gant (20-10-12)
Ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση από τον μπρο.
Σήμερα που έκανα το δικό μου, πίσω δεν μπορεί να πάει πάνω από -1.5 με τα εργοστασιακά κάτω ψαλίδια.
Παραμένω ακόμη με την απορεία πως απλό Ε46 ακόμη και χαμηλωμένο μπορεί να έχει τόσο πολύ κάμπερ.
Ο Βασίλης (Γιαννώτης) με το κάμπριο νομίζω το έχει χαμηλωμένο.
Πόσο κάμπερ έχεις ?
alexk (06-11-12)
Με 1 πόντο χαμηλωμα πίσω παει -1.5 πάντως
Βασίλη η λογική το να αυξήσεις το κάμπερ έχει να κάνει με το στυλ οδήγησης και χρήση που κάνεις.
Άν π.χ. πας σε "ισιάδια" δεν έχει νόημα να έχεις μεγάλο κάμπερ επειδή απλά τρως στραβά το ελαστικό.
Άν όμως κάνεις "τοπ ρεϊσινγκ" οδήγηση, τότε αυξάνεις το κάμπερ γιατί όταν στρίβεις από το ρολλ του αυτοκινήτου, θέλεις το λάστιχο να πατάει όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται στην άσφαλτο.
Έτσι άν έχεις μικρό κάμπερ και στρίβεις μπάλα, θα πατάνε τα ελαστικά σου στο εξωτερικό μέρος του πέλματος.
Οπότε αυξάνοντάς το, κάνεις την κατανομή στο πέλμα του ελαστικού να είναι ομοιόμορφη.
Ο μπακαλίστικος τρόπος να δεις άν έχεις λίγο κάμπερ για την χρήση σου, είναι μετά την οδήγηση να δεις που έχει φαγωθεί το ελαστικό.
Ο επιστημονικός τρόπος είναι να δεις τι θερμοκρασία έχει το πέλμα του ελαστικού.
Άν π.χ. η θερμοκρασία στο έξω πέλμα του ελαστικού είναι πιο υψηλή από το κέντρο και από το μέσα μέρος, η κάμπερ δεν επαρκεί.
Άν π.χ. η θερμοκρασία στο έξω πέλμα του ελαστικού είναι χαμηλότερη από το κέντρο και το μέσα μέρος, έχεις πολύ υψηλή κάμπερ.
Το ιδανικό είναι να έχεις ίδια θερμοκρασία, έξω-κέντρο-μέσα.
Φυσικά αυτά είναι κυρίως για χρήση πίστας, εκτός και αν πηγαίνεις συνέχεια γρήγορα σε στροφές στον δρόμο (οπού και εκεί μπορείς να μετρήσεις με τον ίδιο τρόπο και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου).
Ο κατασκευαστής (BMW) βάζει σε κάθε μοντέλο, τη χρυσή τομή.
Τις μετρήσεις που θα είναι πιο καλές για το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών.
Μετά σε αφήνει να τροποποιήσεις αναλόγως τη χρήση που κάνεις.
Ξανά (μετά από πολλά χρόνια) το να έχεις κάμπερ είναι μόδα.
Βέβαια άν δεν το χρειάζεσαι, μόνο χειρότερο κάνει το αυτοκίνητο.
- Κακή φθορά των ελαστικών
- Ασάφεια στην ευθεία πορεία
- Χειρότερη επίδοση στο φρενάρισμα
- Ελαφρώς αυξημένη φθορά στα ρουλεμάν
Bazil Van Sinner (13-11-12), fanisk (07-11-12), Lambros46 (07-11-12), Vassilis ///M (07-11-12)