:think::think::think:
Printable View
:think::think::think:
Έκανα μια έρευνα για τα FSD. Σε ξένα sites έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια, ενώ στην Αμερική πωλούνται και πακέτο με το Eibach Pro kit. Ο εδώ αντιπρόσωπος όμως δε συνιστά χαμήλωμα, δεν προτείνει συνδυασμό με τα Eibach, δεν τα έχει ετοιμοπαράδοτα, ζητά 870 ευρώ και θέλει προκαταβολή για την παραγγελία. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν υπάρχει διαφορετικός κωδικός για τις απλές Ε60 κι εκείνες που φορούν sport πακέτο (1,5cm χαμηλωμένες) ή ακόμη χειρότερα M-Pack (2,0-2,5cm χαμηλωμένες), δεν ήξερε να μου απαντήσει. Το μόνο που μου έλεγε ήταν ότι τον ίδιο κωδικό δίνει από 520 έως 545.
Μετά απ' όλα αυτά αποφάσισα να πάω στη σταθερή αξία των Bilstein B6. Αυτό που σκέφτομαι είναι ν' αλλάξω και τα ελατήρια (comfort) με κάποια λίγο πιο σκληρά, κατά προτίμηση της BMW από το σπορ πακέτο. Αν όμως υπάρχει κάποιο aftermarket κιτ που προτείνετε, το οποίο να μη χαμηλώνει το αυτοκίνητο πάνω από 1,5-2,0 εκατοστά καιτο οποίο να μην το κάνει κούτσουρο (έχουμε και βρέφη βλέπετε), μπορείτε να το αναφέρετε μπας και με βοηθήσετε.
Το καλό είναι ότι έχω WAF. Μέχρι και η γυναίκα μου παρατήρησε πως το αυτοκίνητο πλέει πολύ!
Βάλε τα ελατήρια του σπορ πακέτου Άρη (μαζί με τα bump stops) βάλε και αντιστρεπτικές απο sport ή από Μ-pack (όλα είναι φτηνά) και θα γίνει τραίνο ...θα έχεις και μια σχετική άνεση ...το μόνο πράγμα που θα σου χαλάει το αποτέλεσμα θα είναι η ακαμψία των rft thumb
Μιχάλη άσε τι λένε ...αν θέλεις να το χαμηλώσεις 3-3.5 cm με σχετικά προοδευτική απόσβεση βάλε Eibach Pro kit, αν θες 2-2.5 cm βάλε του M-pack, αν θες 1-1.5 βάλε του sport ...αν θέλεις να χαμηλώσει 3-3,5 και θέλεις να έχεις σφιχτή αίσθηση βάλε H&R αλλά χάνει σε άνεση..
όπως έγραψα και στον Άρη οι αντιστρεπτικές επίσης κάνουν καλή δουλειά...
Πιστευω για την Ε60 του sport ειναι μια χαρα
Μιχαλη, ειμαστε τυχεροι που εχουμε τον Νικο(nicke60) και τον Δημητρη(Apostolos)στο φορουμ,γιατι οτι μετατροπη μπορεις να φανταστεις,.... ή και δεν μπορεις να φανταστεις:whistle::thumbsup:,την εχουν κανει,και μαλιστα με επιτυχια!!!:thumbsup:
Φυσικα εχουμε και εναν αλλον καλο γνωστη BMWδοθεματων Ε60, αλλα....εχει γνησια //Μ5 και δεν ασχολειτε με μετατροπες των :whistle:ταπεινων Ε60 αλλα με βελτιωσεις γνησιων //Μ5 και δεν ειναι αλλος απο τον καλο μου φιλο Αλεξη(alexm)απο την Πατρα!!!:thumbsup:
Βεβαια υπαρχουν και τα αλλα καλα παιδια του φορουμ με τις Ε60, αλλα μπροστα στους προαναφερομενους ειμαστε σε "νηπιακο"σταδιο στις μετατροπες!!!:original:
Επαναφέρω το θέμα σχεδόν ένα χρόνο μετά. Έχει κάνει κάποιος κάτι με την ανάρτηση?
Η δική μου βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Στα γιαμπς της Εθνικής οδού πλέει σαν πειρατική γαλέρα σε τρικυμία. Θα χρησιμοποιήσω μια παλαιά έκφραση του Ιερεμία Clarkson:
"Wobblier than a sponge soaked in wobbly fluid".
Έχω στην αποθήκη τα ελατήρια του M-pack χάρις στον Alexm, καινούργια bump stops, πίσω αντιστρεπτική από Μ5 (18mm) και πρόκειται να πάρω και τη μπροστινή από Μ-pack. Τα runflat ΔΕΝ τα αποχωρίζομαι. Σκέφτομαι για B8.
Όλοι οι υπόλοιποι (πλην Μιχάλη) μαμά είστε (sport/m-sport)? Νιόνιο? Άρη (Ίσκιε)? Νίκο (Ντόρτια)? Bueller? Bueller? Bueller? Bueller? Bueller? Anyone?
Aν θυμαμαι καλα απο σχετικο θεμα στο 5seriesforum, ιδανικη για τις 5αρες ειναι η αναρτηση Μ-Πακ,αυτη που εχω και εγω απο το εργοστασιο,με οτι περιλαμβανει αυτη(ελατηρια/αντιστρεπτικες/αμορτισερ).thumb
Απο την εμπειρια μου 6,000χιλ(τα πρωτα οταν ηταν καινουργιο)με τις 18αρες(8αρες ζαντες κωδ.135 λαστιχα RnF Dunlop 245/40/18 εμπρος πισω)εχω να πω οτι ειναι ιδανικα "ζυγισμενη" στο θεμα ανεση/σπορ συμπεριφορα.....εχουμε και 1600κιλα αρμα μαχης!!!:thumbsup:
Ασχετο μεν, αλλα επειδη επηρεαζεται η αναρτηση, μετα τα 6,000χιλ.και μεχρι και σημερα στα 38,000χιλ. μπηκαν 19αρες με συμβατικα λαστιχα Μισελεν PS1 245/35/19σε 8,5 ζαντα Μ5 μπροστα και 285/30/19 σε 9,5 ζαντα Μ5 πισω....αναφερω τα ζαντολαστιχα γιατι παιζουν σημαντικο ρολο στην αναρτηση ....διαφορά δεν ειδα τεραστια, αλλα νομιζω οτι παρ'ολο το χαμηλοτερο προφιλ των ελαστικων και μεγαλυτερης ζαντας "λαστιχαριζε" λιγο παραπανω το τιμονι στις στροφες.....οχι κατι ενοχλητικο,αφου σε ανταμοιβη η ανεση σε λακουβες ηταν αρκετα καλυτερη.thumb
ΥΣ.1.....την ηττα στην αισθηση στο τιμονι την εφαγα με τα θηριωδη φρενα της Μ5, αφου βαρυνε ολο το συστημα αρκετα.....
ΥΣ.2.....Αρη το καλυτερο μπαξιμο για μας,εκτος απο τα συνηθισμενα,αναρτηση,ζαντο λαστιχα κλπ. ειναι το μπλοκε διαφορικο!!!thumb
Μπλοκε θα μπει μετά τη μετατροπή Άρη!
Δες για ap..!!
https://www.apcoilovers.com/ap_coilo...eries%20E60-61
ειναι θυγατρική της Kw, πάνω κατω ειναι ιδια με την Kw1...!
Αρη βάλε την Mpack να τελειώνεις με το θέμα.Και εγω μαλλον για "φρέσκια" Mpack (αμορτισερ μόνο) θα
παω γιατι με Koni FSD και με KW δεν βλέπω να βγάζουμε άκρη !!
Ας γραψω και εγω την αποψη μου σημερα που μπορω να κατσω μπροστα στην οθονη,5 μερες με γριππη και πυρετο δεν μπορουσα ουτε να χαζεψω την οθονη.
Για να μπουμε στο θεμα μας λοιπον κατα την γνωμη μου και μετα και απο ερωτησεις σε διαφορους μηχανικους και μη,νομιζω οτι η καλυτερη περιπτωση ειναι η αναρτηση του mpack.
Ειναι εργοστασιακη οποτε ειναι ρυθμιζμενη ακριβως για το αμαξι και δεν χαλαει την ποιοτητα κυλισης.
Αυτο το λεω γιατι την μερα που εβαλα τα ελατηρια (απο τον Αλεξη και εγω,Αλεξη ευχαριστω για αλλη μια φορα) ετυχε να περασει απο εκει ενας τυπος που ασχολειται με αγωνιστικα και οταν πιασαμε την κουβεντα η απαντηση του ηταν:
"Φιλε το καλυτερο για να μην παιδευσαι ειναι η m pack ή αν εχεις ορεξη και χρονο βαλτου μια coil over και πειραματισου μεχρι να βρεις την ρυθμιση που θα σου αρεσει τοσο για ταξιδι οσο και για την καθημερινοτητα της Αθηνας,δεν εχεις rally ή saxo".
Εγω παντως με την απλη την αναρτηση,η οποια κραταει καλα ακομα,και τα ελατηρια τα sport ειδα διαφορα στο αμαξι,ειναι πιο σφιχτο και δειχνει να κραταει καλυτερα.
Νικο,μαλλον το θεμα του Αρη ειναι τα αμορτισερ,αφου εχει ηδη τα υπολοιπα της Μ-Πακ(ελατηρια,αντιστρεπτικε ς).
Αφου εσυ με τα απλα(δεν ξερω και εαν ειναι τα ιδια με τα σπορ...)ειδες διαφορα προς το καλυτερο,πιστευω οτι και ο Αρης θα μεινει ικανοποιημενος.thumb
...ισως και ακομη καλυτερα αφου θα βαλει εντελως καινουργια αμορτισερ.....
.... και ισως εαν δεν "ψωνισει" BMW" και παρει Koni τα χρυσα, που προτεινει και ο φιλος μας ο Αλεξης.:thumbsup:
Για το οποια ο λογος:
https://www.genuinesaab.com/catalog/images/fsd93ss.jpg
:whistle:..αν και δε μου αρεσει το χρωμα...προτιμω τα κιτρινα....αλλα υποσχονται πολλα συμφωνα με την αντιπροσωπεια:
https://www.koni.gr/ell/product/%CE%...BB%CE%BF_06_10
Τυχαία τα βάψανε χρυσά; Πόσο πάει το μαλλί ;
να πω και γω τη γνώμη μου, αν και το έχουμε εξαντλήσει μάλλον το θέμα με τον Αρη, διά ζώσης ...
το 520 είναι ένα καθαρά οικογενειακού προσανατολισμού αυτοκίνητο. Παρά το απίστευτο πλαίσιο που διαθέτει, δύσκολα μπορεί να προσφέρει σπορ συγκινήσεις με τον κινητήρα των 170 ίππων. Πιστεύω πως αν του φορέσει κάποιος σκληρή ανάρτηση, περισσότερο θα μειώσει τις αρετές του συνόλου, παρά θα κερδίσει κάτι. Αν μάλιστα κάποιος κάνει κάμποσα χιλιόμετρα μέσα στην Αθήνα καθημερινα, πρέπει να είναι ακόμα πιό προσεκτικός στην επιλογή που θα κάνει.
Με δεδομένη την επιλογή ζαντών (18'), το ζητούμενο γιά μένα είναι ένα λογικό χαμήλωμα (sport η Μpack ελατήρια) γιά λόγους εμφάνισης κυρίως και ένα καλό αμορτισέρ (πχ bilstein b6/b8), άντε και τις Μ ζανφόρ γιά καλύτερη αίσθηση στις παρατεταμένες με ταχύτητα. Και αυτά υπό την προυπόθεση ότι τα RF λάστιχα θα πάνε στο αρχείο, αλλιώς προτείνω τη μαμά soft ανάρτηση, αν πρόκειται να διατηρηθούν.
Το δικό μου set up είναι sport ελατήρια, sport αντιστρεπτικές, bilstein B6 και συμβατικά λάστιχα, με 18αρες. Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως εκτός ίσως από μιά Μ πίσω αντιστρεπτική. Αν τώρα βάζουμε ανάρτηση με τη σκέψη της αναβάθμισης κινητήρα, αλλάζει η κουβέντα ...
Μαλλον Χρυσομαλλο ειναι το ......μαλλι!!!!
για δες:https://www.ebay.com/itm/KONI-FSD-SH...-/190547778196
Ενα ζευγαρι πισινα απο Μ5 σου κανουν;
Μπορω να στα προρυθμισω σε μια απο τις 3 επιλογες που εχουν.......:th_Laie_67-1::hystericalbs1:,εχω και τα μαμα ελατηρια εαν θελεις.....:whistle:
Εαν σου κανουν τα αμορτισερια.....ειναι καινουργια,στην αρχικη συσκευασια, η τιμη τους στην bmw ειναι 1280 ευρω,για σενα ομως θα κανω σκοντο 50%.........:thefinger:
Εαν παλι σου φαινονται ακριβα,εχω με 165 ευρω ενα ζευγαρι ελαφρως μεταχειρισμενα.....:th_Laie_67-1::hystericalbs1:
:worthy: respect στον αποθηκάριο !
κόψε κάτι ακόμα στην τιμή γιατί σήμερα μιά κουκλίτσα έχει γενέθλια :original:
Πάρε 4 κουπιά ! Που μου θές και αμορτισέρ για την βάρκα σου!
Ειμαι και γω πλεον στην αναζητηση αμορτισερ μιας και στον ελεγχο του κτεο,λιγο εληψε να με κοψουν! Ειληκρινα δεν ειχα καταλαβει οτι το Ε60 μου πασχει απο αμορτισερ μιας και η συμπεριφορα του στον δρομο παραμενει υποδειγματικη.Διαβαζοντας παλι το παραπανω θρεντ μαλλον με βλεπω για bilstein η koni.Εχω πετυχει στο ebay ρυθμιζομενες αναρτησεις για Ε60 σε τιμες ξεφτιλα,πια η γνωμη σας? Υποψιν δεν θελω αναρτηση κουτσουρο απλα μια παραπλησια στην sport για Ε60.
Σπυρο με μετρησανε μολις 30% αποσβεση στο καθενα στο κτεο.Αν δεν γνωριζα καποιο παληκαρι μεσα θα με κοβανε! Εχω μολις 65000χλμ
εμένα μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν αισθάνεσαι πρόβλημα στο δρόμο με τόσο χαμηλή απόδοση αμορτισέρ ώστα οριακά να γλίτωσες το κόψιμο από το ΚΤΕΟ. Μιλάμε γιά 50% απόδοση ή χαμηλότερα. Ιδια ελατήρια φοράμε, ίδιες αντιστρεπτικές και περίπου ίδιες διαστάσεις ζάντες - λάστιχα. Το δικό μου όταν είχα <50% απόδοση ήταν ένα χάλι και μισο.
Προτείνω να αποφύγεις τα μαμα sacks, είναι σούπερ μαλακά και η ζωή τους πέφτει γρήγορα με τα΄sport ελατήρια. Με λίγα παραπάνω χρήματα βάζεις αισθητά καλύτερα αμορτισερ. Εγω με τα Β6 είμαι σούπερ ικανοποιημένος γιά τη χρήση που κάνω, 90% οικογενειακή οδήγηση, οχι κοιμισμένη βέβαια.
Μαλλον δεν εχω μπει σε Ε60 με πενα αμορτισερ Πανο.Ειχα ερθει Αθηνα προχθες και δεν επεσα πουθενα κατω απο 160χλμ χωρις το αυτοκινητο να πλεει η να αποσταθεροποιειται ωστε να τρομαξω και να πονηρευτω.Αφηνα το τιμονι στα 200 και ηταν τελειως ευθυβολο.Σκεφτομαι να κανω αυτο που εχεις κανει και εσυ με την αναρτηση.
κοίτα Κώστα. κάποιοι πονηρίδηδες λένε πως τα αμορτισερόμετρα των ΚΤΕΟ είναι μάπα και δεν δείχνουν σωστά, εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Οταν πρόπερσι το ιδιωτικό Κτεο μου έδειξε 38%, το πήγα σε 2 διαφορετικά άλλα ιδιωτικά μηχανήματα και το μέτρησα. Και τα 2 επιβεβαίωσαν τη μέτρηση του Κτεο με μικροδιαφορές. Αν θέλεις κάντο και συ γιά να σου φύγει η αμφιβολία. Πάντως με 35% απόδοση σίγουρα θες αμορτισέρ.
Οσο γιά τα 65.000 χλμ δεν μου κάνει εντύπωση, ο S8N έχει λιγότερα και είναι πάτος και τα δικά του. Το δικό μου άλλαξε στις 60.000 (ο πρωην) πρώτη φορά και στις 100.000 ήταν ξανά χώμα, μιλάω γιά τα μαμά έτσι ...
Το εμπιστευομαι το κτεο απλα μου εκανε εντυπωση πως δεν το ειχα καταλαβει το προβλημα.Παντως αν και εσυ τα ειχες αλλαξει στα 60000 τοτε ειμαι μεσα στα ορια.Τα bilstein σου συνεργαζονται καλα με τα ελατηρια σου?
Μαλλον για Β6 με κοβω λοιπον,ας κοπαναει λιγο λογω runflat θα το συνηθισω.Και αλλες προτασεις με εντυπωσεις καλοδεχουμενες.
Κώστα, δε γνωρίζω πόσα km έχει το δικό σου αλλά το δικό μου έκλεισε τα 60.000 πρόσφατα και οι αναρτήσεις είναι σούπα εδώ και πολύ καιρό. Στα γιαμπ της Ε.Ο. από Μεταμόρφωση έως Λυκόβρυση πηγαίνει σα σχεδία σε θάλασσα με 8 μποφώρ.
Πλέον μαζεύω και τα τελευταία πραγματάκια που χρειάζομαι και θα προχωρήσω σε αντικατάσταση όλης της ανάρτησης. Ξεκίνησα να μαζεύω πριν ένα χρόνο κι αυτή τη στιγμή έχω στην αποθήκη τα Μ-Pack ελατήρια, τα bump stops τους και όλες τις βίδες/μπουλόνια/παξιμάδια που πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ πριν λίγους μήνες αγόρασα από e-bay την Μ-Pack αντιστρεπτική μπροστά (25,6 mm) και την 18άρα της M5 για πίσω.
Το μεγάλο μου δίλημμα ήταν σε ποια αμορτισέρ να καταλήξω, καθώς με τα runflat αναμένεται πολύ κοπάνημα. Τελικά, μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα πως ο,τιδήποτε πέρα από Bilstein είναι συμβιβασμός.
Εκεί όμως που είχα καταφέρει να βάλω και κάποια χρηματάκια στην άκρη για τα Β8, η γυναίκα μου την έκανε την πατάτα της: Την προηγούμενη εβδομάδα πάτησε στη Λεωφ. Κύμης μια μυτερή πέτρα σε μέγεθος γροθιάς με αποτέλεσμα να στραβώσει η μπροστινή ζάντα στην εσωτερική παρειά και να σκιστεί το RunFlat Potenza... Η ζάντα ευτυχώς δεν είχε μεγάλη ζημιά και επιδιορθώθηκε γρήγορα σε πρέσσα, τα λάστιχα όμως μου στοίχισαν μια περιουσία (έβαλα πάλι runflat).
Έκτοτε τα πήρα στο κρανίο κι άρχισα να κοιτάζω και για άλλα πραγματάκια πριν ολοκληρώσω την αντικατάσταση της ανάρτησης. Την προηγούμενη εβδομάδα παρήγγειλα κάποιες ράβδους ενίσχυσης (βιδωτές) που έχει το πάτωμα της M5 ενώ κοιτάζω επιπλέον για μπάρες ψαλιδιών και θολόμπαρα. Για τις μπάρες ψαλιδιών βρήκα μια καλή λύση της Ultra Racing, για τη θολόμπαρα δεν έχω καταλήξει ακόμη. Την ανάρτηση θα την βάλω αφού δεθεί όλο το αυτοκίνητο, γιατί με τη γυναίκα μου και τη σκληρή ανάρτηση θα σκορπίσει.
Θα με κάνετε να παω να ξαναμετρήσω τα αμορτισερ πάλι εσεις ! Αρχες Νοέμβρη που πέρασα κτεο τα μετρησαν γυρω στο 65-67% και είπα οτι την βγάζω και εφέτος αλλα θα παω να ξανακάνω ένα τσεκ γιατι εχω και 81.500 χλμ !!