Αρχικό μήνυμα απο
Samaro
Για πείτε μου εσείς οι νεότεροι, που αναπολείτε το πολυτονικό, ποιά είναι η σημασία του κάθε στίγματος ή τόνου ;;
Προσωπικά, άν και στην εποχή μου διδάχθηκα την καθαρεύουσα, ποτέ δεν κατάλαβα σε τι εξυπηρετούσαν όλα αυτά τα σημαδάκια. Είμαι μάλιστα σίγουρος, οτι ούτε και οι καθηγητές που μας δίδασκαν, γνώριζαν την σημασία τους. Απλά μαθαίναμε παπαγαλία οτι η τάδε λέξη περνει ψιλή η άλλη δασεία η δοτική (καταργήθηκε) υπογεγραμμένη κλπ κλπ.
Υπάρχει μιά θεωρία που λέει ότι η δυσκολία της ελληνικής γραφής, ήταν εφεύρεση των λόγιων της εποχής οι οποίοι και γνωρίζοντας τη γραφή πληρωνόντουσαν να εξυπηρετούν τους αγράμματους.
Θυμάμαι ( στο νυχτερινό γυμνάσιο που πήγαινα) κάποιον καθηγητή μου των ελληνικών μάγκα , (που τότε μισούσα) να μας λέει: " Μιλάτε και γράφετε την γλώσα που διαβάζετε στις αθλητικές εφημερίδες (της εποχής) και όχι αυτή που διαβάζετε στον υπόλοιπο τύπο."
"Αντιγράφετε κείμενα να μάθετε πως γράφονται σωστά οι λέξεις και αφήστε τα στίγματα."
Κύριοι η ουσία μετράει ! Και η ουσία λέει οτι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και ως μονοτονική, αρκεί να είναι καθαρή απο "σόρρυ", "μπάι" , "φάκ" κλπ.
Συμφωνώ.
Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι οι τόνοι και τα πνεύματα δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα μιας και η γραφή ήταν κεφαλαιογράμματη χωρίς τίποτα επιπλέον. Εμφανίστηκαν κατά την Αλεξανδρινή περίοδο περίπου το 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. (εντελώς πληροφοριακά η μικρογράμματα γραφή δημιουργήθηκε τον 8-9ο αιώνα στη μονή Στουδίου στο Βυζάντιο χάριν ευκολίας και εξοικονόμησης χρόνου στην καταγραφή κειμένων).
Τέλος, ο τονισμός της ελληνικής είναι εδώ και 1500 χρόνια δυναμικός κι όχι προσωδιακός-μουσικός, οπότε οτιδήποτε περισσότερο του απλού τόνου που χρησιμοποιείται σήμερα είναι απλά περιττό.
Η σημερινή γλώσσα κακοποιείται κι αλλοιώνεται από το πλήθος των ξενικών λέξεων που έχει εισβάλλει στη ζωή μας (ιδίως λόγω του ίντερνετ και των σύγχρονων τεχνολογιών γενικότερα) αλλά και την ανορθογραφία.
Οι τόνοι και τα συναφή δεν παίζουν κανένα ρόλο.
the more people agree with me
the more I think I'm wrong