Turbodog έχεις άποψη για τα Eneos sustina?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Turbodog έχεις άποψη για τα Eneos sustina?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Τα εχω ακουσει σαν μαρκα, δεν τα εχω δοκιμασει. Εβαζα κυριως Castrol αλλα τα σταματησα οταν καταλαβα οτι δεν ειναι αυτο που ελεγαν οτι ηταν.
Τα τελευταια χρονια δουλευω Motul τα οποια και θεωρω κορυφαια. Σιγουρα θα υπαρχουν και αλλα λαδια εξισου καλα, αλλα εγω εχω καταληξει στο ποια μαρκα θα χρησιμοποιω.
Λαδοσυζητησεις! Δεν τελειώνουν ποτέ...είχα γράψει αμέτρητες σελίδες στο μοτοφορουμ με διαφορα στοιχεία κλπ και πάλι κάποιοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν..
Δημήτρη μπράβο για τα ποστ, spot on! Και τα 300ρια φοβερά λάδια τα φορουσαμε πολύ στα μηχανάκια.
φαίνεται στη φωτό με το μπουκάλι.
Πρώτη πρώτη σειρά.
Η πρωτη προδιαγραφή που αναγράφουν αφορά τη bmw και ειναι η LL 01
Ακριβώς κατω απο το X-cess κοιτα.
Συνημμένο Αρχείο 39762
Όπως έγραψα και πριν, στην προηγούμενη σελίδα στο post #32 που έβαλε ο VanVIC το έντυπο πληροφοριών του εν λόγω λαδιού (όχι η φωτογραφία), γράφει LL98. Επίσης, στο ίδιο post, η φωτό του δοχείου λαδιού είναι θολή και δεν διακρίνεται η ένδειξη που λες (στη δική σου φωτό πιο πάνω είναι εμφανής).
Οπότε τι έχουμε? Άλλα γράφει το κουτί και άλλα το έντυπο?? Εκτός εάν είναι λάθος το έντυπο ξαναλέω.......ότι διάβασα έγραψα....
Το έντυπο της προηγούμενης σελίδας είναι προηγούμενης γενιάς.
Δεν το διάβασα καν να σου πω την αλήθεια.
Απλά χρησιμοποιώ τα λάδια αυτά και τυχαίνει να γνωρίζω τις προδιαγραφές τους.
Εδώ για χαρακτηριστικά σημερινά.
https://www.motul.com/system/product...pdf?1458898826
Αν επιτρέπεται, από που τα αγοράζετε;
Εγώ πάντως για την επιλογή λαδιών, συμβουλεύτηκα και τον αναλυτικό πίνακα των χαρακτηριστικών τους που έχω, εδώ το link
https://drive.google.com/open?id=0By...XdmR05tbDNCSmM
Στο ένα sheet είναι τα 30αρια (0W30 & 5W30) και στο άλλο τα 40αρια (0W40 & 5W40).
Γιατί να μην συγκριθούν;;
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
Και μιας και που αναφερθηκε η σειρα 8100 της Motul να διευκρινισω οτι διαθετει εκτος απο το x-cess, το x-clean, το eco-clean και το eco-energy, τα οποια ολα ανηκουν στην 8100 σειρα με διαφοροποιησεις ωστε να παιρνουν εγκριση κατασκευαστων οπως LL 01, LL 04 κλπ για οσους θα ηθελαν το λαδι τους να εχει την προδιαγραφη που οριζει ο κατασκευαστης
Και υπαρχει και LL-04 specific, φτιαγμενο μονο για τους κινητηρες BMW
https://www.motul.com/gr/el/products...%5Brange%5D=25
Αυτό το μαγαζί από Πάτρα είναι αξιόπιστο;
www.ngoils.gr/
Καλησπέρα,
ψάχνοντας σήμερα στην αποθήκη μου για λάδια, μιας και ήρθε η ώρα για την ετήσια αλλαγή στο μοτέρ, βρήκα ότι είχα εκτός από 5l Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40, επιπλέον και 5l+1l από το προηγούμενο χρησιμοποιούμενο στο μοτέρ, Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40.
Θυμάμαι ότι την φορά που το χρησιμοποίησα, είχε κάψει κοντά στα 350ml λάδι στα 13.000 ΚΜ χρήσης του και γιαυτό δεν το έβαλα ξανά. Όμως φαίνεται ότι είχα πάρει 2 σετ αλλαγής λαδιων από αυτά (5,5l X 2 φορές) και αποφάσισα να τα δοκιμάσω (για να τελειώνουν μιας και είναι παλαιότερα ας πούμε) για άλλη μια φορά στο μοτέρ, στην αυριανή αλλαγή λαδιών (ενδιάμεση, ανά έτος) που θα κάνω (μετά από 11.000ΚΜ χρήσης του προηγούμενου Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40 με περίπου μηδενική απώλεια λαδιού όπως το βλέπω στο δείκτη).
Εξακολουθώ να απορώ γιατί έκαψε αυτά τα 350ml με το Liqui Moly Top Tec 4100 το μοτέρ την προηγούμενη φορά, γιατί ρίχνω μια ματιά ξανά στα χαρακτηριστικά του λαδιού και συγκριτικά με αυτά του Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40, θεωρώ ότι είναι ίσα, αν όχι και καλύτερα (αυτά του Liqui Moly).
Τέλος πάντων, για 1 έτος και περίπου 10-12.000ΚΜ μένουν στο μοτέρ τα λάδια, με τις αλλαγές κάθε έτος πλέον (και είναι LL-04 για τα διπλάσια χιλιόμετρα αυτά τα λάδια). Οπότε άλλη μια φορά θα τα δοκιμάσω και θα δω πως θα κάτσουν αυτή τη φορά στο μοτέρ....
Για δείτε τα χαρακτηριστικά τους δίπλα-δίπλα και πείτε μου τη γνώμη σας όμως, έτσι από περιέργεια....
Η πρώτη τιμή αφορά το Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40, η δεύτερη τιμή το Liqui Moly Top Tech 4100 5W-40
Pour Point: -42 °C / -39 °C
Flash Point: 202 °C / 230 °C
Density at 15°C: 850 kg/m³ / 855 kg/m³
Viskosity Index: 174 / 169
Viscosity Kinematic:
75 mm2/s at 40°C / 88 mm2/s at 40°C
13 mm2/s at 100°C / 14,3 mm2/s at 100°C
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
350ml σε 13000χλ δεν ειναι πολυ παντως
Ναι, φυσικά και δεν είναι, αλλά το ανέφερα συγκριτικά με το Castrol....
Anyway, μόλις έκανα την αλλαγή λαδιών, όπως και να έχει, φρέσκο λάδι μπήκε στο μοτέρ.
ΥΓ: Έχω την υποψία ότι η κατανάλωση λαδιού οφείλεται στο μικρότερο Viscosity Index που έχει (169) σε σχέση με το Castrol (174), που σημαίνει μικρότερη αντοχή στα χιλιόμετρα....
Ιδού το νέο φρέσκο λάδι... https://www.bmwfans.gr/forum/images/...4118d408-1.jpg
:thumbsup:
Σε λίγες ημέρες αλλάζω ξανά τα Aral 5-40 Hightronic και θα γράψω εντυπώσεις. Μέχρι τώρα (9.500) δεν έχει κάψει καθόλου.
https://d.scdn.gr/images/sku_main_im...56176-orig.jpg
Εγώ είχα βάλει πέρσι το Castrol Magnatec 10w-40 και λέω τώρα να ξαναβάλω το ίδιο.
Συνημμένο Αρχείο 42988
Βασίλη, τι έγινε τελικά με το συγκεκριμένο λάδι; Έμεινες ευχαριστημένος;
ΥΓ: Χρησιμοποιεί κανείς άλλος άραγε εδώ μέσα στο φόρουμ (ή αν έχει γνωστό) το συγκεκριμένο λάδι Liqui Moly Top Tec 4100 5W-40 που έβαλα στο δικό μου, για να μου πει εντυπώσεις;
Redmi Note 5 via Tapatalk
Πόσο δηλαδή; Στα πόσα ΚΜ χρήσης;
Στις 12000 που έγινε η αλλαγή τελικά, στο δείκτη ηταν ενα εκατοστό κάτω απο το full :original:
Πόσο αντιστοιχεί σε ml όμως αυτό το εκατοστό;
Εγώ έφτασα τα 2.500ΚΜ με το φρέσκο νέο λάδι, από τα τέλη Μαΐου, μια χαρά το βλέπω, γουργουριζει το μοτέρ κι ας έχουν πιάσει οι ζέστες ήδη (37 C σήμερα στο ταξίδι). Κάπου στα ίδια χιλιόμετρα κι εγώ το αλλάζω, 11-13.000 κάνω το χρόνο, θα δω εάν κάψει αυτή τη φορά και πόσο.
Αυτό δυστυχώς δεν το ξέρω με ακρίβεια, αλλά γενικά το θεωρώ πολύ λίγο.
Το 11-13 είναι και για εμένα το ιδανικό, αν και τα full συνθετικά πάνε και 15 αμα θες να το τραβήξεις.
οταν πηρα το αμαξι στα 2 χρονια δεν εκαιγε λαδι παρα ελαχιστο μεχρι την αλλαγη.μετα αρχισε να καιει αυτο το λιγο αναμεσα στις παυλες.το πιο πολυ το εκαψε με τα νεα σελ της μαμας.μηπως τελικα παιζουν και αλλοι παραγοντες ρολο στο καψιμο?ηλικια κινητηρα ,τροπος οδηγησης,διαδρομες κ.λ.π?εχω αλλαξει και στα 19000 και στα 14000.δεν ηθελα αλλα λογω υποχρεωσεων συνεχεια το ανεβαλα.ωστοσο θεωρω οτι το ιδανικο ειναι καθε 10000.βλεπω οτι μετα απο εκει καιει λιγο λαδι .εμενα στα 14000 που αλλαξα προσφατα ειχα παει ο δεικτης αναμεσα στις 2 παυλες.ο τεχνικος μου ειπε οτι ειναι λισο λιτρο αυτο.αυτο δημιουργει προβλημα στον κινητηρα? θεωρειται ελλιπης λιπανση δλδ?ακουγα και διαφορετικο ηχο.
Ερώτηση? στην ένδειξη λαδιών στο καντράν μου δείχνει λιγο πάνω απο τη μέση και οκ.
Σήμερα απόγευμα ξεκινάω για Ελλάδα οδικός μέχρι Ιταλία, να το αφήσω όπως είναι και στο δρόμο βλέπουμε, η να του βάλω απο τωρα? το θέμα είναι ότι μην έχει παραπάνω και κάνω καμία ζημιά. Λάδι θα έχω κοντά μου γιατί καίει ενα λίτρο κάθε 2000χλμ
Από το min έως το max στην βέργα, είναι 1lt λάδι, οπότε η μέση είναι 0,5l, όπως σωστά είπε ο μηχανικός σου. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργεί, αρκεί να μην κατέβει κάτω από το min.
Κάθε χρόνο άλλαζε τα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο... Πόσα ΚΜ κάνεις το χρόνο;
Το 1lt στα 2000ΚΜ είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος, είναι υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση λαδιού, πρέπει να το δει μηχανικός το αμάξι.... καλύτερα να το πας στο max (βαλε 400ml για σιγουριά).....
Topmar ερώτηση? είσαι μηχανικός η κάποιος Τάκης μηχανικός στο είπε?
Στη bmw εδω στην πόλη μου που πήγα είναι νορμαλ μου είπαν 1λιτρο κάθε 1000χλμ. Και μου το έδειξαν και στις οδηγίες.
Άλλο πολύ καλώ συνεργείο μου είπε τα ίδια, είναι τσιμουχακια και μην ασχοληθώ, αρκει να μην το αφήσω απο λάδι.
Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά τη μπορεί να πάθει ενα αμάξι που καίει λάδια αν δε ξεμένει απο λάδι. αλλά το να το πάω στο max. Μπορεί και αυτό να είναι λάθος . Φίλος εδω Γερμανία καινούργια Mercedes amg coupe και άμα το πλακώνει θελει ενα λίτρο σε λιγότερο απο 1000χλμ.
Στο κάτω κάτω το e90 γέρασε όποτε αν ψοφήσει πάμε για άλλο υγεία να έχουμε τα σίδερα γίνονται .
Θα τσεκάρω και στο ταξίδι πάλι λαδακια νύχτα σχεδόν θα ταξιδεύω που δεν έχει και πολύ ζέστη.
παντως νορμαλ δεν ειναι εκτος αν εχεις μηχανη βαγκεν κ.λ.π.τωρα παιζει ρολο και τι χιλιομετρα κανεις,πως τα κανεις.φιλος μου με ε90 καιει οτι και εγω δλδ 1 λιτρο στα 20000.
topmar καθε χρονο αλλαζω.αλλες φορες ομως κανω 10.000 αλλες πιο πολλα,κατω απο 9.000 δεν εχω πεσει.θελω να αλλαζω καθε 10.000 απλα καμμια φορα κανω στο ιδιο διαστημα πιο πολλα και ειπα μηπως πειραζει,αλλα αφου δεν ολα καλα:original:
Νορμαλ και για εμένα δεν είναι, αλλά δε μου προτείνουν κάτι εδω Γερμανία, να πάω μόνος μου και να τους πω αλλάξτε αυτό?
Στην Πάτρα που θα ειμαι απο Τρίτη με το καλο θα μπορούσα να το κοιτάξω αλλά και πάλι δεν έχω κάποιον να εμπιστευτώ άσε που με το που θα δουν γερμανικές πινακίδες το ποιο πιθανών είναι να πουν ωραία θα βγάλουμε μεροκάματο καλο.
Ξέρω ότι υπάρχουν στο φόρουμ παιδια απο Πάτρα όποτε αν θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν ας στείλουν πμ. Πίνουμε και καφεδάκι και τα λέμε αν έχουν διάθεση.
Diesel είναι; Το 320d Ε46 που είχα όταν ήμουν πάνω, έκαψε 1,5 λίτρα σε 12000 km με έντονη χρήση. Δηλαδή τέρμα γκάζι 1η-2α μέχρι τα 50 Km/h και Autobahn όταν δεν είχε όριο πάλι τέρμα γκάζι μέχρι τα 200 Km/h που έβαζα το Cruise Control.
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο... Λογικός είμαι και αυτό που έγραψες δεν συμβαδίζει με την λογική της φυσιολογικής λειτουργίας του κινητήρα.
Σε ποιο μοτέρ αναφέρεσαι; Έτσι σου απάντησαν σε αντιπροσωπεία δηλαδή; Στις οδηγίες του κατασκευαστή έτσι γράφει δηλαδή; Τι να πω, πρέπει να το δω γραμμένο στο βιβλίο του κατασκευαστή για να το πιστέψω.
Εδώ υπάρχει αντίφαση, αυτό είναι ακριβώς αντίθετο με το "φυσιολογικό" που σου είπαν στην αντιπροσωπεία. Υπάρχει πρόβλημα σου λένε εδώ, είναι τα τσιμουχακια, αλλά μην το φτιάχνεις (??), αρκεί να γεμίζεις διαρκώς με λάδι το μοτέρ. Σου φαίνεται κι αυτό λογικό εσένα;
Το τι μπορεί να πάθει επιπλέον από το πρόβλημα που έχει ήδη, ρώτα έναν μηχανικό να σου πει, εμένα μπορεί να με θεωρήσεις "Τάκη". Εάν ήταν λάθος το να έχει ένδειξη "ΜΑΧ" (αντιστοίχως και ΜΙΝ) στο δείκτη, λες να το είχε τότε κατασκευάσει και τοποθετήσει ο κατασκευαστής στη βέργα; Λογική....
Τι να πω, ούτε αυτό είναι φυσιολογικό με βάση τη λογική....
Το Ε90 γέρασε με 10 χρόνια χρήσης; Τι να πουν τα Ε30 και Ε36 τότε; Και δεν "ψοφάνε" έτσι απλά, χωρίς να σου "φωνάζουν" πρώτα εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά (πχ. 1ml λαδιού ανά ΚΜ!!)
Αυτές είναι οι απόψεις μου, έχοντας κι εγώ Ε90 320d επί 125 000 ΚΜ, που έκαψε ΜΙΑ φορά 300ml σε 13.000 ΚΜ (με διαφορετικό λάδι από αυτό που έβαζα συνήθως) και κόντεψα να τρελαθώ (ενώ με το σύνηθες λάδι σε όλες τις υπόλοιπες αλλαγές που έκανα, δεν έκαιγε σχεδόν σταγόνα), που δεν νομίζω ότι είναι τότε εξαιρετικά προβληματικό μιας και ΔΕΝ καίει λάδια (σύμφωνα πάντα με την λογική!).
ΥΓ: Καλό δρόμο να έχεις εύχομαι, στο ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα.
Καλησπέρα, σε ερώτημα περί μάρκας και ιξώδες λαδιού, στο μεγάλο site BITOG (Bob is the oil guy), είδα το παρακάτω κείμενο (φώτο).
Ισχύει κάτι τέτοιο ρε παιδιά; Δηλαδή μεταξύ ενός 5W-30 και 5W-40 για παράδειγμα, το 40αρι θα αναγκάζει το μοτέρ να ανεβάζει υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω αυξημένης τριβής ένεκα πιο παχυρευστης ιδιότητας;;
Πρώτη φορά το ακούω... https://www.bmwfans.gr/forum/images/...929a8c27-1.jpg
Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω ξανακούσει... Φαίνεται να έχει μια λογική ωστόσο.
Γιώργο pilot ως πιο ειδικός, ποια είναι η γνώμη σου?
Η θεωρία λέει πως ναι! Λόγω μεγαλύτερου friction παράγεται και μεγαλύτερη θερμότητα, επίσης είναι ποιο δύσκολο να "γυρίσουν" τα κινούμενα μέρη.. Επίσης, πάλι η θεωρία, λέει ότι το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λεπτότερο ιξωδες επιτρέπει ο κατασκευαστής. Αυτά όμως παιδιά είναι αρκετά θεωρητικά πράγματα που λίγο μας επηρεάζουν! Επίσης παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, για παράδειγμα δεν μπορούμε να δουλέψουμε λεπτό λάδι γιατί το μοτέρ είναι κουρασμένο και τα καίει κλπ κλπ.
Λοιπόν όπως έχω ξαναπεί, ειδικά με τα λάδια είναι ανώφελο να κάνουμε την κλωστή.."συρματοσχοινο"! Χρησιμοποιήστε καλό λάδι στο ιξωδες και στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής, αλλάζετε το τακτικά και δεν έχετε πρόβλημα...μη διυλιζουμε τον κονωπα και κάνουμε τα εύκολα δύσκολα..