Επιστροφή στο Forum : [E36] πρόβλημα με φως πορτμπαγκάζ
kwstantinos
11-01-12, 14:15
καλησπέρα παιδιά έχω ένα προβληματάκι εδώ και καιρό δεν μου άναβε το φως στο πορτμπαγκάζ, έχω ένα ε36 εχθές που πήγα μια βόλτα και χρειάστηκε να ανοίξω το πορτμπαγκάζ είδα ότι άναβε. μόλις κούνησα την πλεξούδα που είναι στο μπράτσο μια άναβε και μια δεν άναβε και λέω κάτι παίζει με την πλεξούδα, σήμερα άνοιξα την πλεξούδα πράγματι είχε κοπεί ένα καλωδιάκι είδα ότι ήταν ξανά κομμένο και του είχαν βάλει ταινία , το ξαναένιωσα εγώ και του έβαλα πάλη ταινία αλά πάλη δεν άναβε και λέω μήπως επειδή είχε κοπεί είχε κάνει βραχυκύκλωμα και έχει κάψει κάποια ασφάλεια, έτσι κοίταξα στην ασφαλιοθηκη δεν είδα κάποια καμένη οπότε για να είμαι σίγουρος πήγα και πείρα ασφάλειες και της αντικατέστησα αλά πάλη τίποτα δεν ανάβει το φωτάκι ξέρετε τι μπορεί να φταίει?
kwstantinos
11-01-12, 16:00
δεν έχει τύχει σ κανέναν που να έχει ε36 ρε παιδιά? μήπως και το φτιάξω?/
m-power_01
11-01-12, 16:03
κοίτα το λαμπάκι αλλά και τα καλώδια.Μπορεί να έχει κοπεί και κάποιο άλλο
kwstantinos
11-01-12, 16:06
τα έχω κοιτάξει όλα παίζει να είναι κάτι άλλο? ήταν ενα κομμένο το ένωσα και του ξαναέβαλα ταινία αλά τίποτα
kwstantinos
11-01-12, 16:10
και το λαμπάκι καλό είναι έβαλα 2 καινούρια μπας και αυτό που αγόρασα στην αρχή ήταν προβληματικό πήγα πείρα κιαλο και πάλη τα ίδια
δεν ξέρω αν μπορώ να το φτιάξω να ανάβει με αλό τρόπο κάποια διακλάδωση η μήπως υπάρχει κάνα αξεσουάρ σαν φακός που να μπεν ει στο πορτμπαγκάζ και να έχω φωτισμό
m-power_01
11-01-12, 16:25
και το λαμπάκι καλό είναι έβαλα 2 καινούρια μπας και αυτό που αγόρασα στην αρχή ήταν προβληματικό πήγα πείρα κιαλο και πάλη τα ίδια
δεν ξέρω αν μπορώ να το φτιάξω να ανάβει με αλό τρόπο κάποια διακλάδωση η μήπως υπάρχει κάνα αξεσουάρ σαν φακός που να μπεν ει στο πορτμπαγκάζ και να έχω φωτισμό
τράβα τα καλωδιάκια λίγο...ελαφρά ,γιατί μπορεί να έχει κοπεί σε μή εμφανές σημείο.Μπορεί να είναι λίγο μέσα στην φυσούνα
kwstantinos
11-01-12, 17:02
θα παω να το ελενξω αλα αν ειναι μεσα απο την λαμαρηρα τα καλωδια καπου κομενο τι κανω τοτε? εναλακτικος τροπος να εχω φως δεν ειπαρχει?/
kwstantinos
11-01-12, 17:07
θα πάω να το ελέγξω να δω μήπως πρέπει να να ξανανοίξω την πλεξούδα όλη πάλη και να δεν είναι κανένα καλώδιο σε εμφανή μέρος κομμένο και είναι ποιο μέσα πχ μέσα από την λαμαρηνα?? τι κάνω τότε?/ κανένας εναλλακτικός τρόπος να έχω φωτισμό στο χώρο το αποσκευών δεν υπάρχει?/
E36-Hartge
11-01-12, 19:06
Και το προηγούμενο και αυτο το 36αρι που έχω είχαν ενα παρόμοιο πρόβλημα.
Δεν μου έχει τύχει να σβήσει το φως αλλα τρεμοπαίζει κι η αλήθεια είναι οτι έμαθα να ζω με αυτό το πρόβλημα.
Το αν δεν θα ανάψει κάποια στιγμή δεν το σκέφτηκα αλλα με έβαλες σε σκέψεις με το πρόβλημα σου για μια άλλη λύση να έχω φως στον χώρο αποσκευών.
kwstantinos
11-01-12, 20:30
αυτό λέω μήπως υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση κάποιο αξεσουάρ η κάποια πατέντα να έχω φως για να μην μπλέκω με ηλεκτρολόγους. ξέρει κάνεις καμιά πατέντα η κάποιο αλό τρόπο?/
Τα πραγματα ειναι απλα. Με ενα δοκιμαστικο 12v με κροκοδειλακι δοκιμαζεις να δεις εαν η κεντρικη γραμμη τροφοδοσιας για το λαμπακι στελνει ρευμα (εκει που ηταν κομμενο το καλωδιο.) Εαν ναι τοτε δεν ειναι κομμενο μεσα στην λαμαρινα. Που ειναι και δυσκολο να κοπει εκει.
Αλλο σημειο ελεγχου ειναι χαμηλα οπου υπαρχει ενας διακοπτης που κοβει την παροχη ρευματος στο φωτακι οταν κλεινει η πορτα του χωρου αποσκευων. Για να το δοκιμασεις το ξεβιδωνεις και ενωνεις τα 2 καλωδια μεταξυ τους. Η με το κατσαβιδι που σου ειπα. Αλλο σημειο ελεγχου ειναι τα φισακια που κουμπωνουν στην ιδια την πλαφονιερα. Μπορει στην προσπαθεια σου να αλλαξεις το λαμπακι να ξεριζωσες καποιο φισακι.
Απο την αλλη αμα δεν κατεχεις ο ηλεκτρολογος δεν νομιζω να σου ζητησει κανα τραγικο ποσο για κατι τοσο απλο.
Πατεντα αν και ως γνωστης απο ηλεκτρονικα-ηλεκτρολογικα δεν ξερω κατι ευκολο , περα απο το να τραβηχτει νεα γραμμη απο εμπρος η απο τα πορειας. Το θεωρω μανουρα και ασκοπο καθως το προβλημα σου φτιαχνεται ευκολα και οικονομικα
Αλλη πατεντα, οικονομικοτερη ολων, παρε ενα φακο και φέγγε μεσα.
kwstantinos
12-01-12, 01:48
α ωραία αύριο θα το κάνω για να μην ξανά ανοίγω την πλεξούδα αν βγάλω τα 2 φισέκια της πλαφονιέρας αυτά πως μπορώ να τα μετρήσω? με το πολύμετρο γίνετε? να βάλω το κόκκινο στο ένα φυσακι και το μαύρο στο αλό?/ θα μου δείξει αν φέρνει ρεύμα μέχρι εκεί?/ και το αλό σημείο είναι πάνω στην πόρτα εκεί στο κουμπάκι που έχει που μόλις κλίνει η πόρτα κόβει το ρεύμα αυτό δε λες?/
Ναι αμα βαλεις το πολυμετρο οπως λες θα σου δείξει ένδειξη. Απλα πρεπει να ξεχωρίσεις ποιο ειναι γειωση (σωμα) και ποιο ο θετικος. Αμα δεν εισαι σιγουρος βαλε τον αρνητικό πολο του πολυμετρου καπου στο σασι, (να μην ειναι βαμμενο) πχ στην κλειδαρια η σε καποια βιδα και τσεκαρε με το κοκκινο πολο του πολυμετρου, εαν καποιο απο τα καλωδια φερνει 12v ρευμα.
Για το κουμπακι, ναι αυτο λεω. καμια φορα κολλανε κλειστα. (εστω και ελαχιστα κοβει την παροχη τελειως).
kwstantinos
12-01-12, 13:50
οκ σε χιλιοευχαρηστω
kwstantinos
12-01-12, 17:05
καλησπέρα παιδιά επανέρχομαι με το θεματάκι με το φως στον χώρο αποσκευών λοιπόν έβγαλα την πλαφονιέρα και δοκίμασα με πολύμετρο να δω αν φέρνει ρεύμα τελικά μέχρι την πλαφονιέρα φέρνει ρεύμα αλώστε δεν χρειαζόταν να την μετρήσω γιατί όταν πήγα να ξεκουμπώσω την πλαφονιέρα ακούμπησαν τα καλωδιάκια πάνω στο αμάξωμα και πέταξαν σπινθήρες αυτό από μόνο του δεν δείχνει ότι φέρνει ρεύμα μέχρι εκεί? τεσπα τα μέτρησα και φέρνουν αλά δεν ανάβει το λαμπάκι τι κάνω 5 λαμπάκια άλλαξα αποκλείετε να είναι όλα καμένα τι κάνω ταπο εδω και περα?/
kwstantinos
12-01-12, 17:08
επίσης δοκίμασα και εκεί στο κουμπάκι που κόβει την παροχή ρεύματος στην πόρτα ξέρετε που είναι το ξεβίδωσα και είδα ότι έχει ένα καλωδιάκι όχι 2
Αν σπινθήρισε τοτε ναι ερχεται +12V. Βγαλε τελειως την πλαφονιερα και το λαμπακι. Μετα ακουμπα τα καλωδια κατευθειαν στους πολους που εχει το λαμπακι. Ετσι θα αποκλεισουμε σφαλμα σε καποιο ελασμα της πλαφονιερας.
Απο την αλλη εφοσον το κουμπακι εχει ενα καλωδιο τοτε απομονωνει την γειωση. Καθως πιεζεται το ελασμα απομακρύνεται απο το σασι και κοβεται το κυκλωμα. Αρα ακομα και αυτο να ειναι χαλασμενο, εφοσον ακουμπησες το +12 στο σασι λογικο να κανει σπινθηρα. Χωρις γειωση ομως απο το αλλο φισακι δεν αναβει. Δοκιμασε να ακουμπησεις τον ακροδεκτη της πλαφονιερας επανω στο σασι. (ΒΑΣΙΚΟ οχι αυτον που σπινθηρισε, αλλα τον αλλον.)
Ξανα ξεβιδοσε το και ακουμπα το καλωδιακι επανω στο σασι σε καποιο καθαρο απο μπογια σημειο.
Τελος εφοσον ειχαμε σπινθηρα τσεκαρε ξανα ασφαλειες καθως με το βραχυκυκλωμα καιγονται.
kwstantinos
13-01-12, 01:11
και τα 2 νωμυζω ακουμπησανε αν ακουμποησω και τον αλον οχι αυτον που σπυνθηρησε τι συμενει?/
kwstantinos
13-01-12, 16:51
graphe 36 περημενω απαντηση
kwstantinos
13-01-12, 19:14
λοιπόν σήμερα έκανα αυτό που είπες έβγαλα την πλαφονιέρα και δοκίμασα τα 2 καλωδιάκια γυμνά πάνω στο λαμπάκι δεν άναψε το λαμπάκι δοκίμασα και αυτό που είπε να ακουμπήσω τα καλωδιάκια πάνω στο αμάξωμα η σε μια βίδα να δω αν θα σπινθηρίσουν λοιπών το ένα καλωδιάκι σπινθήρισε το αλό όχι
Δεν με καταλαβες.
Εφοσον το λαμπακι δεν αναβει και το καλωδιο σπινθηριζει η πλαφονιερα ειναι οκ και ερχεται ρευμα +12v στο λαμπακι.
Παρε ενα καλωδιο και βαλε το στον πολο που ΔΕΝ σπινθηρισε. (Σημαδεψε τον καθως δεν προτεινεται να το κανεις αυτο συνεχεια. Μπορει να λιωσεις μεχρι καλωδια εαν αντεξει η ασφαλεια). και βαλε την αλλη ακρη στο σασι. Λογικα θα αναψει εφοσον εχεις +12v και γειωση. Αν δεν αναψει κατι κανεις λαθος.
Αρα το προβλημα σου ειναι στο σωμα. Δεν κανει γειωση ο αρνητικος πολος. Αρα η εχει κοπει το καλωδιο του - η το κουμπακι δεν δουλευει.
Ενας τροπος τσεκαρισματος του κουμπιου ειναι να το ξανα ξεβιδωσεις, να βγαλεις το φισακι και να το ακουμπησεις στο σασι. Αμα αναψει θες νεο κουμπακι. Εαν οχι τοτε μαλλον καπου εχει θεμα το καλωδιο που παει απο το κουμπακι στην πλαφονιερα.
...... δοκίμασα και αυτό που είπε να ακουμπήσω τα καλωδιάκια πάνω στο αμάξωμα η σε μια βίδα να δω αν θα σπινθηρίσουν λοιπον, το ένα καλωδιάκι σπινθήρισε το αλλο όχι
αυτο και ειναι το σωστο,
ποτε δεν σπινθιριζει ο αρνητικος με τον αρνητικο,αρα εχεις προβλημα με τον αρνητικο,δεν "παει" στην πλαφονιερα.thumb
kwstantinos
13-01-12, 23:47
δηλαδή βγάζω την πλαφονιέρα και οπός είναι κομπλέ η πλαφονιέρα παίρνω ένα καλώδιο και και ακουμπάω την μια Άκρη στο καλωδιακή και την άλλη στο σασί κι ακουμπάω το καλώδιο που φέρνει το ρεύμα στο λαμπάκι αν ανάψει τότε έχω πρόβλημα με την γείωση αυτό μου λες να κανω?? η να ξεσηνδεσω την πλαφονιέρα και το ένα καλωδιάκι που είναι γείωση να την ακουμπήσω στο σασί και την αλί Άκρη που έχει ρεύμα στο λαμπάκι αυτό λες η το προηγούμενο?/
Βγαζεις την πλαφονιερα οπως ειναι κομπλε με την λαμπα επανω και ακουμπας το φισακι που ειναι γειωση στο σασι. Προσεχοντας παντα να μην ακουμπησει αυτο που εχει το ρευμα.
Εφοσον εχουμε θεμα με την παροχη της γειωσης του παρεχουμε εμεις απο το σασι.
kwstantinos
14-01-12, 00:19
αυτό δεν μπορώ να το κάνω και αλλιώς? και λεω εγω βγαζω την πλαφονιέρα την αφήνω να κρέμαση αλά να μην ξεσυνδεθει και τραβάω ένα καλώδιο από το φυσακι της γείωσης και το ακουμπάω στο σασί όλα καλά μέχρι εδώ δεν γίνετε και έτσι?/ αν ανάψει τότε έχω πρόβλημα με την γείωση έτσι Δε είναι?/ μετά πως γίνετε να φτιάξω καινούρια γείωση?/
Το ιδιο ειναι. Ειτε με καλωδιο, ειτε ακουμπα το ελασμα κατευθειαν. Το θεμα ειναι οτι θα αναψει καθως θα εχει και ρευμα και σωμα.
Το να φτιαξεις γειωση ειναι πανευκολο. Αυτο με το καλωδιο που μου λες να ακνεις γειωση ειναι.
Αλλα δεν στο συνιστω καθως ο λαμπτηρας θα ειναι συνεχως αναμενος με αρνιτικες επιπτωσεις για την μπαταριας σου.
Για μενα το σωστο ειναι να δεις εαν λειτουργει το κουμπι. Διαβασε παραπανω να το τσεκαρεις. Αμα χαλασε αυτο ειναι πολυ φθηνο να το παρεις καινουργιο.
kwstantinos
14-01-12, 01:09
μωρε αν ειναι το κουμπακι ολα καλα αλα αν ειναι το καλωδιο μεσα στην λαμαρηνα τοτε τι κανουμε πως θα γυνει να κανουμε με καινουριο καλωδιακι να δουλευει και το κουμπακι αυτο ειναι το θεμα στο αν θα ειναι κομενο μεσα στη λαμαρηνα τι θα κανω να φτιαξω καινουριο σωμα
Χλωμο το κοβω να κοπηκε στα καλα καθουμενα μες την λαμαρινα. Ειδικα γειωση που δεν τρωει και κανα ζορι με θερμοκρασιες κτλ.
Κατα 99% το κουμπακι ειναι.
kwstantinos
14-01-12, 02:37
οπότε κατάλαβα αν είναι μέσα κομμένο στην λαμαρίνα λύση Δε υπάρχει φτου γαμώτο
kwstantinos
14-01-12, 18:27
τελικά είναι η γείωση που φεύγει από το κουμπάκι του πορτμπαγκάζ και πάει στην πλαφονιέρα τι κάνω?/ γιατι μια χαρά αναβει το λαμπάκι όταν κάνω αυτό που είπες τώρα που Μαλών είναι κομμένο το καλωδιάκι της γείωσης μέσα στην λαμαρίνα πώς γίνετε να φτιάξω πάλη γείωση από το κουμπάκι μέχρι την πλαφονιέρα θα το περάσω γύρο γύρο από την πόρτα και θα καταλήξει στην πλαφονιέρα η γείωση?/δηλαδή εξωτερικά?/
Πως εισαι σιγουρος οτι ειναι το καλωδιο. Μηπως χαλασε το κουμπακι. Βγαλε το κουμπι και ξε φισωσε απο πανω του το καλωδιο. Μετα ακουμπησε το στο σασι. Αμα αναψει τοτε φταιει το κουμπι. Αμα οχι τοτε φταιει το καλωδιο. Μπορεις να βαλεις ενα φισακι σε ενα νεο καλωδιο, να το βαλεις στο κουμπι (για να εχει on - off) και να το τραβηξεις μεχρι την πλαφονιερα.
Αλλα το τονιζω οτι το αποκλειω να κοπηκε καλωδιο γειωσης μεσα στο αυτοκινητο στα καλα καθουμενα. Εκτος εαν το ειχες τρακαρει παλιοτερα. Μπορει να ειναι στην φισα το θεμα. Η στο κουμπι κατα 90%
Ο ηλεκτρολογος δεν θα σε χρεωσει πολλα παντως για κατι τετοιο. 5 λεπτα υποθεση ειναι.
kwstantinos
14-01-12, 19:23
το έκανα και δεν ανάβει με το καλωδιάκι και το κουμπάκι το έβαλα και στου πάτερα μου και δουλεύει μια χαρά και εγώ αυτό σκέφτηκα θα πάω σε ένα φίλο μου να περάσει καινούρια γραμμή η θα προσπαθήσω να περάσω μόνος μου μωρέ την βλακεία εγώ την είχα κάνει όταν είχα λύσει πρώτη φόρα το κουμπάκι το τράβηξα καταλαθος με παραπάνω δύναμη και Μαλών έχει κοπεί ποιο μέσα εκεί που δεν μπεν ει χέρι
kwstantinos
14-01-12, 20:32
να ρωτήσω και κάτι άλλο γιατί όταν έχω κλειστά τα φώτα και έχω ανοιχτό το καλοριφέρ δουλεύει μια χαρά με ένταση όταν ανοίξω τον διακόπτη των φώτων στο 1 που είναι τα ποριάς πέφτει πόλη λίγο η ένταση του καλοριφέρ και πέφτει και η ένταση από τα την οθόνη του ρολογιού του καλοριφέρ γένηκα πέφτει λίγο η ένταση πολύ λίγο στον εσωτερικό φωτισμό θέλω αλλαγή μπαταριασς??
Προσεχε παντως με αυτα που κανεις. Ετσι παρα λιγο να παρει φωτια αυτοκινητο....
kwstantinos
14-01-12, 20:43
όχι βρε στιγμιαία κάναμε την δοκιμή τώρα δεν ξέρω γιατί πέφτει η τάση στον εσωτερικό φωτισμό όταν ανοίξω τα φώτα λέτε να θέλει αλλαγή η μπαταριά/?
kwstantinos
14-01-12, 20:45
όχι βρε στιγμιαία κάναμε την δοκιμή τώρα δεν ξέρω γιατί πέφτει η τάση στον εσωτερικό φωτισμό όταν ανοίξω τα φώτα λέτε να θέλει αλλαγή η μπαταριά/?
kwstantinos
15-01-12, 19:03
παιδια τεληκα τι κανω?? γιατιτι πεφτει η ταση του εσωτερικου φωτησμου πχ ωπος του κλιματισμου οταν βαζω τον διακοπτη των φωτον στην θεση 1?/ λετε να θελει αλαγη η μπατρια?/
kwstantinos
16-01-12, 00:10
SE PARAKLAW
Η μπαταρια χρησιμοποιηται για την εκκινηση του οχηματος αλλα και ως πυκνωτης. Τι εννοω. Η τροφοδοσια του οχηματος γινεται απο το δυναμο οταν ο κινητηρας ειναι εν λειτουργια. Εαν το δυναμο αστοχησει στιγμιαια η αδυνατει να τροφοδοτησει καποιο υποσυστημα για λιγο η μπαταρια αναλαμβανει να συπληρωσει το φορτιο αυτο.
Συνηθως οταν ανοιγουμε μια ενεργοβορα συσκευη στο αυτοκινητο εχουμε στιγμιαια το φαινομενο Arc (Τοξο). Εκει η καταναλωση ανεβαινει αποτομα καθως εχουμε πολλα στιγμιαια Amp και V. Το φαινομενο ομως διαρκει δευτερολεπτα και συνηθως μια υγειης μπαταρια το εξαλείφει. Τα νεα αυτοκινητα ενσωματώνουν σταθεροποιητες τασης και αυτα πλεον δεν γινονται καθολου.
Απο την αλλη οταν εχουμε συχνα τετοια φαινομενα, τοτε η το δυναμο αστοχεί να δωσει την επιθυμητη ταση, η εχει καποιο σφαλμα το regulator του.
Θα πρεπει να πραγματοποιηθει μετρηση της τασης, χωρις την μπαταρια επανω με το οχημα εν λειτουργεια. Αναβοντας διαδοχικα ενα προς ενα τα υποσυστηματα του οχηματος θα πρεπει η ταση ιδανικα να μην κατεβαινει περα απο τα 12,4v. Βεβαια λογω παλαιοτητας θα κατεβει. Το θεμα ειναι να μην εχουμε τασεις 11, 11,2 κτλ οπου εκει κοβω να εισαι και εσυ.
Η λυση στο θεμα σου...Ηλεκτρολογος..Δεν μπορεις να επεμβεις εσυ στο regulator. Απλα κανε την μετρηση και μετα βλεπεις.
kwstantinos
16-01-12, 01:56
α ωρεα αυχαρηστω παρα πολη αυριο παω στον μαστορα και συγνωμη που σε επρηξα χιλια σγυγνωμη και παλη
kwstantinos
19-01-12, 00:17
τελείωσε και το θεματάκι με το φως στο πορτμπαγκάζ τράβηξα καινούριο σώμα από το κουμπάκι που κόβει την παροχή και τώρα όλα μια χαρά
τελείωσε και το θεματάκι με το φως στο πορτμπαγκάζ τράβηξα καινούριο σώμα από το κουμπάκι που κόβει την παροχή και τώρα όλα μια χαρά
...αντε να φτιαξουμε και τον καθρεφτη τωρα!!!:thumbsup:
vasilis116
19-01-12, 08:16
φιλε Κωνστντινε ελεξε διακοπτη
kwstantinos
19-01-12, 14:10
αυτο λεω πως θα φτιαξω το καθρευτακι με εχει νευριασει πολη ο καθρευτης μου ο εσωτερικος θελω να δω πως δουλευει