:thumbsup: :thumbsup: :thnx::thnx:
Printable View
:thumbsup: :thumbsup: :thnx::thnx:
Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση...
Redmi Note 5 via Tapatalk
μιας και θελω να φυγω απο τα καστρολ και να παω στα Motul φαινεσαι ενημερωμενος στην μαρκα.ποιο απο τους παρακατω τυπους ειναι ιδανικο για το δικο μου Ε87 1600? αλλαζω λαδια καθε 8-10.000 χιλ. και κανω 70-30% πολη-ταξιδια.εκτος πολης για 3000 χιλ . κυριως τωρα το καλοκαιρι μεσα στις υψηλες θερμοκρασιες το δουλευω κοντα στα 140-160 χιλ. ταχυτητα στα ταξιδια
https://www.opieoils.co.uk/p-881-mot...ngine-oil.aspx
https://d23zpyj32c5wn3.cloudfront.ne...pdf?1544463778
https://www.opieoils.co.uk/p-81849-m...ngine-oil.aspx αυτο εχει βαση εστερες οπως το 300 που χρησιμοποιεις εσυ? γιατι ειναι πιο οικονομικο αρκετα..
https://www.opieoils.co.uk/p-878-mot...ngine-oil.aspx
https://www.opieoils.co.uk/p-877-mot...ngine-oil.aspx
επισης τα Motul που λενε οτι ειναι 100% συνθετικα ,ειναι πραγματι η' οπως τα αλλα απλα μαρκετινγκ?
επιβεβαιωνω αυτο που εγραψες για τα λλ-01 και 04 γιατι ζητησα την γνωμη ενος ιντερνετικου καταστηματος απο εξωτερικο και ολα τα λαδια που μου προτεινε σχεδον ηταν λλ-01 παροτι το δικο μου λεει 04.αν θες δλδ. καλυτερη προστασια πας σε λλ -01? και αυτο που λενε οτι πρεπει να βαζουμε 04 λογω καποις σχεσης που εχει με τις βενζινες στην ευρωπη και τις επικαθισεις απο την καυση τους και γιαυτο χρειαζονται low saps? σημειωτεον οτι διαβαζω λεω ,δεν εχω εξειδικευμενη γνωση και θα ηθελα την αποψη σου,τι κερδιζεις τ,τι χανεις αν βαλω λλ-01 αντι 04.
να σημειωσω επισης οτι εχω 120.000 χιλ....τα λαδια που παρεθεσα σις προδιαγραφες τους,χημικη συσταση-αποδοση ,εχουν καποιες μικρες διαφορες αποτι ειδα αλλα λεπτομερειες που δεν εχουν και τοση σημασια.
Και εγώ κοιτάω τώρα τα λάδια στο Ε36 μου, MOTUL SYNERGY+ 10-40, και είναι καινούρια! κοιτάω πότε τα άλλαξα (μαζί με φίλτρο πάντα), και βλέπω ένα χρόνο ακριβώς! κοιτάω και km, 3880!!! τώρα λέω της γυναίκας, θα αλλάξω λάδια, και θα τα πάρει ο μηχανικός για το δικό του!:th_Laie_67-1:
Το κεφαλαιο "λιπανση" ειναι κυριολεκτικα τεραστιο και απιστευτα δυσκολο να εξηγηθει, ακομα και στους "μηχανικους" που κανουν σερβις στα αυτοκινητα μας.
Το σιγουρο ειναι οτι απο την ωρα που ανοιγεται η συσκευασια, (η οποια δεν πρεπει να υπερβαινει τα 2 ετη απο την παραγωγη) το πολυ ενα χρονο μετα πρεπει να αλλαχθουν. Υπαρχουν καποιες εξαιρεσεις αλλα δεν ειναι της παρουσης.
Ταπεινη μου γνωμη, αν θελετε μην το εχετε τοσο ευκολο με τις αλλαγες τυπων λιπαντικου (ακομα και αν προκεται για την ηδια μαρκα) και αν πρεπει αυτο να γινει, πρεπει να κανετε "πλυση" κινητηρα. ΟΧΙ με χημικα αλλα με το ηδιο το καινουργιο λιπαντικο (αν θελετε με χαρα να σας περιγραψω τη διαδηκασια), καθως ολοι γνωριζουν οτι ακομα και να αλλαξουμε λαδι/φιλτρο τουλαχιστον το 1/4 της ποσοτητας του παλαιου λιπαντικου παραμενει μεσα στον κινητηρα κυριως στο αρχικο δυκτιο διανομης μετα το non return valve που βρισκεται στην ή μετα την αντλια λιπανσης.
Οποτε καθε φορα που αλλαζουμε λαδια εξακολουθουμε να εχουμε "μιγμα" παλαιου/νεου λιπαντικου με ολα τα γνωστα συνεπακολουθα...
Μπορουμε να γραψουμε βιβλιο επ'αυτου,
το σιγουρο ειναι οτι η καθε περιπτωση αυτοκινητου πρεπει να εξεταζεται ξεχωριστα (κυριως λογω της χρισης που υποβαλεται).
Επισης να γνωριζεται οτι το πρωτο πραγμα που κοιταμε στην επιλογη λιπαντικου, ειναι τα lubrication clearances που εχει ο κινητηρας μας, με βαση αυτο επιλεγουμε το ιξωδες.
Στη συνεχεια με βαση τη χριση αλλα και τη συντηριση που ειμαστε διατεθημενοι να κανουμε στον κινητηρα μας, παμε σε μαρκες/τυπους κτλ...
Συμπερασματικα καλο ειναι να γνωριζουμε τα εξης:
1-Τα παλαιοτερα αυτοκινητα ειχαν/εχουν τελιως διαφορετικες λιπαντικες αναγκες αλλα και τα λιπαντικα της εποχης τους ηταν (συγχωρειστε το "μπακαληστικο" αλλα θελω να ειμαι κατανοητος) πολυ πιο συμβατα μεταξυ τους.
2-Τα καινουργια λιπαντικα ειδηκα για τις προδιαγραφες γιουρο 5 και επειτα εχουν κανει μερικα βηματα "πισω" οσον αφορα τις ιδιοτητες τους (καθως καταντησαν να ειναι πολυ ακριβα και τωρα πια τα φτιαχνουν με φθηνοτερες μεθοδους πχ-σελ).
Προσοχη στα low sups ειδηκα τα πρωτης γεννιας (ειμαστε +- στην τριτη τωρα).
3-Η μηχανολογια ειναι η επιστημη της αληθειας (που η πραγματικοτητα το επιβεβαιωνει), 1+1=2 οχι 11 οχι τιποτε αλλο.
Οσον αφορα τη λιπανση, υπαρχει το σωστο (δυστηχως λιγοι γνωριζουν και ακομα λιγοτεροι αφηνουν τον εγωισμο τους στην ακρη ωστε να μαθουν)
υπαρχει το "συμβατο" (που ειναι το 70% που κανει ο μεσος χριστης κινητηρων)
και υπαρχει το λαθος...
Η πραγματικοτητα, (συναρτηση των πραγματικων συνθηκων αντοχων και χρισης ενος κινητηρα) δυστηχως φαινεται μακροπροθεσμα και ειναι κοστοβορα στις λαθος επιλογες.
Ζητω συγνωμη αν ακουγομαι "βαρυς" αλλα απο σεβασμο στην εδω παρεα, ειμαι ειληκρινης.
Εγω παντως στο m42b18 βαζω καστρολ απο την αρχη που το πηρα...ξεκινησα με 10-40 ημισυνθετικα ...μετα πηγα στα 5-40 φουλ συνθετικα τα πρασσινα magnatec ...και τωρα εχω καταληξει στα edge τα χρυσα 5-40 και ειμαι ευχαριστημενος...η χρηση που του κανω ειναι ως επι το πλειστον πιωμα....αλλα οσο πιο ευλαβικα γινεται με πολυ καλο ζεσταμα ,κρυωμα και αλλαγες το πολυ μεχρι 8 χιλιαδες χιλιομετρα...μολις δηλαδη εχει φτασει στην κατω σταθμη του δεικτη λαδιου....βαζω 5 λιτρα μαζι με φιλτρο παντα και ερχεται ακριβως.
ναι τοσο ειναι η καταναλωση. η εξατμιση δεν βγαζει ιχνος καπνου παντως...γενικα το μοτερακι αυτο το τσιμπαει το λαδακι του. εαν η χρηση του βεβαια ηταν πιο νορμαλ και δεν στροφαριζε συνεχως τοτε σιγουρα θα ηταν πολυ μικροτερα τα νουμερα. 175 χιλιαδες χιλιομετρα εχω
φιλε mechanic επειδη φαινεται οτι εχεις ορεξη να μοιραστεις τις γνωσεις σου , θα ηθελα να μαθω..δυστυχως πρεπει να γινουμε μηχανικοι και εμεις του αυτοκινητου μας γιατι τα σημερινα αυτοκινητα δεν εχουν ενα καρμπυρατερ και τελειωσε ,αλλα πολλα μηχανικα και κυριως ηλεκτρονικα εξαρτηματα που και μηχανικος να εισαι πρεπει μετα να εχεις και πτυχιο πληροφορικης. και οχι μονο αυτο αλλα η τεχνολογια απο μοντελλο σε μοντελλο αλλαζει εξελισεται τοσο γρηγορα οσο γρηγορα αλλαζουν και τα μοντελλα αυτοκινητων.τα σεμιναρια στους μηχανικους εχουν παρει φωτια.οποτε καπως τους δικαιολογω και εγω.ομως οι αποψεις για εμας του μη γνωριζοντες διαφερουν οταν προσπαθουμε να βγαλουμε ακρη.Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο mechanic;600512
[U
π.χ οταν εγω λιγο καιρο πριν ειπα σε μηχανικο αντιπροσωπειας οτι οντως μενει 1/4 λαδι μεσα στο συστημα,μου απαντησε ειρωνικα οτι δεν γινεται αφου το βαζουμε και στραγγιζει.οτι η πλυση γινεται με ειδικο καθαριστικο που εχω παραθεσει σε αλλο τοπικ προσφατα που κανει και καθαρισμο ταυτοχρονα σε μηχανη και λαδι.σε καθε αλλαγη λαδιου μου ειπανε να μπαινει αυτο.ομως διαβασα οτι υπαρχει κινδυνος να παρεις φλαντζα στο χερι,εχει συμβει σε καποιους,ισως απο πιο συχνη χρηση ,εκτος απο την αλλαγη λαδιων να το κανουν και σε μερικα γεμισματα καυσιμου.αυτο παλι οτι το αυτοκινητο παροτι εχει προδιαγραφες για 95 βανζινη να λενε καποιοι οτι βαζουν 100αρα για εχουν ησυχο το κεφαλι τους οτι θα εχουν καθαρα μπεκ και γενικα συστημα τροφοδοσιας?ο μηχανικος αυτος ισχυριζεται και δεν εχω καμμια αμφιβολια,οτι βαζοντας ενα καθαριστικο σε καθε αλλαγη λαδιου,5-40 βενζινη γιατι το καλοκαιρι και γενικα ολο τον χρονο εχουμε ζεστη εμεις στην ελλαδα,και 100αρα βενζινη δεν ειχε ποτε θεμα μπεκ,πολ.στων,αντλιας,νοξ.ε ναι τελικα αυτα που τον εσωσαν? εχει ιδιο μοτερ και αυτοκινητο με εμενα.εγω βαζω 95αρα,5-30 και εχω αλλαξει μπεκ και νοξ,ασχετο αλλα και τεντωτηρα αλλαξα προληπτικα λογω οτι βγηκε καινουριο ανταλλακτικο πιο σωστο στην λειτουργια του και επειδη στην αρχη που δεν ηξερα τι σημαινει λονγκταιμ βλακεια αλλαγη ,ειχα κρατησει λαδια για εναμιση χρονο ,2 φορες στην εγγυηση.
εγω θα κανω λοιπον μερικες ερωτησεις πανω σε αυτα που ειπες ,ισως εκφραζοντας τις αποριες και αλλων.
1) τι συμβαινει οταν αλλαζουμε τυπο μαρκες και ιξωδες λαδιων συχνα?
εχω διαβασει στο ιντερνετ τα εξης: οτι ο κινητηρας ειναι σαν ενα μικρο παιδι.ο,τι λαδι του βαζεις ετσι μαθαινει και αν πας και το αλλαξεις αντιδρα.γιαυτο πρεπει απο την αρχη να μην αλλαξουμε πανω απο 2-3 τυπους λαδιων καθολη την διαρκεια της ζωης του εκτος ορισμενων συνθηκων οπως να καιει λαδια ,οποτε αποκλειοντας καποια ζημια μηχανολογικη μετα απο ελεγχο να αλλαξουμε σε ενα πιο παχυ λαδι.εγω π.χ εβαζα για 6 χρονια οταν πηγαινα στην αντιπροσωπεια το λαδι της μαμας που τοτε ηταν καστρολ.τα 2 απο τα 6 ηταν της σελ αποτι πλροφορηθηκα.επειδη οταν εβαλαν αυτο της σελ εκαψε πρωτη φορα λαδι γρηγορα και ειχα φυγει και απο την αντιπροσωπεια πλεον αρχισα να βαζω το καστρολ εντζ.παντα 5-30 μεχρι και σημερα.αρχισα να διαβαζω και ακουγα γνωμες.οτι στην ελλαδα πρεπει λογω καιρικων συνθηκων να βαζουμε 40αρι και το ιδανικο θα ηταν 5-40.το 5 γιατι χρειαζομαστε ενα λεπτο λαδι στην εκκινηση που να ανεβαινει γρηγορα και επειδη στην ελλαδα δεν εχουμε τοσο κρυο εκτος αν εισαι σε κρυο μερος οπου πας σε 0-40.το 40 γιατι εμεις το καλοκαιρι εχουμε πολυ πιο ζεστη απο τους βορειους και η θερμοκρασια που πιανει στο μοτερ επιβαρυνεται απο την εξωτερικη και το λαδι 5-30 γινεται νερακι.
ομως παλι προσφατα μιλωντας με εναν μηχανικο πορσε και διαβαζοντας ακομα μια γνωμη στο ιντερνετ σε ξενο σαιτ,ακουσα τα εξης: οτι αυτο με την επιλογη λαδιου συμφωνα με τις θερμοκρασιες πλεον δεν υφισταται.ειναι παλια νοοτροπια.σημερα οι ηχανικοι που βγαζουν εναν νεο κινητηρα στην αγορα τον δοκιμαζουν και καταληγουν σε μια γκαμα επιτρεπτων ιξωδους για να λειτουργει σωστα ανεξαρτητου θερμοκρασιας.καπου διαβασα οτι τωρα φτιαχνουν και τα σωληνακια και τις διοδους του λαδιου πιο στενα οποτε ενα πολυ παχυ εκτος προδιαγραφων θα εκανε πολυ περισοτερο χρονο για να περασει και θα ζοριζε την μηχανη.
2) με χαρα θα ηθελα να μας περιγραψεις την διαδικασια πλυσης του κινητηρα με το ιδιο το λαδι.ο πατερας μου θυμαμαι στο ταξι που
ειχε μολις εβγαζε το καπακι και αδειαζε το λαδι,στραγγιζε ,με ανοιχτη την ταπα ακομα απο κατω,εριχνε λαδι,δεν θυμαμαι ποσο, για να φυγει το παλιο που ειχε κατσει.μετα εκλεινε τις ταπες και συμπληρωνε.δεν ξερω αν εννοεις αυτο.
3) τι επακολουθα ειναι γνωστα? τι ζημια μπορει να προκληθει?
4)lubrication clearances.πρωτη φορα το ακουω.αν και εριξα μια ματια στο διαδικτυο ,μπορεις να μας το εξηγησεις και πως συμφωνα με αυτο επιλεγουμε το ιξωδες?
σορυ για το μακροσκελες,ευχαριστως να ακουσω για ολα αυτα αν θες τις γνωσεις σου!
Ολοι οι κινητηρες (κυριολεκτικα) καινε λαδι, ακομα και αυτοι που δεν καινε :original: (απλα εκει δεν φαινεται στο δεικτη).
Αυτο δεν ειναι προβλημα, καθως ειναι μερος της λειτουργιας τους.
Μαλιστα στις περισσοτερες εφαρμογες υπολογιζουμε ποσο (επιπλεον) καταναλωση λιπαντικου να εχουμε σε φαση λειτγουργιας πληρης φορτιου. Και αυτο γινεται για καλυτερη προστασια του κινητηρα και οχι λογω "προβληματος".
Επισης να ξερετε οτι η σταθμη λαδιου (στο καρτερ) κατεβαινει και απο τις αναθυμιασεις, οπου αναλογως τον κινητηρα και τη χριση αυτου, (εννοειται οσο πιο πολυ ζοριζουμε τοσο μεγαλυτερη η τιμη) μπορει να εχουμε +-100 γραμμαρια ανα εκατο ωρες λειτουργιας.
Οποτε οταν παρατηρουμε πτωση σταθμης στο λιπαντικο, δεν ανυσηχουμε αλλα ψαχνουμε να βρουμε το λογο ή λογους που γινεται αυτο.
Και σε αυτο το σημειο ειναι που χρειαζεται λιγο συζητηση γιατι οι περιπτωσεις καποιες φορες διαφερουν κατα παρα πολυ μεταξυ τους.
Sorry ειδα το μυνημα σου ακριβως την ωρα που ειχα ποσταρει,
λιγο πιο μετα στη μερα (γιατι πρεπει να φυγω τωρα) παρεα θα αναλυσουμε τις πολυ σωστες ερωτησεις και αποριες που εχεις.
Επισης σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια αλλα δεν ξερω κατι το ιδιαιτερο.
Καθε φορα βλεπω κατι καινουργιο, ειναι βλεπεις κατι που εξελισεται συνεχως οποτε οποιος δεν εχει ορεξη για ψαξιμο απλα μενει απο λιγο εως τραγικα πολυ πισω...
Καλησπερα παιδια,
Χωρις να σχολιασουμε τον "μηχανικο" που ειπε οτι δεν μενει (προηγουμενο) λιπαντικο στον κινητηρα σε καθε αλλαγη ή τις αερολογιες/διεστρεβλωμενα, λαθος συμπερασματα κτλ θα πω μονο το εξης:
Στη δουλεια μου (οπως και στην πλειονοτητα απο εσας που διαβαζετε) αν κανω λαθος απολυομαι ή στην καλυτερη υποβιβαζομαι, στο χωρο των απανταχου "μαστορων" ομως που ο καθενας ειναι οτι δηλωνει ο εγωισμος του, απλα δεν γινεται τιποτα.
Αυτη η ελειψη επαγγελματισμου ειναι κατι που με στεναχωρει και ταυτοχρονα μου δινει κινητρο να εξηγω (σε οσους/οσες θελουν να γνωριζουν τι πραγματικα γινεται...).
Remaining oil during issue:
Οσο πιο απλα μπορω να το περιγραψω στην πλειονοτητα των κινητηρων, αν μπορειτε να φανταστειτε (ή να το δειτε σε καπιο βιντεακι στο youtube) ολοι οι κινητηρες εχουν μια "λεκανη" οπου μεσω της βαρυτητας το λιπαντικο επιστρεφει from all lubrication points. Αμμεσως μετα την καταθλιψη της αντλιας λαδιου εχουμε μια "ανεπιστροφη" βαλβιδα (either intergrated or aftewards installed, non return) η οποια καθε φορα που σβηνουμε τον κινητηρα μας δεν αφηνει το λαδι να επιστρεψει δια της βαρυτητας πισω στο καρτερ. Και αυτο γιατι αμμεσως μετα την αντλια λαδιου και μεχρι τα σημεια λιπανσης (ειτε απομακρυσμενα οπως καδενα χρονισμου, υδραυλικα συστηματα VVT κτλ, μεχρι κουζινετα βασεως και λοιπες λιπομενες επιφανειες) μεσολαβουν αγωγοι (σωληνες/διοδοι-διανομεις αν θελετε) μεσα στον κινητηρα που εχουν συγκεκριμενο μηκος/διατομη και κατέπεκταση παροχη.
Φανταστειτε να εχετε ενα μακρυ λαστιχο νερου,
αν ειναι αδειο καθε φορα που το ανοιγετε μεσολαβει ενα χρονικο διαστημα απο την ωρα που ανοιγετε τη βρυση μεχρι να φτασει το νερο να βγαινει απο την αλλη ακρη.
Ενω αν το εχετε γεματο καθε φορα που ανοιγετε τη βρυση θα βγαινει "αμμεσως" νερο. Αυτο ακριβως το φαινομενο ισχυει και στους κινητηρες οπου επιβαλεται the entire lubrication network να ειναι γεματο και "ετοιμο" να παρεσει λιπανση χωρις κενα/αερα/κτλ. Για αυτο ακριβως το λογο υπαρχει ανεπιστροφο που φροντιζει καθε φορα που σβηνουμε τον κινητηρα μας να παραμενει "γεματος".
Αυτη η ποσοτητα δεν ειναι η ηδια για ολα τα μοτερ αλλα στο μεσο ορο ειναι καπου στο 1/4 της ποσοτητα που γεμιζουμε το καρτερ μας.
Σωστα μεχρι εδω?
Οταν λοιπον εχουμε ενα λιπαντικο με πχ 300 ωρες λειτουργιας (300 Running hours X 30 km/hour average speed = 9.000 διανυθεντα χηλιομετρα) και καταπονημενο με σπασμενο ιξωδες, οταν παμε για αλλαγη λαδιων και φιλτρου ακομα και μια βδομαδα να το αφησετε να "στραγγιξει" (κατι απο στραγγιστο γιαουρτι μου θυμιζει αυτο :original: ) το παλαιο λιπαντικο θα παραμεινει μεσα στο δυκτιο.
Οποτε οταν εμεις βαλουμε καινουργιο λαδι η παλαια ποσοτητα θα αναμειχθει με την καινουργια.
Αυτο δεν ειναι η αποψη μου αλλα μηχανολογικο γεγονος, ετσι δουλευει...
Για οποιον θελει να πειραματιστει:
Σε κινητηρα με πολυ μαυρισμενα λαδια (για να ειναι εμφανεστατο ακομα και για τους "ειδικους") αδειαστε και "στραγγιξτε" το λαδι με οποιο τροπο οι στραγγιχτοι μηχανικοι ξερουν.
Μετα βαλτε μονο ενα λιτρο λαδι (σε καρτερ που γεμιζει με 4 λιτρα, σε ησιο εδαφος χωρις να κινειται το αμαξι μπορεις να βαλεις μονο ενα λιτρο λαδι και να δουλεψει ο κινητηρας χωρις να "ξεπιασει" η αντλια λαδιου) αφηστε το να δουλεψει για 10 λεπτα μονος του ο κινητηρας στο ρελαντι και μετα σβηστε το μοτερ και αδειαστε το λαδι.
Παρατηρειστε οτι το λαδι (το προ 10 λεπτων καινουργιο) θα βγει αλοιωμενο και μαυρο...
Επισης υπαρχει και ο τροπος της αναλυσης λαδιου σε εργαστηριο οπου απλα θα επιβεβαιωσει το ανωθεν παραδοξο μεν αλλα self explaining γεγονος.
Ελπιζω να ειναι ξεκαθαρο τωρα πως σε καθε αλλαγη λαδιων, στην πραγματικοτητα δεν αλλαζουμε το 100% της ποσοτητας που προυπηρχε, τουλαχιστο οχι με την μεθοδο του "στραγγισματος" :original:
Αν τωρα θελουμε να αλλαξουμε τυπο λιπαντικου,
αυτονοητο πως θα εχουμε "μιγμα".
Σιγουρα υπαρχει μια συμβατοτητα μεταξυ των λιπαντικων αλλα να ξερετε πως η μιξη λιπαντικων αποδυναμωνει τη μοριακη δομη της λιπαντικης μεμβρανης, καθως (επιτρεψτε μου το μπακαληστικο του ορου) εχουμε διαφορετικα "ρουλεμαν" λιπανσης. Οπου στην καλυτερη απλα θα "σπασει" το ιξωδες πιο γρηγορα και ο κινητηρας θα αρχισει να καιει το λαδι.
Και μετα εχει να κανει με το ποιες ειναι οι πραγματικες απαιτησεις λιπανσης του κινητηρα μας και πια η πραγματικη παρεχομενη λιπανση απο το μιγμα μας, ωστε αυτα τα δυο θα καθορισουν αν θα γινει προωρη φθορα (κατ'επεκταση εμμεση ή αμμεση ζημια) ή αν απλα θα υπαρξει μια μεγαλυτερη καταναλωση του λιπαντικου η οποια θα ειναι ενδεικτικη οτι εχει αλοιωθει η χημικη του συσταση, αυτο που στην καθομιλουμενη αναφερουμε ως "σπασιμο ιξωδους".
Αρα οταν πρεπει να αλλαξουμε τυπο/μαρκα λιπαντικου πρωτιστως πρεπει να κανουμε "πλυση" κινητηρα.
Μην παει το μυαλο σας σε ειδηκα χημικα (απορυπαντικα) που καθαριζουν τη λασπη κτλ. Ολα τα συγχρονα λιπαντικα, σε μικροτερο ή μεγαλυτερο βαθμο εχουν απορυπαντικα στοιχεια μεσα στη συσταση τους τα οποια καθαριζουν τον κινητηρα. Οποτε αν καποιος θελει να αλλαξει ιξωδες/μαρκα λιπαντικου, ο γνωστος τροπος ειναι γνωστος...
Ο σωστος τροπος ειναι ο εξης:
Αδειαζετε το λιπαντικο, κρατωντας ομως το φιλτρο λαδιου.
Γεμιζετε στο 50% το καρτερ (γινεται μια χαρα και με το 1/4 αλλα επειδη σε λιγοτερη ποσοτητα θα "ξεπιασει" η αντλια λαδιου για αυτο λεω το fool proof value 50%) και δουλευετε το κινητηρα σας για 10 λεπτα στο ρελαντι σε ησια επιφανεια.
Μετα αδειαζετε το λιπαντικο και βαζετε καινουργιο φιλτρο λαδιου.
(Υποψιν πως αν γινεται παντα να "γεμιζετε" με φρεσκο λαδι το φιλτρο λαδιου, ποτέ αδειο)
Βαζετε καινουργιο φιλτρο, το καινουργιο σας λιπαντικο και μετα απο 1000 χλμ ή ενα μηνα (οτι ερθει πρωτο) κανετε ακομα μια (τυποποιημενη) αλλαγη λαδιου/φιλτρου.
Και απο εκεινο το σημειο και επειτα ειναι ενταξει το συστημα λιπανσης.
Φανταζομαι τις αποριες/σχολια και εχετε δηκιο...
Απλα σκεφτειτε το εξης:
Ειδηκα σε καλους (BMW) κινητηρες το προσδοκιμο ζωης ειναι +- μισο εκατομυριο χλμ για τα μοτερ βενζινης (οι παλαιοτερες Μ εκδοσεις ειχαν σαν βαση τις 300.000χλμ αλλιως δεν παιρναν εγκριση παραγωγης).
Το κακο με την (για τον οποιοδηποτε λογο) κακη λιπανση, ειναι πως η φθορα/ζημια που γινεται ειναι μη αναστρεψιμη, ειδηκα στους συγχρονους κινητηρες που το λαδι καλειται να κανει πολλες παραπανω δουλειες, εξισου αποτελεσματικα, περαν της λιπανσης αυτης καθέαυτης.
Οποτε αν καποιος θελει το καλυτερο για το αυτοκινητο του (οχι μονο με την εννοια της περιποιησης) αλλα με το αυτονοητο γεγονος πως ειναι μακραν φθηνοτερη επιλογη μια λιγο πιο ακριβη συντηρηση (στην προκειμενη συχνοτερες αλλαγες λαδιων και με εναν/σωστο τυπο μοναχα) παρα τα προβληματα και οι επισκευες. Που οταν σε ενα κινητηρα προκειπτουν προβληματα λογω κακης λιπανσης (λαθος τυπος λιπαντικου ή μεγαλα διαστηματα μεταξυ αλλαγων λαδιου) ειναι κατι σαν τις κατσαριδες, που οταν δεις το πρωτο αυτοματως σημαινει πως πολλα αλλα κρυβονται/ακολουθουν.
(ζητω συγνωμη για τα typing errors of mine,
επισης δεν θελω να επιβαλω καποια αποψη, το μονο που θελω ειναι να εξηγησω τι πραγματικα γινεται και μετα ο καθενας πρατει κατα το δοκουν...)
πολυ ωραια η αναλυση σου! και για το στραγγισμα ! :laughing: οσον αφορα το lubrication clearances που εχει ο κινητηρας μας, με βαση αυτο επιλεγουμε το ιξωδες.μπορεις να δωσεις και εκει μερικες πληροφοριες? μας αφησες το καλυτερο..
Καλημερα παιδια,
χρησιμοποιωντας (στην καθομιλουμενη και οχι στην ακριβη μεταφραση της) τη φραση "lubrication clearances" αναφερομαστε στην παροχη λιπαντικου που πρεπει να καταφθανει στο καθε λιπαινομενο τμημα του κινητηρα μας
(ειτε αυτο ειναι κουζινετο, χιτωνιο, καδενα, κτλ) στη μοναδα του χρονου.
Απλουστερα αναφερομαστε στην "παροχη" του λιπαντικου.
Ο καθε κινητηρας οταν κατασκευαζεται εχει το "δικο του" (αν μου επιτρεπετε αυτη τη φραση) δυκτιο παροχης και με βαση αυτο αποφασιζουμε το πραγματικο ιξωδες που θα χρησιμοποιηθει.
Μερικα ασχετα/σχτεικα παραδειγματα:
Το Νο1 λαθος που κανουν εδω και χρονια...
Βαζουν μεγαλυτερο ιξωδες γιατι ειναι καλυτερα για τη "ζεστη" ή γιατι (ετσι) ειναι "καλυτερα".
Αν υποθεσουμε οτι σε ενα υγειες κινητηρα υπολογισμενο για ιξωδες μηδεν κατι, (πχ 0-30) εμεις του βαλουμε 10αρι λαδι (πχ 10-40) τοτε το μονο που πετυχαινουμε ειναι στη μοναδα χρονου να φθανει μεν αλλα σημαντικα λιγοτερη ποσοτητα δε απο αυτη που πραγματικα χρειαζεται. Με αποτελεσμα την πρωορη φθορα εξαρτηματων, με πρωτο απο ολα τα "τσιμουχακια" στις βαλβιδες που καταστρεφονται οχι γιατι ο κατασκευαστης ειναι "χαζος" αλλα γιατι πολυ απλα καποιος "εξυπνος" εβαλε βαρυτερο λαδι με αποτελεσμα να μην εχουμε σωστη παροχη λιπαντικου στη μοναδα χρονου... Αναποφευκτη η ζημια με μοναδικο ερωτημα το πότε θα γινει.
Εν'αντιθεση σε ενα κινητηρα οπου εχουν "ανοιξει" τα λιπαντικα διακενα (κυριως αναφερομαστε στα κουζηνετα) ειναι σωστο να ανεβασουμε ενα βαθμο το ιξωδες.
πχ κινητηρας για 0-30 που εχει κανει 300.000χλμ και παρατηρουμε μια πτωση στην πιεση (λειτουργιας) λαδιου με ταυτοχρονη μικρη αυξηση καταναλωσης εκει ναι ειναι σωστο να παμε λιγο παραπανω.
Ερώτηση...
Οι εργοστασιακες προδιαγραφές λιπαντικου ισχύουν και για τον ίδιο κινητηρα βελτιωμένο;
Για παράδειγμα σε 335 με 306 αλογα η bmw λεει 5/30.
Αν ο κινητηρας υποστεί βελτίωση της τάξης των 500+ ίππων,συνεχίζουμε με 5/30?
......και συμπληρώνω,σε συνδυασμό με κλιματολογικες συνθηκες στην Ελλάδα με βάση τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Σωστες και λογικοτατες ερωτισεις :original:
Συγκεκριμενα για τον κινητηρα που αναφερεις (διορθωστε please αν κανω λαθος) εχει integrated εναλακτη (ΟΕΜ ψυγειο) λαδιου.
Οποτε στη βελτιωση που αναφερεσαι αυτο που εχει γινει, (περαν της ευχαριστης αυξησης στην αποδοση :cool: ) εχεις ανεβασει τη ροπη, κατι που εχει επιτευχθει μεσω της υψηλοτερης firing pressure μεσα στους θαλαμους καυσεως, ανεβασες τη ροπη (και κατ'επεκταση την ιπποδυναμη), που αυτο με τη σειρα του σημαινει λιγο μεγαλυτερη μηχανικη και θερμικη καταπονηση στα κινουμενα μερη του κινητηρα σου.
Στο μεταξυ (διορθωσε με σε παρακαλω αν κανω λαθος) δεν εχεις αλλαξει εσωτερικα τον κινητηρα σου, κοινως αυτο που λεμε "κλειστο μοτερ", σωστα?
Τοτε το μονο που κατ'ουσιαν χρειαζεσαι ειναι λιπαντικο ηδιου αρχικου ιξωδες ιδιο με αυτο που εχεις αλλα με μεγαλυτερες θερμικες αντοχες, τοσο στη θερμοκρασια οσο και στους συνολικα θερμικους κυκλους που μπορει να διαχειρηστει.
Με πιο απλα λογια εχεις δυο επιλογες, ειτε αλλαζεις το πολυ καθε 5000χλμ ή 6 μηνες το 5-30 ή οταν το δεις να αρχισει να σκουραινει και να "σπαει" το ιξωδες του (αν εχεις αυτη την εξηκοιωση και ορεξη να λερωνεις τα χερια σου φυσικα).
Ειτε βαζεις 5-40 high performance λιπαντικο το οποιο θα το αλλαζεις καθε 200 ωρες λειτουργιας το πολυ (ας πουμε σε απλη γλωσσα max. 10.000χλμ ή μια φορα το χρονο) αναλογως φυσικα και τροπου χρισης κτλ.
Επισης καθε φορα που το βλεπεις να μαυριζει (οχι απλα να εχει σκουρηνει λιγο, καθως αυτο ειναι φυσιολογικο) και να μυριζει βενζινη, απλα κανεις αλλαγη ασχετως διανυθεντων χλμ.
Στο αυτοκίνητο έχω βάλει ψυγειο λαδιου του mosselman.
Επειδή με τα λάδια υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις έχω διαβάσει εκατοντάδες αμερικανικα σαιτ όπου εκεί τον Ν54 τον εχουν φτάσει στα 1000 αλογα φυσικα σφυρηλατο με single turbo και χρησιμοποιούν κατά κορον 10/60.
Το δικό μου είναι κλειστό με υβριδικες και αλλα πράγματα στα 500+...
Το μοτέρ προέρχεται από τη σειρα 1m και ο μηχανικός που το έφτιαξε και το συντηρεί και θεωρώ γνωρίζει άριστα τον Ν54 από τότε που τοποθετήθηκε στο αμαξι με εργοστασιακες τουρμπίνες, μέχρι σήμερα το δουλεύουμε με liqui moli 10/60 και αλλαγες κάθε 8.000 χλμ.
επειδή πρόκειται για μοτερ m απο την Ε82.
αρα ειναι αληθεια αυτο που μου μετεφερε μηχανικος πορσε στην πολη μου ,οτι πλεον η επιλογη λιπαντικου και ιξωδες απο την εταιρεια που κατασκευασε εναν κινητηρα δεν γινεται με κριτηριο την εξωτερικη θερμοκρασια και κλιμα αλλα με βαση το τι εξαρτηματα εχει ο κινητηρας και πως θα λιπαινονται.
πιο σωστα αναφερεται οτι τωρα οι κινητηρες εχουν συνηθως πιο λεπτα σωληνακια για να μεταφερουν το λαδι οποτε γιαυτο οι κατασκευαστες χρησιμοποιουν πιο ψιλα λαδια για την εκκινηση ωστε να φτανει πιο γρηγορα και σωστα το λαδι για ομαλη εκινηση.μπακαλιστα τα εξηγω εγω.οποτε μετα απο δοκιμες ωρων στον κινητηρα , δινουν μια γκαμα ιξωδους π.χ σε εμενα απο 0-30 μεχρι 5-40 για να χρησιμοποιησω.ομως δεν μου αναφερουν ποιο,ποτε. στα σημερινα μοτερ αποτι βλεπω το πιο συνηθισμενο ειναι το 5-30 που συστηνουν.εξαιρεση αποτελουν οπως ειπες τα βελτιωμενα οπου ενδεχομενως να θελουν κατι πιο παχυ.
ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 5-40 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ? ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ??? δεν παιζει εκει ο παραγοντας θερμοκρασια? ποιος παραγοντας παιζει ρολο εκει αν θες να πας.? γιατι για να το δινουν καπου θα χρησιμευει.ειναι μονο για οσους κινητηρες οπως ειπες και λενε και πολλοι εξω για ταλαιπωρημενους κινητηρες που αρχιζουν να καινε λαδι? η' παιζει ρολο και ο παραγοντας καιρος/κλιμα/θερμοκρασια που δεν το λενε επισημα οι κατασκευαστες αλλα ισως υπονοειται?
Αγαπητέ συνάδελφε σκέψου να κατεβαίνεις εθνικη καλοκαιριατικα με 200 χιλ.ταχυτητα ,μεσημεριατικα με εξωτερικη θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και κλιματισμό.
Πως θα λιπαινει το 5/30,5/40,10/60 κλπ;
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά σύμφωνα με τα προαναφερομενα αναλογως την καταπόνηση πας σε αλλαγες λαδιων παντα συμφωνα με ιξώδες κατασκευαστη.
Κουβέντα κάνουμε δεν χρειάζεται να διαφωνήσουμε.
Ανταλλαγή απόψεων γιατί στο θέμα με τα λαδια ο καθένας έχει την άποψη του.
Ειναι σωστο αυτο.
Σε γενικες γραμμες οσο προχωραμε κατασκευαστικα σε "zero" (τροπω τινα) clearances engines ή αλλιως συγχρονοι κινητηρες, αυτα που καλειται να κανει το λιπαντικο ειναι πολυ περισσοτερα απο οτι παλαιοτερα.
Για παραδειγμα περαν της λιπανσης, συμετεχουν περρισοτερ στην ψυξη, καθαρισμο κινητηρα, αποτροπη/απομονωση συμπηκνωματων νερου, μεγαλυτερη αντοχη στη χημικη μολυνση (που προκαλειται απο τους υπερεμπλουτισμους) και φυσικα οταν καιγεται να μην ανεβαζει τους ρυπους και να μην δημιουργει κρυσταλικες επικαθησεις που προκαλουν φθορες απο τους θαλαμους καυσεως μεχρι και τους καταλυτες.
Σιγουρα εχει προχωρησει η τεχνολογια των λιπαντικων με αλματωδεις ρυθμους, απλα καμια σχεση με οτι γνωριζαμε (οχι πολυ) παλαιοτερα.
Και μην ξεχναμε οτι οι πολλοι κινητηρες σημερα εχουν υδραυλικα συστηματα ελεγχου (πχ καδενας, VVT, κτλ) με οτι συνεπαγεται αυτο...
Επισης αναφερομενος στα υπερ-συγχρονα λιπαντικα και μονο, η εξωτερικη θερμοκρασια μας απασχολει μονο για τις εκινησεις.
Απο εκει και επειτα μας ενδιαφερει η θερμοκρασια (φασμα) λειτουργιας που εχει το λιπαντικο μας και τιποτε αλλο.
Λυπαμαι αν το λεω αποτομα αλλα σε ενα υγειες μοτερ που η θερμοκρασια λαδιου ειναι μεσα στο φασμα λειτουργιας (κατ'επεκταση το ιξωδες μας ειναι σταθερο και εκει που εχει ορισει ο κατασκευαστης) οχι δεν εχουμε προβλημα ειτε οδηγουμε στην ερημο ειτε στη φιλανδια.
Συμπερασματικα η συζητηση ξεκιναει οταν (για τον Χ/Ψ λογο) εχουμε προβει σε αλλαγες στο δυκτιο λιπανσης.
πχ, ειτε τοποθετωντας ή αναβαθμιζωντας τον εναλακτη, η εχουμε αλλα εμβολα, ή ο κινητηρας μας εχει πολλα χλμ λειτουργιας και εμεις θελουμε να προχωρησουμε σε αυξηση ιπποδυναμης.
Σε ολες αυτες τις περιπτωσεις, δεν μπορουμε να γενικευσουμε γιατι απλα θα κανουμε λαθος.
Στην ερωτηση γιατι δινουν μεγαλο ευρος επιλογων σε ιξωδες?
Εχει να κανει καθαρα με θεμα μαρκετινγ...
Και περα απο αυτο, εγω απλα θα πω τι γινεται οταν κατασκευαζεται ενας καινουργιος (ή αναβαθμιζεται) ενας κινητηρας και μετα βγαλε οτι συμπερασμα θες :cool:
Απευθυνονται σε εταιριες/κατασκευαστες λιπαντικων που εχουν (ή θελουν να εχουν) συμβαση/συνεργασια, δινουν τα specs και μετα παιρνουν δειγμα για δοκιμες (οι σοβαροι κατασκευαστες τουλαχιστο) στα RD.
Οπου οταν ολοκληρωθουν, δινουν το οκ για τον (ενα) τυπο λιπαντικου που χρειαζεται ο κινητηρας.
Αυτο...
Αναφέρεσαι παντα σε εργοστασιακό μοτερ να υποθεσω.
Σιγουρα :cool:
Και συγνωμη αν ακουγομται αποτομος (καμια προθεση επαυτου).
Στην ερωτηση σου, οσον αφορα το πως θα λιπαινεται ο κινητηρας σε X-treme θερμοκρασιακες συνθηκες λειτουργιας
με ενα 0-30
5-40
10-60 κοκ
Η απαντηση δεν μπορει να γενικευθει...
Πρεπει να ξερουμε για πιο μοτερ μιλαμε και σε τι κατασταση (λειτουργικη και "βελτιωτικη" βρισκεται).
Σαν παραδειγμα παντως,
ενας κινητηρας οταν φτιαχτηκε ο κατασκευαστης επελεξε να τον λειτουργει με 0-30, με την προυποθεση οτι μιλαμε για στοκ και υγειες μοτερ με "φρεσκο" λιπαντικο (δηλαδη οχι λιγο πριν την αλλαγη του) και ειδηκα αν υπαρχει ψυγειο λαδιου,
οχι δεν εχει κανενα προβλημα και λιπαινεται σωστα, οσο ζέστη και να εχει εξω.
Καθως το "εξω" μας νοιαζει μονο οταν βαζουμε μπρος τον κινητηρα μας, απο εκει και επειτα μας νοιαζει μονο η θερμοκρασια του λιπαντικου μας και κατ'επεκταση το ιξωδες του με βαση αυτη.
Αν θες να το αναλυσουμε λιγο ακομα,
ενα πολυ απλο και λιγο μπακαληστικο (αλλα να ειμαστε κατανοητοι απο ολα τα παιδια που ενδιαφερονται να μαθουν 2-3 πραγματα).
Στα multi-grade lubricants ενα πχ 5-40 σημαινει οτι σε "κρυα" κατασταση συμπερηφερεται σαν monograde "5αρι" και σε θερμοκρασια λειτουργιας σαν 40αρι (δηλαδη πλησιαζει χωρις να ειναι ομως 40αρι), οκ μεχρι εδω?
Οταν λοιπον ασχετως εξωτερικης θερμοκρασιας, η θερμοκρασια λαδιου μετα το ψυγειο ειναι πχ 80 βαθμους τοτε συμπεριφερεται σαν "40"αρι (στην καλυτερη/τα καλυτερα πλησιαζουν το 36).
Στους 100 βαθμους θα ειναι σαν 30αρι
Στους 110 σαν 20αρι
(τροπω τινα οκ? βαριεμαι να ανοιξω αρχεια απο αναλυσεις, απλα να εχουμε μια γενικη ιδεα οκ?)
Οποτε αν εσενα ο κινητηρας σου σε φαση φουλ φορτιου χρειαζεται "30αρι" λιπαντικο και οι θερμοκρασιες λειτουργιας σου ΔΕΝ περνανε αυτες που εχει μετρησει/ορισει ο κατασκευαστης εισαι απολυτως οκ
ειτε το οδηγεις στο ντουμπαι τεληκιασμενος ειτε στο Svalbaard της Νορβηγιας (εκει δεν προλαβαινεις να κουμπωσεις 4η δεν εχει μεγαλους δρομους αλλα χαριν παραδειγματος).
Μονο απο τη στιγμη που επεμβαινεις στον κινητηρα σου, τοτε σηκωνει συζητηση το αν πρεπει η οχι να αλλαξεις ιξωδες/μαρκα.
Αυτο που δεν συκωνει συζητηση ειναι οτι το λαδι για τον κινητηρα ειναι οτι το αιμα για τον ανθρωπο, πρεπει παντα να ειναι στην καλυτερη δυνατη κατασταση και δεν υπαρχουν περιθωρια για ασκοπους πειραματισμους.
για αλλη μια φορα πολυ ενδιαφεροντα αυτα που λες και ευχαριστω ...ετσι οπως τα γραφεις μπακαλιστικα θελουμε για να καταλαβαινουμε:original:
ειχα διαβασει στο ιντερνετ μια αποψη ,απο την οποια δανειστηκα αυτο που ειπα για τα πιο στενα σωληνακια οπου επιβεβαιωνε και αυτο που λες για την εξωτερικη θερμικρασια και ποσο ρολο παιζει στην επιλογη λιπαντικου.ενας αμερικανος που οδηγει ενα γραν τσεροκι στην βολιβια,λεει πως με ενα 5-30 ειναι σουπερ ευχαριστημενος και στα 40αρια που χτυπαει εκει και στα χιονια τον χειμωνα αναβαση και δεν ανεβαινει καθολου η θερμοκρασια.
και ηρθαμε ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ αυτου πoυ θελουμε ολοι να μαθουμε και εχουμε απορια.
για το πρωτο αριθμο τον μικρο και την επιλογη του μας νοιαζει και η εξωτερικη θερμοκρασια οποτε ολα καλα και κατανοητα. το 5αρι μας καλυπτει στην ελλαδα στις περισοτερες περιοχες.
σε φαση ΦΟΥΛ ΦΟΡΤΙΟΥ ΟΜΩΣ, οπως γραφεις ,πως εμεις ξερουμε ΤΙ ΙΞΩΔΕΣ χρειαζεται? αν χρειαζεται 30αρι,40αρι μεσα απο φασμα των 2 ( σε εμενα τουλαχιστον ) επιλογων που μας δινει η εταιρεια? ποια ειναι η σωστη επιλογη και καλυτερη? η' ειναι το ιδιο και εχει μικρη διαφορα?
''Στα multi-grade lubricants ενα πχ 5-40 σημαινει οτι σε "κρυα" κατασταση συμπεριφερεται σαν monograde "5αρι" και σε θερμοκρασια λειτουργιας σαν 40αρι''
Αυτο ειναι απολυτα σωστο.
''Στους 100 βαθμους θα ειναι σαν 30αρι. Στους 110 σαν 20αρι''
Εδω νομιζω τα ειπες λιγο αναποδα, καθως οσο ανεβαινει η θερμοκρασια τοσο πιο πολυ λεπτορευστο γινεται το λαδι, αρα θα συμπεριφερεται ολο και πιο πολυ σαν μεγαλυτερο νουμερο. :thumbsup:
Ναι εχεις δηκιο δεν το ανεφερα σωστα (ειχα στο μυαλο μου το συγκριτικο των mono-grade).
Οπως πολυ σωστα αναφερεις και συγνωμη για το τυπογραφικο λαθος,
οσο ανεβαινει η θερμοκρασια του λιπαντικου ειναι σα να εχουμε μικροτερο δευτερο νουμερο στο δεικτη ιξωδους,
πχ το 5-40 γινεται 5-30, 5-20 κοκ...
Αυτή η φθίνουσα πορεια εχει συνέπειες στην λειτουργία του μοτερ;
Λιπαινει σωστα;
Καιει παραπάνω λαδι;
Εγω απ οσο ξερω για να φτασουμε σε σημειο το λαδι να μην κανει καλα τη δουλεια του, οι θερμοκρασιες πρεπει να ξεφυγουν κατα πολυ. Επισης η συχνη υπερθερμανση των λαδιων τα καθιστα ολο και πιο ανισχυρα να κανουν τη δουλεια τους οπως αναφερθηκε και παραπανω....και 2000 χιλιομετρα να εχουν δηλαδη αν εχουν καψει πολλες φορες υπερβολικα πχ σε παρατεταμενα πατηματα για πολλη ωρα σε εθνικη κλπ τοτε θελουν αλλαγη.
Αυτο ειναι κατι που επι του πρακτεου και ευκολα το "βλεπουμε" απο το θερμομετρο λαδιου (τα οποια μετρανε θερμοκρασια λαδιου στην εισοδο πριν τον κινητηρα, δηλαδη μετα απο φιλτρο και ψυγειο αν υπαρχει).
πχ πολλα συγχρονα αυτοκινητα ευκολα το δειχνουν μεσω obd, οπου εκει μπορεις να δεις σε καθε φαση φορτιου του κινητηρα το φασμα θερμοκρασιων VS φορτιου.
Σε πολυ μεσες ακρες (χωρις να το γενικευουμε) "ταβανι" πρεπει να ειναι οι 110 βαθμοι κελσιου, οπως και να μη ζοριζουμε τον κινητηρα οταν το λαδι ειναι κατω απο 80 βαθμους. Και παλι ομως δεν γενικευουμε...
Υπ'οψιν πως πρεπει να μπει σαν παραμετρος και το οτι οταν το λιπαντικο μας ψυχει σωστα, εχει μια ταση να ανεβαζει πιο ευκολα θερμοκρασια κατι απολυτως λογικο και θεμιτο.
Ενας αλλος τροπος ειναι να παρατηρεις το χρωμα/καθαροτητα και υφη του λιπαντικου.
πχ εχει τυχει να αλλαξω λαδια μετα απο ενα πολυ γρηγορο ταξειδι (πηγαινε-ελα κεντρικη/βορεια Ελλαδα + πιστα) οπου τα ειδα οτι μαυρισανε αμμεσως και μυριζανε εντονα βενζινη, δεν ειχε "σπασει" ακομα το ιξωδες αλλα ηδη ειχε αρχισει να "ανεβαινει".
Υποψιν οτι οταν το λιπαντικο μολυνεται απο μερικο/περηστασιακο blow by (που ειναι αναμενομενο σε πολυ πιεσμενα μοτερ) στην αρχη και για λιγο το ιξωδες "ανεβαινει" και μετα πεφτει αποτομα (αυτο που λεμε "σπαει και γινεται "νερο").
Τελος
Ενας ακομα "δεικτης" ειναι οι αναθυμιασεις.
Οσο λιγοτερες τοσο καλυτερα.
Αν σε μπερδεψα:
πχ σε μοτερ που ο κατασκευαστης δινει 5-30 σαν first refiel lubricant
Δεδομενο οτι εχεις "ειδικο βαρος" στο δεξι σου ποδι :original: τοτε το να πας σε 5-40 ειναι καλη κινηση και (περαν της διαδηκασιας "πλυσης"/εναλαγης λιπαντικυου) δεν εχεις καμια παρενεργια,
κοινως καλο κανεις κακο δεν κανεις.
Τελος να ξερουμε πως καποιες φορες το να παμε σε λιπαντικο ανωτερων προδιαγραφων (οχι ντε και καλα ιξωδες) δεν κανει ποτε "κακο".
Στην χειροτερη (τροπων τινα) ειναι υπερβολη, δηλαδη με την εννοια οτι οταν πληρωνουμε κατι παραπανω χωρις να εχουμε καποιο ουσιαστικο ωφελος VS με την ΟΕΜ κατασταση.
Δυστηχως δεν ειναι ευκολο να γενικολογησουμε,
η καθε περιπτωση πρεπει να εξεταζεται ξεχωριστα.
οχι δεν με μπερδεψες αλλα εγω ειμαι ατμοσφαιρικος χωρις πιεση λαδιου στην οθονη και χωρις βεργα στο λαδι.
αλλα δεν με πειραζει γιατι στο τελος εχω απαντηση ,ναι εχω βαρυ ποδι και ακομα και στα προαστια που γυρναω καθημερινα ετσι παω.το μονο μειονεκτημα στον τροπο χρησης μου ειναι οτι κανω πολλα σταματηματα κρυα λογω δουλειας μεσα στην μερα σε κοντινες αποστασεις ,αν μπορεις να το πεις, των 6 χιλ. μπορει απο το πρωι μεχρι το μεσημερι να κανω πανω απο 10 αν θεωρειτσι πολυ.οποτε το 5 αριγια τον τροπο οδηγησης μου και το κλιμα της θεσσαλονικης φανταζομαι οτι με καλυπτει. στον δευτερο αριθμο χρησιμοποιω το 30αρι οπως λεει η μαμα.και μου ειπαν να παω σε 40αρι γιατι οπως λες και εσυ ''οσο ανεβαινει η θερμοκρασια του λιπαντικου ειναι σα να εχουμε μικροτερο δευτερο νουμερο στο δεικτη ιξωδους'' οποτε να ειμαι καλυτερα προστατευμενος με το μεγιστο των προδιαγραφων που δινει ο κατασκευαστης αν χρειαζομαι καλυτερη προστασια,οταν το λαδι αρχισει και κατεβαινει σαν συμπεριφορα γινεται πιο λετπο.αλλο να ξεκινας απο 30αρι και αλλο απο 40αρι.ισως αυτο να ενοουν αυτοι που μου ειπαν οτι γινεται πιο λεπτο.βεβαια αυτοι το καταλαβαινουν οτι γινεται εξαιτιας της εξω θερμοκρασιας αλλα εσυ το ανελυσες σωστα και αφορα τις πιεσεις που δεχεται ο κινητηρας.
https://www.google.com/url?sa=t&sour...=1600166297659
Μπορεί κάποιος να εξηγήσει χαρακτηριστικά λειτουργίας αυτού του λαδιου;
Πρακτικά και απλά...
Σε σχέση με αυτό...
https://www.google.com/url?sa=t&sour...0HI2fwdi-kiAEt
Απλα θελουν ενα κομματι απο την "πιτα" που κατεχει αυτο https://www.filters.gr/wp-content/up...ECH-10W-50.pdf
Που ειχε δημιουργηθει για λογαριασμο του M division της BMW για τις ατμοσφαιρικες εκδοσεις του 3,κατι κυβικα (διορθωστε με please αν κανω λαθος, 3,2 ηταν αν θυμαμαι καλα),
στροφαριστου 6κυλινδρου κινητηρα απο τον καιρο που ειχαν θεματα με το dynamic balance των στροφαλοφορων και "σφιγγανε" τα κουζηνετα.
Τωρα αν υπαρχει further background στην ιστορια, δεν ασχοληθηκα περαιτερω οποτε δεν γνωριζω.
οπου και αν εψαξα, το ιδιο πραγμα λενε..4,250 λιτρα παιρνει το δικο μου οσο ηξερα δλδ..αντε και 4,300 δεν πειραζε..αλλα να μου πουνε μεσα απο την αντιπροσωπεια οτι εχουν οδηγια απο την γερμανια να βαζουνε 4,400 το μαθαινω πρωτη φορα μετα απο 10 χρονια..
και το μαξ στην ηλεκτρονικη σταθμη?
εκεινο δεν ειναι το μαξιμουμ..απλα το εβαλαν για λογους μαρκετινκ οτι θελει λιγοτερο λαδι,οπως ελεγαν και την αλλαγη λαδιων σε 25.000 χιλ.,το σταρτ -στοπ κ.λ.π..οικονομικο αυτοκινητο στην συντηρηση, μαρκετινγκ ,κ/λ/π.
και δλδ ποσο λαδι μπορει ν παρει και ποιο ειναι το μαξιμουμ?
5 λιτρα!!! τι λετε ρε παιδια,βαζετε 5 λιτρα? οχι εμεις εδω σε καθε αλλαγη βαζουμε 4,400,αλλα μπορει να παρει..
τι λετε, ρε παιδια ??? ποια ειναι η αποψη σας???