
Αρχικό μήνυμα απο
S8N
Το θέμα έχει πάρει μια ταξική κατεύθυνση (κακώς) και χάνουμε το νόημα.
Δε ζούμε στη δεκαετία του '50 όπου το αυτοκίνητο ήταν είδος πολυτελείας γιατί είχαμε την εναλλακτική να κυκλοφορούμε με άλογα, καμήλες και γαϊδούρια. Σήμερα το κωλάμαξο είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ με τεράστια χρηστικότητα, ιδίως στη χώρα μας όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ και ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ, αν όχι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ.
Αντ' αυτού, τα τσακάλια που ψηφίζουμε εδώ και 35 χρόνια θέλουν να μας πείσουν ότι το αυτοκίνητο είναι επένδυση, τεκμήριο διαβίωσης, είδος πολυτελείας κλπ. Αυτό συμβαίνει για μια μερίδα πληθυσμού που έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές μετακινήσεις, ένα για τα ταξίδια του, ένα για να βγάζει το άχτι του, ένα για το νησί, ένα για την παραλία, ένα για το Camel Trophy, κ.ο.κ. Για τη συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Εν πάσει περιπτώσει, λογικό και δικαιολογημένο είναι, μιας και το κωλάμαξό μας δεν κυκλοφορεί μες στο σπίτι μας αλλά σε δημόσιους δρόμους, να είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας βάσει κάποιων κριτηρίων.
Θέλεις αυτό το κριτήριο να είναι ο κυβισμός? Η χρήση? Η κατανάλωση? Οι εκπομπές καυσαερίων? Το εμβαδόν κατάληψης οδοστρώματος? Η διάμετρος της ζάντας? Πάω πάσο.
Όταν όμως πληρώνω απίστευτα τέλη ταξινόμησης, υπερβολικούς φόρους πολυτελείας και υπέρογκο ΦΠΑ για να αποκτήσω κάτι που μου είναι απαραίτητο, ΑΠΑΙΤΩ και οι παροχές του κράτους να είναι ανταποδοτικές και ισάξιες με την προσφορά.
Τι είναι, εν προκειμένω, το τόσο ανταποδοτικό? Το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο που έχει το μαύρο του το χάλι και είναι συχνά εγκληματικά επικίνδυνο? Ή το ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει παραχωρηθεί σε εργολάβους οι οποίοι για την κατασκευή και συντήρηση προ-εισπράτουν υπερβολικά ποσά σε διόδια? Μην είναι η αστυνόμευση των εθνικών οδών, ήτοι τα όργανα της τάξης που αντί να φροντίζουν για την ασφάλειά σου κρύβονται πίσω από θάμνους για να σε γράψουν στη μοναδική ευθεία που άνοιξες γκάζι ώστε να προσπεράσεις το τετραξονικό? Το βρήκα: Είναι οι χημικές τουαλέτες στα υποτυπώδη parking των εθνικών οδών, τα ψοφίμια που κανείς δε μαζεύει και οι διαφημιστικές πινακίδες με τους κώλους και τα see-through σουτιέν φάτσα κάρτα, ενίοτε και με τα photochopped μούτρα εκείνων που μας κυβερνούν.
Σήμερα λοιπόν, σα να μη φθάνει αυτό, πληρώνουμε τη βενζίνη 1,50 ευρώ το λίτρο (511 δρχ) όταν το 1994 που πήρα το πρώτο μου αυτοκίνητο πλήρωνα 138 δρχ. Τότε πλήρωνα 118 ευρώ τέλη ενώ σήμερα πληρώνω 580. Τι άλλαξε από τότε? Το νέφος? Ο δακτύλιος? Η τρύπα του όζοντος? Οι δρόμοι που έχουν γίνει πουτ@ν@ από τις καθιζήσεις και τους εργολάβους των ΔΕΚΟ? Μήπως μειώθηκαν τα τροχαία? Τίποτα απ΄όλα αυτά. Μόνο το δημόσιο χρέος άλλαξε, κι αυτό προς το χειρότερο.
Η κοροϊδία είναι πως όλες αυτές οι αυξήσεις έγιναν κεκαλυμένες υπό τον μανδύα της δήθεν οικολογίας, της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης αερίων του θερμοκηπίου. Αν ήθελαν πράσινη ανάπτυξη θα φρόντιζαν να έχουν συγκοινωνίες, θα έφτιαχναν ποδηλατόδρομους, θα επέτρεπαν τα σύγχρονα diesel στα αστικά κέντρα, θα ψάχνονταν με τα εναλλακτικά καύσιμα, θα προωθούσαν τη λύση του κοινόχρηστου αυτοκινήτου, θα μας ενημέρωναν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα έδιναν κίνητρα για αντικατάσταση καταλυτών και για ανανέωση του στόλου των βαρέων οχημάτων, θα εκσυγχρόνιζαν τα ΚΤΕΟ, θα συνέθεταν μητρώο βελτιωτών, θα έκαναν ελέγχους κλπ. Σε μια χώρα όπου η ανακύκλωση είναι ανέκδοτο, όπου η ενέργεια προέρχεται κυρίως από λιγνίτη και πετρέλαιο, όπου θάβουμε τα απορρίματά μας σε ΧΥΤΑ, όπου πετάμε τα μπάζα μας σε παράνομες χωματερές, όπου κάνουμε μπάνιο μέσα στα κολοβακτηρίδια, όπου κάνουμε τους βόθρους μας απορροφητικούς για να μην πληρώνουμε 70 ευρώ το δίμηνο στον αχόρταγο, όπου πίνουμε νερό με εξασθενές χρώμιο και τρώμε κρέας με διοξίνες, όπου καίμε τα δάση και κάνουμε τα ποτάμια αποχετεύσεις, σ' αυτή τη χώρα λοιπόν είπαμε να βάλουμε ένα τέλος θεσπίζοντας ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΕΛΗ. ΠΙΤΣΕΣ ΜΠΛΕ.
Ας αφήσουμε λοιπόν την επιχειρηματολογια περί δίκαιου μέτρου και άλλων τέτοιων. Οι άνθρωποι ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ. Επειδή εισέπραξαν τα 3 του Καράμπελα με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στα τέλη, ενσωματώνουν τα τελευταία στην τιμή των πρώτων κι έτσι θα τα πληρώνουμε ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ. Φυσικά ούτε λόγος δεν έγινε για ένα αδιάβλητο σύστημα καταμέτρησης της κατανάλωσης καυσίμων, αλλά ούτε και για πάταξη του λεθρεμπορίου. Μ' αυτά και με τα καρτέλ θ' ασχολούμαστε τώρα? Έχουμε στόχους να τηρήσουμε γιατί το πακέτο της βοήθειας έρχεται σε δόσεις.
Τελειώνοντας, δε θα σχολιάσω καν αυτό που διάβασα, ότι δηλαδή το υπουργείο θέλει να αποφύγει τα έξοδα αποστολής των εντύπων για τα τέλη κυκλοφορίας... Η αποστολή φορολογικών δηλώσεων, εκκαθαριστικών, ΕΤΑΚ κλπ δηλαδή είναι που μας έχει ρίξει έξω στον προϋπολογισμό ή τα μακρυά χέρια και η ανικανότητα ορισμένων?