Ο καθρεπτης του οδηγού αγοράστηκε καινούργιος από το ebay de, στην αρχική του συσκευασία στο κουτί της bmw, έλειπε μόνο το εξωτερικό καπάκι (αυτό που είναι βαμμένο στο χρωμα του αυτοκινήτου), αλλά δεν το ήθελα, έτσι και αλλιώς θα χρησιμοποιούσα το δικό μου.
Προς ενημέρωση σας, από το 2018 η bmw έχει καταργήσει το auto Dim στον καθρέπτη του συνοδηγού σε όλα της τα μοντέλα.
Ο καθρεπτης του οδηγού αγοράστηκε μεταχειρισμένος και μάλιστα με σπασμένη βάση και γενικά γδαρμένος, το τζάμι και το ηλεκτρικό του σύστημα ήταν οκ, όποτε το ρισκάρισα με σκοπό να χρησιμοποιήσω τα δικά μου!
Δεν ήξερα πραγματικά εάν τα εντόσθια… του ηλεκτρικού καθρέπτη θα ταίριαζαν στον δικό μου χειροκίνητα ανακλινόμενο, το ρίσκαρα με το εξής σκεπτικό: 100 ευρω τον αγόρασα, το τζαμι το autoDim στην bmw έχει κοντά 400 ευρω, εάν δεν γινοταν τελικά θα μου έμενε το τζαμι με 100 ευρώ, μια χαρά ντιλ!
Στο δια ταύτα, στο χειροκίνητα ανακλινόμενο καθρέπτη όταν ξεχωρίσει η τριγώνη βάση που βιδώνει στο κασωμα ο φερον μηχανισμός καταστρέφεται, πρέπει να κοπεί με ντεμελ, πετάγεται το ελατήριο της επαναφοράς και πάει για τα σκουπίδια!
Αυτό ήταν και το μόνο άσχημο, θα μπορούσα να τον πουλήσω, αλλά δεν πειράζει.
Ο ηλεκτρικα αναδιπλούμενος είναι άλλη ιστορία, η βάση αποσυνδέεται από το μοτέρ και ξανα συνδέεται όσες φορες θελουμε, η bmw φυσικά δεν τα δίνει χωριστά, τα έχει όλα ένα κωδικό με το ανάλογο κόστος, αλλά ποιος την χεζει…
συνέχεια…
Όλοι οι shadow line καθρέπτες έχουν την ίδια βάση, είτε είναι χειροκίνητα ανακλινόμενοι είτε όχι.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαύρους ματ, άρα η βάση από shadow line καθρέπτη είναι άλλη από του μαύρου ματ και τούμπαλιν και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εντόσθια… του ενός στον άλλον.
Επίσης ο ηλεκτρικά αναδιπλούμενος γίνεται βίδες…, ενώ ο χειροκίνητα καταστρέφεται.
Καθρέπτης χειροκινητος χωρίς μοτέρ, αυτό το χείλος με τον κίτρινο κύκλο στο βαθος του κόκκινου κύκλου πρέπει να κοπεί με ντρεμελ, στο πράσινο κύκλο κενό χωρίς κέντρο linebus!
SOS!!! Για όποιον το επιχειρήσει, όταν κοπεί με το ντεμελ το αλουμινένιο χείλος (αυτό στον κίτρινο κύκλο), μέσα υπάρχει ελατήριο πολύ συμπιεσμένο, πρέπει να κρατάνε δυο άτομα γερά τα δυο κομμάτια του καθρέπτη που θα αποχωριστούν γιατί υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ!!!!!!!!
Στην τελευταία φωτό στον μπλε κύκλο, βάζουμε ένα κατσαβίδι πλακέ στην κόκκινη γραμμή, ένα σκληρό πλαστικό πλακέ, ότι έχουμε, δεν θέλει ζόρι και ανασηκώνουμε λίγο το μοτέρ από την βάση, το στρίβουμε λίγο δεξια και έχουμε δυο κομμάτια πλέον στο χέρι.
Βάζουμε την δικη μας βάση shadowline που όπως είπαμε είναι εκκλησία…,την στρίβουμε αριστερά, κάνει κλικ… και τελειώσαμε!
Κλείνουμε τον καθρέπτη με τα καπάκια τα δικά μας, αυτά τα ιερά… και έχουμε έναν καθρέπτη ακριβώς σαν αυτόν που είχαμε, με ανάκληση ηλεκτρικη και autoDim.
Τοποθετήσαμε πλέον τα καινούργια καθρεφτάκια και πάμε στα της καλωδίωσης.
Μετά την τοποθέτηση δεν δουλεύει τίποτα, ούτε παράθυρα ούτε καθρέπτες, αναμενόμενο!
Οι απλοί καθρέπτες έχουν 6 pin, οι ηλεκτρικοί έχουν 5.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να συνδεθούν:
1) πρέπει να περαστεί ένα καλώδιο από την ασφαλειοθηκη στον χώρο του κινητήρα μέχρι τον καθρέπτη του συνοδηγού, δύσκολη δουλειά, πολύ ξήλωμα, αλλά εργοστασιακή!
2)όλη η δουλειά γίνεται στο διακόπτη του οδηγού και συγκεκριμένα στην κεντρική φυσα των διακοπτών.
Κόβουνε τα καλώδια 7-8-9 που πάνε την φυσα και τα συνδέουμε παράλληλα στα 1-2-10 που πάνε στη φυσα.
«7 στο 1 - 8 στο 2 - 9 στο 10» όχι εργοστασιακός τρόπος, πατέντα, χωρίς προβλήματα και σαφώς ασφαλέστατη!
Εγώ έτσι τα σύνδεσα και όλα καλά!
Οπως βλεπετε τα χρώματα δεν είναι παντού τα ίδια, στην τελευταία φωτό με τα πράσινο μπλε άσπρο η φυσα είναι από USA pre LCI και οι πάνω με τα κίτρινα είναι η δική μου, επικεντρωνόμαστε στα νούμερα και όχι στα χρώματα!!!