Βαγγελακη σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια...σιγουρα ολοι κανουμε και εχουμε κανει λαθη...γιαυτο και οταν ειχα Ε36 Μ3 286 ειχα κανει 24 δυναμομετρησεις στο αμαξι μου,ξοδευοντας υπερογκα ποσα ωστε την παραμικρη αλλαγη σε αβανσ/βανος/βενζινες να την δω και να ΜΑΘΩ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ...περνα μια βολτα απο ΤΑΤ (προιν βαμαγκ) και ρωτα για μενα...πτερυγα με ανταλλακτικα ειχα χτισει και να ειναι καλα τα παιδια που τους εσπαγα τα νευρα...απο την αλλη,χαιρομαι που αναγνωριζεις το λαθος σου σχετικα με το WOT και το closed loop που ειπες ενω ειναι open loop...
αυτο που κοιταω ειναι καθε αμαξι να μου αφηνει και κατι καινουργιο σαν γνωση στον προγραμματισμο,και για αυτο μου αρεσει να ασχολουμε με ιδιαιτερες περιπτωσεις αυτοκινητων,οι οποιες αποτελουν παντα μεγαλυτερη προκληση για να τις βελτιωσω...
Ρε παιδια,γιατι καθε φορα που γραφω ενα μνμ δεν το δεχεται με την πρωτη αλλα θελει να γυρισω πισω και να το ξαναστειλω?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car
Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car.
Horsepower is how fast you hit the wall,
Torque is how far you take the wall with you.
το θεμα με την adaption (προσαρμογη) ειναι πολυ σοβαρο στα bmw και μην κοροιδευετε.
Θα εχετε καταλαβει τι σχεση εχω με την noelle.
Ολα τα συγχρονα αυτοκινητα και ειδικα τα νεα bmw με εγκεφαλους siemens χρειαζονται πολυ χρονο προσαρμογης το οποιο το οναμαζουμε ''πατημα'' προγραμματος.
Ο φιλος που αναφερεται σ αυτο εχει δικιο.
Στα Μ3V8 πχ. που ειναι το αποκορυφωμα της ηλεκτρονικης, το προγραμμα ''παταει'' στο100% του, μετα τα 3-4.000km.
Δεν ειναι μονο στο δυναμομετρο αλλα και στην αισθηση!
Οι πελατες μας λενε ενα πρωι το αμαξι ''ξυπναει'' τοσο,που νοιωθουν οτι τρωνε ''κλωτσια'', εν σχεσει με το χθες....
BILL007 (23-02-10), skandalis447 (24-02-10)
Αυτο υποστιριζεται και εδω:
https://www.bimmerfest.com/forums/sh...d.php?t=435088
Κατ'αρχάς αυτό ΔΕΝ αναφέρεται επίσημα σε ΚΑΝΕΝΑ μα ΚΑΝΕΝΑ επίσημο site ή διαφημιστικό ΚΑΜΙΑΣ εταιρίας ...
Κατά 2ον αν ήταν ετσι ... δηλαδή ΑΝ οι προγραμματισμένες νέες τιμές ΔΕΝ ισχύανε από την 1η στιγμή αλλά μετά από 500 - 1000 - 4000 κμ τότε
α) Δε θα μπορύσε να γίνει καμία ρύθμιση τη στιγμή που πρωτο μπαίνει το πρόγραμμα αφού όλες οι τιμές ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ADAPT
Κανένας όμως προγραμματιστής δεν το κάνει αυτό !!! και όλοι ρυθμίζουν επιτόπου
β) Θα επρεπε να ΞΑΝΑ ΓΙΝΕΙ ρύθμιση μειγμάτων κλπ κλπ όταν ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ αυτή η αναπροσρμογή και λάβει χώρα το ΔHΘΕΝ adapation
Kανένας όμως προγραμματιστής δεν το ισχυρίζεται αυτό !!! ... δηλαδή κανείς δεν λέει ΕΛΑΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ADPAPT ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΕΙΓΜΑ ΚΛΠ ΚΛΠ !!!
γ) Θα έπρεπε να γίνεται δυναμομέτρηση ΕΝΑ - ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !!! ...αφού τότε ολοκληρώνεται ΤΟ ΔΗΘΕΝ ADAPTATION
Κανένας όμως προγραμματιστής δεν το κάνει αυτό !!! ... όλοι κάνουν μέτρηση ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !!!
Κατά 3ον ... κλωτσιά στο στομάχι δε ξέρω αν τρώνε οι κάτοχοι Μ3 ... αλλά θα μου πεις εδώ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ SHORTER REAR AXLE για Μ3 ΚΑΙ Μ6 !!!!!! ...
σε λεπτομέρειες θα κολλησουμε τώρα![]()
![]()
Π.Σ. Μέχρι τώρα ήξερα ότι το αρρύθμιστος ήταν η μόνιμη δικαιολογία των τουρμπιστών που ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΒΗΜΑ !!! ... όταν ήτανε πίσω αρχίζανε το παραμύθι "ήμουνα αρρύθμιστος" ...
τώρα ανακαλύψαμε και μια ωραία δικαιολογία για τους ατμοσφαιρικούς
"ΗΜΟΥΝΑ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΣ ... "
P.S.2 ... δυστυχώς αυτά πιστέυουν πολλοί και μετά έρχεται η τιμωρία από κάτι Μ5 Σάλια ή κάτι GTR σε stroked up V10 ή κάτι αλεπίσια ραλύ !!! ... πολύ κλάμα μετά όμως !!!!
ως τωρα εμεινα θεατης στο θρεντ ωστε να μην εμποδισω τις πολυ ωραιες αποψεις...
η δικη μου εμπειρια λεει τα εξης...
ειχα κι εγω τις ιδιες αποριες με τον bmw.
σκεφτομουν, πως ειναι δυνατον να κανει adaptation προς τα πανω το προγραμμα...?
το αντιθετο θα πρεπει να συμβει αν ο εγκεφαλος ειναι "εξυπνος"...
αν ειναι πιο παλιος "χαζος", δε μασαει τιποτα, δε μειωνει τιποτα, μεχρι να τα παρεις στο χερι...
εχω συζητησει ολον αυτον το καιρο που ασχολουμαι (οχι οσο εντατικα οσο αλλοι βεβαια) με αρκετους σοβαρους ξενους tuners (π.χ. evotech, noelle, gembala) και με τεχνικους της bmw.
ολοι μου ειπαν το ιδιο πραγμα. τα νεα cpu θελουν αυτο το adaptation ωστε να "πατησει" οπως λενε το προγραμμα. ωστε να διαβαστουν ολοι οι χαρτες οι οποιοι ειναι αλληλοεξαρτωμενοι τις νεες τιμες.
επισης μου ειπαν οτι το αυτοκινητο "μαθαινει" τον τροπο που το οδηγεις και προσαρμοζεται στο οδηγικο σου στυλ. ειναι μια δυνατοτητα των νεων cpu αυτη.
δεν γνωριζω πως ακριβως λειτουργει ενα μοντερνο λογισμικο. εχω μεινει στην εποχη του ζιγκλερ και του χρωματος στο μπουζι.
ο παρακατω "χαρτης" που φωτογραφισα ενω προγραμματιζοταν το αυτοκινητο μου, ειναι "κινεζικα" για μενα..
τι να πω, μεταφερω αυτα που ακουσα απο αρκετους ΣΟΒΑΡΟΥΣ ανθρωπους. και το σοβαρους δεν το λεω εγω, το λεει η δουλεια και η φημη τους.
στην πραξη ομολογω πως δεν καταλαβα τιποτα απο τα παραπανω...
και οταν εβαλα το προγραμμα και μετα απο 500-1000 χλμ. (τοσο μου ειπαν θελει να "πατησει"), δεν ειδα διαφορα.
προσοχη δεν λεω δεν υπαρχει διαφορα, λεω οτι δεν την ειδα εγω.
αυτο συμβαινει διοτι σε ενα αυτοκινητο 500+ ιππων δεν ειναι ευκολο να καταλαβεις τετοιες διαφορες... οταν μαλιστα κυκλοφορεις σε γλιστερους δρομους που σπιναρεις απο τις 3000 σ.α.λ., οταν "ανοιγεις" μονος σου χωρις μετρο συγκρισης, οταν δεν μετρησες στο ιδιο δυναμομετρο πριν, μετα και μετα απο τα 1000 χλμ.
η καλη δουλεια που εχει γινει στο αυτοκινητο μου (ή πιθανως η κακη που εχει γινει στο αλλο) φανηκε οταν αλλο με αντιστοιχη βελτιωση (+εκκεντροφορους), εμεινε πισω 3 καροτσες απο σταση εως τα 200... (χωρις να ειναι θεμα οδηγου, αφου το αποτελεσμα επαναληφθηκε 4 φορες.)
αρα θα ταχθω μαλλον με την αποψη των καταξιωμενων βελτιωτων απο τους οποιους εχω ακουσει ακριβως το ιδιο πραγμα.
δεν μπορει να ειναι ολοι ψευτες, ουτε να υπαρχει μυστικη συνωμοσια των βελτιωτων ωστε να παραπληροφορηθουν ολοι οι χρηστες.
βεβαια ακουω με ενδιαφερον την αποψη του bmw και την κραταω στο μυαλο μου, καθως και η δικη μου λογικη σκεψη οδηγει στο ιδιο συμπερασμα.
σαφως ομως δεν ειμαι προγραμματιστης. οπως και ο bmw. και πιθανον κατι να μας διαφευγει.
υγ.: τωρα, το τι εγινε με το μπαμπη το σουγια, το μητσο το ροχαλα, τον κουρεα που εχασε απο τον περιπτερα, ο οποιος ειχε περασει τον χασαπη του οποιου το μοτερ εσπασε στο πατημα με τον κεραμιδοψιψινο, τι να πω...
πρεπει να μας απασχολει?
BILL007 (24-02-10), Ptboul (24-02-10), skandalis447 (24-02-10)