Μάνο πολύ καλό θρεντ, εύγε!!!!!!
![]()
Πολυ ωραιο θεματακι για εμας τους κολημενους!!!
Τα λες πολυ ωραια και συμφωνω σχεδος σε ολα.Στο μονο που δεν θα συμφωνησω ειναι ενα και ειναι στα φρενα.Πιστευω και εμπειρικα σε πιστα οτι επιτυνχανεις πολυ καλυτερο φρεναρισμα μετα απο πολυ προπονηση φυσικα χωρις ABS.εκει νιωθεις το φρεναρισμα και πολυ καλυτερα το αμαξι.
Οσο για την πιεση ελαστικων μεσα στην πιστα θα πρεπει να ειναι λιγα χαμηλοτερη.οχι πολυ γιατι μετα αλλαζει η μορφη του ελαστικου αρνητικα για την προσφυση μας!
Το abs επεμβαινει οταν χανεται η προσφηση στο φρενο. Στη πιστα ''υποτίθεται'' οτι η προσφηση ειναι αυξημενη ,οποτε το abs επεμβαινει σπανια εως καθολου.
Βεβαια διαφερει απο αυτοκινητο σε αυτοκινητο. πχ στα Μ3 δεν επεμβαινει οσο δυνατα και να πατησεις στο στεγνο.
Το καλυτερο ειναι σιγουρα χωρις abs.
Οι τεχνικες οδηγησης που εγραψα ειναι βασικες εννοιες και μπορουν να διαφερουν στις λεπτομέρειες για καθε οδηγικο στυλ.
Eleni (05-12-12)
Η πιστα των Σερρων ειναι μια μετρια πιστα σε απαιτησεις απο αυτοκινητα και οδηγους. Δεν εχει ιδιαιτερα γρηγορες στροφες αλλα καποιες ειναι τεχνικες.
Ειναι δεξιοστροφη και εχει συνολικα 16 στροφες (Κ) ,9 δεξιες και 7 αριστερες. Υπαρχει μια μεγαλη ευθεια, περιπου 700 μετρα.
Πολλες στροφες συνδεονται με αλλες μιας και οι ενδιαμεσες ευθειες εχουν μικρη αποσταση. Κατα τη γνωμη μου αυτο τη κανει ξεχωριστη πιστα και αποτελει προκληση για πολλους οδηγους.
Απο ασφαλεια ειναι αρκετα ικανοποιητικη με μεγαλους χωρους διαφυγης.
Τα λαστιχα καταπονουνται πολυ απο την εξαιρετικη προσφυση της ασφαλτου. Η αυξημενη αρνητικη καμπερ εμπρος επιβαλεται ,ειδικα στα ημι-σλικ, σλικ.
Τα φρενα πιεζονται περισσοτερο πριν τη Κ1.Τα υπολοιπα σημεια πεδησης ειναι πιο ευκολη υποθεση αφου τα χλμ ειναι αρκετα μειωμενα σε σχεση με τη μεγαλη ευθεια. Δε θα εχετε προβληματα με τα φρενα αν ειστε προοδευτικοι στη χρηση τους. Βεβαια σωληνακια υψηλης ειναι απαραιτητα για μια καλη αποδση στη πιστα.
Τωρα παμε στις αγωνιστηκες γραμμες.
Παρακατω βλεπετε τις δικες μου γραμμες οπως τις κατεγραψε το gps του Pbox.
Οι γραμμες αυτες εγιναν με Μ3. Ενα πιο δυνατο ή πιο αδυναμο αυτοκινητο μπορει να εχει διαφορές αλλα σε γενικα πλαισια αυτες ειναι οι ιδανικες γραμμες ,οχι επειδη το λεω ή εκανα εγω...αλλα συμφωνα με τις θεωρητικες παντα αρχες των αγωνιστηκων γραμμων. Λιγο ,πολυ ολοι τις ξερουμε αυτες τις αρχες..τις εφαρμοζουμε και στο δρομο..Αρα δεν θα μπορουσα να παω πιο γρηγορα αν εφαρμοζα τα αντιθετα..Βεβαια εδω να τονισω οτι η γραμμη που ακολουθησα στη Κ13 (φωτο) ειναι λαθος -το ανακαλυψα στο τελος- οποτε μη δωσετε σημασια, παρακατω θα εξηγησω.
Επισης μοτοσυκλετες και οχηματα με υψηλα καθετα αεροδυναμικα φορτια ισως ακολουθουν διαφορετικες γραμμες.
Κ1 & Κ2
Ειμαστε στην ευθεια με πολλα χλμ στο κοντερ και ετοιμαζομαστε για τα φρενα. Τα σημεια των φρενων πριν τις στροφες θα τα βρειτε μετα απο προπονηση ,σιγα σιγα. Η πινακιδες αντιστροφης μετρησης αποστασης βοηθανε οπου υπαρχουν, ή καποιο σημαδι στην ασφαλτο.
Η Κ1 μπορει να φαινεται αργη λογω του οτι ερχομαστε με πολλα αλλα δεν ειναι.Ειναι αρκετα γρηγορη .Το μυστικο ειναι να βρειτε τα σωστα φρενα και να πετυχετε μια οριακη ταχυτητα εισοδου. Μη φρεναρετε παρα πολυ μεσα στη στροφη.
Μετα τη Κ1 μη πλασαριστειτε πολυ αριστερα. Η ιδανικη θεση ειναι λιγα μετρα πιο αριστερα απο το κεντρο του πλατους .
Η Κ1 και Κ2 πρεπει να αντιμετοπιζονται σαν ΜΙΑ. η μεταξυ τους αποσταση ειναι μικρη.
Μια καλη τεχνικη για τη Κ2 ειναι να αργησεις να πιασεις apex (late apex) .To ιδανικο σημειο apex ειναι περιπου εκει που τελειωνει το εσωτερικο κερμπ της Κ2. Αν κλεισεις και πατησεις γκαζι νωρις η εξοδος σου θα σε βρει τοποθετημενο πολυ αριστερα ,κατι που δεν βοηθαει καθολου για τις επομενες 2 πολυ γρηγορες στροφες.
ΤΙP
Εδω να σημειωσω οτι θελουμε οποσδηποτε να πετυχαινουμε μεγαλες ταχυτητες ειτε πανω σε ευθειες ,ειτε σε στροφες και αυτο διοτι οι μεγαλες ταχυτητες κατεβαζουν αισθητα το χρονο και οχι οι μικρες και ανεβαζουν τη μεση ωριαια ταχυτητα. Αρα προτιμαμε να θυσιαζουμε σε ταχυτητα (να ''πουλαμε'' που λενε) τις αργες στροφες αν ακολουθει συμπλεγμα γρηγορων στροφων.
Κ3 & Κ4
Και αυτες οι στροφες διαγραφονται σαν ΜΙΑ.
Ειναι μια στροφη ουσιαστικα με δυο apex.
Περνιουνται με τερμα γκαζι για ιπποδυναμεις σαν του Μ3.
Θελει προσοχη σε ποιο σημειο βρισκομαστε κατα την εισοδο της Κ3. Το σωστο ειναι περιπου στη μεση του πλατους της ασφαλτου και λιγο πιο δεξια αν μπορειτε.
Μετα την εξοδο απο τη Κ3 δεν τοποθετουμαστε τερμα δεξια στο εξωτερικο κερμπ, κραταμε μια σχετικη μικρη αποσταση απο αυτο.
Κατα την εξοδο απο Κ4 φερνουμε το οχημα οσο μπορουμε πιο γλυκα αριστερα για σωστη εισοδο στην επομενη στροφη.Μην αφησετε δηλαδη να σας παει τερμα δεξια.
Η Κ2,3,4 αποτελουν μια αλληλουχια στροφων αμεσα εξαρτημενες μεταξυ τους. Η επιτευξη υψηλης ταχυτητας πριν τη Κ5 εχει αμεση σχεση ποσο καλα θα στριψεις τη Κ2.
Κ5
Η πρωτη αργη στροφη. Πριν την εισοδο ειμαστε τερμα αριστερα. Αpex ακριβως στη μεση του κερμπ και στην εξοδο προσπαθουμε να μεινουμε οσο πιο μεση γινεται..ετσι θα πετυχουμε καλυτερη εισοδο για το S που ερχεται.
Κ6,7,8 ''S''
Για μενα ειναι το απολαυστικοτερο κομματι. Αρκετα γρηγορο με εντονες μετατοπησεις φορτιων g.
Καποιοι οδηγοι το περνανε πολυ γρηγορα , χανοντας ομως στη εξοδο. Μετα το S ακολουθει ενα γρηγορο κομματι με μια ανοιχτη στροφη (Κ9).. ειναι σαν μια ευθεια με το γκαζι στο πατωμα. Αν παρουμε σωστα το S ,τοτε θα πετυχουμε μεγαλη ταχυτητα στο τελος της ευθειας.
Και αυτο ειναι το μυστικο.
Περασε γρηγορα απο το S , αλλα ΟΧΙ ΤΟΣΟ ωστε να χασεις τον ελεγχο και χρειαστει να αφησεις το γκαζι για λιγο στο τελος.
Πιο αναλυτικα.
α. πηγαινοντας προς τη Κ6 φερε το οχημα με γλυκες κινησεις οσο δεξια γινεται.Μη βιαστεις να στριψεις. Κανε λιγο αργο turn-in. Με το που πατας apex στην Κ6 σημαδευεις αμεσως τη Κ7 .
β. τη Κ7 ''πουλα'' τη λιγο αφηνοντας ελαχιστα το γκαζι πανω στο κερμπ. Προσπαθησε να πατησεις πανω στο κερμπ της Κ7 οσο μπορεις εσυ και η αναρτηση σου.Και εδω μη βιαστεις να στριψεις..καθηστερισε ενα ''κλικ'' .(αν στριψεις νωρις θα σε βγαλει νωρις στο εξωτερικο κερμπ και θα αναγκαστεις να σηκωσεις το ποδι απο το γκαζι)
γ. απο τη Κ8 πρεπει να βγεις απο νωρις με γκαζι και να σημαδεψεις το εξωτερικο κερμπ.
ΤΙP
Οταν εισαι πανω στη Κ6 εχεις αποφασισει σε κλασματα δευτερολεπτου τις επομενες κινησεις για τη Κ7. Αφου λοιπον ξερεις τι θα κανεις, τα ματια σου θα πρεπει να ειναι απο τωρα στραμενα προς τη Κ8.
Μαθετε να προσηλωνεστε οχι στην στροφη που ερχεται αλλα στη αμεσως επομενη. Θελει βεβαια λιγο εξασκηση αλλα αποδιδει.
Κ9 & Κ10
Η Κ9 ειναι ανοιχτη καμπη και περνιεται με τερμα γκαζι.
Η Κ10 ειναι μεμονομενη στροφη. Η κλιση του ταπητα βοηθα τη προσφυση.
Το apex ειναι στη μεση του κερμπ.
Συνεχιζεται......
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη manos///3 : 22-02-10 στις 02:21
chief (22-02-10), Dioskouroi (29-03-11), Eleni (05-12-12), merlin (22-02-10), nikos1400 (30-03-11), Panos 316T (20-09-10), Samaro (24-02-10), Stathis (22-02-10), stratos (22-02-10), Vasilis (22-02-10)
Γιατι οι στροφες λεγονται Κ;
Να σχολιασω το περασμα πανω απο τα κερμπ θα ηθελα.
Επειδη το εκανα μερικες φορες, με το Leon, ειναι τοσο βαρβαρη η αισθηση του αυτοκινητου, απο τους κραδασμους, που προσωπικα δεν τα ξαναπαταω. Δεν μου παει καρδια ρε παιδια. Προτιμαω να χασω λιγο χρονο απο το να το ακουω σαν κουδουνιστρα.
Αστε που οταν χρειαστηκα κρεμαγιερα για το Leon, αμεσως σκεφτηκα τα ρημαδιασμενα κερμπ. Κομμενα για μενα.
Επισης, να σχολιασω την προσφυση της πιστας. Εχει χαλασει σε σχεση με παλιοτερα, αλλα συνεχιζει να ειναι εντυπωσιακα καλυτερη απο τους δρομους που εχουμε συνηθισει και πολυ καλυτερη των Μεγαρων. Σε παλιοτερη συναντηση που ειχαμε κανει με συνSEATαδες, ειχαν χαρακτηρισει τα Μεγαρα ως κοτετσι, σε σχεση με τις Σερρες.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nfot : 19-09-10 στις 15:50