Εγώ φίλε μου πάντως σχεδόν όποια τηλεόραση έχω ανοίξει από αυτές που είχα σπίτι (phillips και sony, μη φανταστείς τίποτα, τρελό, όσο ήμουν φοιτητής)made in china έβλεπα μέσα.
Όπως και στην πληθώρα << δυτικών >> προϊόντων.
Ναι είναι αλήθεια αυτό που λες.
Παράδειγμα.
Ένα καιρό έλυσα ΟΛΟ το εσωτερικό από το Ε30 για να τακτοποιήσω ηλεκτρολογικές αμαρτίες του πατέρα μου, αφαίρεσα 4 (ΤΕΣΣΕΡΑ) κιλά ΑΧΡΗΣΤΑ καλώδια.
Πολλές λαμπίτσες (ψείρες, καθώς και οι λαμπίτσες των πορτών έγραφαν επάνω made in W.Germany), όλα τα ηλεκτρικά επίσης, και ήταν σε άψογη κατάσταση.
Το θέμα είναι ότι η πληθώρα των συσκευών μαζικής παραγωγής, είτε είναι a/c είτε σίδερο ΔΕΝ παίζει να μην έχουν made in china ανταλλακτικό.
Ναι ΣΑΦΩΣ και υπάρχει διαφορά, αλλά το made in china δεν εφευρέθηκε τώρα, αλλά υπάρχει στην αγορά από το 90...
Τώρα μάλιστα που η Κίνα μπαίνει και στην αγορά οικοδομικών υλικών θα γίνει το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.
και μιλάμε για ΦΤΗΝΑ και αρκετές φορές ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΑ από ευρωπαϊκά, άσε που πολλά << βαφτίζονται >> ισπανικά...
Εγώ πάντως (με επιφύλαξη είναι η αλήθεια) τα εμπιστεύομαι.
Αν είχες όχημα 30ετίας και έβλεπες την ποιότητα κατασκευής θα καταλάβαινες ότι δεν είναι τόσο υποτιμητικό. Τα αμάξια αυτά ΔΕΝ σπάνε, ΔΕΝ χαλάνε.-
Η BMW, MERCEDES κάθε εταιρεία κοιτάει το κέρδος της σε συνδυασμό με κάποια ποιότητα. Αν ήταν έτσι όλα τα γερμανικά θα φτιάχνονταν γερμανία (όχι από γερμανικά χέρια βέβαια, αλλά από ελληνικά και τούρκικα

).
Η τιμή των αυτοκινήτων όπως βλέπεις είναι ΕΝΤΕΛΩΣ πλασματικότατη (για να μη μιλήσω πιο αισχρά). Βλέπεις πως καταρρέει το όλο σύστημα με τις υπεραξίες.
Βλέπεις ότι τόσο καιρό χαζεύαμε τις τιμές των Γερμανικών σε Γερμανία και Αμερική, και ότι ΣΥΝΕΦΕΡΕ κάποιος να μπει στον κόπο να φέρει αμάξια από Γερμανία.
Πάντως με αυτά που ακούγονται στα φόρουμ για την αξιοπιστία των BMW (βλέπε τα 316/320 καθώς και ΠΛΗΘΩΡΑ πετρελαιοκίνητων) ίσως να έχει πέσει ΑΡΚΕΤΑ από θέμα αξιοπιστίας.
Επίσης τα σασί αρκετών κινέζικων, είναι ίδια σχέδια με παλιά ευρωπαϊκά της δεκαετίας του 90.
Δε ξέρω εγώ δεν θα είχα ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να πάρω κινέζικο BMW.
Θα είχα πρόβλημα να πληρώσω τα ΕΔΩ λαμόγια, είτε είναι ιδιώτες που νομίζουν ότι το δικό τους BMW είναι χειροποίητο, είτε αντιπροσωπείες με το ΜΗΔΕΝΙΚΟ after sales και την τεχνογνωσία της δεκαετίας του 90, που όταν βγήκε η δεύτερη γενιά injection αυτοί κατάφεραν να ρυθμίζουν διπλό καρμπυρατέρ.
Αυτά είναι τα προβλήματα, δλδ η υποστήριξη ενός προϊόντος με 2δισεκατομύρια μετρητές και ηλεκτρονικά, και όχι τόσο η διασφάλιση της ποιότητας του. Γιατί ούτε η τεχνογνωσία της ταυλάνδης (σαν ταυλάνδη, όχι για τις εκεί επιχειρήσεις) θεωρώ ότι είναι ανώτερη της Κίνας.
Και συνεχίζω να πιστεύω ότι με την ΣΥΝΕΧΗ άνοδο της ποιότητας των κινέζικων (η οποία προκαλεί τέτοια φαγούρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που όποτε βρουν ευκαιρία σταυρώνουν τα κινέζικα προϊόντα) σε λίγα χρόνια θα έχουμε ακόμα ένα ΜΕΓΑΛΟ παίχτη στο παιχνίδι.