Πράγματι το Concorde ήταν-είναι και θα είναι ένα αεροπλάνο κόσμημα.
Λίγα λόγια για αυτό και τον "ανταγωνιστή" του.
Στην αρχή πήγε να το ανταγωνιστεί το ρωσικό (σοβιετικό τότε) Tupolev TU144 που έμοιαζε αρκετά στο Concorde (το χαϊδευτικό του ήταν το Concordski)αλλά εκτός το ότι δεν είχε την εμβέλεια του Concorde ένα ατύχημα που είχε σε επίδειξη στο Le Bourget του Παρισιού στις 3 Ιουλίου 1973 απο δομική αστοχία το κάνανε αβέβαιο πριν καν ενταχθεί σε υπηρεσία.
Βέβαια για να προλάβουν του Αγγλογάλλους το εντάσουν σε υπηρεσία στις 26 Δεκεμβρίου 1975 και όχι για κανονικές πτήσεις αλλά μόνο φορτίου-ταχυδρομείου.
Οι πτήσεις επιβατών άρχισαν το 1977....και τερματίστηκαν το 1979.
Οι λόγοι που σταμάτησε να πετάει δεν ήταν ποτέ σαφείς...αν ήταν απο ασφάλεια ή λόγο μεγάλου κόστους...
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' οι Αμερικάνοι υπέγραψαν συμφωνία για δοκιμαστηκές πτήσεις με το Τu144 για να μαζέψουν και να αξιοποιήσουν πληφορορίες απο το αεροπλάνο για κατασκευή (?) ενός Αμερικανικού υπερηχιτικού...κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Το 1955 μπαίνουν τα θεμέλια για την κατασκευή του Concorde.
Στις 2 Μαρτίου 1969 έκανε την παρθενική του πτήση (60 μέρες μετά το σοβιετικο Tu144)
Του επιτρεπόταν να αναπτήσει υπερηχητικές ταχύτητες μόνο πάνω απο την θάλασσα (για αυτό και το βίντεο που έβαλε ο Pilot είναι τραβηγμένο απο σκάφος)
Επίσης καθώς ανέπτυσε ταχύτητα απο 900 μέχρι 2000 χλμ την ώρα ή 2,2Mach αν θέλετε ο εναέριος χώρος έπρεπε να είναι καθαρός απο άλλα αεροπλάνα σε απόσταση 350 μιλίων διότι δημιουργούσε δονήσεις απο τα κύματα κρούσεως...

Τα δομικά στοιχεία στα χείλη των πτερύγων ήταν σχεδιασμένα να αντέχουν θερμοκρασίες απο -50 μέχρι +150 βαθμούς κελσίου.
Πέρασε απο 40 κύματα καθώς οι Αμερικάνοι μιλούσαν για τα επίπεδα θορύβου,την περιβαλλοντολογική ρύπανση και άλλα...στην ουσία απλά ήταν ένας βιομηχανικός/εμπορικός πόλεμος της Αμερικάνικης αεροπορικής βιομηχανίας κατά της Ευρωπαϊκής βλέποντας πως και πάλι η Ευρώπη είχε πάρει τα ηνία.
Επίσης η Air France για να δώσει έμφαση στις επιδόσεις του Concorde έκανε το εξής εντυπωσιακό:Απογείωσε ένα 747 απο το Παρίσι για την Βοστώνη και ταυτόχρονα από την Βοστώνη για το Παρίσι ένα Concorde.To Concorde έφτασε στο Παρίσι,έμεινε στο έδαφος 1 ώρα και 8 λεπτά για ανεφοδιασμό και απογειώθηκε πάλι με προορισμό πάλι την Βοστώνη όπου έφτασε 11 λεπτά πρίν το 747!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το 2003 με κοινή απόφαση των Air France και British Airways (και αφού είχε προηγηθεί το ατύχημα του 2000 στο Παρίσι) αποφασίστηκε η οριστική απόσυρση του τύπου απο τους στόλους τους.
Κανένας τους όμως δεν έδωσε κάποια πιστική απάντηση στο ερώτημα γιατί έγινε τόσο μεγάλη προσπάθεια για την επαναδιασύνδεση τους στην εκμετάλευση μετά το τραγικό ατύχημα του Παρισιού.Αυτό που ήταν δηλαδή και η σημαντικότερη αφορμή απόσυρσής τους,αν και το ίδιο το αεροπλάνο δεν κρίθηκε ως άμεσα υπεύθυνο για την συγκεκριμένη καταστροφή.
Οπως και να 'χει πάντως το αεροπλάνο πλησίαζε τα 30 χρόνια στους ουρανούς...και σίγουρα και με την παρούσα κατάσταση δεν θα γινόταν να πετάει ακόμα..
Υ.Γ. Συγνώμη για το μεγάλο post μου...ελπίζω να σας άρεσε
