Αρχικό μήνυμα απο
nino X3
αν και το post σου Αρη ειναι αντιφατικο αρχη και επιλογος να σχολιασω μερικα θεματακια..
Απο ποτε η ελευθερη βουληση και η επιλογη χαρακτηριζονται αρρωστια? το σκεφτηκαμε καθολου αυτο?
Ο συσχετισμος του καπνου με τα ναρκωτικα ειναι τελειως αστοχος.
Ο μη καπνιστης που ενοχλειται θα μπορουσε να μην πηγαινει αυτος στα κεντρα τα οποια θα ειχαν αυτοπροσδιοριστει ως καπνιζοντων (αν υπηρχε τετοια και δικαιη κατασταση) και μη μου πεις οτι ειναι αντιδημοκρατικο... γιατι και gay bar υπαρχουν και πολλα αλλα τετοια "προσδιορισμενα" μαγαζια στα οποια ομως δεν πας αν δεν...
Τεσπα ολα εχουν τη θεα τους αναλογα απο που καθεσαι και βλεπεις και ουτε ειμαι κατα της απαγορευσης εστω ετσι οπως ηταν,απλα και το timing ειναι λαθος και τα μετρα..
θα κλεινουν τα μαγαζια που θα παρανομησουν για πεντε φορες με ανακληση αδειας, γιατι δεν κανουν το ιδιο στα βενζιναδικα με την νοθευμενη βενζινη ή στις τραπεζες με τις παρανομες χρεωσεις? γιατι δεν εξαντλουν την αυστηροτητα τους σε αυτους που δημοσια δηλωνουν οτι τα "πηραν"?
Αστο δεν θα βγαλουμε ακρη!
Αγαπητέ Γιάννη, όταν κάτι αποτελεί εξάρτηση παύει να είναι ελεύθερη βούληση. Πολλοί θέλουν να κόψουν το τσιγάρο αλλά δε μπορούν, τουλάχιστον με ευκολία. Όταν μάλιστα καθορίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους από αυτό (που θα διασκεδάσουν, πως θα βρουν τρόπο να καπνίσουν κλπ) χάνεται η ελευθερία, σε σχέση με ένα άτομο που δεν καπνίζει. Άρα είναι κάτι δεσμευτικό, φαντάζομαι θα συμφωνείς.
Όσο για τα ναρκωτικά, μόνος μου είπα πως είναι ακραίο παράδειγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι σε θεωρητική βάση οι δύο περιπτώσεις δεν εμφανίζουν κοινά.
Όσον αφορά στα μαγαζιά καπνιζόντων μη καπνιζόντων συμφωνώ, μόνο που τόσο καιρό δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ΠΑΝΤΟΥ υπάρχει ντουμάνι παρότι υποτιθεται ότι το κάπνισμα απαγορεύεται ήδη σε κλειστούς χώρους. Αυτό δεν είναι άδικο?
Και για το τελευταίο συμφωνώ επίσης. Σίγουρα τα κακώς κείμενα του κράτους μας είναι πολύ βαθύτερα και σοβαρότερα από την απαγόρευση ή μη του καπνίσματος, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως ό,τι μέτρο και να παρθεί, ακόμα και σωστό, πρέπει να το επικρίνουμε αν δεν έχουν επιλυθεί προηγουμένως άλλα σοβαρότερα ζητήματα.
Πάντως, πριν κανα χρόνο περίπου πέρασε ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και την ειδική διαμόρφωση χώρων καπνιζόντων, ένας νόμος που πέρα από τα χαρτιά δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ, πέρα από τις πρώτες 10-15 μέρες.
Δυστυχώς, όσο αυστηρός και να φαντάζει ο νέος νόμος ως προς τις κυρώσεις, δε νομίζω ότι στην πράξη θα εφαρμοστεί, τουλάχιστον κατά γράμμα, οπότε μάλλον η κουβέντα μας είναι περισσότερο φιλολογική-θεωρητική, παρά ουσιαστική.
Μακάρι πάντως να διαψευστώ αλλά και να πάρουν σειρά και άλλοι εξίσου αυστηροί νόμοι για τα βενζινάδικα που ανέφερες και κυρίως για τις δωροδοκίες, την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή και για πολλά ακόμα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας (σε σχέση με το κάπνισμα) για τον Έλληνα πολίτη.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong