Αρχικό μήνυμα απο
PANOS-E60
Το ποστ περί έξυπνου χρήματος ασφαλώς δεν απευθύνεται στον άνθρωπο του μεροκάματου. Θα ήταν μιά απαράδεκτη εκ μέρους μου ειρωνεία προς τον τίμιο μόχθο τον οποίο σέβομαι απεριόριστα.
Απευθύνεται όμως προς όλους όσους προσδιορίζονται κοινωνικά και οικονομικά στο μεσαίο χώρο. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τα στελέχη των επιχειρήσεων, όλους εκείνους που μέχρι την αρχή της κρίσης είχαν ικανοποιητικό εισόδημα και ζούσαν τις οικογένειες τους με κάποια άνεση.
Πολύ φοβάμαι ότι η μεγαλύτερη μερίδα από αυτούς τους ανθρώπους έχει κάνει σοβαρά λάθη στις οικονομικές τους επιλογές και θα εξηγήσω.
καταρχήν τα θεμελιώδη. Ξέρουμε ότι όταν βάζουμε 100 ευρώ στο ταμιευτήριο μας στην Εθνική Τράπεζα, τη στιγμή εκείνη δανείζουμε την Τράπεζα ? Νιώθούμε καθόλου τον κίνδυνο ότι αν η Τράπεζα γιά 1002 λόγους δεν πάει καλά θα χάσουμε τα 100 ευρώ μας ? Καταλαβαίνουμε ότι αν ο συνταξιούχος πατέρας μας βάλει τα 10.000 ε που είναι το κομπόδεμα της ζωής σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο ? Διδαχτήκαμε από τα παθήματα των συμπολιτών μας που καταστράφηκαν το 1999 κυνηγώντας την ευτυχία στο ελντοράντο του χαα ? Μάθαμε τι ακριβώς έφταιξε τότε ? Συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο ενός μακροχρόνιου στεγαστικού δανείου ? Κάναμε εμπεριστατωμένη και μακροχρόνια έρευνα αγοράς πριν πάρουμε τη απόφαση να κάνουμε νέα επένδυση στην επιχείρησή μας ?
Οι παραπάνω ερωτησεις είναι ενδεικτικές γιά να δούμε αν τελικά έχουμε στοιχειώδη αντιληψη του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργούμε όλοι. Παρέλειψα επιτηδες να βάλω ερώτηση γιά την πολιτική κατάσταση της χώρας. Νομίζω όλοι έχουμε άποψη γύρω από αυτόν τον παράγοντα, εξ ου και βρίζουμε ... Δεν ξέρω αν με τις βρισιές βγαίνει τίποτα όμως.
Νομίζω πως όποιος πολίτης του μεσαίου χώρου (οι πλούσιοι ή το έξυπνο χρήμα το κάνει ασφαλώς) δεν ενημερωνόταν καλά γιά το τι συμβαίνει γύρω του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έκανε ένα μεγάλο λάθος και άρα έχει μιά σοβαρή ευθύνη για το τι του συμβαίνει σήμερα. Αρκούσε μία κυριακάτικη πρωινή ώρα στα yellow pages των εφημερίδων γιά να μάθει τα πάντα, εκτός ίσως από την ημερομηνία που θα ξέσπαγε η κρίση χρέους. Οσοι έκαναν το κατά τη γνώμη μου αυτονόητο, η κρίση τους βρήκε με αρκετό μετρητό. Υάρχουν σήμερα 165 δις καταθέσεις στις Τράπεζες (ασύλληπτο ποσό) και μαλλον δεν ανήκει μόνο σε 100χιλ πλούσιους αυτό. Αν προσθέσω και τα 65 δις που έφυγαν έξω και που ασφαλώς ανήκουν σε πλούσιους, μιλάμε γιά τεράστιο ποσό αποταμιεύσεων. Ενα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού αποτελεί, εν δυνάμει, έξυπνο χρήμα.
Δεν είμαι σίγουρος λοιπόν εάν ο νοικοκυραίος του 2008 ήταν πράγματι νοικοκυραίος. Πολύ ξανοιγμένος ήταν, πάρα πολύ. Δάνειο για το σπίτι, το μαγαζί, το πενβε ... Τα ίδια ο Ισπανός, ο Ιταλός, ο Πορτογάλος κλπ. Τώρα όλοι αυτοί ζητάνε στηριξη από τους γερμανούς και βρίζουν τις αγορές που δεν δανείζουν, η δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια. Γιατί κύριοι ? Χρωστάει κανείς που αποταμίευε να μοιραστεί τα λεφτά του μαζί μας ? Δεν είναι καλύτερα να τα έχει σε αυστραλιανή τράπεζα και να κοιμάται το βράδυ όμορφα ? Πρέπει να πάρει τα ομόλογα του αίσχους επειδή έτσι προστάζει ο τσίμπλας και οι όμοιοί του ? Λίγη κοινή λογική ...
Το έξυπνο χρήμα κινείται μόνο όταν κάτι βλέπει. Εμείς το μόνο που βλέπουμε είναι τη μαύρη μας τη μοίρα.