Καταρχάς, όλες οι απόψεις σεβαστές και καταλαβαίνω πράγματι ότι κάποιους μαγαζάτορες όπως το Βασίλη τους επιβαρύνει πολύπλευρα το νέο μέτρο.
Από την άλλη όμως, το να λέμε ότι δεν πρέπει να απαγορευτεί το κάπνισμα για να μη μειωθεί η δουλειά ορισμένων καταστημάτων, είναι λάθος. Με αυτή τη λογική, αν στα κλαμπ μοίραζαν νόμιμα έκσταση, κόκα και 1002 ακόμα, τότε πιθανόν να είχαν περισσότερη δουλειά. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο?
Σίγουρα ο καπνός με τα ναρκωτικά δεν εξισώνονται, σε θεωρητικό επίπεδο όμως δεν παύει να είναι κάτι βλαβερό, το πρώτο μάλιστα και για τους τριγύρω.
Και στην τελική, μπορεί να μειωθεί η κίνηση από τους καπνιστές, αλλά κάποιος μη καπνιστής θα βγει πολύ ευκολότερα από πριν, αφού η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ πιο ιδανική γι'αυτόν. Αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες είναι πολλές, γιατί δεν τις αναφέρει κανείς?
Και κάτι άλλο. Αν ο Έλληνας είναι τόσο κολλημένος με το τσιγάρο ώστε να προτιμήσει να κάτσει σπίτι του και να ξεχαρμανιάζει από το να πάει τη βόλτα του στο εστιατόριο, το νυχτερινό μαγαζί κλπ χωρίς να καπνίσει για 3-4 ώρες, τότε αυτό πολύ λυπάμαι που θα το πω αλλά καταντά αρρώστια.
Σέβομαι την ανάγκη του άλλου να καπνίσει (έχω πατέρα καπνιστή άλλωστε και μάλιστα φανατικό), όταν όμως η συνήθεια αυτή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις υπόλοιπές του δραστηριότητες, τότε δν φταίει το κράτος που απαγορεύει αλλά πρωτίστως ο ίδιος που έχει αφήσει τον εαυτό του έρμαιο μιας εξάρτησης, βλαβερής τόσο για τον ίδιο όσο και για τους τριγύρω.
Άλλο πράγμα η διασκέδαση, άλλο το τσιγάρο. Αν για κάποιον δεν υπάρχει διασκέδαση που δε συνοδεύεται από τσιγάρο, μια κάβα ποτά κλπ, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξει τρόπο διασκέδασης.
Το κράτος τέλος, δε νομίζω ότι έχει να κερδίσει από το νέο αυτό μέτρο, αφού η κατανάλωση των τσιγάρων και τα έσοδα από τους φόρους που τη συνοδεύουν θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, δε νομίζω ότι είναι εισπρακτικοί οι λόγοι (σιγά μη γεμίσουν τα μπουζούκια αστυνομικούς να πιάνουν παράνομους καπνιστές και να μοιράζουν αβέρτα πρόστιμα, αυτά δε γίνονται) αλλά μάλλον συνέτισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επαναλαμβάνω, το ιδανικό θα ήταν μια μέση λύση ώστε οι καπνιστές να μπορούν να καπνίζουν χωρίς να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι, αλλά μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στη χώρα μας, κάτι τέτοιο φάνηκε ότι είναι αδύνατο να συμβεί, αφού παρά το σχετικό νόμο, ΟΠΟΥ και να πας κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά είναι ντουμάνι.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση πέραν της πλήρους απαγόρευσης και για να συμβαίνει και σε τόσες χώρες της Ευρώπης όπου είμαι σίγουρος πως αν υπήρχε άλλη λύση θα είχε υιοθετηθεί, μάλλον η απαγόρευση είναι γενικά η μόνη διέξοδος.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong