Δράση και αντίδραση ΙΙ
Σημείωση πρώτη:
Όπως σας είπα στο άρθρο με τίτλο Δράση και αντίδραση, η διακήρυξη ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που γράφτηκε από τον Thomas Jefferson, λέει μεταξύ άλλων:
Πως όποτε μια Μορφή Κυβέρνησης γίνεται καταστροφική για τους σκοπούς αυτούς, είναι Δικαίωμα του Λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει, και να εγκαταστήσει νέα Κυβέρνηση θέτοντας τα θεμέλιά της σε τέτοιες αρχές και οργανώνοντας τις εξουσίες της σε τέτοια μορφή, ώστε να φανεί πιθανότερο να επιφέρει την Ασφάλεια και την Ευτυχία του.
Σημείωση δεύτερη:
Δεν ξέρω τι λέει η νομοθεσία σχετικά με τα εστιατόρια, αλλά έχω παρατηρήσει το εξής. Όταν πάω κάπου και παραγγέλνω, πριν έρθει το φαγητό, μου έχουν φέρει την απόδειξη. Τώρα αν στη διάρκεια παραγγείλω και κάτι άλλο, θα μου φέρουν επιπλέον αποδείξεις από την ταμειακή. Έχει τύχει να έχει γεμίσει το τραπέζι με αποδείξεις.
Τώρα ειλικρινά, αν αυτό λέει ο νόμος, τότε ο νόμος είναι χαζός.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσα ηλίθια τερτίπια έχουμε εφεύρει σε αυτή τη χώρα με σκοπό να κάνουμε τους εαυτούς μας όσο πιο πολύ μη παραγωγικούς, είναι δυνατόν, υποθέτω ότι έτσι είναι τα πράγματα.
Στο εξωτερικό, όταν παραγγέλνεις κάτι, ο σερβιτόρος σημειώνει σε ένα μπλοκάκι (ηλεκτρονικό ή μη) τι πήρες και όταν θες να πληρώσεις, πάει στην ταμειακή και σου φέρνει (τις περισσότερες φορές) μια αναλυτική απόδειξη μηχανογραφημένη με το τι πήρες. Και μόνο όταν πληρώσεις και πάρουν τα λεφτά, σου φέρνουν την απόδειξη. Άσε που τις περισσότερες φορές η απόδειξη είναι η ίδια η πληρωμή που έκανες με την πιστωτική σου κάρτα.
Σημείωση τρίτη:
Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω όλη τη φασαρία με την φοροδιαφυγή. Όπου έχω πάει μου δίνουν απόδειξη. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάνουν το κορόιδο και πάνε να μην μου κόψουν, τους το υπενθυμίζω με έναν καλό τρόπο ή τους κλείνω το μάτι και μου την δίνουν. Δεν ξέρω που είναι όλοι αυτοί που συστηματικά δεν κόβουν καμία απόδειξη σε κανέναν.
Από ένα σχόλιο στο Facebook του φίλου μου του Γιώργου Σ:
Giorgos S: Στους Παξούς όπου βρίσκομαι ως τώρα μου έχουν εκδώσει νόμιμες αποδείξεις το 100% των επιχειρήσεων στις οποίες έκανα συναλλαγές, χωρίς μάλιστα να τις ζητήσω. Το αναφέρω ως αξιοπερίεργο.
Dimitris G: Συμβαίνει σε πάρα πολλά μέρη πάντως να ξέρεις... και στη Σκύρο εγώ δεν έκατσα σε μαγαζί που να μη φέρει απόδειξη...
Anestis K: Στη Ζάκυνθο έγραψαν μια επιχείρηση γιατί δεν έκοψε αποδείξεις στις ΔΩΡΕΑΝ φρουτοσαλάτες...
Filothei V: Το ίδιο και σε έμενα στην Ύδρα. Μπορεί να έγινε ντόρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποδείξεις εξέδιδαν κανονικότατα. Τείνω να θεωρήσω αληθή τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για ανοιχτές παραγγελίες και θα έβγαινε λογαριασμός στο τέλος (όπως παντού).
...
...
Filothei V: Συμφωνώ μαζί σας. Ήμουν εκεί και αποδείξεις εκδίδονταν κανονικότατα παντού. Επιπλέον, για να τσέκαρε το ΣΔΟΕ ότι 14 τραπέζια δεν είχαν αποδείξεις, θεωρητικά έμεινε μέχρι να αποχωρήσουν 14 παρέες.
Costas C: Και στην Κεφαλονιά το ίδιο - παντού αποδείξεις (ακόμα και σε ξαπλώστρες και σε beach bar).
Προσωπικά πιστοποιώ ότι από την Ολυμπία έως τον Πύργο και μέχρι το Κατάκολο και όλα τα περίχωρα στο ενδιάμεσο, δεν έχω πάει πουθενά και να μην μου δώσουν απόδειξη.
Θέλουν να μας πουν δηλαδή ότι ένα ολόκληρο εστιατόριο δεν έκοβε καθόλου αποδείξεις σε κανέναν;; Δεν με πείθει.
Σημείωση τέταρτη:
Theodoros Skylakakis (Ευρωβουλευτής – επίσης από το Facebook):
Αντί για κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες του τύπου θα θέσουμε τέλος στη φοροδιαφυγή, η συγκυβέρνηση καλά θα έκανε να ασχοληθεί με τη μαζική και αποδεδειγμένη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Όσο - όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες που ανέδειξα στην εκδήλωση που διοργάνωσα τον περασμένο Δεκέμβριο - γίνονται στις εφορίες 100 χιλιάδες λαδώματα το χρόνο, το κράτος δεν έχει ούτε τα εργαλεία, ούτε και τη στοιχειώδη αξιοπιστία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.
Ούτε βοηθά στην αξιοπιστία του η αντικατάσταση με αδιαφανή κριτήρια του κ. Διώτη από τον τέως έφορο Μεσσήνης στη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Το φαινόμενο είναι τόσο μαζικό ώστε χωρίς επαναστατικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τους φορολογικούς συντελεστές η προσπάθεια δεν θα έχει το αναγκαίο αποτέλεσμα.
Σχόλιο δικό μου - Συμφωνώ 100%!!
Τα του κυρίου Ρακιντζή (διαβάστε: "Κανένας δεν μας φοβάται πια" να μην τα σχολιάσω καν...),
Εγώ απλά να προσθέσω ότι για τα πάντα φταίει το κράτος και όλοι αυτοί που έχουν φτιάξει αυτούς τους νόμους που μοναδικό σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή μας απίστευτα δύσκολη.
Θα μου πείτε, ο νόμος είναι νόμος και θα πρέπει όλοι να υπακούσουν άσχετα αν είναι άδικος, βλακώδης και καταχρηστικός.
Ναι πράγματι, αλλά υπάρχουν όρια στην αδικία και στα επίπεδα κατάχρησης που μπορεί ο κάθε ένας να υποστεί, πριν πάρει μια καραμπίνα και αρχίσει να βαράει, όπως βλέπουμε στις ειδήσεις στο εξωτερικό.
george.kesarios@capital.gr