Σελίδα 2 από 2 ΠρώτηΠρώτη 12
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 11 έως 15 από 15

Θέμα: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ....

Περιοχή
    Patra, Greece
    Rides
    0

Προεπιλογή

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι συμφωνώ με τους περισσότερους που έγραψαν πάνω από μένα, και ελπίζω να μου επιτρέψετε να προχωρήσω αυτό εδώ το θέμα, ένα βήμα παραπέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο τι είδους ακαδημαϊκούς πολίτες παράγει αυτό το σύστημα εκπαίδευσης. Είχα την τύχη ή ατυχία να ξοδέψω τα χρόνια του λυκείου σε ένα από τα κεντρικά λύκεια της Πάτρας, με συμμαθητές από μεσσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και καθηγητές που είτε έκαναν φροντηστήρια και λούφαζαν στο σχολείο, είτε λούφαζαν γενικότερα και παίζαμε στοίχημα όλοι μαζί στα μαθηματικά κατεύθυνσης (μόνη εξαίρεση μία φιλόλογος). Πρακτικά, από τα χειρότερα λύκεια της πόλης, το οποίο όμως, έβγαλε λίγους αξιόλογους μετέπειτα ακαδημαϊκούς πολίτες. Πολύ λίγους όμως...

Αυτή η εμπειρία μου λοιπόν, καθώς και η μετέπειτα πορεία μου σαν ακαδημαϊκός πολίτης, και φοιτητής Πολιτικός Μηχανικός, μου έδειξε από πρώτο χέρι την ποιότητα των αποφοίτων. Λίγοι είχαν πλέον όρεξη να σπουδάσουν, και όσοι (λίγοι) το κατάφεραν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κάνουν με λυκειακή φιλοσοφία.

Δηλαδή, σπουδάζουν με βάση την αρχή της ελάχιστης προσπάθειας, του ελάχιστου δυνατού κόπου, και της παπαγαλίας, που όμως συνεπάγεται ελάχιστη γνώση, καμία ιδέα ως προς το τι ακριβώς είναι η έρευνα, καμία όρεξη και δυστυχώς, κανένα σεβασμό προς το αντικείμενο.

Τα σχολεία παράγουν υποψήφιους φοιτητές χωρίς όρεξη. Χωρίς όρεξη για έρευνα, για γνώση και παιδεία. Γιατί, όλοι όσοι έγραψαν στις πανελλήνιες 19 και 20 στα μαθηματικά ξέρουν να λύνουν ολοκληρώματα, πόσοι όμως μπορούν να το κάνουν χωρίς να το έχουν μάθει απ'έξω?

Και κάτι ακόμα. Πόσοι φοιτητές σέβονται τις παραδόσεις των μαθημάτων? Πόσοι σέβονται τους διδάσκοντες (όσους το αξίζουν πραγματικά) και τους συμφοιτητές τους? Πόσοι σέβονται αυτό που σπουδάζουν, και προσπαθούν να μάθουν να λύνουν ένα κωλοδοκάρι από οπλισμένο σκυρόδεμα με το χέρι, και όχι με τις φροντηστηριακές σημειώσεις, φωτοτυπημένες σε σμύκρινση μέσα στο παντελόνι τους? Πόσοι σπουδάζουν για να μάθουν και όχι για να πάρουν απλά ένα χαρτί? Και από αυτούς που σπουδάζουν γιατί το θέλουν, πόσοι το κάνουν έντιμα, χωρίς να προσπαθούν να χαντακώσουν τους συμφοιτητές τους για να προωθήσουν τον εαυτό τους?

Στην δική μου περίπτωση, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Δυστυχώς.

Να το θέσω αλλιώς, όμως. Πόσοι από εσάς θα θέλατε να σας μελετήσει το σπίτι κάποιος που πέρασε τα μισά μπετά και τις μισές στατικές με σκονάκι? Πόσοι από εσάς θα θέλατε να φτιάξει το φράγμα Πύρρου - Παραπύρρου κάποιος που πέρασε τα Υδραυλικά Έργα δείχνοντας λίγο βυζί και λίγο μπούτι στον καθηγητή/επιτηρητή? Και ποιος από εσάς θα ήθελε να κάνει μελέτη αντιστήριξης της πλαγιάς δίπλα στο σπίτι του, κάποιος που πέρασε εδαφομηχανική, θεμελιώσεις, κλπ, διαβάζοντας απλά μια φορά τα θέματα που βάζει κάθε χρόνο ο καθηγητής?

Μάλλον, όσοι και οι φοιτητές που μέτρησα εγώ νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν κάνει κάτι γι'αυτό. Και θα μου πείτε, και δικαίως, "εσύ ρε που φωνάζεις και βρίζεις, γιατί δεν κάνεις κάτι?". Και δίκιο θα έχετε.

Όμως, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την φιλοσοφία των φοιτητών, όταν αυτή τους έχει βιδωθεί μετά από τα 12 πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης τους, όσο δεν πάει. Δεν μπορώ να αλλάξω την διδασκαλία των μαθημάτων, όταν οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι το θέλουν, ότι το ζητάνε 20 χρόνια, και ότι λεφτά ποτέ δεν υπάρχουν.

Εγώ τι μπορώ να κάνω, όταν βλέπω συμφοιτητές να βαριούνται να κουραστούν λίγο, και απλά να κάνουν φροντηστήρια? Η να κάνουν φροντηστήρια για να το παίξουν έξυπνοι στους υπόλοιπους (στις διαλέξεις) και να πουλάνε μούρη εδώ και εκεί?

Φταίω εγώ, ή εσύ, ή εκείνος γι'αυτό? Η μήπως φταίει το σύστημα, το ίδιο σύστημα που μας έβγαλε όλους, και εμένα που τα γράφω, και εσένα που συμφωνείς, και εσένα που διαφωνείς, και εκείνον που βαριέται, και τον άλλον που το παίζει μάγκας? Το ίδιο σύστημα μας έβγαλε όλους, μας βγάζει τώρα, και θα μας βγάζει εις τον αιώνα τον άπαντα. Είναι στο χέρι του καθενός το τι θέλει από τη ζωή του, το πως θα το αποκτήσει, και το πως θα το διαχειριστεί.

Όσο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ναι, είναι για κλάμματα, ίσως και για γέλια, όμως δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Δυστυχώς, ή ίσως και ευτυχώς. Γι'αυτό, πρέπει να το εκμεταλλευτουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αν και είναι άθλιο, έχει ακόμα δυο τρία πράγματα να δώσει, και λίγους άξιους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη να δώσουνε. Μακάρι να είμαστε όλοι τυχεροί, και να πέφτουμε πάντα σε αυτούς τους λίγους...

Φιλικά,
    Γιάννης

2. The Following 2 Users Say Thank You to GiannisRob For This Useful Post:

aristent (28-02-11), Dimzan (28-02-11)

Rides
    0

Προεπιλογή

Συμφωνο με τους συμφωρουμιτες Dimzan και ειδικα giannis rob και παραθετω δυο απλα παραδειγματα.
    1) Απο οσα παιδια που διναμε μαζι πανελληνιες μονο 3 ηξεραν να λυσουν ολοκληρωμα χωρις να το εχουν παπαγαλησει και διχως να ηταν "φυτα" και πρωσοπικα οταν ειχα απορια δια μαγειας μου την ελυναν σε βαθμο ουτε ο ιδιος ο καθηγητης στο φροντιστηριο δεν μπορουσε και οταν ρωτουσα τους συμμαθητες high class με τα 50 ευρω την ωρα ιδιαιτερο ε δεν μπορω να σου εξηγησω( αυτο που λεγαται για οικογενειες) λες και θα του κλεψω τον βαθμο για αυτο οι δηθεν 19ριδες εγραψαν για 16, και οι 3 τελειωνουν γιατρος, αρχιτεκτονας , ηλεκ/γον μηχανικων.
    2) Φετος απο πρωσοπικη εμπειρια δινοντας κλιματισμο περασα με το διαβασμα και μονο και ας εγραψα και χαμηλα τουλ ξερω 5 πραγματα. Σε αντιθεση με καποιους φοιτητες που κοκορευονταν πριν καν βγουν οτι εγραψα και τοσο βαθμο και μετα βγηκε η βρωμα του φροντιστηριου σε πολλα και σημαντικα μαθηματα του κλαδου πουν αν δεν τα μαθεις και στρωθεις με ωρες διαβασματος χωρις να σου δινουν τις λυσεις ετοιμες δεν γινεσαι μηχανικος.

Περιοχή
    Νεο Ηρακλειο, Αθηνα
    Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο GiannisRob Εμφάνιση μηνυμάτων
    ...

Είναι στο χέρι του καθενός το τι θέλει από τη ζωή του, το πως θα το αποκτήσει, και το πως θα το διαχειριστεί.

Όσο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ναι, είναι για κλάμματα, ίσως και για γέλια, όμως δεν αλλάζει έτσι εύκολα. Δυστυχώς, ή ίσως και ευτυχώς. Γι'αυτό, πρέπει να το εκμεταλλευτουμε όσο καλύτερα γίνεται. Αν και είναι άθλιο, έχει ακόμα δυο τρία πράγματα να δώσει, και λίγους άξιους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη να δώσουνε. Μακάρι να είμαστε όλοι τυχεροί, και να πέφτουμε πάντα σε αυτούς τους λίγους...

Φιλικά,
    Γιάννης
    Εγω σε αυτες τις φρασεις μενω και πιστευω πως και ακομα απο δυσκολες συνθηκες να εχουμε καλα αποτελεσματα.

Θελω να σχολιασω επισης την απεχθεια του ελληνα για το ΙΕΚ και τα ΤΕΕ. Κανονικα εκει θα επρεπε να κινειται η μαζα των μαθητων μιας και στην Ελλαδα οπως προειπα δεν εχουμε τριτογενη τομεα ωστε να αξιοποιησουμε τους επιστημονες (?) που βγαζουμε απο τα πανεπιστημια και τα τει.

Γνωριζω πολλα τεε και ιεκ τα οποια εχουν ποιοτικοτατη εκπαιδευση για το επιπεδο τους και παραγουν αξιολογους τεχνιτες και επαγγελματιες στην ειδικοτητα τους.

Στην ελλαδα ειναι παρεξηγημενα. Θεωρουμε οτι ενας μαθητης κακιστης αποδοσης αξιζει να παει εκει ανεξαρτητα αν του αρεσει η οχι. Ενω ο καλος μαθητης πρεπει σον και καλα να παει πανεπιστημιο. Επισης το ψωνιο του ελληνα ειναι να τελειωσει το παιδι του πανεπιστημιο, και να γινει γιατρος-δικηγορος-μηχανικος.

Αν καποιος καταληξει σε ιεκ-τεε δεν βοηθαει στο status της οικογενειας.. Οι ελληνες ειμαστε ψωνια... Σνομπαρουμε και χλευαζουμε (οχι εγω) τα ιδρυματα αυτα... Και εκει την πατησαμε με τους πτυχιουχους ανεργους!

Για μενα ο καλος ανθρωπος δεν ειναι απαραιτητα επιστημονας...

5. The Following User Says Thank You to Dimzan For This Useful Post:

Dioskouroi (01-03-11)

Rides
    0

Προεπιλογή

Και τι να τα κάνεις τα γράμματα παρακαλώ? Όταν παγκοσμίως παίζει ρόλο το τηλέφωνο και ο γνωστός του γνωστού ώ γνωστέ?

Είδα και εγώ που σπούδασα, υπηρέτησα και την μαμά πατρίδα 12 μήνες Ι1 μάχιμος τέθωρας και το αποτέλεσμα είναι να ψάχνω πάλι δουλειά να μοιράζω σουβλάκια και πίτσες γιατί και στο σουβλατζίδικο μπήκανε στην μέση ρουφιάνοι και έχασα την δουλειά μου (εγώ βλέπεις δεν είμαι ρουφιάνος, ούτε έχω κάποιον να πάρει ένα τηλέφωνο να βρώ μια δουλειά....)....

Και είμαι ακόμα 25......

Περιοχή
    Μαρουσι
    Rides
    1

Προεπιλογή

<< το κρεας δικο σου τα κοκκαλα δικα μου>>
    λεει ο καπεταν Μιχαλης στο βιβλιο του Ν. Καζαντζακη.
    Αν και δεν ειμαι τοσο μεγαλος καπως ετσι ηταν τα πραγματα οταν μου εδωσαν μια σακα και μου φορεσαν ποδια και με εστειλαν σχολειο.
    Απο τοτε αλλαξαν πολλα αλλα κανεις δεν θα πιστευε οτι θα εφταναν ακριβως στο αντιθετο ακρο.
    Ο φοβος του μαθητη απεναντι στο δασκαλο, εγινε φοβος του δασκαλου απεναντι στον μαθητη...
    Και ενα εκπαιδευτικο συστημα που κανει οτι μπορει για να ενισχυει τη παραπαιδεια και την εξαθλιωση της δημοσιας παιδειας.
    Το συστημα ομως ειμαστε εμεις... εμεις οι δασκαλοι του δημοτικου που δεν εχουμε καταλαβει οτι εχουμε το σπουδαιοτερο ρολο στην εκπαιδευτικη πυραμιδα.
    Εμεις οι καθηγητες του γυμνασιου -λυκειου που το μονο που μας νοιαζει ειναι πως θα τσιμπησουμε κανα ιδιαιτερο και που θα ασχοληθουμε μεσα στη ταξη με ενα δυο ατομα μονο, μιας και οι αλλοι ειναι χαμενοι απο χερι...
    Εμεις οι καθηγητες που αντι να μεταλαμπαδευσουμε τη γνωση μεσα απο την κριτικη σκεψη , τις αρχες και τις αξιες ,τον ιδιο μας το πολιτισμο,τα εχουμε παρατησει...
    Εμεις οι μαθητες που σαφως και ειναι δικαιωμα μας να μη θελουμε να μαθουμε αλλα ειναι υποχρεωση μας να μας μαθουν να συμπεριφερομαστε.
    Εμεις οι μαθητες που με τα λεφτα του μπαμπα θα κανουμε ιδιαιτερα,θα παμε στα ιδιωτικα σχολεια και θα"αγορασουμε" οπου μπορουμε τα "εφοδια" για αργοτερα.
    Εμεις οι γονεις που δεν ξερουμε τι κανουν και που ειναι τα παιδια μας οταν για ψυλου πηδημα κανουν καταληψεις με φθορες στα σχολεια.
    Εμεις οι γονεις που αυτον το χρονο που θα επρεπε να ειμαστε διπλα στα παιδια μας τον "εξαγοραζουμε" με την αλλογιστη παροχη αγαθων
    Εμεις οι γονεις που πιστευουμε οτι με τα λεφτα μας πηδαμε και τους παντες.
    Εμεις οι υπολοιποι πολιτες που ποτε δεν απαιτησαμε ουσιαστικες αλλαγες και βελτιωσεις στη παιδεια.
    Αυτοι οι κυβερνωντες που ποτε δεν καθησαν να παραδειγματιστουν απο τα εκπαιδευτικα συστηματα αλλων χωρων και να προσπαθησουν να τα προσαρμοσουν στη κουλτουρα τη δικη μας.
    Αυτοι που δημιουργουν εκατονταδες επιστημονες που δεν θα μπορεσουν να απορροφηθουν ποτε μονο και μονο για να καλυπτουν τα ποσοστα ανεργιας.
    Ολοι φταιμε...
    Μα πανω απο ολα φταιει οτι εχουμε ξε χασει την εννοια των αξιων μεσα απο την γενικοτερη εκπτωση που επικρατει!!!

8. The Following 6 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:

Dimzan (01-03-11), joseph (01-03-11), katsaraios (01-03-11), NickE60 (01-03-11), Samaro (01-03-11), Z4 DCT (01-03-11)

Σελίδα 2 από 2 ΠρώτηΠρώτη 12

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP