Τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα που θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Προτείνω συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη» είπε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι βασικοί της στόχοι θα πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.