φυσικα καμπες!
Printable View
Να καταθέσω κι εγώ τον οβολό μου.
Καταρχήν να πω ότι γενικά συμφωνώ ότι υπάρχει το πρόβλημα και ότι είναι κάτι που είχα διαπιστώσει κι εγώ από τους πρώτες μήνες οδήγησης και μάλιστα μου φαινόταν δύσκολο να το πιστέψω. Να πω τώρα και ποιες είναι οι αιτίες κατά τη γνώμη μου:
- Πρώτο και βασικότερο τα σινεμπλοκ. Κάντε μία απλή αναζήτηση σε όλα τα bmw forum παγκοσμίως για το ίδιο θέμα και θα πάρετε παντού την στάνταρ απάντηση: αν έχεις θέμα αστάθειας θέλεις καινούρια σινεμπλοκ. Από προσωπική εμπειρία, όταν μετά από 100χιλ χιλιόμετρα και κάμποσο drift τα σινεμπλοκ ήθελαν όλα αλλαγή, το αυτοκίνητο έμοιαζε μετά τα 140 να επιπλέει στο δρόμο. Δεν ξέρω αν το περιγράφω καλά, ενώ ήμουν σε καλή στεγνή άσφαλτο ένοιωθα ότι οδηγούσα στη βροχή.
- Δεύτερο θέμα είναι το βάρος. Αυτό το σχολιάζω σε σχέση με κάποιες συγκρίσεις που έγιναν με το Ε92 και με Μ5. Αν δεν κάνω λάθος, το βάρος δεν είναι παράγοντας αστάθειας, μάλλον το αντίθετο. Όσο πιο βαρύ είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο σταθερά θα πατάει (με προϋπόθεση βέβαια ότι δεν κάνεις τρελοτιμονιές, βλ. μετατόπιση βάρους, οπότε το περισσότερο βάρος γίνεται εχθρός σου). Άρα το γεγονός ότι το Ε46 είναι πιο ελαφρύ δεν το βοηθάει. Η σωστή λύση προφανώς είναι η αεροτομή που για μένα είναι ιεροσυλία από αισθητική άποψη.
- Πέραν όμως από αυτά, το θέμα νομίζω του Ε46 είναι ότι έχει κατασκευαστεί με πολλές και αντικρουόμενες απαιτήσεις. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα. Μιλάμε για αυτοκίνητο (που κατασκευάστηκε πριν 15 χρόνια) το οποίο είναι πολύ γρήγορο στην πίστα, είναι ιδανικό για drift, και είναι ιδανικό και για ένα απλό γρήγορο ταξίδι. Προφανώς κάπου πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί για να τα έχεις όλα.
Εγω θα ελεγα ψαχτειτε λίγο στην ευθυγραμμιση.
Οταν δίνεις σύγκλιση πίσω και απόκλιση μπροστα ναι μεν το τιμόνι ζωντανεύει και ακούει στα κλειστά κομμάτια αλλά στα πολλά είναι ευαίσθητο και απόλυτο. Η παραμικρή κίνηση εχει αποτέλεσμα. Αν κιόλας έχουμε απολυτο στήσιμο απο αναρτησεις το αποτελεσμα ειναι ακρως λογικό.
Προφανως και αλλο πλαισιο η 5αρα και δεν αναφερομαι κατ αναγκη σε ακαμψία αλλα σε μεγέθη μεταξονίων πρωτίστως και μετατροχίων δευτερευόντως.
Πάντως το στησιμο ειναι νόμος αν ακολουθησεις ακραίες λύσεις και οι γωνίες για πίστα στο δρόμο απλα δεν κανουν. Ο κατασκευαστης ξερει και υποψιν δε μιλαμε για lada η kia αλλα bmw..
Απαρχαιωμένη και λανθασμένη η άποψη ότι οι μαούνες κρατούν καλύτερα στον δρόμο.
Ολίγον από Colin Chapman.
Νομίζω δεν έχει σχέση το link με τη συζήτησή μας. Δεν μιλάμε εδώ για performance. Εννοείται ότι όσο πιο ελαφρύς είσαι τόσο πιο γρήγορα θα στρίψεις, με οποιαδήποτε ταχύτητα και αν πηγαίνεις και σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Εδώ μιλάμε για την αίσθηση που σου δίνει ένα αυτοκίνητο όταν πλησιάζεις την τελική του ταχύτητα, που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Εκεί πιστεύω ότι ισχύει η παλιά άποψη περί μαούνας.
Συγνωμη αλλα τα συγχρονα αυτοκίνητα τοποθετώντας τους τροχους στις ακμες του αμαξώματος αυτο προσπαθουν να κανουν. Ειναι νομος της φυσικης οτι το μακρυ μεταξονιο δινει σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα και οτι το μεγάλο μετατροχιο στριβει καλυτερα.
Αν ψαξεις δε θα διαπιστωσεις οτι η σειρα 1 εχει μεγαλύτερο μετατροχιο απο τη σειρα 7 των 80ς...
Δε μιλαω για μηκος αμαξωματος αλλα μετατροχίου.
Η δε cls νομιζω εχει απο μαμα πιο επιθετικες γωνίες.
Eμενα η Ε60 με 230-240 δεν κανει τιποτα στις καμπες,απλως κρατας τιμονι και στριβει βιδωμενη.Για το Μ3 πιστευω με μια καλη αναρτηση θα βρει την σταθεροτητα του
να καταθεσω και εγω την αποψη μου:
όσες φορες πηγα πανω απο 230+ σε ανοιχτές καμπές δεν παρατηρησα κάποια ασταθεια αντιθέτως το ένιωθα πολυ σταθερό σαν τρένο !! φοραω πισω ζαντολαστιχα CSL ... ισως να βοηθάει και η αεροτομη και τα flaps του csl που φοραω ... :-) .... οσες φορες ανοιξα πανω απο 230+ εγινε στον πολυ καλο αυτοκινητοδρομο κορινθου τριπολης και καλαματας !!
Πιο κοντή που στα πολλά ειναι χειροτερο..
Πάντως και η 330 μου στην Τρίπολη ανετα στριβει με 220-230+ στις καμπες
Ως προς το πιο κοντη η στο οτι στα πολλά ειναι χειροτερο;
πολυ καλη απαντηση και ευστοχη....
στην περιπτωση μου ομως....που ειμαι τρελλα ψυρας με το στησιμο-πατημα του αυτοκινητου και εχω στησει το αμαξι ουσιαστικα 3 φορες στα 3 χρονια που το εχω (παντα αυστηρα με μαμα ρυθμισεις..)..και εχω αλλαξει και τα σινεμπλοκ της γεφυρας..κρατωντας τα αλλα..μια και ηταν σε μια χαρα κατασταση..δικαιολογειται αυτη η μερικη ασταθεια???
επισης θα συμφωνησω οτι δεν γινεται να τα εχεις ολα...πχ..το mini cooper..φοβερο στο στροφιλικι αλλα για στριφτο με 200 σε μετριο οδοστρωμα...για να μην παω σε ακομα πιο παλια αμαξια-βλεπε rallye....
νομιζω οτι δεν προκειτε να βγει συμπέρασμα ετσι.
Ο Νικος παρατήρησε μια συμπεριφρά σε συγγεκριμένες συνθηκες με αρκετά χλμ και
με μαμα αναρτήσεις (τι χλμ έχουν κανει ?).
Υπάρχει καμπή που την παιρνεις άνετα με 230 και άλλη οριο στα ιδια χλμ.
Μονο στις ιδιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκριτικο.
Εχω οδηγήσει αρκετα αυτοκίνητα, σχεδόν ολα κοντά στην τελική παρουσιάζουν νευρικότητα.
Τελος μπορεις να βάλεις καλη ανάρτηση που θα σου διορθωσει τις αδυναμίες της μαμα ανάρτησης, χωρίς να χάσεις μεγάλο μέρος της ανεσης.
για δειτε και αυτο το αρθρο...που ισως μας διαφωτισει γιατι τα m3 μας...δεν αποδιδουν οπως πρεπει...παρατηρηστε οτι τα 3 απο τα 7 προβληματα εχουν να κανουν με την αναρτηση!!!!
https://www.carthrottle.com/7-reason...e46-m3-part-1/
Μήπως η λύση είναι ενα csl καπώ ?
Aκριβώς! Εδώ είναι η ουσία: Άλλο να στρίβεις τις ανοιχτές καμπές της Αττικής οδου και άλλο να παλεύεις να στρίψεις στην άθλια άσφαλτο κάποιων εθνικών αρτηριών με τις ανάποδες κλίσεις.
Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ότι τα Μ3 δεν στρίβουν στα πολλά, διότι έτσι ακριβώς βγαίνουν στα φόρουμ διάφορα "urban legends", θα πρέπει να επισημάνουμε με το φιλαράκι μου το Νίκ ότι γενικά εμείς οι κάτοχοι Μ3 υπερβάλουμε και περιμένουμε από το Μ3 να κάνει παπάδες. Το αμάξι στρίβει, τόσο καλά και καλύτερα από τα περισσότερα παραδείγματα που αναφέρθηκαν συγκριτικά στο thread. Εντάξει δεν στρίβει στα πολλά σαν 458 italia που δημιουργεί 140kg αρνητική άντωση στα 200km/h...who cares?:original:
εχει δικιο ο νασσος...
θα το ξαναεπαναλαβω για να μην υπαρχουν λαθος εντυπωσεις..
προσοχη..δεν ειπα ποτε οτι το αμαξι δεν στριβει φοβερα...ειπα οτι σε πολλα χιλιομετρα και σε συνθηκες οριακης οδηγησης..απλα το αμαξι σε γεμιζει ωρες ωρες αμφιβολια...που μπορει να οφειλεται σε πολλα απο τα παραπανω που αναφερθηκαν...
υγ....για να τα λεμε κι ολα..σε μια στροφοδιαδρομη βουνου ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ενα evo δεν μπορει να ακολουθησει....τοσο σιγουρος ειμαι για το αμαξι..
Αν σκεφτειτε τι ακριβώς κανει η κοντη κρεμαγιερα θα το καταλαβετε τι εννοω.
Αλήθεια οι μεταβαλλομενες κρεμαγιερες οχι σκληροτητας στα πολλα γιατι γίνονται μακρυες..
με τιματε..!
2 φορες που εχω πετυχει....εκ των οποιων την μια ηταν "προκοπης" οδηγος..με απογοητευσε το evo...διοτι εκανε αρκετα "χαζα"...την στιγμη που το m3 (χωρις κανα φοβερο λαστιχο πισω...κλασικα)...με σωστη οδηγηση και μυαλομενη...ακολουθουσε στα 8/10 σχετικα ανετα..μετα απο εκει..ναι γινεται λιγο τρομακτικο..με συστηματα off παντα..αλλα πιστευω οτι αμα δεν το λυπηθεις θα τους το κανει το χουνερι!!!!μιλαω παντα για διαδρομες 2ας-3ης βαρια βαρια..
σε διαδρομή δευτέρας -τρίτης, το μιτσουμπίσι έχει πολύ καλύτερες εισόδους, αρκεί να έχει καλή ταχύτητα πρίν τη στροφή. η υπερβολή είναι αυτή που θα κάνει το αμάξι να χάσει.
αντίθετα με το Μ3, θα κρατηθείς εύκολα μέσα στη στροφή αν δεν αποφορτήσεις το μπροστινό του μέρος με αποτέλεσμα να σου βγάλει μούτρα. αυτό είναι και το πρόβλημα με το μιτσουμπίσι, τα μούτρα που μπορεί να βγάλει πολύ πιο εύκολα σε μια πολύ κλειστή στροφή. το Μ3 θα μπορέσεις πιο εύκολα να το ρεγουλάρεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μπορεί να μπεί πιο γρήγορα.
το θέμα είναι η επαναληψιμότητα στο να παίρνεις σωστά τις στροφές. εκεί που ίσως τα βρεί πραγματικά σκούρα το μιστσουμπίσι είναι σε κατάβαση.
Εκει που τα βρηκα εγω πραγματικα σκουρα-κυνηγιομουνα Πηλιο με 9αρι-εγω με την Μ3 Ε46 τοτε,ητανε στην καταβαση Θωμα οπου αναψανε τα φρενα λογω χλμ και βαρους ενω το 9αρι με καλυτερα φρενα μπρος-πισω δεν κουραστηκε καθολου ενω εγω ειχα χαροπαλεψει 1-2 φορες.Βεβαια ητανε και τα 2 θεονορμαλ εντελως.....ουτε φιλτρα ουτε εξατμισεις ουτε τιποτα.Η Μ3 Ε46 μου ητανε πολυ πιο δυνατη ξεκαθαρα απο 9αρι εβο απειραχτο βεβαια.
μη ξεχνάς τι φρένα φοράει το Μ3 και τι φρένα φοράει το εβο.
απ'οσα έχω δεί, τα Μ3 είναι φοβερά σε κατάβαση...σε αυτό βοηθάει η διαφορικάρα του βέβαια. μπορείς να πλασαριστείς με τα 4 και να σημαδέψεις τη στροφή στην κυριολεξία, πράγμα που κανένα εβο δεν μπορεί να κάνει. ειδικότερα, εκεί που έχεις το τιμόνι ελαφρώς ανάποδα για να ζυγίσεις το αμάξι στην είσοδο, μπορείς άνετα να πατήσεις και λίγο γκάζι μέχρι την κορυφή, όπου μετά ισιώνεις τον κώλο και βγαίνεις αεροπορία στην κυριολεξία. το εβο θα προσπαθεί να μαζεύει τα μούτρα του, ενώ εσύ θα περνάς αέρα πατέρα τη μια στροφή μετά την άλλη!!!
θωμα κατι αλλο αξιοπεριεργο...που εχω ακουσει απο εσενα αλλα και μερικους αλλους...το οποιο θα ηθελα να συζητησουμε...
εχεις αναφερθει σε μουτρα με το m3..εμενα προσωπικα ακομα και με ρημαδια μπροστα...ειχε την ταση να βγαλει μουτρα...αλλα ποτε ουσιαστικα δεν εβγαζε...τωρα που εχω και καλα λαστιχα μπροστα το αμαξι ειναι τρομερα "pointy"...δηλαδη θεωρω οτι πρεπει να το εκβιασω τρομακτικα-να το οδηγησω με προσθιοκινητο τροπο ή να ειμαι ξεκρεμαστος τελειως απο ροπη-δηλαδη λαθος για να συμπεριφερθει ετσι..για αλλη μια φορα το διαφορικο κλεβει την παρασταση και το ψιλοροπο μοτερ σε αναγκαζει να οδηγησεις ετσι...το m3 οδηγειται "ξεκολημενο"...και δεν εννοω drift φυσικα..και ετσι αποδιδει..ή τουλαχιστον ετσι δουλευει σε εμενα..
και για να επιστρεψω στο θεμα..αυτο ειναι και το προβλημα ελαφρως για μενα στα πολλα..ποτε δεν μου εβγαλε μουτρα..το αμαξι οπου του λες παει..αλλα ο πισω αξονας...εχει αλλη γνωμη ωρες ωρες...
Το Μ3 είναι αμάξι που εύκολα μπορείς να αποφορτισεις το μπροστά του μέρος. Γενικά πιστεύω ότι είναι αμάξι που θέλει μικρες-κοφτες τιμονιες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν στροφές, όπου ανάλογα με τις συνθήκες δεν σου επιτρέπεται να κάνεις κάτι τέτοιο και εκει τη πατας.
Εγω πιστευω οτι ο καθενας μας πιστευει οτι καπου ή καποτε εχει εξαντλησει τα ορια του και τα ορια του αυτοκινητου σε δημοσιο δρομο.
Πραγμα που ειναι λάθος.
Οσοι εχουν μπει σε πιστα και εχουν οδηγησει πραγματικά γρηγορα (οχι βολτα η στο 60-70% των δυνατοτητων τους) καταλαβαινουν ποσες αδυναμιες εχει το αμαξι τους.
Θα ηθελα να δω ενα Μ3 Ε46 με εργοστασιακες ρυθμισης αναρτησης και με καθημερινα λαστιχα να εκανε δυο γρηγορους γυρους στις Σερρες.
Ειμαι περιεργος να δω αν απ την υποστροφη θα εμενε το μπροστα αριστερό λάστιχο ή αν οντως στο οριο για να βγει χρονος θα ηταν τοσο απολαυστικό στην οδηγηση.
Εγω δε το νομιζω.
Ο Θωμας απ οτι ξερω ειχε οδηγησει ενα Ζ4, και ηταν και πολυ κοντα σε χρονους Μ3 και ηταν και καλυτερο στη πιστα οδηγικά.
Η ααληθεια ειναι οτι,
Το Μ3 στην εργοστασιακή του μορφή, δεν ειναι αμαξι που φτιαχτηκε για να πηγαινει στο οριο σε πιστες και σε ορεινες διαδρομες. Ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ αμαξι που κανει παρα πολλα. Ειδικα για την ηλικια του. Ομως το να πιστευουμε οτι κανει περισσοτερα απ οσα φτιαχτηκε ειναι λαθος.
Το οτι αποσταθεροποιητε και τρομαζει τον οδηγο σε καμπες με πολλα χιλιομετρα για μενα ειναι φυσιολογικό. Αυτο ελειπε δηλαδη, να περιμενουμε απο ενα αμαξι σχεδον δεκαπενταετίας, με 1600 κιλα να πηγαινει με 240 σαν τρενο σε στροφες.
Τι ειναι δηλαδη ? Κανα σουπερ-καρ των 300χιλιαδων με την προηγμενη τεχνολογια και τα αεροδυναμικά ?
Οσον αφορα τη συγκριση σε ορεινη διαδρομη με ενα Eβο, να πω οτι δε νομιζω να υπαρχει θεμα.
Εχω γραψει πριν δυο-τρεις μηνες οτι πηγα με φιλους μου με Εβο και Ιμπρεζα σε γρηγορη βολτα στα βουνα και δυσκολευτικα πολυ να ειμαι κοντα τους.
Ολοι ημασταν με καθημερινα λάστιχα και ειναι παιδιά που αν και εμπειροι οδηγοι, ειμαι αρκετα πιο γρηγορος απ αυτούς στη πιστα αφου συμμετεχουμε μαζι στο πρωταθλημα Time Attack.
Στο βουνό και στα σημεια που γληστρουσε, ή ειχε αναπωδες κλισεις τα τετρακινητα με το γκαζι στο πατωμα, εφευγαν σφαιρα στις εξοδους την ιδια ωρα που εγω προσπαθουσα να περιορισω το γκαζι. Αν δεν ειχα και τα μεγαλα φρενα θα ειχαμε μεμοριςςςςςς.
Φυσικά εξαρταται και απο τη διαδρομη στο τι βολευει ενα αμαξι.
Στις περισσοτερες πιστες του κοσμου, και σε επισημες μετρησεις εργοστασιακων αυτοκινητων, το Εβο9 ειναι πιο γρηγορο απ το Μ3 Ε46. https://fastestlaps.com/
Και ειναι λογικό, αφου ειναι γρηγορο σαν Μ3Ε46, και ειναι120-150 κιλα πιο ελαφρυ και σε αρκετα σημεια η τερακινηση του το βοηθάει πολύ..
Μετα απ αυτό, πως ειναι δυνατόν σε ορεινη διαδρομη, σε δρομο που γλυστρα, με αναπωδες κλισεις και ανωμαλιες να μπορεσει ενα Μ3 να πιασει ενα Ιαπωνικό τετρακινητο ?
Πως να το κανουμε δηλαδη? Δεν υπαρχει περιπτωση να γινει αυτο με ισαξιους οδηγους.
Γνωμη μου ειναι οτι το 46αρι ειναι ενα πολυ καλο all around αυτοκινητο ακομη και σημερα.
Ομως πιστευω οτι σε καταστασεις που πλησιαζουν το οριο εχει αρκετες αδυναμιες οπως όλα τα αυτοκινητα παρόμοιας κατασκευαστικης φιλοσοφίας.
Τι αλλο να πω....τα ειπες ολα και χαιρομαι που συμφωνουμε (στο θεμα του εβο)!
Πες τα Χριστόφορε γιατί με αυτά που διαβάζουμε θα μας πέσουν τα μαλλιά...
Αν μπείτε σε @@ρατο οδηγό με Evo, ακόμα και σε μαμά μορφή θα σας φύγουν τα σφραγίσματα. Που να ακολουθήσει η Μ3 σε ορεινή κλειστή διαδρομή;;; Αφού δεν έχει φτιαχτεί για αυτό...και ειδικά στην Ελλάδα και με την άσφαλτο που έχουμε, που να πάει...;;;
εγω παλι το αντιστοιχης χρονολογιας evo που το εβαλα στο fastest laps..οπως ο χριστοφορος προτεινε βλεπω οτι ειναι σαφως πιο αργο και στις πιστες...
https://fastestlaps.com/comparisons/...i_evo_vii.html
τα συμπερασματα δικα σας..
Άσε ρε που τα χρειάζεσαι με 230 και θες να περάσεις και EVO.,..
Τα έβο με 230 στρίβουν στο Island.
Πάντα φιλικά nik200 ε;
Δείτε και αυτό
https://www.youtube.com/watch?v=72UWtEFgV0g
λογικό είναι φυσικά να συγκρίνουμε αντίστοιχης χρονολογίας οχήματα..το 46ρι ουσιαστικά είναι μοντέλο 1999...thumb