Ο Αλέξης και οι βιομήχανοι
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, εκτός από τα... τσιτάτα του Λένιν, σημαδεύτηκε από την προσπάθειά του να αποσαφηνίσει και να εξειδικεύσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ενός ειδικού ακροατηρίου.
Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στα περί «ακύρωσης του Μνημονίου», αλλά για πρώτη φορά έθεσε πέντε βασικούς άξονες που ξεδιπλώνουν τη στρατηγική του. Πρώτα απΆ όλα, έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο.
Επιπλέον, επιμένει στην επιστροφή του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 751 ευρώ, και στη θέσπιση νέου φορολογικού συστήματος – το οποίο, ωστόσο, δεν εξειδικεύει, όπως και τους πόρους που θα οδηγήσουν στην αύξηση των κατώτατων αποδοχών, παρά μόνον έκανε λόγο για στρατηγική αύξησης των δημοσίων εσόδων. Το ίδιο «κενό» άφησε ως προς την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, σε περίπτωση ακύρωσης του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που αυτό συνεπάγεται.
Αναφορικά με την καταπολέμηση της ανεργίας και τις επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δημόσιες επενδύσεις «ταχείας απόδοσης» που θα βοηθήσουν – όπως είπε – την ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Ωστόσο, χαρακτήρισε «ψευδώνυμη επιχειρηματικότητα» τις αποκρατικοποιήσεις και διευκρίνισε ότι τυχόν κυβέρνηση του κόμματός του θα αναστρέψει οποιαδήποτε εκχώρηση σε ιδιώτες των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης.
Για τις τράπεζες, εξάλλου, υποστήριξε την ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησής τους, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, και παραμονής τους σε «δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο» (σ.σ.: απέφυγε, όμως, τον όρο «εθνικοποίηση» που χρησιμοποιούν κατά κόρον αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ).
ΣΆ αυτή τη λογική και σε μια προσπάθεια να κερδίσει το ακροατήριό του, υποσχέθηκε εμμέσως διαγραφή δανείων επιχειρήσεων και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζοντας ότι ως «αντάλλαγμα» θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστικότερο status αποδοχών για τους εργαζομένους.
Επιχειρώντας, πάντως, μια ρεαλιστικότερη σε σχέση με το παρελθόν προσέγγιση, έκανε λόγο για ανάγκη μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης και πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, ως προϋποθέσεις για να «πατήσει» σταθερά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου.