Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη ώρα της Sprider, που μέχρι προ λίγων ετών μεγαλουργούσε εντός και εκτός συνόρων, φτάνοντας να χαρακτηρίζεται ως η «ελληνική Zara», βρίσκεται η οικογένεια Χατζηιωάννου.
Η αλυσίδα καταστημάτων ειδών ένδυσης συνεχίζει να λειτουργεί υπό το βάρος των τεράστιων ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ο ίδιος ο Σάκης Χατζηιωάννου, που δημιούργησε από το μηδέν το φαινόμενο Sprider, φτάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, κατηγορούμενος μαζί με άλλα μέλη του τότε δ.σ. -μεταξύ αυτών και ο αδελφός του Σάββας- για προμελετημένο εμπρησμό των αποθηκών και των γραφείων στην Ανθούσα, ώστε η εταιρεία να εισπράξει την αποζημίωση.
Χαριστική βολή
Η πυρκαγιά, που κατέστρεψε ολοσχερώς τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, προξενώντας ζημίες άνω των 12 εκατ. ευρώ, ήταν η τέταρτη τα τελευταία χρόνια και έμελλε να αποδειχθεί και «φαρμακερή» για τη βιωσιμότητα του ομίλου. Για τη συγκεκριμένη επένδυση, μάλιστα, το υπ. Ανάπτυξης ζητά να επιστραφεί η επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου, ύψους 2,045 εκατ.
Οι επικεφαλής της εταιρείας αντικρούουν τις κατηγορίες, με τον Σάκη Χατζηιωάννου να δηλώνει πως «η πυρκαγιά ήταν ένα σημαντικότατο πλήγμα, από το οποίο ούτε η εταιρεία ούτε η οικογένειά μου ως βασικοί μέτοχοι αυτής δεν είχαμε κανένα συμφέρον και απολύτως τίποτα να κερδίσουμε».
Πάντως, το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως και η αποζημίωση των 9,97 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ο όμιλος για την πυρκαγιά, καθώς η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται, ενώ, έναν χρόνο μετά, ούτε η πυροσβεστική υπηρεσία έχει εκδώσει το πόρισμά της.
Σανίδα σωτηρίας
Τώρα, υπό νέα διοίκηση και με νέα έδρα στη Θεσσαλονίκη, η Sprider αναζητά τη σωτηρία μέσα από το άρθρο 99, στο οποίο προσέφυγε στις 8 Ιανουαρίου 2013, αναμένοντας την έκδοση της οριστικής απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Ήδη από τις 25/2 το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, για απαγόρευση κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης από τους πιστωτές, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση για το αν το αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης θα γίνει αποδεκτό. Αν δεν δοθεί το πράσινο φως, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον όμιλο και τους 1.080 εργαζομένους (περίπου 500 άτομα έχουν απολυθεί από πέρυσι).
Sprider οφείλει περισσότερα από 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα οποία 55,5 εκατ. αποτελούν δάνεια που έχουν πάψει να αποπληρώνονται. Πέρυσι, μάλιστα, ο δανεισμός της αυξήθηκε κατά 10 εκατ., καθώς κατέπεσαν εγγυητικές επιστολές για την αγορά εμπορευμάτων. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική και την Εμπορική Τράπεζα για αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου των 26,2 εκατ. ευρώ δεν ευοδώθηκαν και, πλέον, η λύση αναζητείται στο «κούρεμα» των πιστωτών μέσω του άρθρου 99.
Ακριβώς λόγω των υψηλών υποχρεώσεων, αλλά και της αρνητικής καθαρής θέσης (στο τέλος του 2012 έφτανε τα 17,7 εκατ. ευρώ), οι ορκωτοί ελεγκτές που υπογράφουν τον ισολογισμό της Sprider δήλωσαν αδυναμία να εκφράσουν γνώμη. Ως αποτέλεσμα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
Αποχώρησε
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία προς την κυπριακή Naqua Investments έναντι 640.000 ευρώ, που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2012, ακυρώθηκε, καθώς δεν επικυρώθηκε από τις τράπεζες. Η Sprider, ωστόσο, έχει αποφασίσει να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το εξωτερικό, όπου διατηρούσε 27 σημεία πώλησης.
Info
Η Sprider αριθμεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πωλήσεων πανελλαδικά, με 78 καταστήματα. Πολλοί τα εποφθαλμιούν, ποντάροντας ότι θα επαναληφθεί το «μοντέλο» της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Ατλάντικ.
Το 2012 ο όμιλος εμφάνισε καθαρές ζημίες 49,9 εκατ. ευρώ, αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 24,4 εκατ., μείωση πωλήσεων 31% (81 εκατ.) και αρνητικά ίδια κεφάλαια 17,7 εκατ. ευρώ.
https://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1772826