Και επίσης να μη ξεχνάμε πως η Lotus και ο μεγάλος Colin Chapman από ένα γκαράζ ξεκίνησαν, όπως αν μεταφερθούμε και πέραν του κόσμου της αυτοκίνησης, ίδια αρχή είχαν και ο Billy Gates της Microsoft καθώς και ο Steve Jobs της Apple.
Printable View
Και επίσης να μη ξεχνάμε πως η Lotus και ο μεγάλος Colin Chapman από ένα γκαράζ ξεκίνησαν, όπως αν μεταφερθούμε και πέραν του κόσμου της αυτοκίνησης, ίδια αρχή είχαν και ο Billy Gates της Microsoft καθώς και ο Steve Jobs της Apple.
Παιδια μην το τεντωνουμε.
Ισως εχει δουλεια.
Δωστε ενα περιθωριο.
να δω τι άλλο θα ακούσουμε ρε πούστ! μου....
ελεος πια ρε....ελεος....
+1
Και επίσης, αν και καλό είναι να απαντήσει στα ερωτήματα των παιδιών, δεν είναι και υποχρεωμένος.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δε χρειάζεται να μιλάμε με επικριτικά λόγια για τις απόψεις του καθενός.
Είναι διαφορετικό πράγμα το να διαφωνούμε και διαφορετικό το να χαρακτηρίζουμε.
Εν μέρει πρεπει να απαντήσει.
Ο τίτλος supporting vendor σημαίνει ότι ο επαγγελματίας αυτός υποστηρίζει με τις τεχνικές του γνώσεις τους χρήστες.
Οπότε μια άποψη ενός επαγγελματία είναι πάντα -αν και biased και πως να μην είναι άλλωστε- χρήσιμη, ή για αντίλογο ή για πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση σε θέματα που απασχολούν.
Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να δώσουμε την πίστωση χρόνου που απαιτείται.
απαντω και παρα απαντω!
απλως δεν εχω την πολυτελεια του χρονου, οπως εσεις ολοι.
αγαπητοι φιλοι, σας γνωριζω λοιπον
1) εχω φτιαξει τα περισοτερα bmw κομπρεσσορ στην ελλαδα με ξεκινημα την αρχικη g-power, και μετα κατευθειαν με την ASA. (συνολο bmw-kompressor 25 ελλαδα, και πολλα ακομη γερμανια, μεσα στην asa οπου εχω εκπαιδευτει απο τον Μηχανολογο Stoeber και τον μηχανικο Scumacher)
2) οσοι με γνωριζουν ξερουν οτι εχω σπουδασει γερμανια, μενω γερμανια, και εμαθα -πολυ καλα- τα πειραματα να τα κρατω για τον εαυτο μου, και να μην τα προτεινω σε αφελεις ιδιωτες, εαν δεν ειμαι 101% σιγουρος οτι δεν τους παιρνω στον λαιμο μου.
3) παρακαλω πειτε μου, ποσα Μ-Κομπρεσσορ υπαρχουν και κινουνται στην ελλαδα και τι πιεση δουλευουν, γιατι για να γραφετε και προτεινετε με τοση σιγουρια, παει να πει οτι γνωριζετε πανω απο 3-4 που ειναι μονιμως μαχιμα.
4) παρακαλω να μου απαντησει καποιος, που γνωριζει καλα, τι κραμα ειναι το μπλοκ των Μ3 ακριβως, τι συμβαινει με την κεφαλη και το σκουιζμπαντ αυτου του κινητηρα που δουλευει 12 προς 1, και μετα να μου αναλυσει τι συμβαινει οταν πιεστει με υπερτροφοδοτηση.
Επισης να μου πει τι κραμα ειναι του 335.
5) Η asa η οποια εκανε και τα περισσοτερα πειραματα στα Ε46-Μ3 ειχε σπασιμο κινητηρα 8 στα 10! Μετα απο τοσες ζημιες, εγκατελειψε την ιδεα παντελως.
6) τα κομπρεσσορ τα εφτιαξα σε συνεργασια με 3 διαφορετικα συνεργεια bmw, και ενα ανεξαρτητο Turbo-συνεργειο, εκ των οποιων 4, οι 2 εκπαιδευτηκαν στην asa.
O τελευταιος των μηχανικων με τα πιο πολλα προτζεκτς και τα πιο πολλα πειραματα πληρωμενα απο την τσεπη του! -και του βγαζω το καπελλο γι αυτο- εσπασε πανηγυρικα το Μ3Ε46-πανω στο δυναμομετρο στις πρωτες του ωρες λειτουργιας.
Φυσικα πληρωσε νεο κινητηρα στον πελατη ο οποιος το πηρε πανικοβλητος ''μαμα'' κι εφυγε.
Επειδη ο συγκεκριμενος μηχανικος ειναι πολυ καλος μηχανικος, με φοβερη αντιληψη, σας πληροφορω οτι και να τον πληρωνετε, το πειραμα Μ3Ε46-Κομπρεσσορ δεν το ξαναεπαναλαμβανει!
Τα 330-Μ54 ομως τα φτιαχνει ασταματητα!
Oι ελληνες ιδιοκτητες bmw-M3 για καποιο λογο δεν γνωριζουν γιατι κατασκευαζεται αυτο το αυτοκινητο απο την Μ, και ποσο σεβαστο και ιερο θαλεγα ειναι στην ευρωπη.
Αν ο σεβασμος προς αυτο το αυτοκινητο το οποιο ειναι σχεδιασμενο να δουλευει ατμοσφαιρικα σαν ''πριονι'' απο χιλιες εως οκτω χιλιαδες στροφες, ειναι να προσπαθεις να το κανεις κατι που δεν ειναι, και να το παιζεις κορωνα-γραμματα.....ειναι αυτο που λεει ο μεγας τεχνικος διευθυντης της Αλπινα Karl Otto Noelle.
Anyway...
Μην αγχωνεστε ετσι ειναι το στυλ του γραψιμματος μου.
Πολλα χαιρετισματα!
Καλες επιτυχιες στα προτζεκτ σας!
Αλλωστε τα αμαξια δικα σας ειναι!
Να σαι καλά bomer, σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου!
1. Οταν λες "εχω φτιαξει τα περισσοτερα compressor στη Ελλαδα" τι ακριβως εννοεις? Γιατι αν ειχες φτιαξει τα περισσοτερα Ε46 Μ3 θα το γνωριζαμε...εκτος αν οι ιδιοκτητες τους το κρατουν μυστικο. Αλλα και παλι τι διαολο....25 αυτοκινητα ειναι αυτα..ολο και κατι θα επαιρνε το αυτι μου. Περιμενουμε απαντηση...παντως εδω για Ε46 Μ3 μιλαμε...
2.Σου πηρε 25 ελληνικα αυτοκινητα (και φανταζομαι πολυ περισσοτερα στην Γερμανια) να καταλαβεις οτι το Μ3 δεν κανει για κομπρεσσαρισμα? Καλα το καταλαβαινω 1,2 αυτοκινητα αλλα μετα? Γιατι δεν συνιστουσες στους αφελεις ιδιοκτητες να μην κομπρεσσαρουν αλλα συνεχιζες να τα φτιαχνεις ξεροντας οτι θα σπασουν?
3.Οχι, εσυ να πας πεις που ειναι τα 25 δικα σου κομπρεσσορ αυτοκινητα που εχεις φτιαξει και που οπως προανεφερες βρισκονται στην Ελλαδα.
4. Ναι γνωριζουμε τι ειναι το Squish Band...(για οσους ενδιαφερονται ας ριξουν μια ματια παρακατω)
Για να παρετε μια ιδεα τι ειναι
https://www.rbracing-rsr.com/squishcalc1.html
Και εδω ενα παραδειγμα για FI engine built σε Μ54
https://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=698671
5. H Gpower (μιας και που ανεφερες την ASA) φτιαχνει ακομα compressor kits για Μ3. Οπως και ολες οι αλλες Εταιρειες που εχω προαναφερει. Και απο τα Forum που παρακολουθω μια χαρα τα πανε τα Μ3 FI. Αν εσπαγαν τα μοτερ οπως τα λες θα ειχαν κλεισει προ πολλου.
6. Περιμενουμε να μας πεις τα αυτοκινητα που εχεις φτιαξει...και γενικως κατι παραπανω απο τις γενικοτητες που μας λες.
ναι... που με μια καλη υγρασια 80-90% ανεβαινει ακαριαια, σ εναν κινητηρα με μια υποδομη τρομπας λαδιου, και μεταλλων στροφαλου που με το ζορι υποστηριζουν 370ΝΜ και θερμοδυναμικη κινητηρα που ανα 20ΝΜ/ αυξηση ροπης σε μεσαιουψηλες, τα λαδια ανεβαζουν ανα 15βαθμους! και ο ασχετος, ξεκιναει να σκεφτεται τουρμπισμα....
ξερεις ποσες ανακλησεις -στα ηδη χιλιαδες ανακληθεντα για μεταλλα- εχει κανει η Μ για το Ε46-Μ3?
Αυτο το μοτερ ηταν η καταστροφη, η ιδια!
Εγω με τον Stoeber ASA οπου συνεργαστηκα 2χρονια εχω δει τα Μ3 να σπανε το ενα μετα το αλλο. ΜΚ-Μotorsport, Kelleners, G-power, ολα δεν εμεινε χριστος! δεν μπορω παρα να ενημερωνω οσο ειναι δυνατον!
Δεν εδεσα ποδια και χερια.
Ενημερωση κανω.
Βεβαια στην ελλαδα δεν βλεπω να μου λενε ποσα Μ3Ε46-Κομπρεσσορ κυκλοφορουν κανονικα, τι πιεση δουλευουν, και ποσα χλμ γραφει το κοντερ μετα την μετατροπη...
επισης τι διαφορα εχει το μπλοκ του Μ3 απο το 335.
Για να καταλαβουν ολοι οτι αυτα ειναι τα βασικα.
Απο κει ξεκιναμε παντα...
αντοχες μεταλλων και θερμοδυναμικη.
μετα ηλεκτρονικη διαχειριση για να περναει κτεο.
και μεταδοση.
μετα επιδοσεις
Εδω βλεπω πανε αναποδα.
...
και κτεο = 0
Φίλε Μπόμερ , προσπερνάω τα άλλα περί Σουμάχερ , Φραντζ , Ότο και άλλους διάσημους γερμανούς μηχανικούς ...
Επισημαίνω ότι ΟΧΙ για τους λόγους που λες ... αλλά όπως και να έχει , ΣΥΜΦΩΝΩ ότι είναι λάθος η υπερπλήρωση σε S moter ...
Όμως ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ , μετά το πέρας της επίσημης καμπάνιας
ΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ Η BMW ?????
Εκτός αν τις έκανε ΚΡΥΦΑ από τους ιδιοκτήτες των Μ3...
λοιπον εχουμε και λεμε........δουλευω 6 psi επανω στον κομπρεσσορα και στον χωρο εισαγωγης καταληγει 5 psi μιας και παρεμβαλεται chargecooler.......
τα χλμ που εχω κανει ειναι κοντα στα 11000 χλμ και με αρκετες κοντρες.......
παμε παρακατω.......απο οτι καταλαβα εισαι ο αντιπροσωπος της noelle και μιας μας τον ΕΚΘΕΙΑΖΕΙΣ θα ηθελα να μου απαντησεις τα παρακατω μιας και ειναι σοβαρη εταιρια.......
Μπορεις να μας εξηγησεις τι εγινε με το Μ6 του φιλου Σταυρου??????Ξερεις αυτο το στροκερακι που φτιαξατε εκει στην Γερμανια?????
Αν θελεις εξηγησε μας μιας και στο σπιτι του "κρεμασμενου" δεν μιλουν για σκοινι,ενω εσυ οχι μονο μιλας αλλα και το συνεχιζεις
...οτι ναναι...ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΟ CR(COMPRESSION RATIO) ME TO CYLINDER PRESSURE. Δες το παρακατω link ωστε να εμπεδωσεις και εσυ τι ειναι DCR ,SCR και τι Cylinder Pressure.
https://cochise.uia.net/pkelley2/DynamicCR.html
Απο εδω και στο εξης θα μπορεις να λες και στους υποψηφιους πελατες σου και το τι ακριβως ειναι και το καθενα...και οχι μην με ευχαριστεις...το forum αλλωστε για αυτο ειναι...ωστε να βοηθαμε αυτους που δεν εχουν την εμπειρια η την γνωση.
Και απο αυτα που βλεπω εδω μεσα, οι γνωσεις σου με το σπορ του tuning δεν ειναι και οι καλυτερες....
Oh Jesus!
Someone just got busted :rolleyes:
...και αφου τελειωσεις και με το διαβασμα του παραπανω link περιμενουμε να μας πεις που βρισκονται τα 25 κομπρεσσορατα Μ3 που εχεις φτιαξει. Γιατι απο οτι ειδα, ενω απαντησες, "ξεχασες" να μας πεις που ειναι τα ελληνικα Μ3 που εχεις φτιαξει.
α και σου εχω και κατι αλλο...
Μιας και που κατακρινεις ολους τους αλλους βελτιωτες οτι τα κιτ που εχουν δεν περνουν ΚΤΕΟ, πες μας τωρα εσυ γιατι ο μεγαλος και τρανος Karl Otto Noelle πουλαει κιτ βελτιωσης χωρις καταλυτες.
Απο το site της Noelle βελτιωση για το καινουργιο bi-turbo μοτερ της BMW (550i GT, X6 50i, 750i saloon
https://www.noellemotors.de/noelle_m...cafabf5.0.html
Μου φαινεται οτι ο μεγαλος και τρανος Karl Otto Noelle νομιζει οτι τα καινουργια μοντελα της BMW ειναι για Off-Road use ONLY :th_Laie_67-1:
Περιμενουμε απαντηση...σε αυτο αλλα και στο παραπανω ερωτημα που βρισκονται τα 25 κομπρεσσορατα M3 που εχεις φτιαξει.
Χωρίς να θέλω να επομισθώ τον ρόλο του υπερασπιστή του Μηχανικού Noelle, καλό είναι, στις «θέσεις» μας να υπάρχει μια διακριτή «γραμμή» μεταξύ τεχνολογικών επιτευγμάτων και εμπορικών σκοπιμοτήτων.
Νομίζω ότι και μόνον η πρώην θέση του Noelle στην τεχνική ηγεσία της Alpina, απο μόνη της λέει πολλά...
Φίλε μου αυτά που γράφει ο φίλος Μπομερ
είναι ΔΙΚΕΣ του απόψεις !!!!
Πολυ αμφιβάλλω αν ο Νοέλ συμφωνεί ότι ας πούμε
έγιναν ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ μετάλλων σε 46άρια μετά το πέρας της επίσημης καμπάνιας
και άλλα πολλά που πρωτη φορά ακούω στη ζωή μου !!!
π.σ. Είναι και ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ της BMW (παρεπιπτόνως) η άποψη περί ανακλήσεων καθώς και η φράση "το μοτέρ αυτό ήταν η καταστροφή η ίδια"
Θεωρω οτι η αποψη ενος supporting vendor δεν αφορα μονο την προσωπικη του γνωμη, αλλα εν μερη, και την αποψη της εταιρειας που εκπροσωπει.Η απαντηση που δοθηκε ειναι στο ιδιο υφος με τις αβασιμες κατηγοριες για αποτυχημενους βελτιωτες που εργαζονται σε τρωγλες. Και βεβαια δεν κατακρινεις τους αλλους (βλεπε ΚΤΕΟ,καυσαερια κτλ) οταν ΚΑΙ ΕΣΥ κανεις το ιδιο στα προιοντα που πουλας. Το ειρωνικο μερος του σχολιου μου ειναι γιατι σαν supporting vendor θα πρεπει να εισαι πολυ προσεχτικος οταν σχολιαζεις, και πολυ περισσοτερο οταν κατακρινεις προιοντα ανταγωνισμου καθως η θεση σου αντικατοπτριζει και την θεση της εταιρειας.
Εεεε... φίλοι δεν είμαστε οπότε αν θές, όταν απυθύνεσαι σε μένα ας με αποκαλείς είτε VanVIC ή Βαγγέλη.
Σχετικά με το συγκεκριμένο post μου, ασφαλώς και αντιλαμβάνομαι οτι ο Bommer παραθέτει τις δικές του απόψεις και δεν μιλάει εκ μέρους του Noelle.
Εγώ έκανα μια επισήμανση που νομίζω οτι βοηθά στο να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και να είναι διακριτό για το αν μιλάμε για εταιρίες ή για άτομα μεμονωμένα.
έεεε να πάμε στην εκκλησία να του ανάψουμε ένα κερί αν είναι του μεγαλειότατου.....
Δυστηχώς κατακρίνοντας τις τόσες εταιρίες που μερικές απο αυτές αποδεδειγμένα έχουν καλά αποτελέσματα (βλ. sokin) δεν προσελκύεις κόσμο προς την εταιρία (νοέλλε) αλλά τον απομακρίνεις.
Η αλήθεια είναι οτι δεν ξέρω τι κράμα είναι αυτό του 335. Μπορείς να μας βοηθήσεις? Έτσι στο περίπου, γιατί αν θυμάμαι καλά τα κράματα των κινητήρων βρίσκονται υπο δρακόντια φύλαξη στα χρηματοκιβώτια της κάθε εταιρίας.
Λοιπόν να κάνω μια παρατήρηση, μιας και το θέμα αρχίζει και γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.
Έχω τη τύχη να συνεργάζομαι με έναν από τους καλύτερους, κατά τη ταπεινή μου άποψη, μηχανικούς (Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ) που έχει και την επιμέλεια στο δικό μου αυτοκίνητό. Και έχω περάσει από αρκετούς 'μηχανικούς' όλα αυτά τα χρόνια....
Ο συγκεκριμένος λοιπόν κύριος έχει φάει τον S54 με το κουτάλι, έχει ξοδέψει αμέτρητες ώρες και πολύ χρήμα ώστε να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Έχει τοποθετήσει κομπρέσορες ΕΠΩΝΥΜΩΝ εταιρειών (ναι έχουμε δει σε τι τρώγλες δουλεύουν οι κακόμοιροι :whistle: ) σε αυτό το μοτέρ (& σε 92 Μ3) και μπορώ να πω με σιγουριά ΟΤΙ, αν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα στο να σπάσει, δεν θα το έκανε to begin with. Δε ρισκάρει οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος έτσι απλά το όνομα του στην αγορά, για 1000 ευρά.
Ζήτησα λοιπόν από τον εν λόγω κύριο να μπει στο forum και να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζω να βρει το χρόνο και σύντομα να ακούσουμε μία τεκμηριωμένη γνώμη ώστε να μάθουμε αν, κάτω από τι συνθήκες και πόσο πραγματικά κινδυνεύει το μοτέρ αν γίνει μία τέτοια επέμβαση.
Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε χρήστες ......κάθε βράδυ βγαίνω ένα 3-ωρο για κόντρες, γιατί έχω γνωστούς με πρώτο στάδιο σε S3, άλλον με R32 μαμά που το έκαναν αυτό συνέχεια κι μετά από λίγο πήραν και οι 2 το μοτέρ στο χέρι. Για να μη μιλήσω για βελτιωμένα gti....
Εν αναμονή λοιπόν.....
Οι M54, Ν54, N55 έχουν τεράστια ομοιότητα, ίδια διάμετρο και διαδρομή εμβόλων και είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο. Λέγεται ότι χρησιμοποιείται το ίδιο καλούπι χύτευσης (του Μ54) με μικρές διαφοροποιήσεις στις βάσεις περιφερειακά και εμπρός. Έχουν χαλύβδινα χιτώνια με επίστρωση κράματος χαλκού.
S65-V8 M3, S85-V10 M5/M6 αλουμινένιοι επίσης.
S54 εξ ολοκλήρου χαλύβδινος για μεγαλύτερη ακαμψία και αντοχή στις καταπονήσεις (λόγω ευστροφίας και μεγαλύτερης διαμέτρου εμβόλων από την υπόλοιπη "σειρά" x54)
Νίκο δεν έχουν ίδια κράματα οι κινητήρες Μ54 με αυτούς της σειράς Ν.
Και οι δυο έχουν αλουμίνιο αλλά αυτοί της σειράς Ν έχουν και μαγνήσιο στο κράμα τους.
Οι κινητήρες σειράς Ν είναι λιγότερο ανθεκτικοί σε «αυξημένες» καταπονήσεις σε σχέση με την «γαιδουρινή» ανθεκτικότητα των Μ54.
Από μαγνήσιο είναι κατασκευασμένος ο Ν52 Βαγγέλη, ο Ν54 είναι αλουμινένιος thumb
"Surprisingly the engine block of the N54B30 is similar to the older generation BMW M54B30 engine - all aluminum with cast iron cylinder liners. This is because the newer N52 aluminum-magnesium engine block was not deemed as suitable for turbo-charging with the above-mentioned engineering goals. As a result, the N54B30 is physically heavier (195 kg/429 lb) than the very light (161 kg/354 lb) N52 engine. This also explains why the engine block size is identical to the older M54B30 at 2979 cc/181 in³ instead of the 2996 cc/182 in³ of the new N52B30 3.0L engine"
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Η αλήθεια είναι οτι γεωμαετρικά είναι ίδιοι σαν κινητήρες και ίσως κατα μεγάλο ποσοστό στην σύσταση. Εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Σίγουρα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κυλινδοκεφαλή για να μπορεί να διαχειριστεί τον παραπάνω όγκο αερίων και φυσικά τα τεράστια ποσά θερμικής καταπόνησης. Να μην ξεχνάμε οτι σίγουρα υπάρχουν διαφορετικών ειδών αντιτριβικές και θερμικές επικαλήψεις στην επιφάνεια των πιστονιών και των κυλίνδρων.
Αυτό που ήθελα να μου απαντήσει ο bomer επειδή δείχνει να το κατέχει πολύ καλά το θέμα (αν όχι σίγουρα ο Μεγαλειότατος), να μας πεί την ακριβώς % κατα βάρος σύσταση του κάθε υλικού του κινητήρα. Έτσι, για μια μελέτη που κάνω για το πανεπιστήμιο....
Εγώ θα ήθελα να μάθω γιατί ο κ. Bomer δεν μας αποκαλύπτει τη ταυτότητά του? Έχει κάτι να κρύψει? Του το απαγορεύουν οι κανόνες του φόρουμ, εδώ που έχει φτάσει η κουβέντα? Στο κάτω κάτω αφού έχει φτιάξει τα περισσότερα κομπρεσσοράτα Μ3, να μπορέσουμε και μεις να μάθουμε τι δουλειά κάνει με τόσα που γνωρίζει επί του θέματος.
Κ. Bomer προσωπικά αναρωτιέμαι μήπως είστε ο Στάθης ο Πρεδάρης?
Συγνώμη αν επεμβαίνω σαν outsider, τον Μπόμερ δεν τον ξέρω, αλλά αν είναι αυτός που λες, τότε όντως έχει φτιάξει 25 bmw compressor. Δεν θυμάμαι να ανέφερε κάπου ότι τα 25 αυτά ήταν Μ3 Ε46! Έχει φτιάξει ένα Μ3 Ε36 και 24 άλλα bmw, τα οποία ξέρω και τι bmw είναι. Κανένα από αυτά Μ3 Ε46.
Ξαναλέω ότι τον κύριο δεν τον γνωρίζω προσωπικά, και δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου! Απλώς κρατάτε και μια πισινή, μην είστε τόσο απόλυτοι…..thumb
ΥΓ Φιλικά πάντα- το θρέντ είναι φοβερό :original:
Το μαγνήσιο είναι ανθεκτικό, φυσικά τα κράματα του γιατί απο μόνου δεν λέει τίποτα. Δεν χρησιμοποιήται όμως στου κινητήρες απευθείας γιατί όταν θερμανθεί πολύ τότε χάνει την αντοχή του και διασπάται σε μερικά σφαιρίδια.
Χρησιμοποιήται σαν βάση για το μπλόκ αλλά τα χυτώνια είναι απο ατσάλι για να αντέχουν στις θερμικές και μηχανικές καταπονήσεις. Το κράμα μαγνησίου περιβάλει αυτά τα χιτώνια και αποτελείτο κύριο κορμό του μπλόκ.
Αυτό που θα είχε μεγαλήτερη αντοχή θα ήταν ένα κράμα αλουμινίου - τιτανίου - κοβαλτίου - μολυβδαινίου και τότε θα λέγαμε για εξαιρετικά χαμηλό βάρος και φυσικά αντοχή τεράστια σε οποιοδήποτε φορτίο και αντοχή στην θεμρική κόπωση που μαστίζει τους κινητήρες μας
για τη βοηθεια της συζητησης ο σταθης (μπομερ) εχει φτιαξει οντως αρκετα bmw κομπρεσορ (330 Μ54) ως αντιπροσωπος της τοτε ινφινιτας. δεν ανεφερε πουθενα οτι εφτιαξε S54.
ενα απο αυτα ειναι και αυτο εδω: https://www.drive.gr/index.php?optio...d=34&Itemid=56