Εγώ το έχω γράψει πολλές φορές, το psi ήταν μιά σολομωντεια λύση.
Δίκαιη γιά όλους τους εμπλεκόμενους. Αν δεν γινόταν, οι κάτοχοι των ομολόγων θα έχαναν οριστικά τα λεφτά τους, από την άτακτη χρεωκοπία της χώρας. Η δε χώρα θα έχανε κάθε πιθανότητα να ξαναβρεί δανεικά.
Ηταν ένα πρωτογνωρα πολύπλοκο εγχείρημα και πέτυχε απόλυτα, κατά τη γνώμη μου. Στο "απόλυτα", περιλαμβάνω και τη δίκαιη πληρωμή των cds.
Τώρα, αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν και την πιτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, μάλλον ζούνε σε άλλο πλανήτη. Τούτο τον πλανήτη τον κατευθύνει το κεφάλαιο τα τελευταία 2.- 3 χιλιάδες χρόνια. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κίνησαν την Ιστορία προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αυτά τροφοδότησαν τους πολέμους, τα ίδια έκριναν και την έκβασή τους.
Σεβομαι απόλυτα τις θυσίες των λαών γιά δικαιώματα και ελευθερίες, η δημοκρατία είναι μιά μεγάλη κατάκτηση του πολιτισμού μας ασφαλώς, όμως το επιχειρηματικό κέρδος θα συνεχίσει να είναι η κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Το κεφάλαιο πρέπει να αμείβεται, είτε με τόκο, είτε με υπεραπόδοση, είτε και με τα δύο. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και πιστεύει πως η χώρα έπρεπε να "φάει" τα λεφτά των δανειστών μας και άρα να κλείσει γιά πάντα τα οικονομικά (ίσως και τα φυσικά της) σύνορα, θα έχει την ευκαιρία να το εκφράσει σε λίγες βδομάδες με την ψήφο του. Το πολιτικό φάσμα προσφέρει πλέον πλείστες οσες αντιμνημονιακές προτάσεις.
Και τίποτα δεν έχει κριθεί ! Πολλοί ρωτάνε γιά ποιό λόγο μετά την τεράστια επιτυχία του psi και την υπογραφή του νέου μνημονίου, το χρηματιστηριο πέφτει, τα spreads παραμένουν στα ύψη και τα cds συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια σε δυσθεώρητες τιμές. Τίποτα δεν έχει κριθεί τουλάχιστον μέχρι να δουν οι ξένοι και κυβέρνηση της εμπιστοσύνης τους. Αυτό ας το κρατήσουμε υπόψιν μας.