Νομίζω εγώ με τα παραπάνω είμαι απόλυτα καλυμένος!thumb
Printable View
Τωρα αν εσυ απο ολα οσα γραφω καταλαβες οτι τα βλεπω επιφανειακα... Τι να πω?
Φιλοσοφια και νοοτροπια σε εταιριες ΔΕΝ υπαρχει! Υπαρχει στρατηγικη και πολιτικη κερδους!
Αν θες την αποψη μου προτιμω την ατμοσφαιρα για το προσωπικο μου αυτοκινητο, αλλα αν ημουν μανατζερ θα εκανα αυτο το οποιο επιτασουν οι καιροι!
Το μεγαλυτερο προβλημα των νεων μοντελων, ειναι το συνεχως αυξανομενο βαρος τους λογω των εκατονταδων εξτρα που πρεπει να εχει ενα συγχρονο αυτοκινητο ακομα και αν ανηκει στην σειρα Μ. Ωραια η καθαρη και ανοθευτη οδηγηση αλλα οι περισσοτεροι αγοραστες (και αυτους ειναι που κοιταει να ικανοποιησει/προσελκυσει η καθε εταιρεια) θελουν Navi,οροφες, ηλεκτρικα θερμαινομενα δερματινα μπακετ,μηχανη του καφε,σαντουιτσιερα κτλ. ΟΛΑ αυτα ομως προσθετουν βαρος. Το βαρος αντιμετωπιζεται μονο απο περισσεια ροπης, κατι ομως που δεν μπορουν να εχουν οι Ν/Α κινητηρες. Το παραδειγμα το διδαχτηκαμε καλα απο μικροτερου κυβισμου συνολα ανταγωνιστων (βλεπε Audi) που με μολις 150-180-225 αλογα απο το 1.8Τ μοτερ τους, ακομα και σε stock μορφη κανανε κηδειες σε αυτοκινητα με περισσοτερα κυβικα αλλα και αλογα (βλεπε BMW).
Στο τελευταιο Μ3 V8 τα 40 και κατι κιλα ροπης δεν ειναι αρκετα. Οι ατμοσφαιρικοι κινητηρες δυστυχως εχουν πολυ μικρη βελτιωση στις τιμες ροπης που αποδιδουν. Ετσι για να μην μεγαλωσουν και αλλο τα κυβικα (και μαζι το συνολικο βαρος, πολυπλοκοτητα, κοστος) επελεξαν και αυτοι την μονη λυση.Την υπερτροφοδοτηση.
Οταν και αν τελικα βγει, V6 biturbo που με πρωτο σταδιο βελτιωσης θα φτανει τα 500-550 αλογα με 60+ κιλα ροπης, να χτυπαει στα ισια τα σημερινα supercars τοτε οι ρομαντικοι της ανοθευτης δυναμης ισως να αλλαξουν γνωμη. Αλλα και να μην αλλαξουν αυτοι οι λιγοι, θα εχουν προστεθει χιλιαδες αλλοι φανατικοι της υπερτροφοδοτησης. Και για την εταιρεια, αυτο ειναι που μετραει τελικα. thumb
Όταν μιλάμε για ένα brand όπως η M GmbH που στοχεύει σε ένα αγοραστικό κοινό αποτελούμενο κυρίως από petrolheads, τότε αυτό το κοινό έχει και ειδική φιλοσοφία και νοοτροπία και συγκεκριμένη άποψη για το πώς θέλει το αυτοκίνητό του. Τέτοια "ειδικά" brands που δεν απευθύνονται στην αγοραστική μάζα προσπαθούν πάντα να έχουν τη λεγόμενη "διαφοροποίηση" ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η BMW Μ εφαρμόζοντας το γνωστό: "If You Can't Beat 'Em, Join 'Em" απλούστατα χάνει τα σημεία διαφοροποίησής της και αυτό δεν είναι καλό για ένα τέτοιο κατασκευαστή.
Τρανταχτό παράδειγμα η Alfa Romeo που στα '80s προκειμένου να ακολουθήσει στρατηγική χαμηλού κόστους παραγωγής - μεγαλύτερου κέρδους απόλεσε σημεία διαφοροποίησης που την είχαν έως τότε χαρακτηρίσει. Μόνο σε καλό δεν της βγήκε...
Μπορώ να δεχτώ το στιγνό μανατζερίστικο σχεδιασμό σε άλλες μορφές βιομηχανιάς. Το αυτοκίνητο και ειδικότερα τα Μ, δεν είναι απλά προιόντα ώστε να εφαρμόσεις τα 4Ps του marketing mix: Promotion, Product, Price, Place και να καταστρόσεις στρατηγική κέρδους. Εδώ πιστεύω υπάρχει και ένα 5ο P: PERSONALITY
Η ρίζα του "κακού" ειναι στον τιτλο του ποστ.
Για να φτασουν στα 95 γραμ/χιλιομετρο το 2020, βλεπεις σημερα Πολο και Φαμπια με 7.1 0-100.
Τα διλιτρα τουρμπο της BMW θα φτανουν λογικα τα 250 αλογα, το Μ τις σειράς 1 (πιθανότατα μετονομασθείσας σε 2) κάπου 350, τα δεκακυλινδρα έγιναν οκτακύλινδρα τούρμπο, άρα και το V8 θα γίνει τούρμπο 6.
Τούρμπο από παντού, τί να γίνει. Εδώ το Ν54 της Alpina βγαζει πλεον 400 αλογα.
Απο ολα αυτά, με ψιλοχαλάει το τετρακύλινδρο μοτερ Μ.
https://www.kilometermagazine.com/ar...ay_Segler.html
Πολλα απο τα ερωτηματα σας ισως εχουν απαντηση σε αυτη τη συνεντευξη.
απλά ο άνθρωπος δεν έχει κανέναν ενδιασμό με όλα όσα λέμε εμείς περί τούρμπο και
ατμόσφαιρας. δεν αναφέρει καν τπτ. απλά θέλει να περάσει πως το μόνο πράγμα που
και καλά τους ενδιαφέρει, είναι τα αμάξια αυτά να σε κάνουν να νοιώθεις πως οδηγείς
ένα race car...απο την άλλη φυσικά το αγαπημένο του αυτοκίνητο είναι το Ε30 γιατί
πολύ απλά είναι πολύ αγνό...πάντως εγώ θα έλεγα πως η μάρκα, με το πέρασμα του
χρόνου, ξεφτίζει...η νέα τάξη πραγμάτων έφτασε και τα επόμενα αυτοκίνητα που
πρόκειτε να έρθουν απο εδώ και πέρα, θα σηματοδοτήσουν τον ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ χαρακτήρα
της εταιρείας και των αυτοκινήτων τους...
Οπως τα λες Θωμα.
Ρε παιδιά, ας είμαστε ρεαλιστές.
Πόσοι είναι αυτοί που έχουν τα Μ μονάχα ως απόλυτα μηχανήματα οδήγησης, για πίστες κλπ? Μια μικρή μειοψηφία.
Έχει γεμίσει ο κόσμος Μ και πολλά από αυτά τα έχουν κοντράκηδες (δεν έχω κάτι με τα παιδιά αυτά, απλά δεν είναι και τα κατ'εξοχήν αμάξια για κόντρες εκτός και αν μιλάμε για προσθήκες όπως κομπρέσσορες κλπ), άλλα είναι για μόστρα (πρώτη θέση μπουζούκια κλπ) και λίγα έχουν ιδιοκτήτες που πραγματικά τα εκτιμούν γι'αυτό που είναι.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και πάνω σε αυτή την πραγματικότητα στηρίζεται η bmw με τη στροφή που κάνει.
Και εννοείται πως τα Μ απευθύνονται στην αγοραστική μάζα, δε μιλάμε ούτε για pagani, ούτε για aston, ούτε καν για πόρσε (που κι αυτές μια η άλλη είναι πλέον), αλλά για τις ακριβές εκδόσεις των bmw.
Μη το θεοποιούμε κιόλας και το λέω με όλο το σεβασμό στο απ'όλες τις απόψεις αξιολογότατο Μοtorsport.
Άλλωστε, υπάρχουν και πολύ πιο καθαρόαιμα αυτοκίνητα από τα Μ που είναι κατά κύριο λόγο για πίστα του στυλ catterham, lotus κλπ. Τα Μ δεν παύουν να είναι σπορ αυτοκίνητα με κύριο προσανατολισμό όμως το δρόμο, όχι την πίστα (με λίγες εξαιρέσεις όπως CSL, GTS και λίγα ακόμη).
Ε, υπό αυτές τις συνθήκες τα νέα Μ σίγουρα θα ικανοποιούν καλύτερα τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας του αγοραστικού κοινού στο οποίο απευθύνονται (μόστρα, πατήματα).
Δυστυχώς, για τους αγνούς λάτρεις της σπορ οδήγησης η στροφή αυτή μπορεί να είναι μέγιστο λάθος, όμως δε νομίζω πως τη Bmw την ενδιαφέρουν και πολύ.
Γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι μεταχειρισμένες Ε36, Ε46, Ε30, Ε9Χ κλπ αλλά και αυτοκίνητα άλλων εταιρειών, για τους "παραδοσιακούς".
Μακάρι απλά να βλέπουμε που και που καμια ειδική έκδοση να θυμόμαστε τα παλιά...
ρε άρη...σύμφωνοι...αλλά δεν είναι κοροιδία μετά απο τόσα χρόνια, έχοντας
χτίσει μια ιστορία μέσα απο αγώνες, απαξιωτικές διαφημίσεις προς άλλες εταιρείες
και διάφορα άλλα κόλπα, κερδίζοντας ένα τρελά φανατικό κοινό, να φτάνεις σε
ένα σημείο και να τα γκρεμίζεις όλα??? περνάμε στο ντούκου το *η πραγματική
δύναμη δεν συμπιέζεται* ενώ είναι το σήμα κατατεθέν και το κύριο σλόγκαν της
εταιρείας μέχρι τώρα για το σηματάκι ///Μ είναι αυτό??? τες πα, εγώ νομίζω πως
τουλάχιστο η φιλοσοφία των ///Μ θα έπρεπε να μείνει ανόθευτη. για τις υπόλοιπες
σειρές συμφωνώ με 1000 πως άργησαν να κάνουν κάτι. αλλά δεν μπορείς να
βάζεις την βάση με κάτι το οποίο είναι ΙΕΡΟ...
οι οδηγοι των Μ// δεν ειναι consumers-καταναλωτες-πελατες.το γεγονος οτι μερικα Μ// μοντελα οδηγουνται απο ανθρωπους που απλα θελουν να οδηγουν την ναυαρχιδα της σειρας 3 χωρις αλλες απαιτησεις δεν σημαινει οτι νομιμοποιει την εταιρεια να αλλοιωσει τον χαρακτηρα τους προφασιζομενη ρυπους και κερδοφορια των μετοχων της.πιστευω οτι καθε δημιουργημα(και οχι προιον) της Μ// προερχεται απο μηχανικους με μερακι για οδηγους με μερακι.
Δεν ξέρω τι λες για την τεχνολογία και ότι το "τρώμε το χαπάκι" και τα ξεχνάμε όλα...
Θα σου πω κάτι πολύ απλό, εγώ με το "παλιό" CSL σήμερα τα βίασα όλα στην Μόντσα, και Μ3 Ε92, και Μ6 και 997 GT3, και 430.
Καλά τα άλογα για την autobahn, τα αυτοκίνητα για να πάνε γρήγορα στις στροφές θέλουν πλαίσιο, ανάρτηση, μικρό βάρος κτλ κτλ.
Θα περιμένω με χαρά το νέο Μ3 τούρμπο να το βιάσω και αυτό :thumbsup:
Αλεξη μαλλον αναφερεσαι σε μενα ...
Δεν καταλαβες μαλλον την τοποθετηση μου, ισως δεν διευκρινισα και εγω.
Δεν ειπα οτι με ολο αυτο που γινεται συμφωνω... Δεν το ανεφερα πουθενα.Εξηγησα κατα την αποψη μου γιατι γινεται αυτο.
Εμενα σαν Σπυρο δεν με αγγιζει... δεν προκειται να το αγορασω για οδηγικη απολαυση (βασικα δεν προκειται να το αγορασω).
Τα γουστα μου τα κανει ενα Ε30 για δυο λογους.
1) Ειναι οδηγικη απολαυση, παλευεις για να κανεις αυτο που οι αλλοι κανουν με ενα χερι, ζοριζεσαι , τα νιωθεις ολα, πολλες φορες πας με τον χαρο συνοδηγο.
2)Πριν ακομα μπω μεσα, οταν ειμαι απεξω νομιζω οτι με προκαλει να το λιωσω.Ειναι το μονο αμαξι που μου το βγαζει αυτο...
Αρα οπως καταλαβαινεις ο στοχος ειναι ενα Μ3Ε30.
Αν ηθελα αποτελεσματικοτητα θα εκανα αυτο που κανεις εσυ, ή ακομα περισσοτερο αυτο που κανει ο Μανος .
Και δηλωνω γιατι θα με κακοχαρακτηρισετε...ΔΕΝ γουσταρω τα τουρμπα, απλα τα σεβομαι.
Όχι και τόσο χάλια από ήχο Πέτρο (? αν θυμάμαι καλά), έχω ακούσει "live" να ανοίγει Χ6Μ και έμοιαζε αρκετά με Ε9x Μ3 ..ίσως σε λίγο χαμηλότερη ένταση
...το ότι δεν θα δεις το στροφόμετρο ποτέ πάνω από τις 7000rpm ...είναι όντως ένα θέμα που δεν αρμόζει σε Μ, η ροπή στις χαμηλές στροφές όμως ίσως αντισταθμίζει λίγο τα πράγματα..
Μπαίνει γερά στον ανταγωνισμό (του πόσα άλογα θες να στα δώσω...) γιατί απλά δεν γινόταν αλλιώς, θα έμενε στην απομόνωση, όσο για το αν το κατέχει το θέμα turbo... πιστεύω ότι ήταν πάντα στην άκρη του μυαλού τους αλλά ήθελαν να εξαντλήσουν τα περιθώρια του ατμοσφαιρικού που όπως και να έχει είναι "pure engineering" και ιστορικά η BMW με άλλους 2-3, εκεί θα κατέχουν τα πρωτεία..... δεν είναι ντροπή... :thumbsup:
https://www.youtube.com/watch?v=gyAU...eature=related
Φίλε εγώ δεν πήρα CSL για να είμαι αποτελεσματικός, άλλωστε δεν πληρώνομαι για να κάνω trackdays, αντιθέτως πληρώνω και πολλά μάλιστα.
Μου αρέσει το CSL από τη στιγμή που βγήκε, ήξερα ότι είναι το αυτοκίνητο για εμένα μιας και είναι τόσο ιδιαίτερο, hardcore και ελαφρύ. Έχω οδηγήσει και Μ3 Ε30 και δεν εντυπωσιάστηκα. Ίσως σε μορφή με ανάρτηση, 300 άλογα, φρένα κτλ να είναι (και είναι μάλιστα) τρελό πιστόλι. Μιλάω για σχεδόν εργοστασιακά αυτοκίνητα όμως και όχι για "κάθε τρίτη μάστορα".
Τα Μ3 Ε90/92 προσωπικά δεν με πείσανε μιας και είναι θεόβαρα και συμπεριφέρονται σαν μαούνες.
συμφωνώ νίκο, απλά εγώ αυτό που λέω είναι η υποκρισία προς το μέχρι τώρα
κοινό του ///M badge. αλήθεια. πως θα φαινόταν άραγε αν στα επόμενα 911
η porsche έβαζε το μοτέρ μπροστά, κυνηγώντας ένα και καλά πιο ολοκληρωμένο
στήσιμο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ όλα αυτά τα χρόνια εξελίσει και
αποδηκνύει πως το συγκεκριμένο σεταπ δεν είναι λάθος, όπως όλοι λένε όλα
αυτά τα χρόνια...
το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την πεμβε για ένα άλλο θέμα...
το θέμα όλο γίνεται αντιδεοντολογικό πάνω σε όλα όσα στήριζε η εταιρεία όλα
αυτά τα χρόνια, προδίδοντας στην κυριολεξία, ένα μεγάλο κοινό που την στηρίζει.
μπορεί να είναι καλύτερο, μπορεί 1000 δυο, απλά δεν είναι τα ///Μ για τουρμπο.
όσο για το αμάξι του βίντεο, το ντιβίζιον κατ'εμέ θα έπρεπε να ντρέπεται που
του κόλησε σηματάκι. μια μαούνα τύπου cayenne είναι και τπτ παραπάνω...
και για να σας προλάβω κάποιους που θα πείτε περί μαρκετινγκ και ανταγωνισμού,
δημιουργήματα όπως τα ///Μ - 911 κτλ κτλ, είναι εκτός του ανταγωνισμού, σε
σχέση με τα υπόλοιπα καθημερινά αυτοκίνητα. παίζουν μπάλα σε μια κατηγορία
απο μόνα τους και τα κρητήρια τους είναι κατά 70% νούμερα - αίσθηση και άποψη και 30% όλα τα υπόλοιπα.
το ότι λοιπόν η πεμβε λαμβάνει υπόψην της όλα τα παραπάνω και βγάζει τον εαυτό
της απο την μοναδικότητα που βρίσκεται, είναι απλά σαν να φτύνει την ιστορία
της και να κακοποιεί το παιδί της...γιατί κακά τα ψέματα, αλλά η πεμβε χωρίς
την σειρά ///Μ είναι ένα τπτ...
Ναι Θωμά, όπως ειπώθηκε και πιο πίσω όλα είναι θέμα marketing ...ακόμα το ///Μ badge.
Γνωρίζει καλά η BMW πως θα απογοητεύσει αρκετούς θιασώτες του Motorsport division, αλλά από την άλλη, η κίνηση αυτή θα ενθουσιάσει κάποιους άλλους θιασώτες του και παράλληλα θα φέρει και νέους πελάτες που θεωρούσαν ότι η BMW βρίσκεται μεν ανάμεσα στις κορυφαίες ποιοτικά εταιρίες αλλά έχει μείνει πίσω στην απόδοση στα "δυνατά" μοντέλα (και όχι μόνον φυσικά)...
Η εξοικονόμηση ενέργειας παράλληλα με τις κορυφαίες ιπποδυνάμεις είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε επίσης υπ' όψιν στις μέρες μας και αυτό με τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες το έχει ήδη εξαντλήσει. Δεν θα είχε κανένα νόημα ...κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα είχε τρόπο σίγουρα να το βελτιώσει κι άλλο, αυξάνοντας κατανάλωση/ρύπους, όμως δεν θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά ..απλά γιατί δεν θα πουλούσε.
Μην ξεχνάμε ότι και τα Μ είναι καθαρά εμπορικά αυτοκίνητα για πιο "ειδικούς" πελάτες..
Το Χ6 το αναφέρω ως παράδειγμα για τον κινητήρα και την απόδοσή του και όχι ως όχημα, αν και σαν στήσιμο το Μ, καμία σχέση δεν έχει με καγιεν/τουαρεγκ
Άλεξ ίσως αρκετοί από αυτούς τους οδηγούς να μην έχουν τη δική σου εμπειρία / ικανότητες.
Πάντως διαβάζοντας ολόκληρο το θρεντ έχω να πω ότι αρκετοί από εσάς είστε πολύ ρομαντικοί. Με τη καλή έννοια βέβαια, αφού και γω ανήκω στους καμμένους από τα παλιά.
Δεν είμαι καθόλου αρνητικός με το νέο πρότζεκτ. Όπως και με το νέο 1 Μ, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το οδηγήσω πριν εκφέρω γνώμη.
ΥΓ: Και για όσους λένε για δύναμη ψηλά κτλ θα τους πρότεινα να οδηγήσουν ένα S3 μαΝίσιο για να δουν τι κάνει το αμάξι. Με «μόνο» 265 άλογα. Διότι οδήγησα και φπε και έπαθα ο Ίδιος Πλάκα. Το αντίστοιχο σε I-6 & σε V6 θα είναι σαφώς ανώτερο.
Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στην Ιστορία.
Aπό ότι βλέπω όλοι συμφωνούμε πως προτιμάμε τα Μ να μένανε ατμοσφαιρικά και αγνά αλλά κατανοούμε πως η φίρμα δεν ήθελε να μείνει πίσω στις επιδόσεις-αποδόσεις από τον ανταγωνισμό μιας και αυτή είναι η τάση της εποχής.
Προσωπικά θα μπορούσα να παραβλέψω τη στροφή 180 μοιρών που κάνει η Μ, ακυρώνοντας όσα την χαρακτήριζαν μέχρι τώρα και για τα οποία την αγαπήσαμε, εάν κατάφερνε να εντυπωσιάσει όλους εμάς τους οπαδούς της κλασικής Μ συνταγής με κάτι που συμμορφώνεται μεν με τις τάσεις αλλά διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό έχοντας κάτι το Μ.
Γι' αυτό αναφέρω παραπάνω το παράδειγμα του V8 Βiturbo της McLaren, διότι κάτι παρόμοιο εάν έμπαινε σε Μ δεν θα είχε καμία σχέση με τα τουρμάτα τέρατα του ανταγωνισμού. Θα ήταν ροπάτο, "καθαρό", αλλά θα στρόφαρε και 8άρες ώστε να μην ξεχνιόμαστε τι οδηγάμε. Όποτε η M παρουσίαζε ένα νέο μοτέρ (πλην του S65 που μοιάζει σε specs τον προηγηθέντα V8 του RS4), κέρδιζε το θαυμασμό μας σαν ένα νέο μηχανολογικό θαύμα, κάτι που κανένας άλλος κατασκευαστής δεν προσέφερε εκείνη την εκάστοτε στιγμή, με αποκορύφωμα τον S85. Aυτό θέλουμε να δούμε και τώρα, δεν πα να είναι v6 turbo, εάν έχει τη μοναδικότητα των S Engines τότε θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, ρομαντικοί και ριζοσπαστικοί.
*Nίκο όχι Πέτρος, Νάσος:thumbsup:
Να μπούμε και λίγο βαθύτερα για να δούμε σε τι διαφέρουν τα ///M Turbo από τα υπόλοιπα V turbo. Υπάρχει πατέντα του division πάνω στο θέμα, κατοχυρωμένη από τη BMW, γι' αυτό ας το δούμε λίγο διαφορετικά... Η αναφορά είναι σε V8 αλλά δεν βρίσκω το λόγο να μην εφαρμοστεί και στα V6... αν μπορέσουν να το "απλώσουν" και 1000 στροφές παραπάνω θα ήταν ιδανικό...
Replacing Turbo Lag with Turbo BragΠαράθεση:
BMW's M performance division has devised an exhaust manifold so clever that they've patented it. The manifold helps to reduce turbo lag, and here's how it works.
BMW's N63 engine--the 400-hp 4.4-liter twin-turbo V-8 used in the X6 and 750i--suffers from turbo lag like every other turbocharged engine in the world. Compared to other turbo engines, that lag is minimal. Compared to normally aspirated engines, though, the engine's response to the accelerator pedal is less than immediate.
Instant response has long been one of the trademarks of BMW M engines--they've historically used individual throttle bodies to minimize the delay between stepping on the gas and waking the beast. So when it came time for M to design its first turbocharged production engine, the S63, BMW's performance division set about reducing response times to levels we've never seen in turbocharged engines.
One step in accomplishing this goal was achieved by devising a turbo-lag-reducing exhaust manifold so clever that BMW has patented it. It works by ensuring that each turbo is given a burst of exhaust gas at even intervals--something that's normally not possible on a twin-turbo V-8 engine. Here's why, and a description of how BMW's manifold works.
First of all, the S63 shares the N63's reversed cylinder head orientation--both engines have their exhaust ports vent to the inside of the Vee rather than in the traditional direction, which is out to the side of the engine.
All V-8s with a cross-plane (90 degrees between throws) crankshaft have a firing order that results in two cylinders on the same bank firing in succession once every revolution or so, rather than having the power strokes equally spaced between the two banks. BMW's V-8 firing firing order is 1-5-4-8-6-3-7-2, where cylinders 1-4 are on the left side of the engine as viewed from the front of the car, and 5-8 are on the right. Shown in "L" for the left bank (cylinders 1-4) and "R" for the right bank (cylinders 5-8), the firing order looks like this:
L-R-L-R-R-L-R-L
The uneven firing (the double-Rs in the middle and the double-Ls at the end as the cycle repeats) are responsible for the burbly exhaust note that we hear from all cross-plane V-8s.
[In contrast, flat-plane V-8s, like the ones used in Ferraris, have crank throws 180' apart from another. They fire evenly between the banks, or L-R-L-R-L-R-L-R, so they don't burble. But they vviibbrraattee.]
On 'conventional' twin-turbo V-8s, including the non-M N63, each turbo is fed with the exhaust gasses from one bank of cylinders. Using BMW's firing order, let's look at what the N63's left bank turbo experiences as a function of crankshaft rotation:
Crank pos'n Left Turbo
0' Pulse
90' -
180' Pulse
270' -
360' -
450' Pulse
540' -
630' Pulse
720/0' Pulse
810/90' -
900/180' Pulse
1090/270' -
etc.
Notice how the turbo experiences the following pulse pattern:
1 0 1 (0 0) 1 0 (1 1) 0...
I put the uneven parts in parentheses for emphasis--the 0 0 interval makes that turbo skip two strokes before getting another pulse, and the 1 1 interval gives the turbo two pulses in a row. These uneven impulses make it more difficult for a turbo to achieve and sustain its operating speed.
https://image.automobilemag.com/f/fe...ifold_flow.jpg
As you can see from the pictures in the gallery, BMW has color-coded a cutaway of the exhaust manifold. The following describes where the runners are connected:
Color From To
Green: Cylinders 1 and 7 to turbo L scroll 1
Red: Cylinders 4 and 6 to turbo L scroll 2
Yellow: Cylinders 5 and 2 to turbo R scroll 1
Blue: Cylinders 3 and 8 to turbo R scroll 2
So if we plug in the firing order, we can map out which turbo experiences what, when:
Crank Cyl Bank Turbo Scroll
0' 1 L 1 1
90' 5 R 2 1
180' 4 L 1 2
270' 8 R 2 2
360' 6 R 1 2
470' 3 L 2 2
580' 7 R 1 1
690' 2 L 2 1
0/720 1 L 1 1
As you can see, just like a regular twin-turbo V-8, there is an exhaust pulse going to one of the turbos every 90 degrees of crankshaft rotation. However with this manifold, each turbo gets a pulse every 180 degrees rather than at the uneven intervals.
If you look closely at which scroll receives the exhaust pulse when, you'll see that each turbo is fed by the same scroll twice in a row. That design likely maximizes any positive interference effect between the pulses.
And there you have it; a stroke of genius that helps the first turbo M engine retain M's trademark responsiveness. Not compared to its normally aspirated engines, of course, but compared to all other turbo engines. For those who love the power of turbos but loathe the lag (and that would be me) this small change makes the future seem a whole lot brighter. Because like it or not, we're going to see a lot more turbos in the future.
https://image.automobilemag.com/f/24...ifold_flow.jpg
Συμφωνουμε ... Με το ''αποτελεσματικος'' εννοω οτι ωραια η απολαυση απο την οδηγηση, αλλα το γλυκο συμπληρωνεται και απο εναν αριθμο...1,29,43 πχ
Δηλαδη τρεχω τρεχω αλλα θελω να δω και εναν χρονο!
Τελος παντων, κουβεντες σαν και αυτην που εχουν να κανουν με νοοτροπιες, προσωπικες αποψεις, εκτιμισεις, κλπ και γενικοτερα θεματα που εχουν εντονο τον υποκειμενικο παραγοντα, ''χανουν'' πολυ στον γραπτο λογο, ειναι θεματα που πραγματικα το υφος του ομιλητη παιζει ρολο.
παρτε αουντι, τωρα που καποια rs τα βγαζει ατμοσφαιρα! :whistle::th_Laie_67-1:
λοιπόν ο στάθης είναι απο την audi hellas, το bmwfans χρηματοδοτείται επίσεις απο τους
ίδιους, και μας προσυλητίζουν γύρω απο τα τουρμπάκια και τα αουντι...
Τι ενδιαφέρον...
Κανένας άλλος δεν σκέφτηκε να κάνει αυτό με την παροχή καυσαερίων στις τουρμπίνες, μόνο η bmw το σκέφτηκε...
Τι ωραία μαρκετινίστικη ΠΙΠΑ.
Για την ιστορία, το τεχνολογικό θαύμα S65 με τα πολλά βραβεία κτλ καίει 30% παραπάνω καύσιμο από τον S54 στις ίδιες συνθήκες οδήγησης.
Κατά τα άλλα τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και πάει λέγοντας.
Εγώ θα οδηγήσω το 1 Μ όταν έρθει στην Ελβετία και θα σας πω την άποψή μου.
Έχοντας οδηγήσει τα 335 δεν νομίζω ότι θα ενθουσιαστώ, εκτός και αν η bmw εξαφάνισε το lag μετά από συνενόηση με τον Θεό.
ΥΓ : ακούγομαι ίσως πολύ αρνητικός αλλά είμαι φανατικός της μάρκας και με έχουν φλομώσει στις πίπες οι μαλάκες. Και για το GTS δηλώνανε (μου το είπαν προσωπικά) 1300 κιλά, 7.30 Ρινγκ και και και, και το ΤΙΠΟΤΑ. Είδα τα αποτελέσματα και εγώ ο Ίδιος μου έπαθα μόνος μου πλάκα
Α κάτι άλλο... με τα τούρμπο.
Είδατε κανένα ιδιοκτήτη 135 ή 335 να στρίβει ? Γιατί εγώ δεν είδα.
Τουλάχιστον ευρώπη έχω δει μόνο ένα 335 Ζυριχιώτικο στο Ρινγκ και ένα 134 Γενεύικο Σπα.
Όλοι βασιλιάδες της κόντρας και της ευθείας είναι :whistle:
λογικό να μην στρίβουν αυτά τα αμάξια...καταρχήν απο το εργοστάσιο τους
λείπουν πολά πράγματα για να στρίψουν ισάξια με την δυναμή τους. το
κυριότερο όμως είναι που είναι όλα βελτιωμένα με 100+ άλογα επιπλέον απο
την αρχική τους δύναμη, κάνοντας τα να φαίνονται σαν αμάξια που έχουν
χάσει την γεωμετρία τους...θυμάμαι που ο yodas μου είπε όταν πείρε το Μ3,
δεν υπάρχει καμμία επαφή...άλλο πράμα. το ένα είναι όπλο, το άλλο είναι
απλά γρήγορο. χώρια τα περί αίσθησης - ήχου - στρωτή και αγνή δύναμη -
γραμικότητα - ελεγξιμότητα βάση δύναμης κτλ κτλ...μετά απο αυτό το ποστ
ξέρω τι θα ειπωθεί...φαντάσου θωμά με το στήσιμο και σεταπ των ///Μ έναν
πανίσχυρο υπερτροφοδωτούμενο κινητήρα που θα προσελκύσει και άλλο κοινό
κτλ κτλ.
μάγκες, όσοι δεν αγάπησαν το badge με τα καλά του μέχρι τώρα, ώρα τους καλή
στην αουντι και την μερκ με τα φυσητήρια τους και τις φραπεδιέρες τους. εγώ
ξέρω είμαι αυτός που είμαι και σε όποιον αρέσω. δεν μπορούμε να έχουμε και
όλο τον κόσμο στα χέρια μας.
απο την στιγμή που κακοποιείται μια ιδεολογίαγια μένα το θέμα έχει κλείσει...
να πάνε στον δι@ολο και αυτοί και το ντιβίζιον και η προπέλα τους, αφού μέχρι
τώρα φαίνεται πως μας λένε μπούρδες και εμείς οι βλάκες τσιμπάμε...όσο για
τα άουντι με τα 8κύλινδρα τετράλιτρα τούρμπο και τα 400κάτι άλογα τους δεν
κάθομαι ούτε καν να αναλύσω. είναι φως φανάρι πως οι άνθρωποι δεν έχουν
ιδέα για να φτιάξουν μοτέρ ειδικής ισχύως, και το έχουν χέσει στην επιθετική
διαφήμιση προσπαθώντας να κρύψουν τον ερασιτεχνισμό τους. μάλον και η
εξαγορά τηε porsche είναι μια ελπίδα γι'αυτούς στο να μπορέσουν καποια
στιγμή, να μάθουν να φτιάχνουν και κάνα μοτέρ της προκοπής. ωραίοι είμαστε
ρε παιδιά...όταν όλοι μας βρισκόμαστε σε μια κουβέντα περί αυτοκινήτων, όλοι
να επικαλούμαστε τα μέχρι τώρα καλά του ντιβίζιον περί μοτέρ τιμονιού κτλ κτλ,
και τον επόμενο χρόνο να λέμε, ναι αλλά η πεμβε είχε βάλει τούρμπο σε πολύ
παλαιότερα αυτοκίνητα και δεν μπαίνει τώρα στο παιχνίδι κτλ κτλ...υποκριτές
είμαστε όλοι μου φαίνεται. να το βάλουν στον πάτο τους το μαρκετινγκ λέω εγώ.
πάω σε κάνα άλλο θρεντ, γιατί αυτό είναι πολύ βαρύ για μένα...
Αλεξη, οπως και με το Mc Laren F1 το οποιο σχεδον 20 χρονια μετα τη σχεδιαση του εξακολουθει να ειναι σημειο αναφορας, ετσι και το CSL θα αποτελει για πολλα χρονια ακομα την καλυτερη ισως στιγμη της BMW στην ιστορια της......προσωπικα δε μπορω να θυμηθω ποιο σκληροπυρινικο αυτοκινητο απ αυτο το εργοστασιο.
Και πιστευω οτι η μεγαλυτερη παπαρια που προσπαθει να πουλησει η εταιρια σχετικα με τους νεους κινητηρες ειναι αυτο της οικονομιας καυσιμου......ισως μεχρι να μπει τα τουρμπο να καιει ελαχιστα και αυτο να ειναι ικανοποιητικο για τις εργοστασιακες μετρησεις εως τα 120 χλμ......μολις μπουν τα τουρμπο θα πινουν τον αμπακο και ο ανυποψιαστος αγοραστης θα ψαχνει να βρει την τρυπα στο ρεζεβουαρ απ ' ωπου χυνεται η βενζινη....δε θα το πιστευει οταν καταλαβει τι καιει το κατα τ'αλλα οικονομικο αυτοκινητο νεας τεχνολογιας.
Θελουν να πιστεψουμε οτι το νεο Μ5 ας πουμε καιει 30% λιγοτερο καυσιμο απ το Ε60 ?? Σε ολες τις στροφες / ταχυτητες? Ας βγει στο δρομο και τα λεμε......
Πες τα φίλε μου Νίκο γιατί θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε.
Ακριβώς αυτό είναι το τρικ με την τουρμπίνα. Σου λέει δεν καίει, δεν πάει (όταν δεν δουλεύει η μπίνα) και ΑΝ θέλεις να έχεις γκάζι, ανοίγει η τουρμπίνα και ανοίγει και η τρύπα στο ρεζερβουάρ που πάει στο μοτέρ !
Το τι καίει δεν περιγράφεται (μην αναφέρει κανείς ντίζελ, μιλάμε για ατμοσφαιρικά μοτέρ)...
Θα είχε πλάκα η άμεση σύγκριση κατανάλωσης ενός 335 με το CSL στα 200-220χλμ/ώρα σταθερά. Το CSL καίει 11λίτρα, το 335 πόσο καίει άραγε ?
Σε σταθερα χιλιομετρα παντως στο δικο μου τουρμπακι, η τουρμπινα ξεκουραζεται και απλα γυριζει με ανοιχτη την επιστροφη.
Δεν εχει μεγαλες απαιτησεις καυσιμου στο cruising με σταθερη ταχυτητα. (στη δικη μου τουλαχιστον περιπτωση)
Εκει που ξεσκιζεται ειναι σε ανηφορικη με στροφες, οπου φτανω και μεση καταναλωση μαχητικουνσε αερομαχια.
Και μιλαμε για smart που θεωρουνται οικονομικα.
Σίγουρα η κατανάλωση θα γέρνει υπέρ της ατμόσφαιρας.
Αλλά συνήθως όσο πιο γρήγορα πάει κάτι τόσο πιο πολύ καίει.
Και τα τούρμπο πολλές φορές σε επιδόσεις είναι απλά άπιαστα σε σχέση με ατμοσφαιρικά μοτέρ, ακόμα και πολύ μεγαλύτερου κυβισμού και ίσως και ιπποδύναμης.
Δεν υπαρχει ταβανι στην εξελιξη των ατμοσφαιρικων κινητηρων και ειδικα για την BMW,δεν παει να πει οτι επειδη θελουν να κανουν ενα διαφορετικο προτζεκτ οτι δεν μπορουν αλλο την εξελιξη της ατμοσφαιριας...
δηλαδη αν θα βγαλουν τουρμπο θα ξεπερασουν τα 400+{Μ3} αλογα που εχουν καταφερει απο την ατμοσφαιρα?
Και τα Honda ξεπερνανε τις 8.000 αλλα αυτο δεν λεει κατι..
Ειμαι κατα του τουρμπο σε αυτοκινητα τις bmw και ειδικα με το σημα Μ αλλα περιμενω να δω τι θα βγει και μετα θα το κρινω εξαλου το Motorsport δεν ειναι τυχαιο τμημα και μας εχει δειξη κατα καιρους τι διαμαντια βγαζει.
Δεν νομιζω οτι μπορουν να ξεπερασουν τεχνικους περιορισμους οπως το lagαρισμα και τη γραμμικη μεταβαση απο ατμοσφαιρα σε συμπιεση.
Τουλαχιστον με τη δικη μου λογικη οπως η 911t ειναι πυραυλος αλλα ολοι θελουν μια ατμοσφαιρικη γιατι ρυθμιζουν καλυτερα το αυτοκινητονστις απολυτες αναζητησεις.
Ετσι διαβαζω τουλαχιστον.
μιας και μιλαμε για θεμα καταναλωσης μεγαλη εντυπωση μου εχει κανει η πραγματικα αστεια καταναλωση του σιροκο R του κουμπαρου μου.
ακομα και με το προγραμμα της apr το αυτοκινητο σε ρυθμους καταδιωξης ειναι παρα πολυ οικονομικο....σε εκνευριστικο βαθμο οικονομικο θα ελεγα
πας δλδ 200αρες και η καταναλωση ειναι στο 11-12...αντε γεια...