alex, τα έχουμε ξαναπεί και διαφωνούμε, δε πειράζει...καλή καρδιά :original: . Μη τα ξαναλέμε. :original:
Η κατανάλωση είναι υψηλή, έχει αναφερθεί ως τα αρνητικά του αυτοκινήτου. Υπερβολική είναι του RX8 πχ. Είναι το μοναδικό αρνητικό που του καταλογίζω.
Το αγωνιστικό μοτέρ που βγάζει 350 άλογα αλλάζει κάθε δεύτερο αγώνα. Αν τους "έβγαινε" με 200, θα το έβγαζαν. Δεν είμαστε μηχανικοί για να ξέρουμε πόσα άλογα θα μπορούσε να βγάλει αυτό το μοτέρ.
Το 325i Ε92 που οδήγησα το βρήκα λιγότερο διασκεδαστικό και ζυγισμένο από το si. Στη πίεση, με εκνεύρισε το πολύ βαρύ εμπρός μέρος του και οι τάσεις υποστροφής που είχε στο turn-in κατά την είσοδο της στροφής. Συνολικά το si το βρήκα πιο διασκεδαστικό και πολύ μα πολύ πιο ουδέτερο και ζυγισμένο. Γιαυτό φίλος με 325i δε μπορούσε να με περάσει σε κλειστή στροφοδιαδρομή (true story). Στις ευθείες μου μάζευε, αλλά στις στροφές του άνοιγα συνεχώς. Προσωπικά πιο ωραία πέρασα στο si, παρά στο 325i. Βεβαίως (όπως εσύ με το si) γενικώς το 325i ποτέ δε το συμπάθησα. Είναι λίγο ανούσια η ύπαρξή του τη στιγμή που υπάρχει το 330i που είναι πραγματικό πυροβόλο.
Όσον αφορά τα Μ, δεν είπα μπιέλες. Μέταλλα μπιελών είπα. Μηχανικός της BMW μου το είπε τη προηγούμενη εβδομάδα που είχα πάει το δικό μου για service. Έτσι όπως μου το είπε κατάλαβα ότι δεν είναι το ίδιο.
Τα μπλοκ κινητήρα της si επειδή είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό είναι όλο. Νομίζω ότι όλοι μας το προσέχουμε λίγο-πολύ αυτό. Προφανώς μια γκαζιά κρύο δε θα κάνει ζημιά. Δε λέω αυτό. Αλλά μια τέτοια
συστηματική χρήση, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πρόβλημα. Όπως λοιπόν ένα Μ3 θέλει σωστή προθέρμανση, έτσι κι αυτό χρειάζεται το ίδιο λόγω του υλικού κατασκευής του μπλοκ του. Εάν προσέχει κάποιος ιδιοκτήτης αυτό, τη γενικότερη συντήρησή του, τα λάδια που βάζει και τα αλλάζει κάθε 10.000κμ, τότε το μοτέρ θα βγάλει πολλά, απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.
Το ότι κόφτιαζες κρύο-παγωμένο ένα μοτέρ δεν είναι καλό όχι μόνο για το μοτέρ το ίδιο αλλά και για το οδηγικό στυλ που αναγκάζεται να απορροφήσει το μοτέρ. Το ότι δεν σου έβγαλε τώρα πρόβλημα, δε πάει να πει κάτι. Μπορεί να βγάλει κάτι στο μέλλον αν και δεν έχει τις ίδιες ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες με το si που ανέφερα παραπάνω κι επίσης δεν είναι το ίδιο πιεσμένο. :original:
Επίσης, δεν έχουν ΠΟΛΛΑ αυτοκίνητα πρόβλημα όπως αναφέρεις. Το αυτοκίνητο έχει κυκλοφορήσει σε 2.600 κομμάτια. Από αυτά, περίπου 100-150 ήρθαν στην Ελλάδα. Πόσα σπασμένα μοτέρ έχεις διαβάσει? Προσωπικά πάνω από 3 (συμπεριλαμβανομένου αυτό) στην Ελλάδα δεν έχω διαβάσει/ακούσει. Στο εξωτερικό έχω διαβάσει συνολικά για 10 μοτέρ. Πρόσεχε όμως. Στο εξωτερικό που το κλίμα τους είναι εντελώς διαφορετικό. Πιο κρύο, πιο υγρό.
Το είπα και το ξαναλέω, πριν κατηγορήσουμε τη BMW για κατασκευαστικό σφάλμα, ας δούμε πρώτα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.
Ο Παναγιώτης σε άλλο φόρουμ ανέβασε μια πολύ ενδιαφέρον φωτογραφία που, αν και δεν είμαι μηχανικός, φαίνεται ότι το μοτέρ όχι μόνο έκαιγε λάδι καθώς έχει υπολείμματα καμένου λαδιού στο άνω νεκρό σημείο, αλλά έχει και κάθετες γραμμώσεις σε όλο τον κύλινδρο. Νομίζω ότι αυτό δείχνει όχι μόνο ελλειπή λίπανση (έβαζε σωστό λάδι? κάθε πότε το άλλαζε? είχε μέσα λάδι το μοτέρ?) αλλά ενδεχομένως και ψύξη. :original:
Τέλος, κλείνω με αυτό:
https://www.youtube.com/watch?v=pTIwNsqFQYc
thumb