Αρχικό μήνυμα απο
GiannisRob
Δηλαδή πήγες στο συνεργείο, έπιασες ένα κουζινέτο στο χέρι σου, διαπίστωσες ότι έχει φάει τελείως την πρώτη στρώση υλικού και θεωρείς ότι δεν είναι πολύ; Και πόσο βάθος έχει η κοιλότητα; Και είναι εντός προδιαγραφών; Και ποιος έχει τη γνώση να στο πει αυτό;
Το έδρανο ολίσθησης δεν είναι κάτι το όσο απλό όσο φαίνεται, διότι οι πιέσεις που αναπτύσσονται σε αυτό είναι τεράστιες, οι απόλυτες διαστάσεις ιδαίτερα μικρές (μιλάμε για κρίσιμο πάχος φιλμ λιπαντικού μερικά δέκατα) και τα όρια ανοχών πολύ αυστηρά, ώστε να εξασφαλίζεται σωστή λίπανση.
Ως θεμελιώδες στοιχείο μηχανής, το έδρανο ολίσθησης, επιτελεί πολλαπλό ρόλο, πέρα από τη λίπανση. Η σύσταση του είναι τέτοια ώστε να αποτελεί το μαλακό υλικό σε περίπτωση επαφής, προστατεύοντας έτσι το στρόφαλο που είναι ακριβότερος και δυσκολότερος στην αντικατάσταση. Η βασικότερη, όμως, λειτουργία του πέρα από τη μείωση των τριβών, είναι αυτή του ελατηρίου και αποσβεστήρα στην κίνηση του μπιελοπίστονου.
Έχω φάει κάποια χρόνια ως διδακτορικός φοιτητής με αντικείμενο μη γραμμική δυναμική ταχύστροφων αξόνων και εδράνων, και πάλι δυσκολεύομαι στην πλήρη κατανόηση της λειτουργίας του. Και έρχεται ο κάθε μάστρο-Τάκης, ξύνει λίγο το μέταλλο με το νύχι του, αφού έχει πρώτα ξύσει τα αυτιά και τα αρχiδια του και σου λέει "έλα μωρέ, καλό είναι". Όποιος θεωρεί ότι έτσι γίνονται διαγνώσεις και επισκευές κινητήρων είναι άξιος της μοίρας του.
Γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία να κατεβάσεις το κάρτερ (σίγα τη διαδικασία) και να βγάλεις τα μέταλλα, τα αλλάζεις κιόλας. Δε χρειάζεται να λύσεις τα πάντα, αλλάζουν και από κάτω, το έχει κάνει και ο Sreten στο V10. Δε θα γίνεται στο Ν43? Επίσης καθαρίζεις το κάρτες ΠΛΗΡΩΣ, να γυαλίσει, να βλέπεις τη φάτσα σου πάνω του, όχι το βάζεις όπως είναι. Το ίδιο και με το χωνί του λαδιού. Και προφανώς μπαίνει καινούρια αντλία λαδιού. Αν αποφασίσεις να επισκευάσεις ένα κινητήρα που έφαγε τα μέταλλα των μπιελών, δε χωράνε τσιγκουνιές.
Αν δεν θέλεις ή δε δύνασαι να ξοδέψεις τόσα χρήματα, παίρνεις ένα μεταχειρισμένο μοτέρ, κάνεις το σταυρό σου και το βάζεις πάνω. Εγώ σε άλλη περίπτωση, αυτό έκανα. Ήμουν μάλλον τυχερός και μου βγήκε.