Bασικά οι προλαλήσαντες Stef, lunatic και Alexk με καλύψανε ακριβώς στο τι θα ήθελα να παραθέσω στο θέμα. Με αυτές τις σκέψεις, έπεσα στην παρακάτω φωτό που για μένα τα λέει όλα, μιας και στο μυαλό μου δεν είναι μόνο μία εικόνα ενός αμαξώματος, αλλά ήχοι, αισθήσεις, καπρίτσια...:
https://www.flickr.com/photos/128334...4/17677627278/
Και όσο το κοιτάω πιστεύω πως: το ότι είναι φουσκωτό μετράει, όχι καθεαυτό το φούσκωμα, αλλά η όποια διαφορετικότητα προσδίδει το διαφορετικό αμάξωμα, όπως φυσικά και το διαχρονικό σχήμα που πάντα βοηθάει ένα μοντέλο να γίνει κλασικό ή να παραμείνει στο προσκήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό, έχει τον ήχο, έχει όλα τα καλούδια που ξεχωρίζουν ένα Μ, έχει υψηλό fun to drive αλλά ταυτόχρονα παραμένει και αρκετά πολιτισμένο για την κατηγορία του.
Δε νομίζω κανείς μας ποτέ να πήρε Μ3 για λόγους συλλεκτικότητας, ούτε καν! ή μήπως οι ιδιοκτήτες Μ3 Ε46 νομίζουμε ότι έχουμε καμία Miura SV στο γκαράζ και θα την βγάλουμε σε λίγα χρόνια σε δημοπρασία στο Coys, μόνο αυτό δεν ειπώθηκε. Το 46 είναι collector's car υπό την έννοια που εξήγησε ο Stef ότι πρόκειται για ένα θελκτικό μοντέλο που ο Bmwδάκιας ή ο Petrolhead του σήμερα ή του αύριο θα το θέλει στο ιδεατό του γκαράζ με οχήματα που γουστάρει. Ένα τέτοιο γκαράζ δε χρειάζεται να έχει special editions για να περνάει καλά ο φίλος υποθετικός βενζινοκέφαλος, δεν χρειάζεται το M3 του να είναι csl....όπως και το Integrale του δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι Evo II.
To M3 E46 είναι η καλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή σε μεταχειρισμένο πισωκίνητο επιδόσεων, εφόσον φυσικά βρεθεί το κατάλληλο αμάξι. Σε λογικές τιμές, χωρίς φόρο πολυτελείας 2600 euros που έχει το νεότερο 92άρι, χωρίς τα 5000cc των V10, με νορμάλ τεκμήριο 10k, παίρνεις το μόνο Μ που μπορεί να θεωρηθεί σύγχρονο αυτοκίνητο χωρίς να το "νοικιάζεις από τον Τσίπρα". Γι' αυτό προσωπικά συναντάω πολύ συχνότερα πλέον σοβαρούς ανθρώπους, που πλέον έχουν συνειδητά την ικανότητα να έχουν Μ3, να ψάχνουν για 46. Ναι το ενδιαφέρον συνολικά έχει πέσει (όπως για όλα τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα), αλλά οι όποιοι αγοραστές είναι πλέον σοβαρά ενδιαφερόμενοι και όχι παροδικοί βιαστές Μ3, ένα είδος αγοραστή που πολύ συχνά συναντούσαμε παλαιότερα.
Και εμένα αν με ρώταγαν σε ιδανικές καταστάσεις κοινού Ευρωπαικού κράτους αν θέλω πένα 46 με 20k ή καλό 92 με 35k (με την παραχώρηση του manual, γιατί MDCT στα 35 δεν παίζει..) θα διάλεγα 92. Το v8 είναι κορυφαίο όχημα, το θεωρώ καλύτερο από 46 (λογικό άλλωστε...), όσο κι αν το κράζανε κάποτε οι άσχετοι "σκληροπυρηνικοί" πλέον όλοι πίνουν νερό στο όνομά του, ΑΛΛΑ στην Ελλάδα το 92 για την φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται θα έπρεπε να είναι πολύ μα πολύ καλύτερο από ότι είναι ώστε να κάνει break even.
Για μένα είναι δεδομένο πως η πορεία του 46 στις αγορές μεταχειρισμένων θα έχει την ίδια τάση (ή και καλύτερη) όπως όλα τα προηγούμενα Μ μοντέλα. Δες το 36, δες το 34, τα z3m....οι τιμές για τα εμπορεύσιμα αυτοκίνητα έχουν πάρει την άγουσα και αυξάνονται συνεχώς.