Το πρόγραμμα του εγκεφάλου του αυτοκινήτου σου.
Στα περισσότερα (βενζινοκίνητα) αυτοκίνητα ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να κόβει την παροχή καυσίμου και σπινθήρα όταν το γκάζι είναι στη θέση 0 (throttle closed) και οι στροφές πάνω από ένα όριο (π.χ. 1500rpm) που σημαίνει ότι το μοτέρ κινείται από την ορμή που έχει το αυτοκίνητο.
Όταν πατήσεις συμπλέκτη οι στροφές θα πέσουν και ο ψεκασμός και η ανάφλεξη θα ξαναξεκινήσουν...![]()
Δεν τραβάει αέρα ρε συ για τον απλό λόγο ότι δεν τον διώχνει, σκέψου ένα μπαλόνι, το πιέζεις αλλά πάλι επανέρχεται. Θεωρητικά όλα, αλλά και πρακτικά δεν έχει μεγάλη απόκλιση αυτό που σου λέω. Είναι όλα θέμα θερμοκρασιών και κατά συνέπεια πιέσεων. Από την στιγμή που ΔΕΝ έχεις πρόσδοση θερμότητας τα αέρια μέσα στο θάλαμο (δλδ ο σκέτος αέρας στην περίπτωση κλειστού γκαζιού) ΔΕΝ διαστέλλονται άρα δεν εξέρχονται από την εξάτμιση.
Η βαλβίδα του ρελαντί (στα αμάξια που έχουν) λειτουργεί σαν by pass της πεταλούδας. δλδ στην περίπτωση του ρελαντί που η κυρίως πεταλούδα είναι κλειστή αυτό το by pass ανοίγει και αφήνει να περάσει ο ελάχιστος αέρας που χρειάζεται για να κρατηθεί το ρελαντί. Ο λόγος που δεν γίνεται σε ΟΛΑ τα αμάξια να κρατιέται το ρελαντί μέσω της πεταλούδας είναι γιατί σε αυτές τις απαιτήσεις φορτίου απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα αέρα και κατά συνέπεια μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις της μεγάλης (σχετικά με τις απαιτήσεις) πεταλούδας.
ghost-rider (28-12-11), gyiama (28-12-11)
Βλέπω ότι η κουβέντα έχει μηδενικό ενδιαφέρον τελικά! Να πω και εγώ αυτά
που ξέρω; Στο ρελαντί το μοτέρ καίει βενζίνη,όταν τσουλάει με ταχύτητα ΔΕΝ
καίει καθόλου βενζίνη.Η πεταλούδα με αφημένο το πεντάλ μένει ΠΑΝΤΑ λίγο
ανοιχτή.Στον valvetronic είναι διαφορετικά τα πράγματα.Την ποσότητα αέρα
που θα 'εισπνεύσει' το μοτέρ την καθορίζει το βύθισμα των βαλβίδων το οποίο
ελέγχεται από την αντίστοιχη διάταξη.Το εύρος του βυθίσματος είναι 0,1-10mm
στον N42B18 και B20 τουλάχιστον(μόλις βρω το τεχνικό άρθρο που έχω θα το
ποστάρω,τώρα είμαι ταξίδι με τη δουλειά).Πεταλούδα γκαζιού υπάρχει αλλά στο
άρθρο αναφέρει ότι λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για υποπίεση στο
μοτέρ και σε περίπτωση δυσλειτουργίας του valvetronic.Τα οφέλη από αυτό
το σύστημα είναι πασιφανή στην πράξη και αυτά προσπαθώ να αναδείξω αλλά
κάπου χάθηκε η μπάλα σ'άυτο το thread μαζί με το γήπεδο.
H BMW είναι η πρώτη που εφάρμοσε ευρέως το σύστημα χωρίς πολλές
φαμφάρες και στολίδια και έπειτα ακολούθησε η TOYΟTA(πολυυυυυ μετά)
με το valvematic και μας τρέλανε στην διαφήμηση και μετά βέβαια όλοι οι άλλοι
FIAT κλπ...
Πως δεν τον διώχνει ρε Λευτέρη αφού οι βαλβίδες δουλεύουν κανονικά.. όταν το πιστόνι ανεβαίνει και είναι ανοιχτές οι εξαγωγής του δεν θα σπρώξει έξω τον αέρα? Κατά τον ίδιο τρόπο όταν κατεβαίνει και δημιουργεί υποπίεση και οι εισαγωγής είναι ανοικτές δεν τραβάει αέρα?
Σίγουρα κλείνει τελείως η πεταλούδα όταν δεν πατάμε καθόλου γκάζι? Τα πιστόνια δημιουργούν αρκετά μεγάλη υποπίεση, δηλαδή ρούφηγμα και ως γνωστόν η φύση δεν ''ανέχεται'' την υποπίεση.. άρα απο κάπου πρέπει να μπαίνει αέρας.. εκτός και αν κάνω τόσο λάθος...τι να πω..τα αεροπλάνα δεν έχουν πεταλούδες και πιστόνια ρε!
Όσον αφορά το καύσιμο, συμφωνώ μαζί σου..στους σύγχρονους κινητήρες με ψεκασμό όταν πατάμε το γκάζι η ECU υπολογίζει πόσο καύσιμο να ψεκάσουν τα μπεκ..αν δεν το πατάμε καθόλου τότε μπαίνει σε closed monitoring loop στις στροφές/λεπτό και κρατάει το ρελαντί. Αν οι στροφές είναι παραπάνω, όπως σε κατηφόρα με σχέση στο κιβώτιο, τότε η ECU θεωρεί πως δεν χρειάζεται να ψεκάσει καύσιμο για να διατηρηθούν οι στροφές..Με τον σπινθήρα όμως τι γίνεται.. όντως κόβεται και αυτός?
Εννοείται όλα αυτά ΔΕΝ ισχύουν για καρμπιρατεράτα μοτόρια.. εκεί είναι εντελώς μηχανικά και το καρμπιρατέρ αναμιγνύει καύσιμο με αέρα..
Ο Κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για το αεροσκάφος και τους επιβάτες για όσο διαρκεί η πτήση. Ο Μηχανικός είναι υπεύθυνος για ΠΑΝΤΑ.
BILL007 (29-05-12)
Ωπ τι έγινε εδώ; Αμφισβητεί ο μηχανικούλης τις γνώσεις μου;
Η πεταλούδα ναι στο κλειστό γκάζι είναι τελείως κλειστή.
Ναι, όντως είπα πατάτα στο θέμα ότι δεν τραβάει αέρα! Απορώ με την μαλακία μου, και έγραψα και ένα σεντόνι απάντηση, ο βλάκας για να το υποστηρίξω! (δεν ειρωνεύομαι)
pilot (31-05-12)
άρα?? από που τραβάει ρε Λευτέρ??![]()
Ο Κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για το αεροσκάφος και τους επιβάτες για όσο διαρκεί η πτήση. Ο Μηχανικός είναι υπεύθυνος για ΠΑΝΤΑ.
Έλα μου ντες! (λογικά εννοείς χωρίς φορτίο ή καύσιμο να ψεκάζεται και με πεταλούδα κλειστή)
Έχω κάποια βιβλία που πρέπει να κοιτάξω, να δω τι γίνεται με τις πιέσεις - υποπιέσεις των θαλάμων, αλλά ρε συ τρέχω και δεν φτάνω να τελειώσω με την διπλωματική.
ΛΟΓΙΚΑ (αλλά αυτό μπορείς να το λάβεις τόσο σοβαρά όσο το προηγούμενο ποστ στο οποίο σωστά με διόρθωσες) σε συνθήκη κλειστής πεταλούδας πρέπει να ανοίγει η βαλβίδα του ρελαντί για να αφήσει κάποιο ποσό αέρα στην μεριά της υποπίεσης (εισαγωγή ή πλένουμ). Δλδ πέρα από την πεταλούδα και την βαλβίδα (ή σύστημα) ελέγχου ρελαντί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γεμίσει ο κύλινδρος με αέρα.
Το φοβερό με τις υποπιέσεις (και εκεί να δεις μπλέξιμο) είναι στα ντίζελ πάντως και εκεί (ειδικά στα φορτηγά) υπάρχουν συστήματα πολλαπλασιασμού της αποροφούμενης ενέργειας από τον κινητήρα σε φάση κλειστού γκαζιού (γιατί πεταλούδα δεν υφίσταται)
pilot (31-05-12)