Αρχικό μήνυμα απο
Stathis
η αγορα παντοτε μιλαει με ορους εμπορικης αξιας.
την τρεχουσα τιμη δηλαδη(ς) ενος πραγματος, η οποια επηρεαζεται και καθοριζεται απο πολλους παραγοντες.
ολα αυτα που ειπατε, προσφορα, ζητηση, απελπισμενοι, μπατιρηδες, κριση, κλπ κλπ.
μετα ειναι αυτο που λεει ο αρης η συναισθηματικη αξια η οποια ειναι αλλο πραγμα και καθαρα προσωπικο για τον καθενα.
υπαρχει ομως παρολα αυτα και η χρηστικη αξια ενος αντικειμενου, η οποια δεν ειναι αναγκαιο να συμβαδιζει με την εμπορικη αξια του, αλλες εποχες αυτες θα συγκλινουν και αλλες θα αποκλινουν.
π.χ. στο σπιτι μου εχω ενα μιξερ της μπραουν το οποιο το ειχε αγορασει πριν απο 30 και βαλε χρονια ο μακαριτης ο πατερας μου.
δεν χρειαστηκε να το αλλαξω απο τοτε γιατι εξυπηρετει μια χαρα τις αναγκες της οικογενειας οπως εκανε απο τοτε που το πηραμε.
και ουτε θα το αλλαξω αν δεν χαλασει και δεν μπορω να το επισκευασω με χαμηλο κοστος.
το μιξερ αυτο πιθανοτατα να μην εχει καν μεταπωλητικη-εμπορικη αξια, για εμενα ομως που καλυπτω μια αναγκη με αυτο, εχει την ιδια αξια που θα ειχε ενα αλλο σε περιπτωση που χρειαζοταν να το αντικαταστησω, αφου την ιδια δουλεια θα εκανα και με τα δυο.
αυτο ισχυει αν οχι ακριβως, σε μεγαλο ποσοστο και στα αυτοκινητα, μηχανακια, βεσπες, οτι εχει ο καθενας για να μετακινειται.
αν το οχημα που ηδη εχω μου κανει μια χαρα τη δουλεια μου, εχει την ιδια αξια με το καινουργιο, διοτι αυτην την αξια θα κληθω να πληρωσω για να το αντικαταστησω.