alex, τα έχουμε ξαναπεί και διαφωνούμε, δε πειράζει...καλή καρδιά. Μη τα ξαναλέμε.
Η κατανάλωση είναι υψηλή, έχει αναφερθεί ως τα αρνητικά του αυτοκινήτου. Υπερβολική είναι του RX8 πχ. Είναι το μοναδικό αρνητικό που του καταλογίζω.
Το αγωνιστικό μοτέρ που βγάζει 350 άλογα αλλάζει κάθε δεύτερο αγώνα. Αν τους "έβγαινε" με 200, θα το έβγαζαν. Δεν είμαστε μηχανικοί για να ξέρουμε πόσα άλογα θα μπορούσε να βγάλει αυτό το μοτέρ.
Το 325i Ε92 που οδήγησα το βρήκα λιγότερο διασκεδαστικό και ζυγισμένο από το si. Στη πίεση, με εκνεύρισε το πολύ βαρύ εμπρός μέρος του και οι τάσεις υποστροφής που είχε στο turn-in κατά την είσοδο της στροφής. Συνολικά το si το βρήκα πιο διασκεδαστικό και πολύ μα πολύ πιο ουδέτερο και ζυγισμένο. Γιαυτό φίλος με 325i δε μπορούσε να με περάσει σε κλειστή στροφοδιαδρομή (true story). Στις ευθείες μου μάζευε, αλλά στις στροφές του άνοιγα συνεχώς. Προσωπικά πιο ωραία πέρασα στο si, παρά στο 325i. Βεβαίως (όπως εσύ με το si) γενικώς το 325i ποτέ δε το συμπάθησα. Είναι λίγο ανούσια η ύπαρξή του τη στιγμή που υπάρχει το 330i που είναι πραγματικό πυροβόλο.
Όσον αφορά τα Μ, δεν είπα μπιέλες. Μέταλλα μπιελών είπα. Μηχανικός της BMW μου το είπε τη προηγούμενη εβδομάδα που είχα πάει το δικό μου για service. Έτσι όπως μου το είπε κατάλαβα ότι δεν είναι το ίδιο.
Τα μπλοκ κινητήρα της si επειδή είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό είναι όλο. Νομίζω ότι όλοι μας το προσέχουμε λίγο-πολύ αυτό. Προφανώς μια γκαζιά κρύο δε θα κάνει ζημιά. Δε λέω αυτό. Αλλά μια τέτοια συστηματική χρήση, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πρόβλημα. Όπως λοιπόν ένα Μ3 θέλει σωστή προθέρμανση, έτσι κι αυτό χρειάζεται το ίδιο λόγω του υλικού κατασκευής του μπλοκ του. Εάν προσέχει κάποιος ιδιοκτήτης αυτό, τη γενικότερη συντήρησή του, τα λάδια που βάζει και τα αλλάζει κάθε 10.000κμ, τότε το μοτέρ θα βγάλει πολλά, απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.
Το ότι κόφτιαζες κρύο-παγωμένο ένα μοτέρ δεν είναι καλό όχι μόνο για το μοτέρ το ίδιο αλλά και για το οδηγικό στυλ που αναγκάζεται να απορροφήσει το μοτέρ. Το ότι δεν σου έβγαλε τώρα πρόβλημα, δε πάει να πει κάτι. Μπορεί να βγάλει κάτι στο μέλλον αν και δεν έχει τις ίδιες ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες με το si που ανέφερα παραπάνω κι επίσης δεν είναι το ίδιο πιεσμένο.
Επίσης, δεν έχουν ΠΟΛΛΑ αυτοκίνητα πρόβλημα όπως αναφέρεις. Το αυτοκίνητο έχει κυκλοφορήσει σε 2.600 κομμάτια. Από αυτά, περίπου 100-150 ήρθαν στην Ελλάδα. Πόσα σπασμένα μοτέρ έχεις διαβάσει? Προσωπικά πάνω από 3 (συμπεριλαμβανομένου αυτό) στην Ελλάδα δεν έχω διαβάσει/ακούσει. Στο εξωτερικό έχω διαβάσει συνολικά για 10 μοτέρ. Πρόσεχε όμως. Στο εξωτερικό που το κλίμα τους είναι εντελώς διαφορετικό. Πιο κρύο, πιο υγρό.
Το είπα και το ξαναλέω, πριν κατηγορήσουμε τη BMW για κατασκευαστικό σφάλμα, ας δούμε πρώτα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.
Ο Παναγιώτης σε άλλο φόρουμ ανέβασε μια πολύ ενδιαφέρον φωτογραφία που, αν και δεν είμαι μηχανικός, φαίνεται ότι το μοτέρ όχι μόνο έκαιγε λάδι καθώς έχει υπολείμματα καμένου λαδιού στο άνω νεκρό σημείο, αλλά έχει και κάθετες γραμμώσεις σε όλο τον κύλινδρο. Νομίζω ότι αυτό δείχνει όχι μόνο ελλειπή λίπανση (έβαζε σωστό λάδι? κάθε πότε το άλλαζε? είχε μέσα λάδι το μοτέρ?) αλλά ενδεχομένως και ψύξη.
Τέλος, κλείνω με αυτό:
![]()
Nikos
Τι ακριβώς σου είπε ο μηχανικός Νίκο? Οτι στα Μ3 πρέπει περιοδικά να αλλάζουν τα μέταλλα των μπιελών? Αν σου είπε κάτι τέτοιο είναι μέγιστο λάθος!
Ο Κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για το αεροσκάφος και τους επιβάτες για όσο διαρκεί η πτήση. Ο Μηχανικός είναι υπεύθυνος για ΠΑΝΤΑ.
Τότε αν πηγαίνεις σε αυτόν το αυτοκίνητο σου, κανε μια χάρη στον εαυτό σου και τρέχα μακριά!! ο άνθρωπος είναι απλά άσχετος..
Ο Κυβερνήτης είναι υπεύθυνος για το αεροσκάφος και τους επιβάτες για όσο διαρκεί η πτήση. Ο Μηχανικός είναι υπεύθυνος για ΠΑΝΤΑ.
Να πω κατι και εγω.μπλοκ αλουμινιου σε μοτερ διλιτρο 170 ιππων ειναι απλα τραγικο....και δευτερον το 325 εχει ουσιαστικο λογο υπαρξης αφου απο τα 170 πας στα 218 και μετα στα 270 αλλιως θα υπηρχε τεραστιο χασμα...οπως και να εχει ξαναλεω το μοτερ αυτο χαντακωνει το αμαξι τελος. Τεραστια θρεντ για ενα μοτερ που δεν εχει νοημα καθολου ετσι οπως ειναι σε ενα αμαξι με σχεδον τελειο στησιμο και χωρις μπλοκε( αλλο τραγικο και αυτο).ενα στημενο 325 εχει σαφως μεγαλυτερο νοημα και απλα εκει εχεις τα παντα...φιλικα
Sent from my LT22i using Tapatalk 2
Σε αλλη φαση θα ανεβασω και το καπακι με τις βαλβιδες...
Sent from my LT22i using Tapatalk 2
Συζήτηση κάνουμε, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε πάντα.
Το si δεν έχει κάτι ριζοσπαστικό που έχει μπλοκ αλουμινίου !
Το Μ52TU είναι με μπλοκ αλουμινίου (καλή ώρα το Ζ3 μου που είναι στα 185χιλ χλμ. και δεν κάνει ΚΙΧ).
Μάλιστα τα Μ52, Μ54, Ν52 όλα με μπλοκ αλουμινίου είναι διάσημα για την αντοχή τους και το μικρό βάρος του κινητήρα !
Ειδικά το Ν52 είναι πούπουλο.
Άν δεις τα βάρη, είναι 121 κιλά και ο δικός σου κινητήρας 95.
26 κιλά διαφορά στον εμπρός άξονα (πες 30 κιλά διαφορά με τα παρελκόμενα, εισαγωγές κτλ) δεν τα νιώθεις σε αυτοκίνητο των 1600 κιλών.
Δεν έχω άποψη για την στροφοδιαδρομή που πήγατε, άλλωστε τέτοιες συγκρίσεις είναι ανούσεις.
Πιθανών να είσαι και πιο γρήγορος από εμένα με το CSL εκεί μιας και εγώ δεν θα έχω πρόσφυση.
Σε γυρολόγια είμαι 100% σίγουρος ένα 325 με σπορ ανάρτηση και 18άρες ή 19άρες (που είχε το δικό μου) ρίχνει στα αυτιά στο si.
Για τα 200 άλογα, γιατί το λες αυτό ?
Το 320is έβγαζε το 1990 192 άλογα από δίλιτρο κινητήρα.
Καταλαβαίνεις φυσικά ότι τα 200 θα βγαίνανε εύκολα άν το εργοστάσιο ήθελε να κάνει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο.
Αλλά δεν... έβγαλε τα ίδια άλογα με το απλό δίλιτρο, αλλά με καλύτερη απόκριση, παραπάνω κατανάλωση κτλ. όπως τα είπαμε.
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. Λέω ότι το si είναι καλή ιδέα. Η υλοποίηση βγήκε λίγο λάθος.
Λείπουν 30 άλογα, μπλοκέ διαφορικό και πιο καλά φρένα![]()
Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.
Τραγικό ξετραγικό...αυτό είναι γιατί είναι ομολογκαρισμένο βάσει του αγωνιστικού 320si.
Μπλοκέ? Ποιό BMW έχει μπλοκέ εκτός από Μ από το εργοστάσιο και γιατί να έχει αυτό? Ούτε τα Μ Performance δεν έχουν μπλοκέ.
Αυτό θα ήθελα να το δω. Θα λύσει πολλές απορίες.
Βαλβίδες είχε ρυθμίσει ποτέ? Ή μήπως δεν ήξερε ότι χρειαζόταν.
Τα φρένα είναι μια χαρά. Άλλωστε μη ξεχνάς ότι το 325i E90 (2005) είχε κι αυτό 300mm φρένα εμπρός-πίσω όπως και το si. Εξαιρετικά είναι τα φρένα του. Απλά όπως σε όλα τα BMW (ακόμα και στα Μ) τα φρένα δείχνουν σημάδια κόπωσης σε trackdays. Μπλοκέ δεν μπορεί να είχε. Εδώ δεν έχουν τα 335i και 330i. Στο si θα έβαζαν? Για ποιό λόγο? Μπλοκέ, όπως είναι γνωστό άλλωστε, έχουν μόνο τα Μ. Όπως γράφω παραπάνω, ούτε τα M Performance δεν έχουν.
Προσωπικά δε βλέπω ότι του "λείπουν" 30 άλογα. Μια χαρά κινείται, με απόλυτη άνεση και είναι αρκετά σβέλτο. Ποτέ δε με προβλήματησε και ποτέ δεν είπα..."αχ να είχα άλλα 30 άλογα". Φορτωμένο με κλιματισμό καταπίνει σβέλτα χιλιόμετρα για πλάκα. Εσύ προφανώς το λες γιατί έχεις CSL και όταν μπαίνεις σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, λογικό είναι να σου φαίνεται αργό. Προφανώς αν είχε άλλα 30 άλογα θα ήταν πιο γρήγορο. Δεν είναι όμως αργό σε καμιά περίπτωση. Και όπως σου είπα και πριν. Μην κοιτάς μόνο τα άλογα. Κοίτα το σύνολο. Το si είναι πιο γρήγορο από την 320i με τα 170 πχ όχι μόνο με τον τρόπο που βγαίνει η δύναμη (καθώς κρατάει περισσότερο) αλλά και λόγω κοντύτερης τελικής σχέση διαφορικού.
Επίσης, δεν νομίζω ότι το 325i έχει πρόβλημα να βάλει τη δύναμη κάτω. Δεν με έχανε στις στροφές επειδή σπίνιαρε και έβγαινε με το πλάι, έχανε λόγω της υποστροφής που έβγαζε στην είσοδο.
Τέσπα, από αλλού ξεκινήσαμε κι αλλού καταλήξαμε. Απλά διαφωνούμε. Δε πειράζει.![]()
Nikos
Και γύρο στα 1250 κιλά αν θα μπορούσε! <3