Αρχικό μήνυμα απο
S8N
Το κράτος θα συνεχίσει να 'κλέβει' με φόρους όσο συνεχίζουμε κι εμείς να το κλέβουμε.
Είναι παράλογο να ζητάμε πρώτα μείωση των συντελεστών με καρότο την προσπάθεια για φορολογική συμμόρφωση.
Δεν είμαι εκείνος που θα κάνει κριτική, ούτε ο αναμάρτητος. Χθες έβλεπα στους Νέους Φακέλους του Τέλογλου κάποιους πάμπτωχους υπερήλικες παλιννοστούντες που την έβγαζαν πέρα με 340 ευρώ το μήνα, πριν τα κόψουν κι αυτά. Σ' αυτούς θα δικαιολογούσα να ζητήσουν μείωση στην τιμή κάποιου προϊόντος χωρίς να πάρουν απόδειξη. Είναι θέμα επιβίωσης. Εγώ πάλι ξοδεύω τόσα σε βενζίνες κάθε μήνα. Είναι ανήθικο να κλέβω το κράτος με συναυτουργό τον κάθε έμπορο ή επιτηδευματία όταν άλλοι (όχι μόνο τα τρωκτικά) περιμένουν να βγάλουν το μήνα από αυτά τα κρατικά έσοδα. Πόσο υποκριτής πρέπει να 'μαι για να κάνω μπαξίματα και να κυκλοφορώ με BMW αλλά να κοιτάζω να γλυτώσω το 23% με τη δικαιολογία ότι 'κλέβω αυτά που μου κλέβουν'; Εϊναι σοβαρή δικαιολογία αυτή;
Φίλοι μου, αυτοί είναι οι φόροι, αυτό είναι το φορολογικό σύστημα, αυτοί είναι οι νόμοι. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δε θ'α αλλάξουν ούτε εκείνα. Είτε προσαρμοζόμαστε, είτε πάμε να ζήσουμε αλλού, εκεί όπου τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί οι ντόπιοι είχαν φορολογική συνείδηση και φρόντισαν να οργανώσουν την κοινωνία τους.
Το μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι σκεπτόμαστε το κράτος σαν κάτι απρόσωπο και εχθρικό. Το κράτος φροντίζει για τις υποδομές γύρω μας, για τις συντάξεις κάποιων γερόντων, για την περίθαλψη έστω κι αυτή την κουτσή, στραβή κι ανάποδη. Αν νομίζουμε ότι κλέβοντάς το θα χάσουν τα τρωκτικά, γελιόμαστε. Τα τρωκτικά είναι τα τελευταία που θα θιγούν, ο αδύναμος κρίκος είναι οι ασθενείς κοινωνικές ομάδες, η παιδεία και η υγεία. Και το ΦΠΑ δεν είναι για την τσέπη του επιχειρηματία, είναι ο κόπος του πελάτη που έχουμε υποχρέωση να αποδώσουμε και όχι να παρακρατούμε ή να 'εκπίπτουμε' κατά το δοκούν. Σ' όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι αυτός που τα παίρνει μαύρα κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στον άλλο που τα δηλώνει όλα.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα γκρινιάξουμε για τους φόρους, τα τέλη, την τιμή της βενζίνης, κλπ ας σκεφτούμε πόσες αποδείξεις δεν κόψαμε ή δε ζητήσαμε οι ίδιοι, πόσα εισοδήματα αποκρύψαμε, πόσα προσωπικά έξοδα περάσαμε στην επιχείρησή μας για να τσεπώσουμε το ΦΠΑ. Και την επόμενη φορά που θα συγκρίνουμε την κατάσταση εδώ με την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως Σοβιετία, ας συνειδητοποιήσουμε ότι δε μπορείς να κλέβεις το κράτος και να έχεις ταυτόχρονα την απαίτηση να σου δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και υγιούς επιχειρηματικότητας.