εγω σχολιασα το λινκ που εβαλε ο νινο.
φυσικα και δεν ξερω τι ισχυει σε ολους τους κλαδους και υπο-κλαδους.
δεν ειμαι εργατολογος αλλωστε.
πιστευω ομως, οπως προανεφερα, οτι τις εισφορες τις πληρωνει ο εργοδοτης σου για λογαριασμο σου.
εσυ απο που και ως που τις πληρωνεις?
και μη μου πεις πως αν δεν τις πληρωνες θα επαιρνες στο χερι π.χ. 2000 ευρω ενω τωρα παιρνεις 1000.
διοτι παλι 1000 θα επαιρνες αν αυτα δινει η αγορα για τη θεση σου, απο τη στιγμη μαλιστα που καθε υπαλληλος ενδιαφερεται για το τι παιρνει και οχι για το τι κοστιζει.
κανω λαθος?
ενδιαφερθηκε ποτε κανενας τι κοστιζει γενικα στην επιχειρηση που τον απασχολει?
φυσικα και οχι καθως του ειναι αδιαφορο.
εκανε κανεις απεργια ποτε για να μειωθουν αυτες οι αντιπαραγωγικες εισφορες και να παιρνει περισσοτερα χρηματα στο χερι?
απο τη στιγμη που οι εισφορες ειναι υποχρεωτικες, προκαταβαλονται και κανεις δεν μπορει να κανει διαφορετικα, πως τις δινει ο εργαζομενος φιλε γιωργο?
αν το συστημα ηταν διαφορετικο, δηλαδη εσυ επαιρνες ενα ποσο απο την επιχειρηση και τελος, εχοντας μονος σου την ευχερεια αν και που θα ασφαλιστεις, να επιλεξεις φορεα (ιδιωτικο ή δημοσιο), τοτε σαφως τα χρηματα θα προερχονταν απο το εισοδημα σου.
οπως ακριβως κανουμε ολοι στις ιδιωτικες μας ασφαλειες.
αν θεωρουμε οτι η δικη μου προσεγγιση ειναι λαθος, να το δεχθω ευχαριστως, αλλα να μην ξαναπουμε οτι καποιος μισθος ειναι π.χ. 600 ευρω, ή 700 ή 2000.
θα λεμε 1200, 1400, 4000, οσο τελος παντων πληρωνει η επιχειρηση (ή η υπηρεσια αν μιλαμε για δημοσιο) απ οπου μισθοδοτειται ο υπαλληλος.
γιατι θα πρεπει να καταλαβουμε αλλο αυτο που παιρνει καποιος στο χερι και αλλο το ποσο κοστιζει η θεση του.