Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 1023

Θέμα: Όσα Λένε & Γράφουν

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
  1. #1
    Εγγραφή
    23-12-09
    Μηνύματα
    9.392
    Thanked
    16591
    Rides
    2

    Προεπιλογή

    Η... αποκοινωνικοποίηση της ασφάλισης


    Της Ρούλας Σαλούρου

    Στήνεται σιγά – σιγά, πλην όμως μεθοδικά, το σκηνικό μιας σημαντικής δομικής αλλαγής του ασφαλιστικού, που επιγραμματικά οδηγεί σε ένα σύστημα με έναν φορέα συνταξιοδότησης, κύριας και πιθανώς επικουρικής ασφάλισης. Συμπληρωματικά και σχεδόν αναγκαστικά, αφού η «κοινωνική» σύνταξη θα είναι πολύ χαμηλή, θα λειτουργούν φορείς επαγγελματικής – συμπληρωματικής ασφάλισης, ενώ παραμένει πάντα, και η λύση της ιδιωτικής – ατομικής ασφαλιστικής κάλυψης.

    Το νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, που θα ισχύσουν όμως από το 2015 και εφεξής.

    Στόχος είναι, όπως περιγράφουν στο Capital.gr στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, να δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων, με βασικό κορμό το ΙΚΑ. Η αρχή θα γίνει μέσω της ενοποίησης των εισπρακτικών μηχανισμών των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει θέσει ως στόχο, κάπου κοντά στο 2016, να υπάρχει ένα ταμείο κύριας σύνταξης.

    Ο νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη που ψηφίστηκε το 2010, και αποτελεί την πρώτη, ουσιαστική αλλά και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση της Τρόικας στη δομή και τη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε από πολλούς το πείραμα της Ευρώπης.

    Και αυτό γιατί εισάγει ένα «κεφαλαιοποιητικού» τύπου σύστημα ασφάλισης, που ο εργαζόμενος, μετά από 40 χρόνια εργασίας κι αφού έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 67ο έτος της ηλικίας του θα λαμβάνει κύρια σύνταξη, κατά τι μικρότερη από το μισό του μέσου μισθού του. Βάσει του νέου συστήματος που έχει καθοριστεί από το 2010, το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 50%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Στην πράξη, το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπεται σε ένα «ιδιωτικό», κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

    Η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται στην καταβολή μιας προνοιακής παροχής ύψους 360 ευρώ, με όρους 2010, την λεγόμενη «Βασική σύνταξη».

    Στον βασικό αυτό καμβά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως «ζωγραφίστηκε» από το δίδυμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, μπαίνουν σιγά σιγά σημαντικές πινελιές.

    Μια τέτοια, θεωρείται η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και η εξαίρεση τεσσάρων επικουρικών , που αυτόματα μετατράπηκαν σε... περίπου επαγγελματικά – ιδιωτικά.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται εκ νέου η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, καθώς η παλιά υπουργική απόφαση είχε τόσες πολλές στρεβλώσεις που μετέτρεπε την επικουρική σύνταξη σε βοήθημα.

    Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για μελλοντική συγχώνευση των δύο παροχών, κύριας και επικουρικής σύνταξης, προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

    Τον συμπληρωματικό ρόλο της επικουρικής θα αναλάβει η επαγγελματική ασφάλιση, για την οποία άλλωστε ασκούνται πιέσεις από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

    Η όλη προσπάθεια, που επιδιώκεται σταθερά και σταδιακά, βρίσκεται στην γραμμή της Τρόικας, ενώ στηρίζεται και στην ευρωπαϊκή ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις. Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε πριν από μερικές ημέρες, έκθεση πρωτοβουλίας σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και διάσωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα προάγεται ο στόχος της αναζήτησης λύσεων στη βάση της ενδυνάμωσης των «τριών πυλώνων» των Συνταξιοδοτικών Συστημάτων με έμφαση αφενός στην προάσπιση της επάρκειας των συντάξεων του πρώτου πυλώνα (κύρια σύνταξη) και αφετέρου στην καθολική επέκταση των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων ως «συμπλήρωμά» του, καθώς προφανώς ο πρώτος πυλώνας δεν θα μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων και να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

    Πηγή:www.capital.gr
    πιστευω να καταλαβαινουν τωρα οι φιλοι μας οι συνταξιουχοι των 1500, 2000, 3000 ευρω που τους επιδοτουμε εμεις σημερα με τις εισφορες μας διοτι οι δικες τους εισφορες εχουν χαθει οριστικα, για ποιο λογο διαμαρτυρομαστε.

    νομιζω ειναι φυσιολογικο να φωναζουμε οταν σημερα πληρωνουμε αρκετα χρηματα που δεν περισσευουν για συνταξεις ανθρωπων που δουλεψαν λιγοτερα απο τα προβλεπομενα χρονια, ή ανηκουν σε καποια προνομιακη ομαδα, για να μην αναφερουμε τις απατες.

    θα δουλευουμε 40 χρονια για να παρουμε 360 ευρω (και αν) και οποιος θελει περισσοτερα να παει στον ψωμιαδη, στον κοντομηνα, στην aig κλπ, ή σε αλλη εταιρια.

    ειμαστε σε μια εποχη που εχει χαθει εντελως η φερεγγυότητα και η πιστη.
    εδω ολοκληρα κρατη (με πρωτο το δικο μας) αθετουν συμφωνιες και κουρευουν ομολογα κατα 85%, τραπεζες κουρευουν καταθεσεις απλων καταθετων οι οποιες θα θεωρουνται -ακουσον ακουσον- επενδυση (!!!) απο ενα ποσο και πανω (το οποιο μπορει να αλλαζει κατα το δοκουν)!
    και ερχονται και σου λενε οτι πρεπει να δουλευεις 40 χρονια, οι εισφορες σου να αποτελουν προσθετη φορολογια ουσιαστικα βουλωνοντας τρυπες, εθελουσιες, προσληψεις στο δημοσιο, αυξησεις βουλευτων κλπ, αλλα θα σου δωσουμε 360 ευρω γιατι τοσα μποροουμε.
    αν δεν σου φτανουν πηγαινε και κανε ιδιωτικη ασφαλεια οπου νομιζεις και αν κλεισει bad luck, ή αποταμιευσε εσυ ο ιδιος, για να ερθουμε μετα να σου πουμε οτι οι οικονομιες για τα γεραματα σου ειναι επενδυση με ρισκο και αρα στην κουρευουμε και αυτην!!!

    απο πουθενα δεν γλιτωνεις!
    καταλαβαινετε τωρα ή ακομα υπαρχει καποια απορια?

  2. The Following 7 Users Say Thank You to Stathis For This Useful Post:

    hades7 (31-05-13), kostas 325 (01-06-13), Kostas_1 (31-05-13), Monsta (31-05-13), PANOS-E60 (31-05-13), S8N (31-05-13), Κωνσταντίνος (01-06-13)

  3. #2
    Εγγραφή
    05-02-10
    Περιοχή
    Γερακας
    Μηνύματα
    5.944
    Thanked
    12384
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    η απάντηση είναι ότι όλο αυτό είναι άδικο, νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό, σαδιστικό, ρατσιστικό, εγκληματικό. Ισως μάλιστα να είναι και οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισης του περιούσιου λαού μας από προσώπου Γης.

    και όμως, ων ουκ έστιν αριθμός, μελέτες που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία 20+ χρόνια, προειδοποιούσαν σαφώς για το που πάμε. Ποιός λοιπόν προσπαθεί στα σοβαρά να μας πείσει σήμερα ότι εκπλήσσεται με τη νέα κατάσταση που δρομολογείται στο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό ? Μήπως αυτός που προτιμούσε να ακούει τα γλυκόλογα των πολιτικών αντί των ειδικών οικονομολόγων ? Μάλλον.

    δεν ξέρω αν ακόμα και σήμερα κάποιοι συμπολίτες μας έχουν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη "πτώχευση". Ενδεχομένως την αντιλαμβάνονται ως πολιτικό επιχείρημα, ως μέσον παραπλάνησης, ως βερμπαλιστικό ελιγμό. Δυστυχώς έχουν άδικο, πτώχευση σημαίνει η αδυναμία ενός κράτους να πληρώσει τι υποχρεώσεις του, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές, αυτό και τίποτα άλλο.

  4. The Following 5 Users Say Thank You to PANOS-E60 For This Useful Post:

    Kostas_1 (31-05-13), Monsta (31-05-13), Stathis (31-05-13), Thomelef (31-05-13), Κωνσταντίνος (01-06-13)

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP