Μιας και τελειώνω (καλώς εχόντων των πραγμάτων) σε λίγο καιρό από την σχολή ΗΜ&ΤΥ του Πολυτεχνείου Πατρών να πω και την δική μου άποψη:
- Είναι τουλάχιστον ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το να πληρώνουν οι φοιτητές για τα βιβλία σε χώρα που έχει σε άρθρο του Συντάγματός της την έκφραση "Δωρεάν Παιδεία για τους πολίτες της".
Από εκεί προσπαθούν να καλύψουν τρύπες στην οικονομία οι "πεφωτισμένοι" πολιτικοί Ελλάδας και Ευρώπης?
Ας μειώσουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις, ας κόψουν στο ελάχιστο τον αριθμό εργαζομένων στην Βουλή που έχουν βάλει ότι συγγενή έχουν ο καθένας τους, ας κόψουν τα δωρεάν αυτοκίνητα για όλους, ας σταματήσουν τα περιττά έξοδα με το κανάλι της Βουλής (OMG..), ας δημεύσουν όλες τις μίζες που αποδεδειγμένα έχουν λάβει οι πολιτικοί, και έχει πολλά ακόμα...
- Μερικές πανεπιστημιακές εκδόσεις δεν είναι καθόλου κακές. Άλλες είναι για πέταμα. Ένα ξεσκαρτάρισμα από κάποια επιστημονική ομάδα καθηγητών όπως αυτές που ελέγχουν εργασίες για συνέδρια θα ήταν χρησιμότατο και να παραμείνουν προς εκτύπωση όσες πραγματικά αξίζουν (φυσικά σε καλύτερη εκτύπωση από το απλό Α4 που είναι τώρα..)
Δεν κοστίζουν και πάρα πολύ στο κράτος, σε αντίθεση με τα συγγράματα του εμπορίου.
- Το ηλεκτρονικό βιβλίο μόνο ως συμπλήρωμα ή έκτακτης ανάγκης όταν δεν έχεις βιβλίο μπροστά σου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πού να διαβάσεις 300-600 σελίδες στην οθόνη του υπολογιστή σου?
Εκτός αν βρούμε κονδύλι για δωρεάν Kindle σε όλους τους πρωτοετείς κάθε σχολής.
- Το πανεπιστήμιο δυστυχώς είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Δεν υπάρχει σχέδιο, έλεγχος, οπότε πώς να λειτουργήσει σωστά?
Καθηγητές που κάνουν συμφωνίες με εταιρείες αλλά για την πάρτη τους, χωρίς να ενδιαφέρονται αν σε κάθε εξεταστική περνάνε το μάθημα που "διδάσκουν" 5-10 άτομα στα 500 που κατεβαίνουν, μαθήματα στα οποία διδάσκονται πρακτικές που εφαρμόζονταν πριν δεκαετίες αντί να ακολουθούν την σύγχρονη τεχνολογία, κ.α. πολλά.. Εδώ στην σχολή μας ακόμα δεν έχουμε ουσιστικά μάθημα για τις κυψέλες καυσίμου (Fuel Cells)...
- Τα συγγράματα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ακριβότερα από ένα κανονικό βιβλίο. Για μία οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά που έχουν παιδί φοιτητή, με τους σημερινούς πετσοκομμένους μισθούς ένα έξτρα κονδύλι ~400-500 ευρώ για βιβλία ανά εξάμηνο αυτήν την στιγμή είναι σκότωμα. Δεν συζητάμε για τα νοίκια, έξοδα φοίτησης σε άλλη πόλη κλπ που ήδη είχαμε μέχρι τώρα..
- Για τον Εύδοξο δεν έχω την καλύτερη γνώμη, μια φορά κιόλας τον χρησιμοποίησα μονάχα, για ένα μάθημα που είχα αλλάξει και έπρεπε να πάρω βιβλίο. Προσωπικά προτιμώ τον παλιότ ρόπο που τα διένειμε η κάθε σχολή μόνη της. Το σύστημα ανταλλαγής δεν το χρησιμοποιεί κανείς γτ δεν έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε. Θα μπορούσαν να το βελτιώσουν, δίνοντας κάποια προτερήματα σε όσους το χρησιμοποιούν και το στηρίζουν. Αν τελικά περάσει νόμος για μη δωρεάν συγγράματα θα δούμε να ανθίζει η μαύρη αγορά / παρεμπόριο βιβλίων, είτε στο πανεπιστήμιο είτε έξω από αυτό σε συνοικιακά μαγαζιά.
- Αν κατέβει σχέδιο νόμου με πληρωμές βιβλίων (και το επόμενο βήμα είναι σίγουρα και διδάκτρων...) προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε καταλήψεις επ' αόριστον στις Σχολές τις χώρας, όπως το 2006 με την πρόταση νόμου για Αναθεώρηση του Άρθρου 16 και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
- Την χώρα μας την ξεπούλησαν, την Υγεία την έχουν διαλύσει εδώ και χρόνια, τώρα δίνουν και τα τελευταία χτυπήματα στην Παιδεία..
Πραγματικά λυπάμαι για το μέλλον της χώρας μας.