Ίσως να έχω γίνει κουραστικός αλλά κάθε φορά που αναφέρεται το Group VAG είναι σα να μου κάνουν κλύσμα με νέφτι και Red Bull.
Σαφώς και τα Audi της ελληνικής αγοράς κατασκευάζονται ως επί το πλείστον σε γερμανικά εργοστάσια, αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι α) το πόσο αυστηρό έλεγχο ποιότητος έχει το κάθε εργοστάσιο και β) το πόσο σοβαροί είναι οι προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεσαι.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την ταπεινή 520 που έχω. Πριν από μένα την οδηγούσε κάποιος κάφρος ο οποίος προφανώς και δεν την είχε ως κόρη οφθαλμού, αφού το αυτοκίνητο ήταν από εταιρικό leasing. Ε λοιπόν το αμάξι αυτό ούτε τρίζει, ούτε προβλήματα ποιότητας έχει, ούτε βλάβες φαίνεται να βγάζει (χτυπήστε ξύλο), ούτε τίποτα. Οι αρμοί του είναι ολόισιοι, το ταμπλώ του φαίνεται γρανίτης, τα πλαστικά του είναι εξαιρετικής ποιότητας, τα κουμπιά του έχουν απίστευτη αίσθηση, όλα λειτουργούν όπως θα 'πρεπε. Μια φορά που το σηκωσα για να το ελέγξω νόμιζα ότι κοίταζα άρμα Leopard. Διαβάζω πιο πάνω πως κατασκευάζεται στο Ντίνγκολφινγκ. Μπούρδες: στον Παράδεισο κατασκευάζεται.
Ας πάρουμε τώρα και τα group VAG που είχα... Ν' αρχίσω απ' το ΤΤ που ήταν εντελώς μπουρδέλο? Που για να πάω από το γραφείο έως το περίπτερο ήθελα MAF, MAP, λ, σκάστρα, N75, N249, πολλαπλασιαστές, βαλβίδα αναθυμιάσεων, σωληνάκια υποπίεσης, πίνακα οργάνων, βαλβίδα φρένων, εγκέφαλο Haldex, φλοτέρ ρεζερβουάρ, temp sender και τουρμπινοπολλαπλή? Πιστεύετε ότι όλα αυτά οφείλονται στο Gyor της Ουγγαρίας όπου κατασκευαζόταν? Και Βουδιστές μοναχοί να το συναρμολογούσαν τραγουδώντας όλη μέρα χαρούμενοι το Hare Krishna, τα ίδια σκατά θα ήταν.
Να πάρουμε μήπως το GTI που ήταν κατασκευασμένο στο ίδιο το Wolfsburg? Όταν μου το έφεραν μετά από έξι (!) μήνες παραγγελίας αρνήθηκα να το παραλάβω γιατί φοβόμουν πως ήταν τρακαρισμένο. Οι αρμοί του καπώ με τη μάσκα και τα φτερά θύμιζε τη μούρη του Stallone στο Rocky III, τα πίσω φανάρια δεν ήταν καν ευθυγραμμισμένα, τα Xenon φώτιζαν τόσο ψηλά που φοβόμουν μήπως χτυπήσω καμιά νυχτερίδα το βράδυ κι εμφανιστεί ο Batman, το φτερό είχε περισσότερα μπιμπίκια (εργοστασιακή βαφή παρακαλώ) απ' ότι ενας 15χρονος με ακμή και σε κατανάλωση λαδιού συναγωνιζόταν τη φριτέζα όχι της μάνας μου αλλά των McDonald's.
Αν κάποιος πιστεύει πως είμαι υπερβολικά προκατειλημμένος ας κάνει το απλό τεστ: Μετρήστε πόσες Ε36 (σχεδόν 20 ετών μοντέλο) και Ε46 (σχεδόν 10 ετών μοντέλο) βλέπετε κάθε μέρα στο δρόμο: Πολλές. Μετά μετρήστε πόσα Audi 80, πόσα A4, πόσα S3/TT 10ετίας (και ανάλογης τιμής με τα προαναφερόμενα μοντέλα) κυκλοφορούν. Κάποτε βαριόμασταν να τα κοιτάμε, σήμερα είναι περισσότερο εξαφανισμένα κι απ' τους δεινόσαυρους. Έλιωσαν? Έγιναν αστρική σκόνη? Εξήχθησαν σε πιο τριτοκοσμικές χώρες απ' τη δική μας?
Παρεπιπτόντως: Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον τύπο που μένει στον 4ο πάνω απ' το γραφείο. Ήθελε μια γνώμη γιατί το τουρμπάτο Α4 που έχει κατεβάζει το παραφλού όπως κατεβάζει το νερό ένας βεδουίνος στην έρημο. Made in Ingolstadt είπατε?
να τα λες συνέχεια, δεν είναι κουραστικό.![]()
Αν δεν μπορείς να πας γρήγορα με 100 ίππους, τότε, δεν θα πας ούτε με 500
Samaro (01-09-10)
Παρεπιπτόντως, εκεί που ανέφερα Βουδιστές μοναχούς σημειώστε Ινδουιστές...