το ξυλινο βαρελι πρεπει να καθαριστει πολυ καλα πριν μπει μεσα ο μουστος, ο καθαρισμος γινεται με διαφορους τροπους απο ασβεστη μεχρι καυτο νερο και σκηνα, στα μεγαλα βαρελια εμπαιναν μεσα και τα καθαριζαν πρωτα με το σκεπαρνι.
Τωρα πια με το πιεστικο και μετα με καυτο ατμο γινεται η δουλεια γρηγορα και ευκολα.
Οταν πρεπει να κλεισει το βαρελι γιατι καποια εχουν μεγαλυτερο ανοιγμα απο μια ταπα,ανοιγμα που εχει γινει για τον καθαρισμο, οταν μπει η ταπα λοιπον ή το κοματι που εχει κοπει, πρεπει να κλεισει αεροστεγως.
Σε καθε τοπο χρησιμοποιουν τον δικο τους τροπο που νομιζουν οτι ειναι ο καλυτερος και ο ποιο σωστος.
Η αληθεια ειναι πως ολοι οι τροποι εχουν το ιδιο αποτελεσμα.
Προσωπικα χρησιμοποιω γυψο, γυρω απο την ταπα.
Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να περασει γυψος μεσα μιας και η ταπα σφηνωνει πρωτα πολυ καλα.
Δευτερον εχω βρει μια δικη μου πατεντα και χρησιμοποιω γυψοταινια (γυψος πανω σε γαζα) που φτιαχνουν στα νοσοκομεια τους γυψοναρθηκες κλπ.
Η ολη διαδικασια αποτελει σχεδον "τελετουργικο" μεχρι τη στιγμη που θα ανοιξει το βαρελι.Στα μερη μου τα ανοιγαν της Αγιας Βαρβαρας.
Σας συνιστω ανεπιφυλακτα ολοι να δοκιμασετε μια φορα αυτην την εμπειρια του ερασιτεχνη ( αλλα του καλυτερου χαχαχα) οινοποιου!!!