Βρε Γιάννη αυτά που είπα εγώ είναι ακραία? Πάντως, δε γίνεται να συμφωνεί κάποιος με δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις! Αυτό το έκανε ο Σωκράτης μέσω της σωκρατικής ειρωνείας, όχι όμως γιατί πραγματικά συμφωνούσε και με τις δύο απόψεις, αλλά για να βοηθήσει το συνομιλητή να δει διάφορα λάθη που εμπεριείχαν οι θέσεις του και να εξάγει νέα συμπεράσματα (σωκρατική μέθοδος εν ονόματι μαιευτική). Δεν έχω πρόβλημα με το τι πιστεύει ο καθένας, αλλά να πιστεύει λίγο από όλα (και μάλιστα αντίθετα μεταξύ τους πράγματα) δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Δημοκρατία έχουμε άλλωστε, ας λέει ο καθένας ό,τι πιστεύει αρκεί να το κάνει με ευγένεια και εμπεριστατωμένα.
Τέλος, δεν έκανε κανείς πόλεμο, μια άποψη εκφράσαμε, άντε σε λίγο πιο έντονο τόνο. Πάντα όμως οι ουσιαστικοί διάλογοι έτσι είναι, ζωντανοί!
ps Επειδή τώρα το είδα, σε αυτό που διαφωνώ εγώ τουλάχιστον Νικ είναι στα λεγόμενα του στυλ όυι όσοι δε συμφωνούν ότι οι Έλληνες είναι καλύτεροι και πρωτοπόροι να πάρουν καράβια και να φύγουν γιατί δεν τους θέλουμε, αλλά και στό ότι οι πρόγονοί μας είναι υπεύθυνοι για όλα τα καλά της ανθρωπότητας. Λίγη παραπάνω μετριοπάθεια δε νομίζω ότι έβλαψε κανένα...
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Driver M : 18-01-10 στις 16:27
the more people agree with me
the more I think I'm wrong
Για να εξηγηθώ:
Ο φίλος ανοίγοντας ένα θέμα στο πρώτο του post εκθειάζει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μου αρέσει και επικροτώ. Στη συνέχεια και εσύ εκφράζεις μία θέση, η οποία αποξενωμένη από τα πιο δηκτικά της σχόλια με τα οποία δε συμφωνώ, τονίζει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς πάνω στον κόσμο...και πάλι συμφωνώ....
Παντρεύοντας λοιπόν τις δύο απόψεις θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο εξής: ας είναι το αρχαιοελληνικό πνεύμα οδηγός μας για να γίνουμε καλύτεροι αλλά ας μην προσκολλώμαστε στο παρελθόν μας δίχως διάθεση να κάνουμε και να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για το πνεύμα μας.
Ο Σωκράτης ήταν ένα καλό παράδειγμα συνομιλητή..γιατί να μην αρχίσουμε από εκει?
Αυτό εννοούσα εν ολίγοις, ελπίζω να το εξήγησα λίγο καλύτερα
PS: Προσωπικά με στενοχωρεί να ακούω ότι Έλληνες δε γουστάρουν τους Έλληνες, όπως στενοχωριέμαι όταν ακούω και για καράβια και αεροπλάνα (εκτός από το "Με αεροπλάνα και βαπόρια" και το "Βαπόρι απ' την Περσία"). Αυτά τα εκατέρωθεν σχόλια είναι αχρείαστα αφού μετά βεβαιότητος θα προκαλέσουν την αντίδραση φίλων μέσα στο χώρο αυτό. Σε αυτό θα πρέπει να σταθούμε κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη yannisv : 18-01-10 στις 16:41
Κατάλαβα τι εννοείς και με βρίσκεις σύμφωνο. Πράγματι, όταν μελετήσουμε προσεχτικά τα όσα είπαν οι πρόγονοί μας, τότε μόνο θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, όχι μόνο αν τους εκθειάζουμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Και τότε θα δούμε ότι οι πρόγονοί μας δεν ήταν απλά Έλληνες, αλλά πολίτες όλου του κόσμου...
the more people agree with me
the more I think I'm wrong
Ισως ειναι το "ζουμι" της ολης κουβεντας και πολυ ομορφα διατυπωμενο.
Εγω απο τη μερια μου θελω να εκφρασω τη λυπη μου που δεν διδαχτηκα οπως θα επρεπε την ιστορια μας.
Υστερα απο 13 χρονια απο το τελευταιο μαθημα Ιστοριας που εκανα και ξεφυλιζοντας την Ιστορια της δευτερας λυκειου της χρονιας του 2009-10 που επεσε στα χερια μου τυχαια,βλεπω οτι δεν εχουν αλλαξει και πολλα.
Δυστυχως οταν δεν υπαρχει και η ορεξη για γνωση,πραγμα πολυ αναμενομενο σε αυτες τις ηλικιες,το μαθημα της ιστοριας στο σχολειο γινεται ενας βραχνας παπαγαλιας και αποστηθισης.
Ισως να ειμαι λιγο εκτος θεματος,αλλα οντας 30 χρονων νιωθω πλεον οτι η οποια αλλαγη προς το καλυτερο σε ΚΑΘΕ χωρα ξεκιναει απο τη σωστη παιδια.Μaria Montessory is dead!!!
"ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠ ΤΟΝ ΑΡΗ" (Τζιμακος)
εξαιρετικο θεμα και πολυ ενδιαφερουσες οι αποψεις που ακουστηκαν...
στο σχολειο ημουν καλος στα θετικα μαθηματα και κατω απο τη βαση στα αρχαια και την εκθεση, περνουσα ομως εχοντας καλο μεσο ορο.
τελικα οταν αργοτερα διαβασα καποια βιβλια μπορεσα να κατανοησω ενα μερος απο αυτα που ουτε ηθελα να βλέπω σαν παιδι.
εχουν πραγματικα απιστευτο ενδιαφερον τα κειμενα ελληνων κλασσικων για οποιον του αρεσει να ασχοληθει...
Δεν στα έχωσε κάποιος άλλος ....το ποστ σου όμως αυτό δείχνει αν μη τι άλλο, ότι είσαι καλλιεργημένο άτομο.
alexm (18-01-10)
Το δικο μου λεξικο αλλα λεει Σταθη..τελος παντων..εχει χαθει η μπαλα με την πλυση εγκεφαλου περι παρθενογενεσης της ελληνικης γλωσσας, θα πεταξω λοιπον το λεξικο και θα φτιαξω ενα δικο μου, με δικους μου κανονες(!!!)...οσο για τον εν λογω κυριο μονο να γελασω μπορω με τις ελληνικουρες του και με την παλαια διαθηκη του...γεμισαμε δασκαλους
εδω 15 επιστημονες ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ την εξελιξη κι εμεις ακομα πιστευουμε σε εβραιους θεους και διαθηκες..τελος παντων...
δεν μπορω να παρω θεση σε αυτο στελιο, καθως οι γνωσεις μου στο συγκεκριμενο τομεα δεν το επιτρεπουν.
οντως υπαρχουν αντικρουομενες αποψεις απο σοβαρους ανθρωπους.
ο λιαντινης παντως ηταν μεγαλη μορφη. για πολλους και διαφορους λογους...
τους οποιους θα χαρω να αναλυσουμε σε καποια συναντηση...