Στάθη ο κομ*****σμός καλά έκανε και απέτυχε, εμένα δεν καταλαβαίνω γιατί μου το λες.
Η Ελλάδα που έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μήπως είχε κομ*****σμό και δεν το κατάλαβα?
Είπε κανείς τίποτα υπέρ του κομ*****σμού?
Εγώ ούτε κνίτης είμαι ούτε έχω κάνει χαρακτηρισμούς για κανένα και τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις.
Και ναι, αν θες να πούμε αλήθειες Στάθη, εδώ μέσα εκφράζονται συχνά πυκνά ακραία φιλελεύθερες απόψεις εναντίον οποιασδήποτε δημόσιας πρωτοβουλίας (όχι επειδή τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν δουλεύει σωστά, αλλά επειδή είναι δημόσια, λες και η Deutsche Bank δεν είναι δημόσια!) και υπερ οποιασδήποτε επίσης ιδιωτικής.
Αυτά όμως μόνο εδώ μέσα λέγονται (άντε και σε κανα συνέδριο του ΣΕΒ και ίσως και στο φόρουμ των φερράρι-πόρσε στα οποία όμως δεν είμαι μέλος και δεν μπορώ να μιλήσω μετα βεβαιότος), σε κανένα άλλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας (αυτό ως απάντηση των όσων λέγονται "μόνο στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ").
Εγώ αποζητώ μια ισορροπία στην κοινωνία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και εκεί βρίσκεται το κλειδί μιας σοβαρής οικονομίας κατά τη γνώμη μου.
Δεν είμαι κομ*****στής και διαφωνώ εις βάθος με την κομ*****στική θεωρία της οικονομίας που σχετίζεται με τον απόλυτο κρατισμό, αλλά είμαι εξίσου αντίθετος και στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση του κράτους και στις νεοφιλελεύθερες μπούρδες, αφού ο ιδιωτισμός εκ της φύσης του αποσκοπεί στο κέρδος και αν δεν υπάρχει ένα σοβαρό κράτος να ελέγξει την τάση αυτή, τότε το κέρδος μετατρέπεται σε αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση.
Όπως ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και το 90% προέρχεται τόσο από ποσοστά που ακούγονται κατά καιρούς από εφορίες, οικονομολόγους κλπ, όσο και πό την προσωπική εμπειρία τόσο εμένα όσο και του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού.
Ας πούμε πως είναι υπερβολικό (που αν μιλάμε έστω και για περιπτώσεις ελάχιστης φοροδιαφυγής δεν είναι), πιστεύεις Στάθη πως πράγματι ο Μ.Ο. των μισθών των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας είναι στα όρια της φτώχιας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών?
Πάρε όμως και μερικά στοιχεία να μην μιλάμε στον αέρα:
η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην παραοικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ με ποσοστό 29,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ.https://lamogianews.blogspot.com/201...post_8509.html.
Εγώ δεν υποστηρίζω κανέναν τομέα Στάθη και εν τέλει δεν έχω προσωπικά οφέλη ούτε από το δημόσιο ούτε από τιν ιδιωτικό τομέα, γι'αυτό και μπορώ να είμαι αρκετά πιο αντικειμενικός από πολλούς που εντάσσονται είτε στον ένα είτε στον άλλο.
Αν κάποιοι νομίζουν (πιθανόν να ανήκεις κι εσύ σε αυτούς) πως για όλα τα δεινά της χώρας ευθύνεται ο δημόσιος τομέας, καλά κάνουν (όπως και όσοι πιστεύουν το ίδιο για τον ιδιωτικό).
Αυτό δε σημαίνει πως όποιος διαφωνεί πρέπει να είναι κομ*****στής ή δ.υ.!
Και επαναλαμβάνω, ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά όπως όλα δείχνουν, αν η οικονομία όμως συνεχίζει να παραπαίει τότε ποιος θα είναι ο υπεύθυνος?
Παρακάτω, ναι συμφωνώ πως η μη πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ευθύνη του κράτους.
Όταν όμως οι περισσότεροι απ'όσους χρωστούν τη μερίδα του λέοντος στην εφορία είναι μεγαλοχρηματοδότες και συνεργάτες των κυβερνήσεων, τότε πως περιμένουμε από τον κάθε ευσυνείδητο εργαζόμενο (η μειοψηφία σίγουρα αλλά υπάρχουν κι αυτοί) να κάνει σωστά τη δουλειά του?
Και για όσους τους φαίνονται όλα αυτά υπερβολές, ας τους θυμίσω με ποιον τρωγόπινε ο ΓΑΠ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές (Μπόμπολα) και σε ποιον ο τέως υπουργός οικονομικών ευνόησε επανειλημμένα (Ραπτόπουλο-express service).
https://www.protothema.gr/politics/article/?aid=113591
Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν άπειρα και δείχνουν περίτρανα πόσο διεφθαρμένη είναι η ηγεσία της χώρας, αλλά και πόσο κρατικοδίαιτοι είναι οι ισχυρότεροι οικονομικά ιδιώτες της χώρας.
Τέλος, να υπενθυμίσω σε όσους πιθανόν δεν θυμούνται, πως η παγκόσμια κρίση το 2008 δεν ξεκίνησε από κανένα κράτος, κανένα δημόσιο τομέα, καμία χώρα, αλλά από την κατέρρευση της ιδιωτικής Lehman Brothers και της προσπάθειας του κράτους των ΗΠΑ να την στηρίξει, κάτι που συμπαρέσυρε και το ίδιο όπως και ολόκληρο τον πλανήτη.
Φυσικά, οι ιδιώτες ποτέ δεν θα έκαναν κάτι αντίστοιχο για κανένα κράτος, παρά μόνο θα κοιτούσαν πως να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερο από την κατάρρευσή του, κάτι που γίνεται ξεκάθαρα στην Ελλάδα.
Γιατί δεν έκαναν όμως το ίδιο και τα κράτη, που ρίσκαραν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να σώσουν ιδιωτικά κεφάλαια?
Εν τέλει, συμφωνώ στην κάθαρση του δημόσιου τομέα.
Διαφωνώ σφόδρα στο σκεπτικό πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα του δημοσίου τομέα, αλλά και στο ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι υγιής και πληρώνει τα σπασμένα του δημοσίου.
Ίδιο χάλι πάνω κάτω επικρατεί κι εκεί.
Μακάρι ειλικρινά η χώρα να προόδευε με τις απολύσεις στο δημόσιο, τις σορηδόν ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και σε τομείς όπου καθιστούν εθνικό πλούτο (ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) τις έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια και ό,τι άλλο σκαρφίζεται σε εβδομαδιαία πλέον βάση η κυβέρνηση.
Όλα αυτά όμως όχι μόνο δεν θα αποτρέψουν την παταγώδη πτώχευση της χώρας, αλλά θα τη θέσουν εντελώς ανυπεράσπιστη και απογυμνωμένη από οποιοδήποτε εθνικό πλούτο στα χέρια των ισχυρών του πλανήτη, που θα έχουν επιτύχει στο πρώτο τους πείραμα το οποίο και θα εφαρμόσουν μετέπειτα σε πλήθος πολλών ακόμα χωρών.
Το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθύ απ'όσο κοντόφθαλμα και απλοϊκά το αντιμετωπίζουν κάποιοι.
Βλέποντας προβλήματα (υπαρκτά οπωσδήποτε) όπως ο δημόσιος τομέας, η φοροδιαφυγή κλπ και στεκόμενοι εκεί είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.
Και εκεί είναι που ποντάρουν οι κυβερνώντες.