Σελίδα 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 21 έως 26 από 26

Θέμα: Δασεία-Περισπωμένη.....

Rides
    0

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Stamatis Εμφάνιση μηνυμάτων
    Αν θες να δεις ακριβως τη χρηση τους, μπορεις να προσπαθησεις να μιμηθεις με τη φωνη σου το βελασμα του προβατου.
    μπέὲ-μπέέ
    Αυτος ο τονισμος περιγραφει ακριβως αυτο που θελω να πω.
    Περιλαμβανει 4 κλιμακες μια για καθε τονο μια για καθε φωνηεν
    Τα μετατρεπει σε μια ατυπη "μελωδια" Οσους και το βελασμα του ζωου.
    Το απλο μπεε μπεε που θα εγραφε καποιος στην νεα γλωσσα δεν περιλαμβανει παρα εναν μονο τονο και μια "φλατ" κλιμακα του "ε".
    Το διαβαζεις δηλαδη ιδιο με το μπεμπε (μωρο).
    Ο σημερινος τονισμος λεγεται "δυναμικος" δηλαδη τονιζει απλα τη συλλαβη χωρις να αλλαζει την κλιμακα της λεξης.

Αλλο ενα παραδειγμα πιο συνθετο ειναι ἤρεμος-ἥμερος
    Η προφορα τους θα ηταν χυΗρεμος Ηιμερος
    Δυστυχως το πληκτρολογιο δεν μου επιτρεπει να δωσω ξεκαθαρα τη φωνητικη διαφορα.
    Αλλα σκεψου για να το τελειωσω οτι στις διαφορες περιοχες της Ελλαδας, οι κατοικοι μιλανε διαφορετικα. (με το λιη και το νιη ας πουμε)
    Ευκολα με του τονους θα μπορουσαμε να το εκφρασουμε.
    Πχ η λεξη περισπωμενη αν εχει οξεια στο κεφαλι στο ω προφερεται ως την ξερουμε, ενω αν ειχε πλατυ κεφαλι θα προφεροταν περισπωμενιη.
    Δεν εχουν οι τονοι να κανουν με την απλη προφορα (μπε μπε) αλλα με τη μουσικοτητα της καθε λεξης.

Κατι που ενδεχομενα ενας αρθρογραφος αθλητικης εφημεριδας ισως ποτε να μην εξετιμησε αλλα θα το εβρισκε χρησιμο αν ηθελε να περιγραψει ενα γκολ.
    Γκολ - συντομο και ξαφνικο
    Γκολ με περισπωμενη μακροσυρτο και πανηγυρικο. (γκωωλ)

Αυτα.
    Δεν περιμενω να σε πεισω, αλλα τουλαχιστον ευχαριστω που με ακουσες.

Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Samaro Εμφάνιση μηνυμάτων
    Για πείτε μου εσείς οι νεότεροι, που αναπολείτε το πολυτονικό, ποιά είναι η σημασία του κάθε στίγματος ή τόνου ;;

Προσωπικά, άν και στην εποχή μου διδάχθηκα την καθαρεύουσα, ποτέ δεν κατάλαβα σε τι εξυπηρετούσαν όλα αυτά τα σημαδάκια. Είμαι μάλιστα σίγουρος, οτι ούτε και οι καθηγητές που μας δίδασκαν, γνώριζαν την σημασία τους. Απλά μαθαίναμε παπαγαλία οτι η τάδε λέξη περνει ψιλή η άλλη δασεία η δοτική (καταργήθηκε) υπογεγραμμένη κλπ κλπ.

Υπάρχει μιά θεωρία που λέει ότι η δυσκολία της ελληνικής γραφής, ήταν εφεύρεση των λόγιων της εποχής οι οποίοι και γνωρίζοντας τη γραφή πληρωνόντουσαν να εξυπηρετούν τους αγράμματους.

Θυμάμαι ( στο νυχτερινό γυμνάσιο που πήγαινα) κάποιον καθηγητή μου των ελληνικών μάγκα , (που τότε μισούσα) να μας λέει: " Μιλάτε και γράφετε την γλώσα που διαβάζετε στις αθλητικές εφημερίδες (της εποχής) και όχι αυτή που διαβάζετε στον υπόλοιπο τύπο."
    "Αντιγράφετε κείμενα να μάθετε πως γράφονται σωστά οι λέξεις και αφήστε τα στίγματα."

Κύριοι η ουσία μετράει ! Και η ουσία λέει οτι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και ως μονοτονική, αρκεί να είναι καθαρή απο "σόρρυ", "μπάι" , "φάκ" κλπ.
    Συμφωνώ.

Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι οι τόνοι και τα πνεύματα δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα μιας και η γραφή ήταν κεφαλαιογράμματη χωρίς τίποτα επιπλέον. Εμφανίστηκαν κατά την Αλεξανδρινή περίοδο περίπου το 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. (εντελώς πληροφοριακά η μικρογράμματα γραφή δημιουργήθηκε τον 8-9ο αιώνα στη μονή Στουδίου στο Βυζάντιο χάριν ευκολίας και εξοικονόμησης χρόνου στην καταγραφή κειμένων).

Τέλος, ο τονισμός της ελληνικής είναι εδώ και 1500 χρόνια δυναμικός κι όχι προσωδιακός-μουσικός, οπότε οτιδήποτε περισσότερο του απλού τόνου που χρησιμοποιείται σήμερα είναι απλά περιττό.

Η σημερινή γλώσσα κακοποιείται κι αλλοιώνεται από το πλήθος των ξενικών λέξεων που έχει εισβάλλει στη ζωή μας (ιδίως λόγω του ίντερνετ και των σύγχρονων τεχνολογιών γενικότερα) αλλά και την ανορθογραφία.
    Οι τόνοι και τα συναφή δεν παίζουν κανένα ρόλο.
    the more people agree with me
    the more I think I'm wrong

3. The Following 4 Users Say Thank You to Driver M For This Useful Post:

bill_m3 (03-03-12), Samaro (03-03-12), Stathis (03-03-12), Κωνσταντίνος (03-03-12)

Περιοχή
    Πάτρα
    Rides
    1

Προεπιλογή

Ωραία και ενδιαφέροντα αυτά που γράφει ο πρόεδρος, αλλά όσοι προλάβαμε το πολυτονικό (ευτυχώς μόνο εως 4η Δημοτικού εγώ), δεν διδαχθήκαμε ποτέ για μουσικότητες και προφορές αναλόγως των σημείων στίξης.
    Ήταν απλά σύμβολα που έπρεπε να μάθουμε που μπάινουν.
    Λέγανε, δεν ξέρω αν το συζητάνε ακόμα, να καταργήσουν τα "ει, "οι, "η" κ.τ.λ και να γίνουν όλα "ι". Αυτό ναι, θα είναι έγκλημα κατά της γλώσσας και του πολιτισμού αφού είναι κομμάτι του.
    Πάντως, όσο περνάνε οι γενιές, η ορθογραφία πάει κατά διαόλου. Δεν ξέρουν πλέον να γράφουν σωστά, ακόμα και παιδιά που έχουν σπουδάσει.

5. The Following User Says Thank You to Κωνσταντίνος For This Useful Post:

Samaro (03-03-12)

Rides
    0

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Κωνσταντίνος Εμφάνιση μηνυμάτων
    ..................
    .............................
    Πάντως, όσο περνάνε οι γενιές, η ορθογραφία πάει κατά διαόλου. Δεν ξέρουν πλέον να γράφουν σωστά, ακόμα και παιδιά που έχουν σπουδάσει.
    Και νάτανε μόνο αυτή ! Γιατί, ξερουν μήπως μυθολογία, ιστορία η θρησκευτικά ;;

Rides
    2

Προεπιλογή

ωραιο θεμα, μου θυμισε και το τραγουδακι του θεμη...:

https://www.youtube.com/watch?v=VSpe-SyAF4M

Περιοχή
    Μαρουσι
    Rides
    1

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο Κωνσταντίνος Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ωραία και ενδιαφέροντα αυτά που γράφει ο πρόεδρος, αλλά όσοι προλάβαμε το πολυτονικό (ευτυχώς μόνο εως 4η Δημοτικού εγώ), δεν διδαχθήκαμε ποτέ για μουσικότητες και προφορές αναλόγως των σημείων στίξης.
    Ήταν απλά σύμβολα που έπρεπε να μάθουμε που μπάινουν.
    Λέγανε, δεν ξέρω αν το συζητάνε ακόμα, να καταργήσουν τα "ει, "οι, "η" κ.τ.λ και να γίνουν όλα "ι". Αυτό ναι, θα είναι έγκλημα κατά της γλώσσας και του πολιτισμού αφού είναι κομμάτι του.
    Αυτη ειναι η φωνητικη γραφη (ολα τ ι με γιωτα,ολα τα ο με ομικρον ολα τα ε με εψιλον κλπ)που βρισκει υποστηρικτες μονο ανοητους που δεν καταλαβαινουν τις συνεπειες αλλα ουτε το δολιο σχεδιο που υπαρχει απο πισω.

9. The Following 2 Users Say Thank You to Nino For This Useful Post:

joseph (03-03-12), Kostas_1 (03-03-12)

Σελίδα 3 από 3 ΠρώτηΠρώτη 123

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
BACK TO TOP