-
Για να χωθώ και 'γω λίγο στη συζήτηση, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που το "τι είναι καλό για την τσέπη μου" αφορά μόνο τα χρήματα που βγαίνουν. Θεωρώ πως το "τι είναι καλό για την τσέπη μου" πρέπει να αφορά και τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτή. Και εξηγούμαι:
Το οικονομικό σύστημα κάθε κοινωνίας βασίζεται στο δούναι και λαβείν. Το χρήμα δεν έρχεται σε αυτή με μαγικό τρόπο, αλλά κυκλοφορεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεταξύ των μελών της. Αν λοιπόν, σκεφτόμενος αυστηρά και μόνο τον παράγοντα έξοδα, κάποιος, στο κυνήγι της καλύτερης δυνατής προσφοράς, στέλνει τα χρήματα του σε άλλες κοινωνίας, "διαδυκτιακές", τότε το συνολικό χρήμα που κυκλοφοράει στην κοινωνία σταδιακά μειώμεται, με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στο εισόδημα αυτού του κάποιου και ότι αντίκτυπο έχει αυτό σε πιθανές μελλοντικές του αγοραστικές κινήσεις.
Μπορεί αυτό να ακούγεται θεωρητικό ή ουτωπικό, ωστόσο στην καθημερινή μου ζωή και προερχόμενος από οικογένεια με εμπορική δραστηριότητα, αυτό το βλέπω να συμβαίνει, τουλάχιστον για όσο καιρό κινούταν η τοπική αγορά.
Για παράδειγμα, κάνω τις καθημερινές αγορές από τον μπακάλη της γειτονιάς, τον μανάβη, τον ψαρά. Ηλεκτρονικά αγοράζω από το μαγαζί της γειτονιάς, κλπ. Όταν αυτοί με τη σειρά τους θα χρειαστεί ή θα θελήσουν να ξοδέψουν χρήματα στον εμπορικό τομέα που δραστηριοποιούμαι εγώ, θα περάσουν και μία βόλτα από το μαγαζί μου. Μπορεί και να μην αγοράσουν από μένα τελικά, αλλά αυτό ονομάζεται υγιής εμπορική δραστηριότητα. Και εν τέλει, τα χρήματα που έδωσα σε αυτούς τους ανθρώπους θα επιστρέψουν σε μένα και θα τους τα ξαναδώσω και ούτω καθ' εξής.
Αν όμως δώσω τα χρήματα μου σε κάποιο ξένο πολυκατάστημα, ή σε μια πολυεθνική αλυσίδα, δεν καταλαβαίνω το πως εγώ μπορώ να επωφεληθώ μακροπρόθεσμα.
Σχετικά με τις αγορές μέσω ίντερνετ: Προφανώς δεν τις αφορίζω. Υπάρχουν περιπτώσεις που η διαφορά στην τελική τιμή παραείναι μεγάλη για να συμφέρει η αγορά από Ελλάδα, όπως στο παράδειγμα του Άρη με τα παιδικά καρότσια. Ή όταν η χρονική περίοδος της αγοράς απαιτεί τη μέγιστη οικονομία.
Διαφορετικά, αν ένας-ένας αρχίζουν να βγάζουν το πόδι τους έξω από αυτό που ονομάζεται υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία, τότε πως περιμένουν να δουλέψει αυτός ο θεσμός όταν θα αξιώσουν κάποιες απαιτήσεις από αυτόν?
Φιλικά,
Γιάννης
-
The Following 4 Users Say Thank You to GiannisRob For This Useful Post:
alexk (17-01-12), aristent (17-01-12), Stathis (17-01-12), zaharias (18-01-12)
Δικαιώματα - Επιλογές
- Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
- Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
- Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
- Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
-
Κανονισμός του Φόρουμ
BACK TO TOP