Σελίδα 5 από 11 ΠρώτηΠρώτη ... 34567 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 41 έως 50 από 103

Θέμα: [E46] Eagle Eyes LED

Περιοχή
    Μοσχάτο
    Rides
    0

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο gyiama Εμφάνιση μηνυμάτων
    μα αν μια αντισταση μπει σε σειρα θα εχουμε πτωση τασης και για να αφησουμε τους τυπους και να το πουμε πιο λιανα ωστε να το καταλαβουν και καποιοι που δεν γνωριζουν ηλεκτρονικα ηλεκτρολογια κλπ ας παρουμε ενα πραδειγμα!!! μια κοινη λαμπα πυρακτωσεως τι ειναι στην ουσια???μια αντισταση!!σωστα???τοποθετω τας στα ακρα της το + και το - της μπαταριας τι κανουμε??ζεσταινουμε τοσο την ''αντισταση''ωστε να την κανουμε να πυρακτωθει και να φεξει!!!!!αυτη ειναι και η καταναλωση που κανει η λαμπα δλδ ειναι το ποοοση ενεργεια χρειαζεται γιανα πυρακτωθει!!!αν την βαλουμε σε σειρα την λαμπα δεν θα πυρακτωθει!!!αυτο ακριβως κανουμε και με την αντισταση και γι ααυτο λεμε οτι θελει 5w αντισταση και με ψυκτρα γιατι η καταναλωση της ειναι αρκετα μεγαλη και ζεσταινεται πολυ!!!! αν βαλουμε την αντισταση σε σειρα θα εχουεμ σαν αποτελεσμα να μειωσουμε την τασηκαι αναλλογα την αντισταση η ταση να πεσει 11 10 9v οποτε...δεν δουλευει το συστηματακι μας!!!!! και οπως λεει και η θεωρια η ταση που περνα απο τα ακρα 2-3 παραλληλων αντιστασεων ειναι ΙΔΙΑ!!!!!
    Πρόσεξε όμως πως αν τα βάλεις παράλληλα, (και αν η αντίσταση στα LED είναι ~1Ω) τότε το ρεύμα που θα περνά τα LED θα είναι της τάξης (περίπου) των 12Α !!!!!.
    Μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα LED δουλεύουν με τάσεις της τάξης των 3-5Volts.
    Παράλληλα συνδέεις μόνο διατάξεις με αντίσταση και πυκνωτή, ή διόδους...

Αυτό που θες είναι να έχεις μεγάλη αντίσταση (άρα συνδέεις σε σειρά) για να έχει μικρό ρεύμα (πολλές φορές της τάξης των mA)...

Περιοχή
    Μοσχάτο
    Rides
    0

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο BILL007 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ακριβώς φίλε gyiama...
    Συν ότι τα led έχουν ελάχιστη αντίσταση σε σχέση με τα μεγέθη και χαρακτηριστικά των αξεσουάρ του αυτοκινήτου!εξού και ότι το computer του αυτοκινήτου διαβάζει "βλάβη".Οπότε ο μόνος τρόπος για να "ανεβάσεις την κατανάλλωση" ενός led είναι να μπει αντίσταση παράλληλα
    Bill είσαι λάθος. Με παράλληλη αντίσταση ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΥΜΑ...

Περιοχή
    Αθήνα
    Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο fast-enough Εμφάνιση μηνυμάτων
    Με παράλληλη αντίσταση ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΥΜΑ...
    Συμφωνώ με αυτό.Γενικά έτσι ακριβώς είναι όπως το λες σε αυτό το quote.

Όμως το δικό μου συλλογιστικό είναι το εξής για την περίπτωση led.Θες να κρατήσεις την ίδια τάση γιατί το Led σου είναι για 12V πχ. και απο τη γραμμή σου παίρνεις 12V.
    Αρα βάζεις αντίσταση παράλληλα για να παραμείνουν να είναι 12V.Ως εδώ είμαστε σωστά νομίζω.
    Πάμε τώρα στο πως θα κάνουμε τη γραμμή να διαβάζει ότι καταναλώνει περισσότερα watts στη διάταξη (led,αντίσταση).
    Το led θεωρείται σαν αμεληταία αντίσταση οπότε δεν έχεις πρόβλημα απο τον κανόνα για τις παράλληλες αντιστάσεις εφόσον ο παρανομαστής δεν μεγαλώνει σε τάξη περισσότερο.Αρα αμα βάλεις αντίσταση παράλληλα,στη συγκεκριμένη περίπτωση, πετυχαίνεις να δείξεις αύξηση κατανάλωσης.
    Αν το βάλεις όμως σε σειρά led και αντίσταση στην ουσία ρίχνεις την ένταση.Πάλι έχει τα 12V αλλά πλέον αντί για 10A έχεις για παράδειγμα 8Α που μπορεί να έχουν ως συνέπεια να υπολειτουργήσει το υποτιθέμενο λαμπάκι.
    Που υπάρχει λάθος?Αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω...

Θα ηθελα να με βοηθήσεις φίλε μου να καταλάβω που κάνω λάθος σκέψη.Ασχολούμε ερασιτεχνικά με τα ηλεκτρονικά και μπορεί να έχω κάπου λάθος.Η λογική λέει ότι το ρεύμα αν έχεις δυο γραμμές και δεν μπορεί να περάσει εύκολα απο τη μια περνάει περισσότερο απο την άλλη (απο απλή φυσική) κάνοντας το φαινόμενο που λες με αύξηση έντασης.Όμως για δείξεις κατανάλωση εκεί είναι που μπερδεύεται το μυαλό μου...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Φιλικά Βασίλης
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη BILL007 : 10-02-10 στις 16:39

Περιοχή
    Μοσχάτο
    Rides
    0

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο BILL007 Εμφάνιση μηνυμάτων
    Συμφωνώ με αυτό.Έτσι ακριβώς είναι όπως το λες σε αυτό το quote.
    Όμως το δικό μου συλλογιστικό είναι το εξής.Θες να κρατήσεις την ίδια τάση γιατί το Led σου είναι για 12V πχ. και απο τη γραμμή σου παίρνεις 12V.
    Αρα βάζεις αντίσταση παράλληλα για να παραμείνουν να είναι 12V.Ως εδώ είμαστε σωστά νομίζω.
    Πάμε τώρα στο πως θα κάνουμε τη γραμμή να διαβάζει ότι καταναλώνει περισσότερα watts στη διάταξη (led,αντίσταση).
    Το led θεωρείται σαν αμεληταία αντίσταση οπότε δεν έχεις πρόβλημα απο τον κανόνα για τις παράλληλες αντιστάσεις εφόσον ο παρανομαστής δεν μεγαλώνει σε τάξη περισσότερο.Αρα αμα βάλεις αντίσταση παράλληλα,στη συγκεκριμένη περίπτωση, πετυχαίνεις να δείξεις αύξηση κατανάλωσης.
    Αν το βάλεις όμως σε σειρά led και αντίσταση στην ουσία ρίχνεις την ένταση.Πάλι έχει τα 12V αλλά πλέον αντί για 10A έχεις για παράδειγμα 8Α που μπορεί να έχουν ως συνέπεια να μην παίξει το υποτιθέμενο λαμπάκι.
    Που υπάρχει λάθος?Αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω...

Θα ηθελα να με βοηθήσεις φίλε μου να καταλάβω που κάνω λάθος σκέψη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Φιλικά Βασίλης
    Φίλε (μου επιτρέπεις?) Βασίλη, τα LED γενικά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές έντασης και όχι τάσης. ενδεικτικά ένα LED χρειάζεται 20mA για να λειτουργήσει και αυτό στα 3,3V περίπου.
    Την αντίσταση τη χρειαζόμαστε για να ρίξουμε τα αμπέρ σε μια ασφαλή τιμή.
    Τα LED είναι δίοδοι και η σχέση του ρεύματος που περνά μέσα από μια δίοδο με την τάση είναι εκθετική. Δηλαδή μια μικρή αλλαγή στην τάση σημαίνει μεγάλη αλλαγή στο ρεύμα.
    Στις αντιστάσεις η σχέση μεταξύ τάσης και έντασης είναι γραμμική.
    Αν μιλάμε για CCFL υπάρχει περίπτωση όταν αυξάνεις την τάση να μειώνεται η αντίσταση!!!
    Δηλαδή με απλά λόγια η ένταση δια την τάση στις αντιστάσεις είναι μια σταθερή γραμμή, αλλά όχι στις διόδους.
    Για το λόγο αυτό δεν μπορείς να πεις πως οι δίοδοι έχουν αντίσταση...

Όταν αγοράζεις οποιοδήποτε LED αυτό έχει κάποια χαρακτηριστικά όπως είπα παραπάνω, για παράδειγμα 3.3V στα 20 mA.
    Οπότε για να είσαι σίγουρος για τα LED, πρέπει να είσαι σίγουρος για το ρεύμα (Αμπέρ).
    Τελειώνοντας, για να οδηγήσεις σωστά τα LED, πρέπει να φτιάξεις μια διάταξη με αντιστάσεις σε σειρά αλλά ΚΑΙ παράλληλα, ώστε να φροντίσεις να περνάει σωστό ρεύμα (Αmpere) στη σωστή τάση (Volt). Παράλληλα θα κατορθώσεις να έχεις την κατανάλωση του ρεύματος που είναι απαραίτητη για να μη βγάλει λάθος ο εγκέφαλος.
    Αν μιλήσουμε για CCFL πάει μακριά το πακέτο...
    Γενικά καλό είναι να χρησιμοποιείς cancellers οι οποίοι μπορεί να συνδέονται είτε παράλληλα είτε σε σειρά, αλλά είναι σχεδιασμένοι να είναι plug and play...

Συγνώμη για το μακροσκελές ποστ...

Περιοχή
    Αθήνα
    Rides
    1

Προεπιλογή

Σε ευχαριστώ για το ποστ φίλε μου.

Rides
    1

Προεπιλογή

ΟΚ ας το παρουμε με τους τυπους λοιπον για να δουμε τι θα γινει!!!!!!

λοιπον R= (12V - 2,5V(τάση led) ) / I led =9,5V/0.015Α(τοση ειναι η μεση ενταση που χρειαζεται ενα led)= 791.66Ω ειναι η αντισταση που θα χρειαστουμε!!!

και παμε να δουμε την καταναλωση η οποια ειναι P=U*I αρα P= 9.5/0.015=0.1425W!!!!!!! αρα?????που ειναι η καταναλωση που θελουμε?????????εδω σαν αποτελεσμα ειναι ουτε καν 1/4 του w αντισταση!!!!

και να το πω παρα πολυ απλα και μπακαλιστικα,αυτο που ισχυει και επιρεαζει τα ηλεκτρονικα εξαρτηματα ειναι η ταση του ρευματος και οχι η ενταση!!!δλδ σε ενα λεντακι αν το τροφοδοτησουμε με ενα τροφοδοτικο το οποιο βγαζει στην εξοδο του 2,5ν και 2Α το λενατκι θα ναψει κανονικα και ΔΕΝ θα καει!!!ομως να του δωσουμε 12ν και 0.010Α το λεντακι θα καει!!και παλι εντελος μπακαλιστικα τα λεντ εχουν peak τασης 3,2ν εκτος απο καποια τα οποια ειναι 6ν η ταση λειτουργειας των λεντ ειναι 2,5ν

Περιοχή
    Μοσχάτο
    Rides
    0

Προεπιλογή

Κάνεις λάθος στους τύπους σου... Καταρχήν P=V*I και σε όλο το κύκλωμα. Η πηγή σου είναι 12V ΠΑΝΤΑ. Άρα Ρ=12V*I...
    Αν θες Ρ=5W τότε Ι=5/12 άρα Ι=0,416 αμπέρ.
    Τώρα με τον τύπο V=I*R =>R=V/I =>R=12/0,416 =>R=28Ω
    Αυτή η αντίσταση πρέπει να είναι η συνολική του κυκλώματος ώστε να δουλεύει σωστά το warning light (να είναι σβηστό)
    για να έχεις λοιπόν πτώση τάσης στο LED 9,5V ώστε να τροφοδοτείται με 2,5V, με βάση τον τύπο V=I*R όπου γνωστά το V και το Ι έχουμε R=9,5V/0.416 => R=22,8Ω.
    Άρα Μπακαλίστικα θές σε σειρά μια αντίσταση 22,8Ω πρίν τα LED και μια (28-22,8) 5,2Ω μετά τα LED.
    Αλλά με αυτήν την προσέγγιση (όπως εσύ είπες ας είναι σωστή η τάση και δε μας νοιάζει για την ένταση) τα LED τα διατρέχει ρεύμα 0,416 Ampere...
    Δυστυχώς είμαι στη δουλειά τώρα και αρκετά πιεσμένος , αλλά κάποια στιγμή θα σχεδιάσω το σχεδιάγραμμα όπου τα LED θα έχουν και 2,5V τάση στα άκρα τους και θα τα διαπερνά 0,015Α ρεύμα.
    (Hint: Μετά την πρώτη αντίσταση παίζεις με παράλληλες αντιστάσεις, όπου στη μια συνδέεις σε σειρά τα LED)....

Σόρυ για το off topic....

Περιοχή
    Στο κόσμο μου
    Rides
    2

Προεπιλογή

εγω γιατι αισθανομαι τωρα πολυ ασχετος??

Περιοχή
    Τρίκαλα
    Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Aceman1925 Εμφάνιση μηνυμάτων

εγω γιατι αισθανομαι τωρα πολυ ασχετος??
    Δεν είσαι ο μόνος....
    Αλλά ευτυχώς μαθαίνουμε

Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο gyiama Εμφάνιση μηνυμάτων
    ΟΚ ας το παρουμε με τους τυπους λοιπον για να δουμε τι θα γινει!!!!!!

λοιπον R= (12V - 2,5V(τάση led) ) / I led =9,5V/0.015Α(τοση ειναι η μεση ενταση που χρειαζεται ενα led)= 791.66Ω ειναι η αντισταση που θα χρειαστουμε!!!

και παμε να δουμε την καταναλωση η οποια ειναι P=U*I αρα P= 9.5/0.015=0.1425W!!!!!!! αρα?????που ειναι η καταναλωση που θελουμε?????????εδω σαν αποτελεσμα ειναι ουτε καν 1/4 του w αντισταση!!!!

και να το πω παρα πολυ απλα και μπακαλιστικα,αυτο που ισχυει και επιρεαζει τα ηλεκτρονικα εξαρτηματα ειναι η ταση του ρευματος και οχι η ενταση!!!δλδ σε ενα λεντακι αν το τροφοδοτησουμε με ενα τροφοδοτικο το οποιο βγαζει στην εξοδο του 2,5ν και 2Α το λενατκι θα ναψει κανονικα και ΔΕΝ θα καει!!!ομως να του δωσουμε 12ν και 0.010Α το λεντακι θα καει!!και παλι εντελος μπακαλιστικα τα λεντ εχουν peak τασης 3,2ν εκτος απο καποια τα οποια ειναι 6ν η ταση λειτουργειας των λεντ ειναι 2,5ν
    θα συμφωνισω ως προς τις τιμες και θα πω οτι οκ τα V ειναι 12 αλλα οι τυποι μου που εχουν λαθος????? και πρακτικα μιας και το εχω δοκιμασει/δει κλπ η αντισταση μπαινει παραλληλα για να δουλεψει!!αυατ για να μην μπερδευουμε αλλο τον κοσμο με τυπους κλπ κλπ!!!!

Σελίδα 5 από 11 ΠρώτηΠρώτη ... 34567 ... ΤελευταίαΤελευταία

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP