Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 994

Θέμα: Επικαιροτητα - Προβληματισμοι ...02 2013

Hybrid View

Προηγούμενο μήνυμα Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Επόμενο Μήνυμα
  1. #1
    Εγγραφή
    28-11-11
    Περιοχή
    ΑΡΓΟΣ
    Ηλικία
    37
    Μηνύματα
    1.311
    Thanked
    1475
    Rides
    0

    Προεπιλογή

    Σφοδρή κριτική που αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης άσκησε κατά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά της Γερμανίας σε άρθρο του στην El Pais με τον τίτλο «Προς υπεράσπιση της Κύπρου» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος κατηγορώντας τους ευθέως ότι «αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα» και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και αυτό θα το πληρώσει η ΕΕ".

    «Οι υπουργοί του Ecofin αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα, καθώς και τη γεωπολιτική και στρατηγική θέση της Κύπρου και αυτό θα στοιχίσει πολλά στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Δεν μέτρησαν την επίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας-κλειδί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτός θα τους κοστίσει».

    «Η Κύπρος διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο τουριστικές, καθώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προκάλεσαν ενδεχομένως μέγιστη ανισορροπία στους συσχετισμούς ισχύος και επιρροής εντός και εκτός ΕΕ. Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σήμερα είναι αν τα κυπριακά κοιτάσματα θα είναι ευρωπαϊκά, ρωσικά, τουρκικά, λιβανέζικα, ή ισραηλινά. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή πολιτική...».

    «Εν όψει των γεγονότων, υποτιμάται η γεωπολιτική προσέγγιση, και υιοθετείται η ψευδο-τεχνοκρατική (sic), την ώρα που η κυπριακή κοινωνία έχει εισέλθει σε μία οδό μαρτυρίου δυσανάλογη και άδικη».

    Ο υπουργός της κυβέρνησης Θαπατέρο, καταγγέλλει τους ευρωπαίους αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τη μεταστροφή του φιλοευρωπαϊκού κλίματος στη Μεγαλόνησο, και την διολίσθηση από τους διθυράμβους της ένταξης στο «ευρωπαϊκό κλαμπ» το 2003 στις σημερινές διαδηλώσεις και το αίτημα περί εξόδου από το ευρώ.

    Ο κ. Μορατίνος «θυμίζει» ότι «το σημερινό αποκηρυγμένο τραπεζικό κυπριακό σύστημα, παρουσιαζόταν, μόλις πέντε χρόνια πριν, ως σημείο αναφοράς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Οπως επισημαίνει εξάλλου, «όχι μόνο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά πολλές άλλες εταιρίες και ιδρύματα, ανάμεσά τους βρετανικά και γερμανικά, γνώριζαν και επωφελήθηκαν από το κυπριακό σύστημα».

    «Σκανδαλίζομαι σήμερα όταν ακούω τον τρόπο με τον οποίον οι κυπριακές τράπεζες αποτελούν ταπείνωση για τους Κυπρίους εξαιτίας των καταθέσεων που διατηρούσαν ρώσοι ιδιώτες και εταιρίες, γιατί μπορούμε να αναρωτηθούμε αντιστοίχως αν (παρόμοια) άφιξη ρωσικών κεφαλαίων (η οποία αποκηρύσσεται στην Κύπρο) δεν έχει σημειωθεί επίσης σε Γερμανία ή Ηνωμένο Βασίλειο». «Η κατάσταση στην Κύπρο ήταν γνωστή, και γιΆ αυτό η Τρόικα είχε πληροφορίες», επισημαίνει ο Μορατίνος εννοώντας ότι και οι Γερμανοί και οι Βρετανοί κάνουν ακριβώς τα ίδια.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αναφέρεται και στη δραματική έκκληση που είχε απευθύνει τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Λευκωσία ενώπιον των «παντοδύναμων υπουργών του Ecofin», ο κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Βάσσος Σιαρλής, υπενθυμίζοντας ότι «η παρακμή της Αθήνας ξεκίνησε με τη διάρρηξη των συμφωνιών στις οποίες είχαν καταλήξει οι 150 πόλεις-κράτη της Συμμαχίας της Δήλου». Η σύγκριση με την ΕΕ και τη Γερμανία δεν έγινε δεκτή με θετικό μάτι και οι υπουργοί του ευρώ έκαναν τα στραβά μάτια στην παρέμβαση», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μορατίνος.

    «Οταν ακούγονται φωνές τόσο επικριτικές κατά της Κύπρου, πρέπει να υπενθυμίσουμε στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτή η χώρα, στην οποία ζουν μόλις κάτι παραπάνω από 1.200.000 κάτοικοι, διαθέτει ΑΕΠ της τάξεως των 21,5 δισ. ευρώ, κατέχει την 31η θέση στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, νεοπαγή πανεπιστημιακή κοινότητα με 7.000 φοιτητές και υδρογονάνθρακες οι οποίοι αποτελούν τα τρίτα σε μέγεθος αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο».

    «Για όλα τα ανωτέρω, (εκφράζω την) αλληλεγγύη μου και στήριξη μου στους Κυπρίους», καταλήγει ο Μορατίνος.

  2. #2
    Εγγραφή
    02-01-10
    Περιοχή
    Στη διαδήλωση του φραπέ
    Ηλικία
    54
    Μηνύματα
    11.740
    Thanked
    14747
    Rides
    1

    Προεπιλογή

    Το Γλέζο και το Στρατούλη που είναι σύντροφοι στο ίδιο κόμμα, δεν τους γνωρίζει ?


    Σταθάκης: Φοβάμαι για τις καταθέσεις στην Ελλάδα

    Την ανησυχία του για ενδεχόμενη μετάδοση του «κουρέματος» των καταθέσεων από την Κύπρο στην Ελλάδα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε πως θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση για την τρόικα «δεν θα είναι έκπληξη».

    Τους φόβους του για την ασφάλεια των ελληνικών καταθέσεων διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης μετά και τους χειρισμούς της τρόικα στην διάσωση της κυπριακής οικονομίας, σε συνέντευξη του στον RealFM.

    Ο κ. Σταθάκης, υποστήριξε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν σε περίπτωση υστέρησης στα δημόσια έσοδα η τρόικα χρησιμοποιήσει «κάποιας άλλης μορφής εργαλεία σαν αυτά που χρησιμοποίησε στην Κύπρο», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν φοβάται για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε:

    «Γι' αυτό ανησυχώ. Οχι μόνο ως προς αυτό, ως προς το ότι θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τα δημόσια έσοδα με κάποιας μορφής φορολόγηση των καταθέσεων. Μπορεί να είναι και ήπια αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι εκεί που πάει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση, εγγράφουμε πάλι έναν μηχανισμό αστάθειας στο εσωτερικό του».



    Πηγή: https://www.iefimerida.gr/node/97437#ixzz2OvwsOwKu

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP