Παίδες, να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά?
Επιτρέψτε μου να κάνω μια προσπάθεια.
Turbo
Η BMW χρόνια έλεγε ότι η πραγματική δύναμη δε συμπιέζεται κλπ κλπ. Κάνει τη κολοτούμπα και βάζει αριστερά-δεξιά όπου βρει turbo. Σαν κίνηση είναι φάουλ. Σύμφωνοι μέχρι εδώ.
Το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι? Έχω οδηγήσει αρκετά turbo-μοτέρ. Από τον 1.8Τ σε ένα Α6 που είχαμε στην οικογένεια, στον 2.0Τ του S3 ενός φίλου και στον Ν54 σε 335i και Ζ4. Συμφωνούμε ότι ο Ν54 δεν έχει καμιά σχέση με τα VAGομοτέρ? Συμφωνούμε ότι είναι εξαιρετικά γραμμικός, χωρίς απότομα ξεσπάσματα και στροφάρει πολύ πιο ψηλά χωρίς να «λαχανιάζει»?
Τον Ν20 δεν τον έχω οδηγήσει, αλλά γράφονται εξαιρετικά σχόλια σε διάφορα review. Τον 1.6Τ της 116i και 118i που οδήγησα ΚΑΙ στις δυο εκδόσεις τους μου φάνηκε απίστευτα γραμμικός, επίσης χωρίς ξεσπάσματα σχεδόν σαν ατμοσφαιρικός.
Οπότε αν η εκτέλεση είναι σωστή και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένα μοτέρ, γιατί μας πειράζει τόσο?
Γιατί ξεκίνησε το τουρμπο-κίνημα τώρα? Μα φυσικά για τις νόρμες των ρύπων στην Ευρώπη και δεν είναι ούτε δικαιολογία ούτε τίποτα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας μέσος όρος σε κάθε εταιρία βάσει νόμου στην Ε.Ε. (95γρ/κμ μέχρι το 2020) αλλιώς η εταιρία θα πληρώνει πρόστιμο. Για παράδειγμα οι Ferrari, Bugatti κλπ είναι στο πάτο της λίστας και δεν τους πειράζει να πληρώνουν πρόστιμα. Τη BMW τη πειράζει όπως πειράζει και τον κάθε ιδιοκτήτη που επειδή τα τέλη κυκλοφορίας είναι βάσει CO2 emissions σε κάποιες χώρες, αυξάνεται σημαντικά το κόστος συντήρησης. Επίσης υψηλό CO2 σημαίνει αυξημένη κατανάλωση.
Μη ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη οι περισσότερες «μπέμπες» που κυκλοφορούν είναι diesel.
Να πω κάτι λοιπόν? Προτιμώ μια BMW με turbo βενζίνης παρά diesel που θα κάνει σαν ταξί.
Ρίξτε μια ματιά περί CO2 average emissions:
https://www.reuters.com/article/2012...8610C520120702
Εμπρός Κίνηση
Δεν έχω λόγια. Fail!
Αλλά...σε ποιο κοινό απευθύνεται το όχημα? Η 1 GT δηλαδή?
Δεν ανακοίνωσε η εταιρία ότι γυρίζει στην εμπρός κίνηση όλα τα μοντέλα της.
Θυμάστε μια έρευνα ότι το 80% των οδηγών δεν γνώριζαν ότι η BMW Σειρά-1 τους είναι πισωκίνητη?
https://www.motorauthority.com/news/...nt-wheel-drive
Κακά τα ψέματα, η 1 GT είναι ένα πολυμορφικό όχημα (τύπου Zafira), περισσότερο για το γυναικείο φύλο που θα βάλει μέσα το παιδί να το πάει σχολείο και μετά να πάει για ψώνια στο σούπερ-μάρκετ και χρειάζεται χώρο στις πίσω θέσεις και στο πορτ-μπαγκάζ. Λέτε οι γυναίκες να αποζητάνε τη πίσω κίνηση και τα χαμόγελα που δίνει?
Εάν όμως θέλουν λοιπόν πίσω κίνηση υπάρχει μια πλειάδα μοντέλων να επιλέξουν. Η εταιρία τους δίνει αυτή την επιλογή μη το ξεχνάμε.
Και να κάνω μια ερώτηση? Γιατί μια μπροστοκίνητη BMW είναι λιγότερο “BMW” από μια τετρακίνητη?
Για μένα τα πράγματα είναι ως εξής.
Τη στιγμή που στη γκάμα της BMW έχω δυνατότητες επιλογής να καλύψω τις ανάγκες μου και τη στιγμή που η αγορά μεταχειρισμένου είναι γεμάτη από γαμάτες BMW, δε με πειράζει.
Θα με πειράξει όταν ΟΛΕΣ οι BMW γίνουν μπροστοκίνητες και εξαφανιστούν από την αγορά μεταχειρισμένων.
Εκεί ναι…θα πάω να ψωνίσω Alfa.