Γιατί τα Ελληνικά όσπρια είναι πιο ακριβά από τα εισαγωγής;
Η πλειοψηφία των εισαγόμενων οσπρίων προέρχεται από χώρες με φθηνό κόστος παραγωγής (Κίνα, Τουρκία, Λατινική Αμερική, Πολωνία). Οι απαιτήσεις των Ελλήνων καλλιεργητών είναι ανάλογες με το ακριβό κόστος ζωής της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
Η καλλιέργεια των οσπρίων στη Καστοριά και τις Πρέσπες είναι παραδοσιακή και ήπιας διαχείρισης. Εφαρμόζεται σε μικρούς κλήρους, με περιορισμένη χρήση μηχανημάτων ,συνεχή φροντίδα από τον καλλιεργητή και με μικρή απόδοση ανά στρέμμα. Ο σπόρος που χρησιμοποιείται είναι ντόπιος και σε πολλούς αγρούς η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια.
Πηγή:
https://www.arosis.gr/index.php