Συμφωνώ απόλυτα απλά σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι ασφαλές το 5-40 απλά δεν ξέρω αν είναι ασφαλές το 10-60 αυτό είναι που με νοιάζει για να μπορέσω μετά να επιλέξω ότι θέλω.
Συμφωνώ απόλυτα απλά σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι ασφαλές το 5-40 απλά δεν ξέρω αν είναι ασφαλές το 10-60 αυτό είναι που με νοιάζει για να μπορέσω μετά να επιλέξω ότι θέλω.
μα τα σημερινα λαδια που αρχιζουν απο 5χ- δεν ειναι σαν τα παλια.εχου τοσες πολλες συνθεσεις και τοσα προσθετα που ειναι η τελευταια λεξη της τεχνολογιας..ακομα και σε μερικα αγωνιστικα 5-40 βαζουν redline ας πουμε απο τα πιο παχια.μην τα φοβασαι αν κανεις καθημερινη χρηση.απο την αλλη με οτι αισθανεσαι ανετα ψυχολογικα..
διαβασε το αρθρο προσεκτικα.ειναι απο το φορυμ BITOG ειδικο για λαδια.αν μπεις εκει και ρωτησεις τα ιδια θα σου πουν.
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες ίσως πάω σε 5-50 ας πούμε κάτι ενδιάμεσο από ότι είδα στο εμπόριο υπάρχουν και επώνυμα κιόλας
BILL007 (10-09-23)
dreamer (11-09-23)
Βρήκα 5-50 γνωστή μάρκα σε τιμή περίπου το ίδιο με γνωστή μάρκας 10-60 που χρησιμοποιούσα και είπα να δοκιμάσω λίγο πιο ψηλό λάδι μιας και δεν πάω πίστα. Η ερώτηση μου είναι το 5-50 είναι αρκετά πιο ψηλό από το 10-60 ;;; Δεν θα ήθελα να έχουν τεράστια διαφορά απλά θα ήθελα να είναι λίγο πιο ψηλό για τις κρύες εκκινήσεις.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Teoz3 : 25-01-24 στις 21:35
εχουμε μια ταση να το πω,ψευδαισθηση,παλια πληροφορια,οτι οσο πιο παχυ τοσο καλυτερο.
εχει μεγαλη πλακα που εμεις εδω θεωρουμε το 5χ- λεπτο και στην αμερικη οι περισοτεροι χρησιμοποιουν 0χ- και το 5χ- το θεωρουν πλεον χοντρο λαδι..γιατι εκει δεν οριζουν το χοντρο ψιλο απο το βαρος του,τους αριθμους του δλδ. αλλα απο το χαρακτηριστικο του,HTHS. αυτο οσο πιο μεγαλο ειναι ξεκινωντας απο το 3.5 τοσο πιο χοντρο ειναι.
να σου φερω ενα παραδιεγμα:
οι πορσε σημερα που εχουν γενικα δυνατους κινητηρες ,φανταζομαστε οτι πρεπει να βαζουν και ενα δυνατο λαδι,αυτο το φανταζομαστε οσο πιο χοντρο γινεται.και ομως βαζουν απο 5-30 εως 5-40.
και η πλακα ειναι οτι το ΟΕΜ λαδι ειναι M1 ESP X3 0W-40, το οποιο φανταζεσαι επειδη εχει μπροστα 0χ- οτι ειναι πιο λεπτο.ετσι το εχουμε συνηθισει.
και ομως ειναι πιο χοντρο απο τα 5-30 και τα 5-40 που βαζουν εξω γιατι εχει
KV 14
VI 204
HTHS 3.8
Ο ορισμος του ιξωδους λαδιου πχ. 5-40 σημαινει οτι το λαδι ειναι 5αρι οταν ειναι κρυο και 40αρι οταν ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας.
Τι διαφορα στη θερμοκρασια λαδιου παρατηρεις σε ιδιες συνθηκες αναμεσα σε 40αρι και 60αρι λαδι ?
Δε νομιζω οτι η διαφορα σε θερμοκρασια που παρατηρεις ειναι τοσο σημαντικη αλλα ακομα και να ειναι,ειναι εμμεσο αποτελεσμα του ιξωδους του λαδιου εκεινη τη στιγμη,καθως αναλογα του ποσο λεπτορευστο η παχυρευστο ειναι καθοριζει λογω της λιπανσης που προσφερει και την θερμοκρασια του.
Γενικα αν η θερμοκρασια σου ειναι απο 90(οταν πηγαινεις σα γιαγια) εως 120(οταν το λιωνεις) βαθμους δεν εχεις λογο να ανησυχεις κατ εμε.
Το 5-50 ειναι μια καλη λυση εφοσον εχει τις προδιαγραφες που πρεπει για το μοτερ σου.
Αν επιτρεπεται για ποιο λαδι μιλας?
Mobil 1 από ότι είδα πληρεί τις προδιαγραφές a3 b3.Με 10-60 σε κατάστασεις ρελαντί ήμουν σε χειμωνιάτικη μέρα 75 βαθμούς και σε καλοκαιρινή 80 βαθμούς σε κίνηση άντε 90. Σε πατήματα καλά το πολύ 97 και καλοκαίρι το πολύ 100 αλλά σε ζόρια. Έτσι είπα να δοκιμάσω λίγο πιο λεπτό δεν βρίσκω τον λόγο για ένα λάδι (10-60) μη προτεινόμενο τουλάχιστον ας δοκιμάσω με κάτι ενδιάμεσο
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Teoz3 : 26-01-24 στις 19:31
BILL007 (26-01-24)
Σε σχεση με νορμαλ μοτερ οι θερμοκρασιες που αναφερεις ειναι χαμηλες, αλλα βεβαια εχεις και ψυγειο λαδιου που δεν εχουν τα περισσοτερα αυτοκινητα. Εγω παντως θα εβαζα το 5-40 που προτεινεται απο τη bmw και μονο αν εβλεπα υπερβολικα υψηλες θερμοκρασιες θα πηγαινα στο 10-60 για τα m μοτερ. Επιλογη μου θα ηταν τα liqui moly.
BILL007 (26-01-24)
Πολύ σωστά τα λες Maniac συμφωνώ απόλυτα απλά είπα να να τραβήξω λίγο το -40 σε -50 αλλά το 10-60 δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι μα όλοι έχουν φαγωθεί ότι είναι το σωστό . Το χρησιμοποίησα σε 3 αλλαγές και ομολογώ δεν είχα κανένα πρόβλημα θα το ξανά έβαζα αλλά πάντα μα πάντα που το έβαζα θεωρούσα ότι δεν πράττω σωστά . Επίσης δεν έχει βγει κάτι επίσημο που να λέει ότι 5-40 ήταν με τα τότε δεδομένα και ότι πλέον αντικαταστάθηκε με 10-60 και ότι είναι συμβατό καλύτερα . Όλα είναι ανεπίσημα για ένα μαμά M3 πραγματικά δεν βγάζω άκρη. Η bmw τι θέση παίρνει σε αυτό ;;; έχει ρωτήσει κάποιος επίσημα τη θέση της ;;; εγώ έστειλα email αν με τα σημερινά δεδομένα είναι συμβατό το 10-60 και δεν έχω πάρει καμία απάντηση ακόμα τουλάχιστον
BILL007 (26-01-24)