Konstantinos E60 (21-11-12), Panos 316T (21-11-12), pilot (21-11-12)
Καλοκαίρι στους Ν.Πόρους στην πανελλήνια συνάντηση θυμάμαι τον Πάνο Ε60,τον οποίο και εκτιμώ απεριόριστα,να λεει οτι στην Ευρώπη πασχίζουν να βρούν την φόρμουλα με την οποία θα υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή ένωση και οτι το θέμα της ελλάδας έρχεται σε δευτερη μοίρα κατα καποιον τρόπο.
Τα τελευταία γεγονότα το αντίθετο δείχνουν, η αναμπουμπούλα μεγαλώνει και το θηρίο χτυπάει πια και άλλες "πόρτες" πολύ ποιο μεγάλες πολύ ποιο δυνατές και πολύ περισσότερο φερεγγυες απ'οτι η ελλαδα.
Αβεβαιότητα και φόβος, τίποτα αλλο !! Ελπίδα για ένα καλύτερο αυριο ? ΚΑΜΙΑ
Ενα πολύ ωραίο απλοποιημένο κείμενο που συστήνεται γιά begginers. Ποιά η σημασία του τραπεζικού συστήματος και πως μπήκαν οι προτεραιότητες γιά τη διάσωση του. Είναι καλό και γιά συνομωσιολόγους.
https://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1671138
katsaraios (26-11-12), nikos1400 (21-11-12), Ptboul (21-11-12), Stathis (21-11-12)
τωρα παω να το διαβασω, αλλα διαβαζω πρωτα μερικα σχολια...
07:45 από xristos 666
ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΑΚΡΟ"ΔΕΞΙΑ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ.
ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ
ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΑΠΛΑ
ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΠΟΛΥ
ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΝΑΣ
ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Πηγή:www.capital.gr08:28 από nik_the_freak
Καλημέρα σε όλους,
1) κύριε Στούπα είσαι ο λόγος που άρχισα να διαβάζω το capital,
2) "Ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτού του «κουρέματος»?" Μα φυσικά αυτοί που έχουν τις καταθέσεις τους στις Ελληνικές τράπεζες, πχ εγώ που σαν ιδιωτικός υπάλληλος σκοτώνομαι για αυτά που βγάζω και ζω "προσεχτικά" και ονειρεύομαι ότι κάτι θα έκανα με τα χρήματά μου και δε θα έφτανα 40 χρονών να εργάζομαι με μπλοκάκι, και τώρα που ο Μπάμπης Καραβοσκίδης που πήρε μπε-εμ-βε με τις καταθέσεις μου και δε μπορεί να την ξεπληρώσει θέλει να του τις χαρίσω κιόλας.
3) @ χριστος 666: επειδή είσαι οικονομολόγος, α) το ελλειματικό εμπορικό ισοζύγιο (= καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, πρώτοι κατά κεφαλήν στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια) ποιός το πληρώνει; 2) όταν λες ότι τα έχει μαζέψει ένας, τι εννοείς; γιατί εγώ ξέρω ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει περισσότερα δάνεια από όσα έχουν καταθέσεις και την αρνητική διαφορά την καλύπτουν με δάνεια από την ΕΚΤ, συνεπάγεται, το πραγματικό άθροισμα σε Ευρώ ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες (που έχουν τις καταθέσεις τους εδώ, σαν κι εμένα) είναι αρνητικό. 3) Άμα δεν παράγουμε τίποτα και ζητάμε από τους άλλους, και δε μας δίνουν άλλο πια, τι να μοιράσουμε; Τα λεφτά αντιστοιχούν σε προιόντα και υπηρεσίες: αν είχαμε δραχμή θα παίζαμε μονόπολυ. Με το ευρώ που για εσύ το έχεις για μονόπολυ αλλά ο Κινέζος και ο Γερμανός για κόπο, χρόνο, επιτυχία (να έχουν έρευνα και τεχνολογία), εσύ πως θα το μοιράζεις;
Πηγή:www.capital.gr08:46 από Ανώνυμος
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΠΟΛΥ. . . ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. . . ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. . . ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ. . . ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΜΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ. . . ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΕΙ. . .)))
Πηγή:www.capital.gr
_____________________ _____________________ _____________________ _____________________ _____________________
RTFM
katsaraios (26-11-12), Ptboul (21-11-12)
Τα περισσοτερα σχόλια πάντως δείχνουν να διαφωνούν με τα όσα λέει ο Στούπας .
Και δεν μιλάμε για αναδημοσίευση του άρθρου σε κάποιο άλλο site αλλά για την ορίτζιναλ δημοσίευση στην Κάπιταλ που λίγο πολύ οι αναγνώστες κυμαίνονται ιδεολογικά στο ίδιο μήκος κύματος.
Κάποιες ωραίες απορίες που διέκρινα είναι εκτός των άλλων αυτές:
doukadan
". . . Ερώτηση προς γνώστες και μη: γιατί κατά την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχει "αναλογικότητα" (οριζόντια κατανομή χρέους) έχεις δεν έχεις καταθέσεις, ενώ στο κούρεμα είναι "συστημικός κίνδυνος" η αναλογικότητα ? Στο καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή (είτε στο αγνό είτε στο γιαλαντζί), φτιάχνω μια Τράπεζα με τον κανόνα του 10%, δανείζω τοκογλυφικά για χρόνια (πάνω από 18% διαφορά χορηγήσεων/καταθέσεων) και όταν σκάσε η φούσκα των αξιών που η Τράπεζά ΜΟΥ υπερκοστολόγησε για να δικαιολογήσει υπερδάνεια προς κόμματα και κρατικοδίαιτους και πλέον δεν αξίζει ο κόπος ούτε η κατάσχεση ούτε και ο πλειστηριασμός των εγγυήσεων, τότε κάνω μια ανακεφαλαιοποίηση και καθαρίζω. . . . . Α, να μην ξεχάσω, κρατάω και τη διοίκηση, γιατί ποιος ξέρει καλύτερα από μένα να παράγει πλούτο από αέρα κοπανιστό (βλέπε παράγωγα) και να χρεώνει τις επόμενες δύο τουλάχιστον γενιές μέχρι το λαιμό και στα σκ@τ@ !!!! Τώρα επιτέλους συνειδητοποίησα τι επάγγελμα να πείσω τα παιδιά μου να ακολουθήσουν. . . . . "
kapages
". . . Το να κραταμε με τεχνικο τροπο ανεγγιχτες τις απαιτησεις ιδιωτων (καταθεσεις) απο τις τραπεζες (κυριως μεγαλων σε ηλικια αποταμιευτων), ή των επισημων απο το κρατος, ειναι ισοδυναμο με το να σκλαβωνουμε τους νεοτερους που δεν εχουν καταθεσεις σε οσους εχουν, και τη χωρα που δεν εχει παραγωγη σε χωρες που εχουν.
Τα περι ηθικης ειναι μπαρμπουτσαλα. Το να εχει ενας καταθετης 20 χιλιαδων που του εμειναν απο μια αλλη εποχη, δανεισμου, σπαταλης και κακοδιαχειρισης την ικανοτητα να προσλαμβανει εναν σημερινο νεο 18 ετων για 3-4 χρονια να του δουλευει, δεν ειναι ηθικο"
Σίγουρα λοιπόν δεν είναι μονόδρομος τα όσα λέει το άρθρο.
Κατα τη γνώμη μου μάλιστα είναι κι εντελώς μονομερές.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong
καθένας έχει τη γνώμη του και καλά κάνουν οι αναγνώστες του capital και διαβάζουν πράγματα με τα οποία διαφωνούν, αυτό είναι καλό και γιά τους ίδιους και γιά το capital.
στο κομμάτι αυτό ο Στούπας εξηγεί πως κάνει μιά υπεραπλοποιημένη παρουσίαση της τραπεζικής λειτουργίας, επειδή του το ζήτησαν κάποιοι αναγνώστες. Το μόνο που συναγεται από το κείμενο αυτό είναι πως οι τράπεζες ήταν απαραίτητο να διασωθούν, κατά προτεραιότητα μάλιστα.
το αν στην πράξη διασώθηκαν (?) με επαρκή και μόνιμο τρόπο, είναι άλλης τάξεως θέμα (γιά προχωρημένους) και δεν εξετάζεται σε αυτό το άρθρο. Δείχνει όμως ξεκάθαρα ο αρθρογράφος ότι στα πλαίσια του κοινού νομίσματος και της αξιοπιστίας του, αλοίμονο εάν αφήνονταν τράπεζες στο έλεος της μοίρας.
αρα δεν το βρίσκω μονομερές το κείμενο, διότι δεν είχε φιλόδοξους αναλυτικούς στόχους, έτσι κι αλλιώς.