Αρχικό μήνυμα απο
S8N
Θα καταθέσω κι εγώ τις εμπειρίες μου, έχοντας συμπληρώσει 4 μήνες με την αγαπημένη μου 5άρα:
Όταν άρχισα την αναζήτηση για ένα E60, δε γνώριζα καν την ύπαρξη της 4κύλινδρης έκδοσης. Είχα την εντύπωση πως η μικρότερη έκδοση φορούσε τον 6κύλινδρο των 2200cc. Την ύπαρξή της την πληροφορήθηκα τυχαία στον Σφακιανάκη όπου είχα πάει προκειμένου να ελέγξω μια μεταχειρισμένη 523 που είχε προς πώληση.
Όταν λοιπόν είδα μια 4κύλινδρη LCI στο parking έμεινα άφωνος. Στο μυαλό μου, σειρά 5 και 4 κύλινδροι είναι σαν να λέμε Macintosh που τρέχει Windows. Η τιμή της ήταν και αρκετά τσουχτερή καθότι νεότερο μοντέλο από την 523, οπότε την ξέγραψα εντελώς από το μυαλό μου.
Ο καιρός περνούσε κι εγώ κάθε Σ/Κ αλώνιζα μάντρες και γκαράζ ιδιωτών προκειμένου να βρω την ιδανική 5άρα. Είχα βάλει στόχο την 2.2 αλλά τα καλά αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα και κανένα δε με ικανοποιούσε με τον εξοπλισμό του. Μερικά ήταν κούκλες (M-Pack) αλλά έπασχαν από εξοπλισμό, άλλα είχαν αρκετά πλούσιο εξοπλισμό αλλά πολλά km και αρκετή φθορά, κάποια ήταν μαϊμουδεμένα στα km.
Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν για ενα 4κύλινδρο κάποιου στελέχους της BMW Hellas και πήγα να του ρίξω μια ματιά, μην έχοντας κάτι να χάσω. Ήταν μοντέλο 2 ετών με ελάχιστα km (27.000) και πέρα από κάποιες γραντζουνιές στους προφυλακτήρες και το φτερό-πόρτα από κλειδί, δεν είχε κάτι μεμπτό. Από εξοπλισμό ήταν αρκετά καλό με ηλιοροφή, navi, ηλεκτρικά καθίσματα με μνήμες, σπορ πακέτο, φυμέ, δέρματα, ξύλο μπαμπού, bixenon, cruise, το ηχοσύστημα με τα 2 subwoofer και ένα σωρό άλλα.
Αυτό που με χαλούσε απίστευτα ήταν ο 4κύλινδρος, μέχρι που έκανα test drive. Σε δύναμη δεν υστερεί του 2.2 αλλά είναι πολύστροφος και έχει εμφανές σκαλοπάτι στη δύναμη πάνω από τις 3500rpm. Επίσης, αν και δεν έχει τη βελούδινη χροιά του 6κύλινδρου αλλά ένα ντιζελάτο κροτάλισμα λόγω άμεσου ψεκασμού, ο ήχος του δεν είναι εκνευριστικός και σίγουρα γίνεται αντιληπτός μόνο στις υψηλές στροφές. Στο έργο του να κινήσει την 5άρα αξιοπρεπρώς τα καταφέρνει καλά, αλλά μη γελιόμαστε, είναι λίγος για το Ε60. Εδώ όμως θα σημειώσω πως λίγος μου φάνηκε ακόμη και ο 2,5λιτρος με τα 197 άλογα.
Τελικά αγόρασα το αυτοκίνητο που προανέφερα και δεν το μετάνιωσα. Σκοπός μου είναι κάποια στιγμή να του φορέσω τον 3λιτρο, είτε εκείνον με τα 270 άλογα και τον άμεσο ψεκασμό είτε τον τουρμπάτο που κυκλοφορούσε στην Αμερική στην 535i. Έως τότε απολαμβάνω την οικονομία του 4κύλινδρου μοτέρ (10.6 στην πόλη), ενός κινητήρα μάλλον παρεξηγημένου αφού ακόμη και η Ισμήνη Φαμπιάτου τον αποκάλεσε ως 'τον καλύτερο ατμοσφαιρικό δίλιτρο 4κύλινδρο στην αγορά'. Με εξαίρεση τους κινητήρες της Honda, συμφωνώ και επαυξάνω!