.
ξεκινας απο το απλο αλλα σωστο και μετα το κανεις πιο πολυπλοκο. Ηδη το Ζ3 που ειναι ιδιο προτζεκτ με σενα στην απλη του μορφη δεν εχει πατησει σωστα.
ο παραλληλος ειναι πολυ χρησιμος επειδη μπορει να κανεις πολυ πιο πολυπλοκες αλλαγες αμεσα real time δηλαδη.
για απλες εφαρμογες οπως η υπερτροφοδοτηση το μονο που χρειαζομαστε ειναι να φτιαξουμε ενα χαρτη που να δινει τα σωστα μιγματα για τη μεγαλυτερη ποσοτητα αερα. Τσονταρουμε και αυτο το χαρτη στο μαμα εγκεφαλο και ειμαστε ευτυχισμενοι.
αν ομως θες να παιξεις με water injection, nitro και διαφορα αλλα τετοια καλο ειναι να μπει ενας παραλληλος διοτι δεν θα πρεπει να συνεργαστουν 2 συστηματα αλλα 3 και παραπανω. Το καλο με τους παραλληλους εινια ξαναλεω πως αν δε μας αρεσει κατι το αλλαζουμε με το λαπτοπ αμεσα.
Επισης να πω την αληθεια πιστευω κι εγω πως ειναι τσαμπα χρηματα ο παραλληλος για εναν Μ42 με κομπρεσορα. Τουλαχιστο στο αρχικο προτζεκτ. Ας γινει πρωτα το αρχικο και μετα βλεπει.
H dawning atlanda που χρησιμοποιούσε τον Μ62 στο κιτ της για Μ42/Μ44, για την ρύθμιση του καυσίμου άλλαζε ΜΟΝΟ τον ρυθμιστή πιεσης βενζίνης! Με αυτή μόνο την αλλαγή ο Μ42 έβγαζε 199 άλογα με μαμά εξάτμιση ίσως και με μαμα φίλτρο. Τα Μ44 έβγαζαν 210 άλογα. Στο κιτ αυτό ο κομπρέσορας έμπαινε πάνω στο μπλοκ κατευθείαν!!!
Γιατι άγραφος:
Το θέμα δεν είναι να τον βάλω επάνω και να πούμε οτι μπήκε,αμα ήθελα κάτι τέτοιο θα κούμπωνα και εγώ τον κομπρέσσορα πάνω στο μπλοκ, θα έβαζα και τον ρυθμιστή και τσουπ έτοιμος! Η λύση αυτή όμως είναι πολύ πρόχειρη και έχει μεγάλες απώλειες σε θέματα καυσίμου, δύναμης και αξιοπιστίας!
Ο εργοστασιακός εγκέφαλος δεν επιτρέπει να ρυθμιστούν με ακρίβεια τα μείγματα σε όλο το φάσμα των στροφών, με αποτέλεσμα να είμαστε σε καλύτερη μοίρα απο πριν, αλλα και πάλι θα πρέπει να θυσιάσουμε.
Για τον άγραφο ο φίλος Dimzan είπε τα βασικά συν.
Με τον άγραφο θα μπορεί το μοτερ να ρυθμιστεί με πολύ καλύτερη ακρίβεια και να βρεθεί η χρυσή τομή. Με τον υπολογιστή θα μπορώ να βλέπω ακριβώς τι παίζει σε όλους τους αισθητήρες του μοτερ και όχι μόνο, την κάθε στιγμή. Έτσι θα μπορώ όταν πηγαίνω σε καμιά πίστα να βλέπω αν με παίρνει ή όχι να κάθομαι να κάνω γύρους :rally:. Επίσης μπορώ να έχω δίαφορους χάρτες και να τους αλλάζω ανάλογα με τις συνθήκες ,τις περιστάσεις και τα καύσιμα.
Τα χρήματα για τον άγραφο δεν είναι πολυ περισσότερα, καθώς στο ebay γίνετε χαμός και θα πέσει και πολύ προσωπική δουλειά. Οι τελικές ρυθμίσεις θα γίνουν στον δρόμο και για τα χοντρά έχω βρεί έμπιστο άτομο, εδώ στην Κρήτη, σε πολύ καλή τιμή. Ίσως πουλήσω και τα παλιά πράγματα και μειώσω το κόστος.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οτι έτσι ξεφορτώνομαι το MAF που πολλές φορές δημιουργεί θέματα και κάποτε αργά ή γρήγορα θα την ακούσει κιόλας:thumbsdown:
Το θέμα του Λευτέρη είναι δεν είναι σε κακό δρόμο, ίσα ίσα θα έλεγα. Η βασική του δυσκολία ήταν να μοντάρει τον κομπρέσσορα και να κρατήσει την εργοστασιακή εισαγωγή(καλά δεν λέω?).
Το θέμα στο οποίο κυρίως θέλω βοήθεια είναι να αποφασίσω ποιόν δρόμο ψύξης να ακολουθήσω....:original:
για μενα air-to-air και μετα water injection.
το water-to-air εχει νοημα στα τουρμπο που αυξανουν το lag με τις μακρυες σωληνωσεις.
αυτο που εχεις σχεδιασει παντως απ οτι καταλαβα κουμπωνει απευθειας ο κομπρεσορας πανω στην εισαγωγη. Οποτε ο αερας μπαινει συμπιεσμενος στην εισαγωγη και θερμος και δεν ψυχεται καπου.. εκτος αν εχεις βαλει υδροψυξη στην εισαγωγη... κατι δεν εχω καταλαβει μαλλον. εκτος κι αν το λειτουργησεις υπερβολικα χαμηλες πιεσεις, χωρις ομως πρακτικο οφελος
Edit τωρα το ειδα οτι το χεις σχεδιασει με το watercool μεσα στην εισαγωγη...
Και εγώ για εκεί με βλέπω μάλλον.
Αυτό που σχεδίασα είναι στην ουσία μια υδρόψυκτη εισαγωγή με σκοπό ακριβώς να γλυτώσω τις σωληνώσεις. Η ιδέα όμως αυτή με τρόμαξε μετά γιατι οποιαδήποτε διαρροή σε εκείνο το σημείο θα βάλει τα νερά μέσα. Ο κομπρέσορας κουμπώνει επάνω καλά κατάλαβες. Να μια άλλη λήψη που φαίνεται πιο καθαρά το εσωτερικό. Αν τελικά το έκανα έτσι θα άλλαζα την φορά του νερού και αντι να πηγαίνει κατα μήκος θα πήγαινε απο κάτω προς τα πάνω ώστε όλοι οι κύλινδροι να έπαιρναν αέρα ίδιας θερμοκρασίας.
Μάλλον όμως δεν έχω λόγο να φοβάμαι οτι θα αργεί να σηκώσει πίεση με το air to air ε?
Κοιτα δεν εχεις προβλημα με τον κομπρεσορα στις μακρυες σωληνωσεις. Σκεψου οτι το τουρμπο αργει γιατι εχει να κανει και spool up. Ο κομπρεσορας δεν εχει καν τετοιο θεμα. Επισης δες ολα τα κομπρεσορατα πως δινουν με το που πατας γκαζι. Μιλαμε σιγουρα για κατω απο 0.1 sec οταν μια τουρμπινα θελει τουλαχιστο 0.5 για να σπουλαρει και με δεδομενο οτι ειανι σε οφελιμη περιοχη στροφων.
οι σωληνωσεις για το intercooler σιγουρα ειναι ενας μικρος πονοκεφαλος αλλα αντιστοιχος πονοκεφαλος ειναι και το κυκλωμα του watercooler που θα θελει σιγουρα ψηγειο νερου, κυκλοφορητη η καποιου ειδους τρομπα ηλεκτρικη, σωληνωσεις και μια πολυ καλα σχεδιασμενη και απολυτα στεγανη-στιβαρη-ανθεκτικη εισαγωγη.
εφοσον μαλιστα μιλαμε για χειροποιητο watercooler στην εισαγωγη που δεν ειναι δοκιμασμενο νομιζω οτι το ρισκο ειναι μεγαλο και οτι και το κοστος του σε σχεση με το κλασσικο Intercooler θα ειναι αυξημενο. Επισης στο ψυξη με νερο θα πρεπει να εχεις και αισθητηρα θερμοκρασας για το νερο στην εισαγωγη ενω με το ιντερκουλερ το μονο που μπορει να γινει ειναι να χανεις πιεση απο καπου. Ο αερας θα ψυχεται ετσι κι αλλιως.
καταλαβαινω οτι το προβλημα ειναι χωροταξικο αλλα τι να κανουμε....
ΥΓ επισης, τωρα το σκεφτηκα, με τη χρηση του intercooler εισαι πιο ελευθερος στο πως θα τοποθετησεις τον κομπρεσοερα στο μηχανοστασιο. Η προηγουμενη εισαγωγη σε αναγκαζει να τον βαλεις σε αυστηρα καθορισμενη θεση και σκεψου οτι οταν θα εμπλεκεται και θα φορτωνει ο κομπρεσσορας θα κανει μικρες ταλαντωσεις που θα μεταφερονται στην εισαγωγη. Θα πρεπει δηλαδη να δεσει με την εισαγωγη και οχι απλα να πατησει πανω της διοτι οι συνεχομενες μικρες κινησεις μπορει να προκαλεσουν προβλημα στην εισαγωγη
Είμαι ακριβώς της ίδιας άποψης σε όλα όσα είπες!! Σε ευχαριστώ πολύthumb, τα πράγματα ξεκαθάρισαν λίγο τώρα. Αυτό που φοβόμουν ήταν η καθυστέρηση της πίεση, είναι πολύ σημαντικό για εμένα να έχει αμεσότητα το γκάζι κοντά στο ατμοσφαιρικό! Μικρό το κακό λοιπόν με το κλασσικό ιντερκούλερ στην περίπτωσή μας. Όντως τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα χωροταξικά.
Κάτι άλλο που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι το μέρος που θα μπει η πεταλούδα. Η D/A στο κιτ της έχει την πεταλούδα πριν τον κομπρέσσορα και χρησιμοποιεί για την εκτόνωση bypass όπως του pagani. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μεταξύ bypass και BOV ανοιχτού και κλειστού τύπου. Έχω καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να διαλέξω και γιατί.... Η standard λύση είναι η bypass.
σε αυτο δεν ξερω να σου απαντησω....
ας απαντησει καποιος πιο εμπειρος
Φιλε μου μπορω και εγω να σου παραθεσω την γνωμη μου.
Λοιπον, ολα εξαρτωνται απο το μεγεθος της ιπποδυναμης που θελεις να βγαλεις.Αν δουλεψεις τον compressor σε 0.5 πιεση και καθολου ιντερκοολερ να μη βαλεις δεν τρεχει και τιποτα.Αν θελεις το θεωρητικα ελαχιστο χρονο ανεβασμα πιεσης τοτε τοτε υδροψυκτο ιντερκοολερ ειναι καλυτερο σε σχεση με αεροψυκτο.Αλλα επειδη η πιεση ειναι πολυ μικρη!!! δεν θα δεις καμια διαφορα στην πραξη.Το αεροψυκτο ιντερκοολερ εχει τα συν του κοστους,ευκολης τοποθετησης και αποδοσης οταν το αυτοκινητο ειναι εν κινησει, πραγμα που απο υδροψυκτο δεν μπορεις να παρεις.Εγω στη θεση σου θα εβαζα ενα αεροψυκτο.Επαναλαμβανω οτι για compressor και 0.5 πιεση δεν θεωρω οτι ο προβληματισμος θα πρεπει να ειναι το lag .Με οποια υλοποιηση και να κανεις δεν θα εχεις lag αλλα εγω θα εβαζα (ιντερκοολερ) μονο και μονο για τον ζεστο αερα του καλοκαιρινου ελληνικου καιρου.Στο water injection + ιντερκοολερ πας μακρια, χρειαζεσαι ηλεκτρονικα για να καθορισεις το ακριβες ποσο του νερου που θα ψεκασεις (εννοειται μεσα στην εισαγωγη).Παλι για τοσο λιγο πιεση ειναι too much ,αν και θα ειναι η τελεια λυση οταν ΔΕΝ βαλεις καθολου ιντερκοολερ και ψεκαζεις μονο νερο.Αλλα θελεις εγκεφαλακι.Το δυσκολο με το water injection ειναι ο ελεγχος failsafe.Τωρα για το θεμα ηλεκτρικων. Δεν εχω προσεξει τι μοτερ φορας, παντως για μια υλοποιηση compressor τυπου ελλαδας (δηλαδη τα βασικα 0.3-0.5πιεση) και οχι τυπου αμερικανικου drag θα περιμενα 30-35αλογα πανω απο την μαμα ιπποδυναμη.Για αυτο το ποσο της αυξησης δεν ειναι τοοοσο απαραιτητο η αλλαγη των μπεκ μιας και με τη χρηση ρυθμιστη πιεσης μπορουν να εναρμονιστουν με το υπαρχουν flow meter και να ψεκαζουν στο ασφαλες 12-12.5afr στα φορτια.Βεβαια ολα αυτα (αν φτανουν ή δεν φτανουν τα μαμα μπεκ) τα βλεπεις με ενα datalogging ενος wideband στον δρομο.Τωρα αν προσδοκας μεγαλυτερες ιπποδυναμεις τοτε σαφως πρεπει να σκεφτεις το παραγοντα ιντερκοολερ και μεγαλυτερα μπεκ.Στα μεγαλυτερα μπεκ μπορει να μην μπορεις να τα εναρμονησεις με το μαμα flow meter .Πιθανως να ριχνει πολλες βενζινες απο το ρελαντι μεχρι κοφτες, με αποτελεσμα να πνιγεται το αμαξι χαμηλα και afr 10αρια στα φορτια.Σε αυτην την περιπτωση ενα μεγαλυτερο flow meter θα ηταν ιδανικο απο αλλο μεγαλυτερο μοντελο.Μπορεις βεβαια να καταφυγεις σε καταργηση του flow meter βαζοντας ενα εγκεφαλακι τυπου split seconds ή παραλληλο ή stand alone εγκεφαλο.Με τον παραλληλο εχεις το κεφαλι σου ησυχο απο δευτερευουσες λειτουργειες του ιχ,τυπου κλιματιστικο ενω με τον αγραφο χαρτογραφεις τα παντα απο την αρχη.Τα πλεονεκτηματα του μαμα management εναντι αγραφου ειναι οτι στο αμαξι δεν ασχολεισαι με βαλβιδες ρελαντι και air condition κλπ αλλα εχεις την ασφαλεια του οτι αν χτυπησει πυρακια να σου μειωσει αυτοματα την προπορεια αναφλεξης (μεσα σε καποια ορια) σωζοντας τον κινητηρα και την τσεπη, ενω στον αγραφο σαφως και εχεις ελευθερο πεδιο να κανεις παπαδες αλλα αν το ρυθμισεις λαθος παπαλα μοτερ.
Βεβαια τωρα τελευταια οι αγραφοι εχουν knock sensing αλλα ειναι πολυ υψηλης τιμης.
Ελπιζω να βοηθησα
Κώστα συμφωνώ απόλυτα με τα παιδιά παραπάνω.
Αυτό που πρέπει να χεις γενικά στο μυαλό σου είναι το μπάτζετ που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οριοθέτηση του πρότζεκτ σου.
Αν μιλάμε για άγραφους,μπεκ κλπ ξεφεύγεις και το ένα φέρνει το άλλο(μιλάει ένας παθών) και μετά γειά σας.
Θεωρώ ότι μια λάιτ εκδοχή του 0.5 όπως είπε και ο Ζώης είναι ότι πρέπει και θα αποφύγεις πολλές κακοτοπιές.
Τέλεια παιδιά μπράβο, λιθαράκι λιθαράκι αποκτώ καλύτερη άποψη:thnx:
Φίλε bmw316turbo δες λίγο το ποστ 105 αν θέλεις:original: (εγω έχω Μ42)
Αυτό που κυνηγάω είναι το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον υπάρχον κομπρέσορα και τα μαμα σωθικά!Δεν κυνηγάω την πιο οικονοκιμή λύση, χωρίς να υπάρχει απο την άλλη μεγάλη οικονομική άνεση. Προτιμώ να κάνω υπομονή όσο χρειαστεί και το προντζεκτ να βγει οπως πρέπει, παρά να το τελειώσω και μετά να είμαι πάλι στο ραβε ξύλωνε. Επίσης προτιμώ να δώσω το κατι παραπάνω εξ αρχής, παρά να το πληρώσω μετα με 100αρες βενζίνες. Γι αυτό κοιτώ τα waterinjection και τα indercooler.
Στα χέρια μου έχω τον και τον κομπρέσσορα και τα μπεκ (371cc).
Την πολλαπλή θα προσπαθήσω να την φτιάξω μόνος μου, ίσως την κανω και απο carbon.
Ιντερκουλερ χειροποίητο μαζι με μεταλλικές σωληνώσεις έχω βρει με 300Ε και αν καταφέρω να κάνω μια εξυπηρέτηση θα πληρώσω μονο τα υλικά.
Αν βάλω άγραφο την πιο πολύ δουλειά θα την κάνω με φίλο μου που το έχει κάνει στο δικό του προην τουρμπάτο αυτοκίνητο. Φυσικά θα κοιτάξω για μεταχειρισμένο στο ebay.
Εκτός αυτού δεν εμπιστεύομαι κανέναν στην Κρήτη να ρυθμίσει τον μαμα εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει οτι αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστώ κατι μετα το ρύθμισμα δεν θα είναι δίπλα.
Δλδ τι προβλήματα μπορεί να έχω στην καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου με τον άγραφο? Δεν επιτρέπει καλύτερη κατανάλωση δύναμη και αξιοπιστία? Σε αυτή την περίπτωση o νοκ που έχει πάνω το μοτερ δεν θα δουλεύει?
Κώστα (σόρρυ που παίρνω το λόγο),
αν μιλάς για ψύξη ,λέω fmιc...
για μαμά σωθικά μέχρι το 1.1 αξιόπιστος από προσωπική εμπειρία (ο Ζώης έχει δει αλλού πολύ παραπάνω ,ας απαντήσει ο ίδιος)
με τα μπεκ που αναφέρεις σίγουρα καλυμμένος...
όταν μιλάς για άγραφο εννοείς στήσιμο από την αρχή ή μόνο για το management του κινητήρα;
πρωτα απο ολα..ξερω τι κανει ενας αγραφος..απλα ρωτησα εσυ στο συγκεκριμενο προτζεκτ γιατι τον θες??ο μαμα εγκεφαλος δουλευει σωστα μεχρι και τα 260πς.τεσταρισμενο αυτο απο το δικο μου(ζ3 μ43).τις ιδιες δυνατοτητες εχουν μ43-μ44 στον εγκεφαλο.αναφερεις καπου πως δεν θες να αλλαξεις σωθικα..?????εαν αυτο ισχυει δεν μπορεις να ξεπερασεις τα 250πς με τα μαμα εντοσθια...οποτε αχρηστο τον θεωρω τον αγραφο σε αυτο το κομματι για τις βενζινες..ο μαφ η λουφτ σε εμας τους τουρμπατους τουλαχιστον εχει δειξει μια ανοχη-αντοχη μεχρι και 1.2μπαρ σταθερη(250πς εως 270πς για ΜΟΤΕΡ μιλαω παντα...) οποτε και με το μαφ πιστευω πως καταριπτεται ο μυθος για αγραφο σε αυτες τις ιπποδυναμεις(220πς)εγω στα 230 αλογα δεν ειχα το παραμικρο κομπιασμα-κοψιμο ουτε απο καυσιμο ουτε απο λουφτ(με μπεκ απο πουντο gt)...εγω τα ανεφερω αυτα γιατι θεωρω πως δεν χρειαζονται τοσα λεφτα για να δουλευει το μπεμβεδακι αψογα σε αυτα τα αλογα που θες..
τωρα για ψηξη θα σου προτεινα ιντερκουλερ με τον πατροπαραδοτο τροπο με τον αερα του και οταν θα θες να ανεβεις σε δυναμη βαζεις
ενα watermethanol και εισαι υπερ καλυμμενος...με το εγκφαλακι του ολο το κιτ απο 300ε-500ε εξαρταται ποιο κιτ θα στοχευσεις..thumb
Πολύ ανακουφιστικό ποστ μπορώ να πω, πάρα πολύ. Πριν απλα εξήγησα τους λόγους που σκεφτόμουν για να βάλω άγραφο, δεν υπονόησα οτι δεν ήξερεςthumb.
Οχι, για πάνω απο 250 άλογα δεν στοχεύω, απλά φοβόμουν οτι ο μαμα εγκέφαλος και το μαφ θα μου την φέρουν πισώπλατα και θα βγάλουν άλλα. Αφου όμως είναι δοκιμασμένο, απλοποιούνται πολύ τα πράγματα. Να σημειώσω εδώ όμως οτι δεν έχω Μ44 άλλα Μ42(96'), δεν ξέρω αυτό αν αλλάζει τα πράγματα.
Ρε Πάνο τι σορρυ που διακόπτεις? Να διακόπτεις πρέπει..... με όλο το πυρηνικό εργοστάσιο που έχεις κάτω απο το καπο:whistle:
και με την τροχαλία τι γίνεται; μπορείς να παίξεις ένα bar πίεση;
υγ: Πάνο αυτή ήταν απάντηση στην $ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ$ :)
Φιλε μου απο προσωπικη εμπειρια θα σου πω τα εξης
¨Η αυξηση της ιπποδυναμης ειναι μια αλυσιδα.Δεν μπορεις να επιλεξεις κρικους απο αυτην αναλογα με τα θελω μας.Τι εννοω.Δεν θα συμβιβαστεις αφηνοντας μαμα εντοσθια, μια λεπτη σωληνα για εξατμιση και 0.5 πιεση αλλα ταυτοχρονα βαζοντας αγραφο!!! για να βγαλεις 200 αλογα! Κακο σιγουρα δεν του κανεις αλλα δεν κερδιζεις και τιποτα. Ουτε θα επιλεξεις πχ 500αρια μπεκ με γαιδουρι ιντερκοολερ με μαμα ηλεκτρικα.Για μενα που αρχισα απο ενα ταπεινο 16αρι με βασικο σταδιο τυπου καρρα τουρμπισμα ,στα 150-160 αλογα ειδα οτι αν αλλαζα κατι πχ 5ο μπεκ δεν κερδιζα τιποτα ,αφου ειχα restriction απο το flow meter.Για αυτο θεωρω δυο δρομους 1)ή παιρνεις πακετο 200αλογων ή 2) Τα κανεις πακετο 270 αλογων και πανω.... με οτι αυτο συνεπαγεται σε κοστος.
Με ολο το θαρρος, δικη μου εκτιμηση ειναι οτι , τα 200+αλογα απο ενα compressor στο 0.5πιεση σε εναν μ42 των 136 αλογων μου ειναι λιγο δυσκολο να βγουν και ας λενε οι αμερικανοι αυτα που λενε.Το δικο μου με το κιτ του καρρα στα 167 αλογα μου θυμιζε ταξι.....Τα μπεκ 371cc στα 3 μπαρ που εχεις μου φαινονται μεγαλουτσικα για 200αλογα, κατι φεγγαρια φοραγα 330cc στα 3 μπαρ και τελειωναν στην 1,4 πιεση με μεγαλη τουρμπινα IHI VF23.Να ξερεις οτι ενας μαμα εγκεφαλος κατα διαβολικο τροπο κανει τετοια διαχειρηση καυσιμου που μπεκ πχ 330cc μπορουν να βγαλουν πχ 220αλογα ενω με ενα αγραφο να μην φθανει το καυσιμο στο ιδιο afr .Παλι δικο μου συμπερασμα ειναι οτι η υποδομη του μοτερ μ42-μ43 αντεχει μεχρι και 33psi πιεση και 300αλογα + .Στο εξωτερικο δουλευε ενα παιδι 33psi πιεση επι 2χρονια!!!!Βεβαια η αντοχη ενος μοτερ εξαρταται ΚΑΙ απο την χρηση!!! Δεν με πειθει με τιποτα οτι μπορει ενα σφυριλατο μοτερ να αντεξει στο 1.8+πιεση και 950 βαθμους πηγαινοντας λαμια.Τωρα για carbon εισαγωγη πιστευω οτι ειναι αρκετα ΔΥΣΚΟΛΟ. Επειδη το επιχειρησα και τα παρατησα και εγω, η δυσκολια ειναι να φτιαξεις 1) τα πλακακια ετσι ωστε να μην χανεις πιεση στην εδραση με την κεφαλη 2) βασεις για μπεκ 3) στεγανοτητα 4) αντοχη.Η επαληψη δε του carbon cloth που εκανα ηταν ναυτικος πολυεστερας οποτε ρευστοποιοταν τροπο τηνα με την θερμοκρασια και τα παρατησα.
Τελος αγραφο θα σου ελεγα να βαλεις μονο και μονο για να ξεφορτωθεις το flow meter ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙς ΕΛΕΥΘΕΡΕς ΕΞΟΔΟΥς ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙς WATER INJECTION+ LAUNCH CONTROL+BOOST CONTROLER.Eκει ειναι τα λεφτα.
Συγνωμη για το μεγαλο ποστ.Ηπια λιγο κρασακι και με επιασε η φιλοσοφια
Φιλοσοφία θέλουμε, ειδικά απο άτομα που έχουν ήδη εμπειρία πανω στο θέμα.
136 έβγαζαν τα πρώτα Μ42, τα τελευταία όπως το δικό μου βγάζουν 143, αν δεν κάνω λάθος λόγο τροποποιήσης στους εκκεντροφόρους. Οχι οτι έχει κάποια ουσιώδης διαφορά πάντως. Τα 199 άλογα στα 0.5+bar είναι μετρημένα στην Ελλάδα,δεν είναι το νούμερο που δίνουν. Αν δεν κάνω λάθος η D/A διαφήμιζε το κιτ σε ένα απο τα πρώτα Μ42 και θεωρείτε το ποιο αξιόπιστο κιτ για το μοτερ αυτό.
Αν η εισαγωγή γίνει απο carbon δεν θα γίνει ολόκληρη απο carbon, αλλά κάποια τμήματά της, η πλάκα που θα πατάει στο μπλοκ θα είναι αλουμινένια για τους λόγους αυτούς ακριβώς, σόρρυ δεν το διευκρίνισα πριν. Όπως και να χει αυτό δεν με απασχολεί τόσο, θα το ψάξω αν αξίζει και μπορώ να το φτιάξω έχει καλώς.
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι εννοείς με το οτι δεν είχες restriction. Τι σημαίνει αυτό? Και τι εννοείς οτι η υποδομή του Μ42 αντέχει τέτοιες πιέσεις? Αυτό που έβλεπες στο εξωτερικό τι φορούσε? Δεν σε έπιασα...
Πάνο δεν σκοπεύω να παίξω στο 1μπαρ, 0.6-0.7 πιστεύω είναι καλά για να κοιμάμαι και να μην βλέπω εφιάλτες κάθε βράδυ. Ωστόσο κάθε πρόταση δεκτή.