Ποιος ειναι αυτος που μπορει με βεβαιοτητα να πει οτι το Χ λαδι ειναι καλο ή δεν ειναι;
Η αποψη μου ειναι οτι εμεις δεν εχουμε τα μεσα και χρησιμοποιουμε πρακτικους τροπους κρισης, π.χ το Χ λαδι που δεν ανεβαζει πολυ θερμοκρασια στο πλακωμα ή κατεβαζει γρηγορα την θερμοκρασια μετα, το Ψ που το τσιμπαει λιγοτερο (εξυπακουοντας παντα οτι μιλαμε για ιδιου ιξωδες λαδια), αυτες ομως ειναι μονο δυο απο τις πολλες ιδιοτητες που μπορει να εχει ενα καλο λαδι, με τις υπολοιπες τι γινεται;
Καποιοι αλλοι σε ξενα φορα τα τηγανιζουνε... λεει μεσα σε γυαλες και σε οποιο δεν εχει πολυ μαυριλα η γυαλα ειναι καλο!!!
Για εμενα μονο η Blackstone που κανει την αναλυση μπορει, αλλα αυτη για λογους πολιτικης δεν λεει και καλα κανει, γιατι εαν ελεγε θα σκεφτονταν καποιοι οτι εχουν ιδιον οφελος... υποστηριζοντας την ταδε ή την δεινα εταιρεια.
Στα bmw το θεμα λαδι ειναι συνθετο γιατι εχει να κανει και με τα vanos, μαλιστα στα bmw m εχει να κανει δυστυχως και με τα μεταλλα!!!
Η bmw στα μοτερ S54-S65-S85 προτεινει λαδια castrol 10w-60 με προδιαγραφες ACEA A3/B3 API SJ/CF,SK,SL,S... ή μεταγενεστερες.
Αυτα προτεινει η BMW αφου εχει συμβαση με την castrol για οτι αφορα την μαρκα και στα χαρακτηριστικα συγκεκριμενες προδιαγραφες για την σωστη λειτουργια των μοτερ που η ιδια σχεδιασε.
Η bmw επισης μεσω του BC προτεινει αρχικα αλλαγη καθε 25000 χλμ ή δυο χρονια, εαν ομως το μοτερ δουλευει συχνα σε υψηλες στροφες το διαστημα αλλαγης μειωνεται μεσω αισθητηρων αναλυσης κατα τα λεγομενα τους, μαλλον ομως μεσω καποιων αλγοριθμων θα ελεγα εγω!!!
Σαν χρηστες η συμβαση της bmw με την καθε castrol θα πρεπει να μας αφηνει παντελως αδιαφορους, καθως σημερα ειναι castrol, αυριο shell, μεθαυριο η valvoline και δωστου ναχει, αυτο που μας ενδιαφερει και πρεπει να τηρουμε πιστα κατα την γνωμη μου ειναι οι προδιαγραφες!!!
Τις προδιαγραφες του λαδιου τις δινει η bmw στην καθε εταιρια λιπαντικων που εχει συμβαση και ειναι αναλογες για καθε τυπο κινητηρα, αυτη σχεδιασε το μοτερ και αυτη ξερει ποιο ιξωδες και πια χαρακτηριστηκα ειναι καταλληλα για την σωστη λιπανση του.
Σε αρκετους απο τους ανωτερω κινητηρες Μ που αναφερω υπηρξε θεμα με τα μεταλλα και τα vanos, με το λαδι σαφως και εχει θεση εδω.
Στα S54 μετα την καμπανια των μεταλλων και την χρηση λαδιων 10-60 το θεμα μαλλον λυθηκε, χωρις ομως να ισχυει το ιδιο για στα S65 και S85.
Στα S65 υπαρχει σοβαρο προβλημα με τα μεταλλα και μαλιστα σε λιγα χλμ, στα δε S85 μολις πιασανε τα 100000 χλμ αρχισαν τα οργανα...
Για τους S65 εχουν γινει χιλιαδες αναλυσεις στα φορουμ για το τι φταιει χωρις ομως να εχουν καταληξει σε κατι τελικο, με τους επαΐοντες ως προς το προβλημα να υποστηριζουν οτι την ευθυνη την εχει η bmw μη εχοντας βαλει ξηρο καρτερ και τοποθετωντας μαλιστα μια αντλια λαδου ανεπαρκη για τις αναγκες λιπανσης και την bmw να ανταπαντα οτι αφενος οι χρηστες με το προβλημα δεν χρησιμοποιουν τα προτεινομενα απο αυτη λαδια και αφετερου δεν ζεσταινουν καλα τους κινητηρες!!!
Καποιο εφτασαν με ερωτησεις μεχρι και την Mahle που κατασκευαζει τις μπιελες και τα πιστονια των Μ κινητηρων και πηραν την απαντηση οτι η bmw κατα την συναρμογη παραβιασε τις προτεινομενες ανοχες στον βωμο τις αυξημενης δυναμης και της ποιο αθορυβης λειτουργιας για το συγκεκριμενο μοτερ.
Στους S85 μετα τα 100000 χλμ περιπου (αφου πρωτα εσπασαν καμποσα μοτερ) παρα πολλοι αρχισαν να στελνουν τα λαδια για ελεγχο στην Blackstone, τα περισσοτερα των αποτελεσματων δειχνουν μεγαλη περιεκτικοτητα σε μολυβδο υποχρεωνοντας τους ιδιοκτητες τους να κανουν ελεγχο και στην συνεχεια αλλαγη των μεταλλων μπιελων, αφου τα βρισκουν σε αθλια κατασταση και τα μοτερ σαφως ετοιμα για κρακ.
Μετα τα παραπανω θεματα ηρθε η σειρα της castrol να τα ακουσει και αρχισαν... τις δοκιμες με αλλαγες διαφορων λαδιων, με ιδιο ή και διαφορετικο ιξωδες, απο mobil 1 0-40, liqui moly 10w60, motorex formula 15w50, red line 10w60, motul 2t (γιατι τα βαζει και στην Yamaha του που ανεβαζει 16000 στροφες) και πολλα αλλα.
Καποιοι απο αυτους που αλλαξαν ιξωδες αρχισαν να διαμαρτυρονται για θεματα με τα vanos που δεν ειχαν πριν, καποιοι αλλοι πιστευουν οτι ηταν να γινει και απλα ετυχε.
Τελικα σε οτι εχει να κανει με τα λαδια των αγαπημενων μας bmw μαλλον δεν υπαρχει κατι σιγουρο που να μας κανει να πουμε οτι το Χ ή το Ψ ειναι ειναι το καλο... λαδι, εγω προσωπικα σε οτι αφορα τα χαρακτηριστικα του ιξωδες επαφιεμαι στην επιλογη της bmw, οχι ομως και στη εταιρια.
Παρ' ολο που η bmw απο 1/1/2015 θα προτεινει για τους S85 κινητηρες τα Shell Helix Ultra Racing 10W-60, εγω αγορασα τα castrol edge fst titanium 10w-60 με αυξημενη μειωση των τριβων κατα 45% (συμφωνα με τους ισχυρισμους της Castrol) και στο εξης θα στελνω παντα δειγμα απο την αλλαγη στην Blackstone για ελεγχο της περιεκτικοτητας σε μολυβδο!!!
Το test kit το εχω ηδη παραλαβει και σε λιγες ημερες το δειγμα θα ταξιδεψει για το Αμερικα...![]()